ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cei 12 Apostoli ai Calimanilor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Despre cazarea in Bucovina din aceasta vacanta am scris anterior (vezi impresii), acum fiind dator si cu plimbarile pe care le-am facut prin aceasta frumoasa parte a tarii.

Dupa supliciul celor 30km de drum foarte rupt, plin de gropi, prin Pasul Prislop, incepand de la intrarea in jud Suceava si pana aproape de Ciocanesti, am reusit sa ajungem undeva dupa-amiaza la Cabana Brazilor, unde aveam rezervare. Ne-am cazat, plimbat prin imprejurimi, mancat zmeura pe saturate, apoi pe seara am creionat traseul pentru a doua zi. Vroiam sa ajungem la Rezervatia 12 Apostoli din frumosii Munti Calimani.

Muntii Calimani sunt munti de origine vulcanica, cei mai tineri de la noi, prezinta in partea sa centrala mare caldera vulcanica, având diametrul de aprox. 10 km, in forma de potcoava deschisa catre nord, fiind inconjurata de varfuri ce depasesc 2000 m. Caldera este rezultatul, distrugerii conurilor vulcanilor, prin prabusirea cavitatilor/camerelor rezervoarelor de magma aflate în interiorul vulcanului. Varfurile mai importante ale Masivului Calimani sunt: Pietrosul - 2100 m, Negoiul Unguresc - 2081 m, Retitis - 2021m, etc. Muntii Calimani sunt singurii munti vulcanici de la noi, care datorita inaltimii lor, putandu-se forma ghetarii, care si-au lasat amprenta pe ei, modelandu-i.

Revenind la traseul nostru, exista 2 variante de traseu: una plecand din apropierea cabanei (la vreo 500m) din soseaua ce merge spre Neagra Sarului sau mergand cu masina cale de vreo15km, prin Neagra Sarului pana in Gura Haitii (asfalt, cu exceptia ultimei portiuni de vreo 500m) si apoi pe jos pe traseu. Am ales sa mergem prin Gura Haitii.

Traseul ales de noi este de fapt si un traseu tematic, care din loc in loc prin intermediul unor panouri iti ofera informatii foarte interesante despre parc, relief, animale si flora, iar prima bucata a traseului se numeste “Drumul laptelui” care prin intermediul panoului informativ de pe traseu ni se explica tot procesul prin care laptele de la stana ajunge sub forma de cas si branza pe mesele noastre. Este si o ilustrare grafica pe panou, tare sugestiva, a intregului drum de la producere pana la papica. Pe traseu mai intalnesti, din loc in loc, panouri informative, unele cu fauna locala, altele cu flora din zona, sau cu modul de formare a acestor munti.

In prima parte a traseului cam 1 ora, se merge prin pasuni si fanete, se traverseaza cateva zone imprejmuite cu garduri, cu cateva stane, care ne-au cam creat oarece ganduri despre posibili caini cu care am fi putut sa interactionam, dar nu a fost cazul. Apoi se intra in padurea de brad/molid, in care nu prea mai ai deschidere si vedere catre peisajele inconjuratore, se merge pe o poteca bine marcata, intr-o urcare usoara, iar de cum ai iesit din zona de ienupar si jnepenis, in golul alpin, privelistea care se deschide este extraordinara, cu intreg Masivul Calimani: Vf. Calimanul Cerbului, Iezerul Calimani, Retetis, Pietrosul, etc. Pe ultima portiune inainte de a iesi in golul alpin, poti avea sansa de a vedea extraordinarul cocos de munte. Asta daca ai noroc si mergi si in liniste, fara zgomote. De auzit, noi, l-am tot auzit, dar de zarit nu s-a prea lasat. De la iesirea in golul alpin, in 10 minute esti printre Apostoli. Asta daca nu te impiedici de tufele de afine si merisoare care sunt din abundenta aici si te opresti pentru o cura intensive cu fructe de padure.

Rezervatia geologica 12 Apostoli, aflata la o altitudine de 1760m, este deosebita, cu ale ei formatiuni stancoase, din lava cimentata, modelate de vant si ploaie (sau de cine stie cine…...): Mosul, Nefertiti, Maresalul, ……... etc, fiind cateva din figurile din piatra pe care le-am identificat noi.

La coborare am facut 2 ore cu tot cu pauza de vitaminizare, dand iama prin tufele de afine si merisoare, plus o incercare de a fotografia o frumoasa vipera care se retragea rapid din poteca printre niste vreascuri. Era intr-o portiune de drum larga, imediat dupa ce trecusem de stana si de ultima zona imprejmuita, fiind foarte aproape de locul de unde plecasem dimineata pe traseu. Asta ne arata, ca si la intoarcerea de pe traseul facut la taul Tapului, in Retezat, tot in acasta vacanta, ca trebuie sa fii atent, in permanenta, la traseu, pe unde pui piciorul, sau mana. In ambele cazuri le-am intalnit, la intoarcere, cu 20-30minute de finish.

Este o traseu de drumetie accesibil, usor, care nu este foarte solicitant si care merita din plin efortul fizic. Faptul ca este un traseu usor, de max 5-6 ore dus-intors ne-a permis sa ajungem destul de devreme la cabana unde am si luat o portie zdravana de trandaveala, dupa care am analizat (functie de vreme si chef) ce putem face a doua zi.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 26.09.14 22:40:48
Validat / Publicat: 27.09.14 00:52:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ții CĂLIMANI.

VIZUALIZĂRI: 6578 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11250 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[27.09.14 01:45:29]
»

Am urcat la cei 12 Apostoli tot plecând din Gura Haitii acum peste 20 de ani, sunt curios să ştiu cum mai arată cariera de sulf din Negoiul Românesc, în acea vreme încă se mai exploata sulf. Este singura dată cănd am văzut basculantele acelea gigant cu anvelope de 3 metri în diametru la lucru, ţin minte că atunci panorama giganticei cariere ne-a tăiat respiraţia, nu am să uit acele formidabile culori, galben, verde, brun şi portocaliu ale teraselor săpate în roca muntelui, citeam acum câţiva ani că din păcate a rămas o cicatrice urâtă pe obrazul Călimanilor.

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Testosu'AUTOR REVIEW
[27.09.14 08:16:55]
»

@webmaster13 - Stiu ca mina s-a inchis prin 1997. Se tot fac studii, proiecte de ecologizare a zonei respective, da cum noi, romanii, suntem campioni doar la teorie, la facut planuri pe hartie, iar cand trebuie sa trecem la treaba ne impotmolim de la primele etape.

Noi nu am ajuns pana la mina. Am incercat acum cativa ani, intr-o iarna, dar am mers doar pana la o bariera de acces in zona. Nu prea am bagat-o in planurile noastre plimbare, cred ca si din cauza peisajului care ne-ar fi intampinat acolo, cu groapa imensa sapata in munte, constructiile administrative ale exploatarii lasate in paragina, in ruina.

Am vazut ceva timp in urma si un reportaj despre mina, la televizor, iar imaginile prezentate nu prea ne-au placut.

-

Multumiri pentru ilustratia muzicala a articolului. La obiect!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elena_iasi
[28.09.14 22:34:48]
»

@webmaster13 - Daca mi se permite adaug eu o poza facuta la cariera in luna august a. c...

webmaster26
[24.02.17 09:06:27]
»

Mutat în rubrica "La pas prin Parcul Național Călimani, M-ții CĂLIMANI" (nou-creată pe sait)

Lucien
[26.07.18 15:22:29]
»

Felicitări pentru aceste impresii scrise frumos, clar, la obiect. Am răsfoit internetul și 90% din articole se tot repetă, unele în variante agramate de tipul Google Translate. Alte descrieri ale Apostolilor sunt de-a dreptul mistice, dar articolul de față este cât se poate de obiectiv, dar subiectiv când e vorba de frumusețea naturii... pentru-că merită din plin. Surprinderea veverițelor indică un turist adevărat. Fotografiile sunt minunate. În poza 6 sunt gențiane (chiar dacă nu par...).

Singura observație este că la 12 Apostoli se poate ajunge pe mai multe trasee (nu numai două) și sper să am disponibilitatea să-l prezint pe cel făcut de mine (Schitul 12 Apostoli - Vf. Lucaciu - 12 Apostoli).

Testosu'AUTOR REVIEW
[26.07.18 17:59:28]
»

@Lucien: Cu siguranta se poate ajunge pe mai multe variante de traseu.

Eu doream sa fac referire doar la variantele cu plecare din zona noastra de cazare.

Ne-a placut tare mult zona aceasta a tarii.

Dana2008PHONE
[13.08.20 11:58:47]
»

@Testosu:  Superb! Felicitări!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, elena_iasi, Lucien, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Parcul Național Călimani:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065282106399536 sec
    ecranul dvs: 1 x 1