ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Plimbare auto prin nordul Bucovinei

TIPĂREȘTE URM de aici

A doua zi plina petrecuta in Bucovina, debutand cu nor si reprize destul de dese de ploaie, am hotarat sa facem un tur al manastirilor din nordul Bucovinei: Moldovita, Sucevita, Putna, Humor si Voronet, in ordinea scrisa. Ne-am urcat in masina si am plecat de la pensiune pe ruta Saru Dornei, Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc, Vatra Moldovitei.

Pentru a ajunge in Vatra Moldovitei de la intrarea in Campulung Moldovenesc am virat stanga, venind de la Vatra Dornei, pe DN 17A, asfaltat si bunicel. Sunt cam 24km pana la Moldovita, de la intrarea in pe acest drum. Un drum frumos care serpuieste prin padure urcand si apoi coborand prin Pasul 3 Movile (sau Curmatura Boului), la o altitudine de 1040m, unde ai si un punct de belvedere. Apoi ajunsi la manastire, s-a purces la vizitarea frumoasei ctitorii a lui Petru Rares, de la 1532, avand hramul “Buna Vestire”.

Biserica a fost ridicata la vreo 500m departare de ruinele vechii manastiri prabusite la sfarsitul sec. al XIV-lea din cauza unei alunecari de teren, anul ridicarii ei nefiind cunoscut, probabil pe la 1400, pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun. Culoarea specifica Manastirii Moldovita este galbenul. Pe langa admirarea arhitecturii, a picturilor interioare si exterioare, se poate vizita si muzeul manastirii, care adaposteste valoroase exponate printre care se afla si jiltul domnesc al domnitorului Petru Rares. Dupa vizita, foto si magnetul de rigoare am plecat mai departe spre Sucevita

Drumul este cel putin la fel de frumos ca cel pana la Moldovita, fiind presarat cu paduri, urcusuri si coborasuri.

De asta data, spre Sucevita, am trecut prin Pasul Ciumarna (numit si Pasul Palma), la vreo 1110m altitudine, ce leaga Valea Moldovitei de Podisul Sucevei, spre Sucevita, pe acelasi drum DN17A. In punctul cel mai inalt al pasului se afla un monument de forma unei palme umane, numit “Palma”, ce simbolizeaza rodul muncii si fortei echipelor de constructori ce s-au intalnit aici venind din directii opusesi si si-au strans mainile la finalizarea soselei. Intre Moldovita si Sucevita sunt cam 30km.

Manastirea Sucevita, cu hramul “Invierea Domnului”, este o ctitorie a neamului boierilor Movila, este atestata documentar in anul 1586. Legenda spune ca piatra necesara ridicarii manastirii a fost carata timp de 30 de ani de o femeie impreuna cu carul ei tras de bivoli, pentru rascumpararea unor pacate.

Ieremia Movila, dupa venirea sa la tron in 1895, a adaugat zidurile groase de 3m, inalte de 6m si cele 4 turnuri de colt si unul central, peste gangul intrarii, care confera manastirii o infatisare de cetate medievala. Daca la Moldovita culoarea predominanta a picturilor este galbenul, la Sucevita predomina verdele. De la Sucevita (dupa deja “obligatoriul” magnet dar si degustarea a cate unui pahar cu bere de casa (o bautura pe baza de cicoare, fara alcool) am plecat mai departe.

De la Sucevita am continuat drumul DN17A si ne-am indreptat spre Putna, pentru vizitarea manastirii si a chiliei lui Daniil Sihastrul, cu o mica oprire in Marginea pentru a admira frumosele obiecte din ceramica neagra care se produc aici si mestesugul olaritului care este pe cale de disparitie, ca multe alte mestesuguri deja date uitarii.

La iesirea din localitatea Marginea, la intersectia cu drumul ce leaga Vicovu de Jos (pana la Putna continuandu-se pe DN2H din Vicovu de Jos) de Gura Humorului (DN2E), am virat stanga spre Putna, urmand ca la intoarcere sa nu mai facem dreapta spre Marginea ci sa continuam pe DN2E, prin Solca si Cacica, pana in Gura Humorului. Din Sucevita pana in Putna sunt cam 35km, dar drumul nu mai este atat de frumos ca cel dintre Campulung Moldovenesc si Sucevita, dar este mai rapid, fiind pe teren mai mult drept. Drumul trece prin Vicovul de Jos, apoi trece satul Bivolarie, care acum este un cartier apartinand de Vicovul de Sus, dar separate fizic de raul Suceava. Bivolarie este “patria” fabricilor de incaltaminte din piele. Peste tot, in Bivolarie, din 50m in 50 m, vezi indicatoare catre magazinele de prezentare si desfacere (cu preturi de producator) a diverselor modele de incaltaminte. Acum nu am oprit, dar am trecut eu cu ceva timp in urma, acum vreo 6 luni, pe acolo si chiar am intrat in vreo trei de astfel de magazine, am mers chiar si la sediul unei mari fabrici de incaltaminte cu sediul acolo. Despre preturi nu comentez.

Manastirea Putna, prima, dar si cea mai importanta ctitorie a lui Stefan cel Mare, de la 1469, poarta hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Locul ales de domnitor pentru zidirea manastirii, in 1466, s-a facut dupa cum spune legenda, tragand cu arcul de pe Dealul Crucii, iar unde a cazut sageata, acolo a ales locul de zidire al manastirii. De-a lungul timpului ansamblul monahal, care este si necropola domneasca pentru familia domnitorului Stefan cel Mare, a suferit multe modificari si refaceri. La 3 ani dupa terminarea ei, manastirea a fost distrusa intr-un incendiu, fiind refacuta imediat. Apoi distrusa din nou, în 1653, in urma invaziei cazacilor lui Timus Hmelnitki. Actuala biserică a fost practic refacuta între anii 1653-1662 de catre Vasile Lupu si succesorii sai, Gheorghe Stefan şi Eustratie Dabija.

Singura cladire ramasa din vremea voievodului este Turnul Tezaurului a carui constructie a fost terminata in anul 1481. Muzeul manastirii adaposteste obiecte foarte valoroase: Tetraevangheliarul de la Humor (1473), o cruce cu trei brate, sculptata in lemn, de la 1503 (cea mai veche de pe teritoriul României), o cadelnita din argint aurit, daruita mitropolitului Teoctist l-a ungerea ca domn a lui Stefan cel Mare, in 1457. Tot aici este expus acoperamantul de mormant al Mariei de Mangop, a doua sotie a domnitorului, o broderie lucrata cu fire de aur, de argint si matase colorata, foarte valoroasa, de la 1477.

Nu puteam pleca de la Putna fara a trece si pe la Chilia lui Daniil Sihastrul. Aici pe valea paraului Vitau, a sapat pustnicul Daniil, in stanca, cu dalta, un paraclis, iar dedesubt un alt loc scobit în piatra, care ii slujea drept chilie. Chilia se afla cam la 1 km de Manastirea Putna.

Traditia spune că Daniil a trait in aceste locuri timp de 20 de ani, iar Stefan, in 1451 dupa uciderea tatalui sau, auzind de el, a venit aici unde i-a fost prezis ca va ajunge in scurt timp domnitor al Moldovei. A ajuns, 6 ani mai tarziu, in 1457. Dupa construirea manastirii Putna, incepand cu 1466, si dupa sfintirea ei in 1470, pustnicul Daniil s-a retras in padurea de pe malul raului Voronet.

De la Putna am plecat inapoi spre Marginea, de acolo continuand pe DN2E spre Solca, oprindu-ne la Cacica. Sunt vreo 90 de km din Putna pana la Cacica. Daca intre Campulung Moldovenesc si Sucevita drumul este in serpentine, intre Marginea si Cacica parca este tras cu o rigla peste dealuri, adica este aproape in linie dreapta, dar cu multe vai si dealuri.

La Cacica ne-am oprit pentru vizitarea salinei si a bisericii romano-catolice din localitate, apoi am plecat mai departe catre Gura Humorului. Sunt 10km pana la Paltinoasa, unde se iese in drumul european E58, ce leaga Suceava de Campulung Moldovenesc, drum care este impecabil. Pana a ajunge in Paltinoasa mai exista optiunea de a ne mai abate, cativa kilometri si pe la Manastirea Arbore, dar fiind destul de tarziu am renuntat. Ajunsi in Gura Humorului (8km din Paltinoasa) ne-am indreptat catre Manastirea Humor intai, vreo 8km din centrul orasului, in dreapta, pe o sosea cam rupta.

Manastirea Humor a fost zidita in 1530 de Logofatul Teodor Bubuiog. In anul 1641 zidurile inconjuratoare au fost intarite si s-a construit turnul de aparare de catre domnitorul Vasile Lupu. Biserica are hramurile “Adormirea Maicii Domnului” si “Sf. Mucenic Gheorghe”.

Biserica manastirii Humor este una din putinele biserici impodobite atat la interior, cat si la exterior cu picturi (care le fac unice printre bisericile ortodoxe) si care s-au pastrat destul de bine, alaturi de Voronet, Moldovita, Sucevita, Arbore si Probota si alte cateva.

Predominanta pentru picturile acestei biserici este nuanta de rosu. Ca o particularitate, biserica se deosebeste prin absenta turlei pe naos dar si prin prezenta unui pridvor deschis. Un element nou este si tainita situata deasupra gropnitei unde se ascundeau obiectele de pret in caz de navaliri dusmane sau alte pericole.

De la manastire, intorcandu-ne pe acelasi drum, prin localitatea Manastirea Humorului, nu am putut sa nu remarc ofertele de cazare de pe marginea soselei, care constau in aratarea si fluturarea unui carton de catre diferite persoane, catre masinile care treceau. Functie de facilitatile oferite, puteai citi pe cartoane: “Avem camera libere”, “Avem camere libere cu baie “ si tot asa…. si ofertele erau din plin, sau poti spune si invers, turistii erau putini!

Ajunsi inapoi in Gura Humorului, am continuat spre iesirea catre Campulung Moldovenesc, urmand a trece si pe la Voronet. Din centrul orasului sunt 4km pana la Voronet.

Manastirea Voronet, „Capela Sixtină a Estului”, cum mai este numita pentru marea fresca de pe fatada de vest, numita "Judecata de apoi", este una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare. A fost ridicata in anul 1488, pe Valea raului Voronet, intr-un timp uimitor de scurt, in numai 3 luni si 3 saptamanii, un adevarat record nu numai pentru acea vreme, dar consider eu, si pentru aceste vremuri. Are hramul “Sf. Mucenic Gheorghe”.

Conform legendei, Stefan cel Mare, fiind la ananghie dupa luptele de la Razboieni, cu turcii, cautandu-l pe sihastrul Daniil, care se retrasese dupa zidirea manastirii Putna intr-un alt loc, in pustietate, pe valea Voronetului, si l-a rugat să-l sfatuiasca inca odata. Acesta i-a zis sa stranga oaste si se lupte cu dusmanul, ca va invinge, dar ca va trebui sa promita ca va zidi pe acele locuri o biserica. Si asa s-a intamplat.

In incinta bisericii de la Voronet se afla si mormantul sfantului Daniil Sihastrul.

Daca la Moldovita predomina galbenul, la Sucevita verdele, iar la Humor iese in evidenta rosul, la Voronet dominant este vestitul “albastru de Voronet”, a carui reteta nu a fost descifrata nici pana in zilele noastre. Se stie doar ca aceasta culoare are la baza azuritul, dar nu si ce lianti organici au fost folositi.

Dupa o zi intreaga de plimbare, ce e drept mai mult cu masina, facandu-se deja seara, am continuat drumul spre Campulung Moldovenesc, fiind vreo 36km din Gura Humorului, inchizand practic bucla plimbarii noastre care incepuse dimineata din Campulung Moldovenesc spre Moldovita, apoi am mers mai departe pe acelasi drum, peste Pasul Mestecanis, spre Vatra Dornei si pensiunea unde eram cazati, inca 38km pana am ajuns in Vatra Dornei si inca vreo 13km pana la pensiune in Saru Dornei.

Practic pentru a vizita cele 5 manastiri, plus salina Cacica si biserica romano-catolica din Cacica, am facut in acea zi cam 300km in total, plecand dimineata de la pensiune pe la ora 9,00 si intorcandu-ne seara pe la 21,30 inapoi la pensiune.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 27.09.14 09:50:21
Validat / Publicat: 27.09.14 10:58:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN BUCOVINA.

VIZUALIZĂRI: 4615 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 La Moldovita
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCircuite / mini-circuite "Mănăstiri bucovinene":


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056348085403442 sec
    ecranul dvs: 1 x 1