EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Inspirata fiind de minunatele articole scrise de colegii nostrii „mprofeanu” si „Dan&Ema” , in luna mai am organizat o excursie la Sfinxul dobrogean din Muntii Macinului.
Dupa ce ne-am cazat in prima zi in Galati la Riverside Residence (vezi impresii), a doua zi am traversat Dunarea cu bacul si dupa circa o jumatate de ora am ajuns in orasul Macin.
In continuare, ne-am deplasat pe un drum secundar ce trecea prin fata carierei de piatra si am ajuns la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii.
Am vizitat manastirea, dupa care am pornit la drum… Am parcat mașina în apropierea indicatoarelor cu Parcul Național Măcin, loc in care se mai afla o masina, deci nu eram singurii temerari…
Ma uitam la Vârful Caramalău, care are o cruce mare metalică si se vedea din drum, si deja aveam iluzii optice cu SFINXUL, eu il vedeam intr-un loc, iar sotul il vedea in altul… cand apropiam imaginea cu camera video, constatam ca de fapt nu era nici un Sfinx, ci cu totul altceva, din piatra binenteles…
Am inceput urcarea in jurul orei 11.45.
Primul popas a fost la Fântâna de Leac, unde am vrut sa luam apa, dar aveam doua sticle la noi, pe care le umplusem deja cu apa de la manastire.
Am urmat traseul cu marcaj dublu, cruce albastră, ce duce pe Valea Jijilei.
Eiii, si dupa ce am inceput sa urc plina de entuziasm, dupa circa jumatate de ora, am constatat ca nu prea mai am aer si respir cam greu, iar dupa inca o ora, mai ales ca batea vantul, iar pietrisul gen grohotis imi aluneca pe sub picioare, ma intrebam„ce caut eu aici?!?” ca bine era pe un sezlong la mare in Egipt…
Aha, deci cam atat a fost cu energia mea si cu conditia fizica… restul drumului, s-a desfasurat sub indemnul continuu al sotului „HAI CA POTI, HAI CA POTI” si gandul meu „Doamne ajuta, Doamne ajuta sa ne intoarcem cu bine la masina” .
Despre traseu nu am sa mai detaliez pentru ca s-a scris deja.
Noi cautam Sfinxul si GPS–ul telefonului, dupa ce am lasat, Vârful Caramalău, in dreapta, ne arata ca mai aveam cam 100 de m si 4 minute….
O FI, 4 MINUTE, DAR NU PENTRU MINE!
Dupa circa jumatate de ora, GPS – ul ne arata tot 100 de m, 2 minute.
Fantastic, paranormal... insemna cat timp de jumatate de ora am fost in alta dimensiune, ca tot departe eram si nu se vedea nici un Sfinx (glumesc).
Macar bine ca nu mai urcam si cararea continua pe un loc drept.
Desi la meteo s-a spus ca va fi o zi inourata, chiar cu ploaie in jurul orei 15.00, soarele si vantul mi-au ars fata…
In sfarsit, am gasit Sfinxul, era asa cum indica GPS-ul, doar timpul nu a corespuns...
Am zambit usurata gandind ca cea fost mai rau a trecut si vom gasi un drum care sa ne scoata la cariera de piatra si apoi la masina, in foarte scurt timp...
HA, HA, …. ce ma inselam…
Dupa o pauza de 15 minute, cu o meditatie si servirea unor batoane energizante, am luat-o pe o carare in dreapta Sfinxului, care a disparut brusc si am mers noi de capul nostru pe un traseu care parea lin, dar la fata locului era accidentat si abrupt, si care ducea deasupra carierei…
NUUU… NU PE ACOLO… EU NU COBOR PE ACOLO. !! …
Deja ma vedeam alunecand si nimerind fix in dintii excavatorului, un balaur care sfarma piatra…
Dar atunci pe unde?
De intors pe traseul pe care am venit, nici vorba… mi-era frica sa nu alunec pe pantele cu grohotis, desi eram cu bocanci de munte…
Ne-am intors la Sfinx, si am coborat prin stanga pe o carare, pana la un drum de tara, care poate e cel pentru ciclisti, nu stiu…
Cand am coborat ne-am intilnit si cu o broasca testoasa, care mi-a spus ceva pe graiul ei, i-am multumit, desi nu am inteles nimic…
Am grabit pasul deoarece trecuse de ora 15.00 si chiar se adunasera nori de ploaie.
Noroc cu drumul de tara care cobora, asa ca ne-am deplasat mai repede...
Am mai mers vreo 30 de minute pina la drumul rutier ce duce la manastire si de acolo inca vreo 10,15 minute pana la masina.
In total vreo 4 ore.
Da, chiar daca eram obosita, lac de transpiratie, a fost o experienta minunata, pe care asa repeta-o in fiecare an, dar alegand traseul de la sfarsit.
As pleca din drumul de la cariera in dreapta, pana la drumul de tara si pina la Sfinx as face cam 40 de minute lejer…
Am multumit Sfinxului si tuturor sfintilor ca am ajuns teafara la masina…
Seara, la Hotel On plonge junior din Mamaia, deja cautam pe telefon o noua destinatie, o noua aventura… ce incepea sa prinda contur sub numele de “GURA DE RAI “...
Trimis de elenaadina in 27.08.21 16:38:38
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elenaadina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@elenaadina: Când totul se termină cu bine și obiectivul a fost atins... Misterioase creații ale Naturii, Sfincșii românești atrag permanent vizitatori, căutători, visători. Nu se cunoaște numărul total al acestor monoliți de piatră cu chip uman, ar fi chiar imposibil de numărat, dar câțiva dintre ei au devenit mai cunoscuți.
În multe locuri montane/stâncoase am observat chipuri de piatră, unele probabil le-am „văzut” doar eu. ???? Legendele învăluie figurile împietrite și ne provoacă o stare de bine atunci când reușim să le descoperim (fie că emană sau nu „energie” ).
Călătorii frumoase!
P. S. Cred că la data sejurului e vorba de luna mai 2021.
”Cred că la data sejurului e vorba de luna mai 2021.
Modificat, în caseta tehnică, „Data sejur” cf celor de mai sus
@tata123: Da, e o greseala, corect luna mai 2021...
„Misterioase creații ale Naturii, Sfincșii românești atrag permanent vizitatori, căutători, visători. Nu se cunoaște numărul total al acestor monoliți de piatră cu chip uman, ar fi chiar imposibil de numărat, dar câțiva dintre ei au devenit mai cunoscuți. În multe locuri montane/stâncoase am observat chipuri de piatră, unele probabil le-am „văzut” doar eu. ???? Legendele învăluie figurile împietrite și ne provoacă o stare de bine atunci când reușim să le descoperim (fie că emană sau nu „energie” ). "
Foarte frumos ati spus!
Mai este un Sfinx chiar aproape de domciliul meu... Sfinxul din Calimani numit si Mosul...
Multumesc mult pentru ecou!
Alegeri inspirate si calatorii cat mai frumoase!
@elenaadina: Mă bucur că ai mers pe Culmea Pricopanului și că ai ajuns la Sfinxul Dobrogean. De la Vârful Caramalău cred că până la Sfinx mai erau circa 30 de minute și nu cum arăta gps-ul. Ați coborât pănă la urmă bine pe poteca din partea stângă, drumul ce continuă apoi pe Culme...
Ce frumoasă este broscuța țestoasă!
Mulțumesc frumos pentru că m-ai menționat în review-ul tău!
@mprofeanu:
”De la Vârful Caramalău cred că până la Sfinx mai erau circa 30 de minute și nu cum arăta gps-ul.
Foarte adevarat, am mers mult timp si GPS -ul ne arata acelasi lucru... ????
”Mulțumesc frumos pentru că m-ai menționat în review-ul tău!
Cu mare drag, va apreciez mult!
Si multumesc pentru ecou!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Muntii Macin – traseu varful Tutuiatu — scris în 12.06.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Trasee Munții Măcin - Culmea Pricopanului — scris în 05.06.24 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2021 La pas pe traseul Cozluk din Munții Măcinului — scris în 10.05.21 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Lacul Iacobdeal și cetatea Troesmis din apropiere de comuna Greci — scris în 11.05.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Traseul Culmea Pricopanului din Munții Măcin la început de aprilie — scris în 18.04.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Tanjind dupa o picatura de apa in Muntii Macin pe Culmea Pricopanului — scris în 09.09.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2020 Traseul Cozluk - în căutarea bujorilor sălbatici (și nu numai) — scris în 19.05.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ