ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Viena văzută de sus și din depărtare, de pe colinele Kahlenberg și Cobenzl

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Aflasem de colina Kahlenberg chiar de aici, de pe AFA, ca fiind punctul de unde se surprind vederi spectaculoase asupra Vienei, loc unde am fi vrut să ajungem și noi, plăcându-ne astfel de experiențe pe unde ne ducem. Colina Kahlenberg se află la nord de Viena, măsurând 484 m altitudine. Pe când mă documentam despre oraș, citisem că se ajunge acolo cu autobuzul luat din nordul capitalei, până acolo cu metroul, cursele fiind acoperite de cardul pentru mijloacele de transport locale. Însă, cum timpul ce-l aveam la dispoziție a fost destul de limitat, am renunțat repede după ce mi-am dat seama că nu e chiar la îndemână dacă nu ai o mașină la dispoziție, consumându-se timp prețios.

Surpriza frumoasă a venit din partea nepoatei mele care, devenind de ceva vreme vieneză cu acte în regulă, nu știa cu ce să ne trateze în materie de inedit, după ce văzuse că eu făcusem rezervări de acasă la mai toate obiectivele arhicunoscute din capitala Austriei, urmărite de orice călător novice la prima descindere în metropolă.

S-a gândit că ne place să admirăm de sus și, în plus, alesese în vecinătate un obiectiv ciudat, pe nume Buamkreis „Am Himmel” de care nu auzisem și care părea interesant. Era și vreme bună, atmosferă limpede, se anunța un reușit apus de soare, așa că hai la drum!

Ne-am întâlnit în după-amiaza celei de-a doua zile vieneze în Parcul Prater și după ce ne-am plimbat o vreme printre tiribombe și alte asemenea atracții de divertisment, am fost conduși în parcare, la mașină, să ne deplasăm către marea surpriză. De pe panourile indicatoare ce-mi apăreau în raza vizuală pe când ieșeam din oraș, se putea citi Kahlenberg, mi-am dat seama repede despre ce e vorba, mai ales că mi se spusese că surpriza nu este situată chiar în oraș, ci cumva la periferie, în districtul 19 care, însă, ține tot de Viena. Aici intervine Wienerwald, adică pădurea vieneză ce se află la marginea orașului, precum și întinsele podgorii înconjurătoare, ordonate ca pe planșetă.

După un drum sinuos în urcare, de câțiva kilometri, ajungem într-o parcare generoasă amenajată pe colina Kahlenberg, lângă care se găsea un punct de belvedere pe o terasă spaţioasă, o fântână, o cafenea cu mese afară, și mai sus, se zărea o biserică barocă. Aveam să aflăm că biserica are legătură cu regele polonez Sobieski, în sensul că pe aceasta este evocat momentul în care, în timpul asediului otoman din 1683, regele și armata poloneză pe care o conducea au coborât de pe acest deal învingându-i pe turci.

Însă, noi ne-am oprit pe terasa amenajată de unde priveliștea asupra Vienei era absolut superbă. Era acolo montat chiar și un binoclu care, contra sumei de un euro, îți aducea aproape diverse monumente sau obiective ale Vienei.

Am admirat îndelung panorama dezvăluită, după care ni se spune că urmează al doilea episod de perspectivă frumoasă asupra Vienei, și de aici totul chiar s-a dovedit a fi nou și necunoscut. Repuși din nou în mașină, începem să coborâm pe șoseaua impecabilă, dar virajată, până ne oprim după alți câțiva kilometri. Ni se spune că aici suntem pe colina Cobenzl (378 m altitudine), la Aussicht, iar noi luăm bine seama în jur, deși ziua se îngâna cu noaptea și abia am mai prins câteva imagini bune cu Viena la asfințit. Împrejurimile ni se înfățișau numai din podgorii și ce era mai curios, era faptul că nu era mai nimeni pe acolo, însă nu ne-am simţit nicio clipă în nesiguranţă.

Pe urmă, ni se zice că vom vizita un obiectiv de mare interes, deși se lăsase întunericul de-a binelea și vizibilitatea era deficitară. Din nou, în mașină, mai mergem doar un pic, apoi parcăm și o luăm la pas pe o potecă de pământ. Răcoarea pusese stăpânire pe areal, dar adrenalina făcea să nu simțim cine știe ce frig.

Am trecut pe lângă Oktogon, un mare restaurant cu terasă în care, aflându-ne într-o zi de sâmbătă, era organizată o nuntă. Pe urmă, întrezărim o poiană despre care ni se povestește că are formă circulară și este înconjurată de margini mai înalte precum scaunele unui amfiteatru, existând chiar băncuțe din lemn pe o porțiune.

Poiana are de jur-împrejur arbori de mărime diferită din diverse specii, iar fiecăruia dintre ei îi corespunde, în funcţie de data naşterii, o comunitate de indivizi născuți într-un anumit interval, în mod asemănător zodiilor, însă nu chiar așa, fiindcă nu este vorba de doisprezece precum numărul de zodii, ci de patruzeci de arbori. Aceasta poartă numele de Der Lebensbaumkreis, adică Cercul Arborilor Vieții. Chiar în interiorul cercului sunt dispuși alţi patru arbori, marcând cele patru puncte cardinale.

Fiecare copac are în dreptul său un panou paralelipipedic cu un difuzor încorporat. De pe acest mic panou, vizitatorii pot afla tot ce trebuie să știe despre„arborele personal” al vieții lor. Folosind un detector de mișcare, copacul începe să „vorbească” de îndată ce vizitatorul ar păși în fața lui, povestindu-i despre trăsăturile de caracter ascunse în seva arborelui respectiv.

Dar, toate acestea erau valabile în timpul zilei, nu şi seara târziu, aşa că noi a trebuit să ne mulţumim cu cititul, la lumina lanternelor telefoanelor, de pe panouri cu ceea ce aveam hărăzit de fiecare copac, potrivit zilei de naştere. Asta după ce ne-a luat ceva timp să ne găsim copacul aferent.

Am descoperit, spre exemplu, că soţul meu are arţarul (ahorn) drept arborele vieţii (14-23 octombrie), nepoatei mele îi corespunde ulmul (ulme) pentru intervalul 15-25 iulie, iar mie smochinul (fiegenbaum) aferent intervalului 14-23 iunie. E drept că pe fiecare panou se găsesc texte scrise numai în germană referitoare la fiecare copac, un cod QR pe care, odată ce-l„citea” camera foto a telefonului, erai direcţionat pe internet de unde apăreau informaţii cu privire la el, tot în germană. Destul de interesant, însă atunci noi ne-am oprit aici.

Ni se spune că în weekend și de sărbătorile legale, muzica clasică este redată prin toate cele 40 de difuzoare, iar cercul arborelui vieții este transformat într-un spațiu sonor unic, în aer liber.

Reveniţi acasă, de curiozitate, am intrat pe site-ul www.amhimmel. at şi am descoperit lucruri demne de toată atenţia referitoare la arborele vieţii fiecăruia şi vă invit şi pe voi să faceţi acelaşi lucru.

În apropiere de Der Lebensbaumkreis se află şi un loc de joacă pentru copii, cu rolul de a-l face şi mai atractiv pentru familiile care vin să-şi petreacă timpul într-un loc de recreere și relaxare în aer liber.

De acolo am plecat să ne hidratăm într-un local pe care l-am mai găsit deschis, pe colină, conduşi de gazdă. Are un nume complicat: Häuserl am Himmel - Inh. Wolfgang Wagner. Ştiu că am mâncat o prăjitură foarte bună (marillenkuchen), tradiţională, care ni s-a servit în compania unui bol mic cu gem de caise.

Concluzie

Am primit în dar o seară încântătoare, cu locuri de unde perspectiva asupra Vienei te lasă cu gura căscată, dar şi unul inedit, precum Der Lebensbaumkreis, pe care le recomand cu drag celor ce vor să vadă şi puţin din împrejurimile Vienei.

Vă rog, ataşaţi următul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=xmyg7VgHulg

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 11.11.22 07:13:48
Validat / Publicat: 11.11.22 08:26:27
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AUSTRIA

VIZUALIZĂRI: 2113 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Viena văzută de pe colina Kahlenberg
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57800 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.11.22 08:25:31]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterX
[11.11.22 08:26:14]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinadAUTOR REVIEW
[11.11.22 08:27:55]
»

@webmasterX: Mulţumesc!

webmasterPHONE
[11.11.22 10:51:11]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

maryka
[11.11.22 16:57:23]
»

Uite, cine cunoaște pe acolo vă duce în locuri inedite! Este un mare atu să ai un „localnic” de partea ta când este vorba de așa ceva! Mi-a plăcut vederea orașului de sus, mai ales la ceas de seară. Iar o plimbare în natură este mereu binevenită, mai ales cu așa copaci speciali.

Eu cred că a fost excelentă combinația voastră de vizită, cu palate, muzee și asemenea locuri de belvedere! Iar dacă mai adaug și plimbarea cu vaporașul ați avut de toate!

Felicitări! Seară faină, pupici!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[11.11.22 18:48:06]
»

@maryka:

Uite, cine cunoaște pe acolo vă duce în locuri inedite!

Aşa este, întotdeauna cei care cunosc bine locurile trăind acolo de o bună bucată de vreme, chiar dacă nu s-au născut acolo, vor şti ce să recomande sau unde să-şi ducă prietenii ori rudele.

Ieşirea aceasta a fost exact ce ne lipsea din toate ce le vizaserăm, însă, dacă era după capetele noastre, nu puteam s-o mai facem şi pe asta. Recunosc că ne-a plăcut ce ne-a pregătit şi aici şi pe unde ne-a plimbat prin Prater, inclusiv restaurantul la a cărui terasă ne-am hidratat corespunzător în Prater.

... ați avut de toate!

Da, aşa este, am avut noroc să ne iasă cam tot şi, în plus, am beneficiat de vreme bună.

Mulţumesc frumos pentru ecou, aprecieri, vorbe frumoase! Seară bună şi ţie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[11.11.22 21:11:57]
»

@irinad: Colina Kahlenberg am vazut-o si noi in 2015 cand am fost cu familia, avand Viena Pass in care era inclus hop-on hop-off, una dintre linii ajungea si aici, cred inca ca erau doar 2 curse pe zi, si inseamna nu masinile pe care le cunoastem pentru hop-on hop-off, ci autocar, pentru ca ieseam in afara orasului.

Si intradevar, cand ajungi cu cineva cunoscut este si mai bine, in mod sigur stie locurile frumoase.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[11.11.22 21:35:06]
»

@mishu: Citisem şi eu, în timp ce mă informam de aici, de pe sait, că panorama asupra Vienei este minunată de pe colina Kahlenberg. Dar, mi-a ieşit repede din minte dându-mi seama că nu era chiar la îndemână de ajuns şi deciseserăm că nu vom lua Viena Pass. Nepoata mea, parcă mi-a citit gândurile, ducându-ne acolo şi nu numai. A fost pe sufletul nostru, cum se spune.

Mulţumesc frumos pentru ecou, vizită, vot! Seară frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA
[16.11.22 15:43:29]
»

Superbă natură înconjoară Viena! Că tot vorbeam la reviewul anterior despre Dunăre, altă zonă pitorească a Vienei sînt dealurile astea plantate cu podgorii și punctate de crame și ferme, de deasupra celebrului cartier-sat Grinzing.

Interesant de spus că aici încep, sau se termină, Alpii. Mai la nord de Kahlenberg se află Leopoldsberg, primul, sau ultimul, vîrf al Alpilor. Pe sub el curge Dunărea. Iar de vizavi, de pe malul celălalt al fluviului, începe lanțul Carpaților (aici de fapt sub-carpați, mici dealuri).

Chiar aș recomanda cui are timp să meargă și la Leopoldsberg. De fapt, aș zice că acolo e de mers mai întîi, e mai înalt și mai bine amplasat, pentru că nu mai are nicio înălțime împrejur, oferă priveliști mai largi inclusiv spre nord, în lungul Dunării, spre Klosterneuburg. Numai că aici nu e decît o mică biserică, fără restaurant. Și, potrivit cu vremurile de acum, un monument închinat cazacilor ucraineni care au luptat la asediul Vienei.

Aussicht înseamnă priveliște, sau punct de belvedere. E bine de știut, pentru că e folosit pe hărțile turistice.

Iată deci alt obiectiv aparent secundar al Vienei, dar care ajută la mai buna ei cunoaștere, pentru că vezi de aici întreaga geografie a locului.

Știu un ghid turistic (român, nu localnic) care își duce grupurile și aici (pe Kahlenberg) și le descrie bătălia Vienei, care armată de unde venea, ce vedea Sobieski etc. Face el o poveste ca să fie istoria cît mai limpede și cît mai vie.

irinadAUTOR REVIEW
[16.11.22 20:21:37]
»

@abancor: Mulţumesc frumos din nou, ecoul tău este plin de informaţii utile de care e bine de ţinut seama atunci când vine vorba de împrejurimile Vienei. Se vede că eşti un fin cunoscător în ceea ce priveşte Viena şi nu numai (aici îmi vine în minte Kefalonia care îmi amintesc că ţi-era pe plac) !

Aussicht înseamnă priveliște, sau punct de belvedere. E bine de știut, pentru că e folosit pe hărțile turistice.

M-a dus gândul că asta ar însemna acest cuvânt, şi, într-adevăr, aşa apare pe hărţi însoţit de o "iconiţă" care exact asta sugerează: punct de view. Sunt convinsă că ghidul făureşte o poveste foarte atractivă cu privire la bătălia Vienei, şi acesta ar fi bine de avut în vedere, numai să fie de găsit.

Seară bună!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
irinad, maryka, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin împrejurimile Vienei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063490867614746 sec
    ecranul dvs: 1 x 1