ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.12.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Pantelimon [IF]
    ÎNSCRIS: 10.02.16
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    OCT-2017
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 2 COPII -- v: 5 + 8

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Brănești

    TIPĂREȘTE

    Prin Brănești am ajuns de mai multe ori și de fiecare dată mi-a plăcut să petrec ceva timp prin parc sau la o pizza – când era pizzerie lângă parc, recent n-am mai gasit-o, cred că s-a desființat în schimb am găsit o cofetărie atractivă care la intrare este market și poți cumpăra diverse produse alimentare și dacă înaintezi ajungi în zona de cofetărie – elegantă - unde sunt și vreo două mese și unde găsești tot felul de prăjituri dar și foetaje foarte bune și mereu calde, mereu luam ceva cu brânză sărată și mereu erau calde și foarte bune.

    Brăneștiul este comună dar, în mod amuzant, are mai mulți locuitori decât Bicazul care este oraș – că tocmai ce mi-am bătut capul cu Orașul Bicaz :D

    Se află la aproximativ 20 de km de centrul Bucureștiului, spre est, adică mergând spre mare.

    Localitatea fiind dispusă pe direcție nord – sud (că e alungită), atunci când vii dinspre vest, pe DN3, ajungi imediat în centru, în intersecția dintre Bulevardul Ion Constantin Brătianu și Strada Sublocotenent Petre Ionel unde este un sens giratoriu.

    Dacă mergi tot înainte adică spre est, după ceva peripeții și ceva intersecții ajungi la mare, adică Neagră :) dar dacă faci stânga ajungi întâi în satul Pasărea care este frumușel și apoi la Mănăstirea Pasărea la care, ca să ajungi trebuie să treci întâi peste un pod peste apă și abia apoi intri în curtea mănăstirii.

    Dacă faci dreapta în intersecția din centru descoperi și acolo lucruri interesante adică situl arheologic din mijlocul Lacului Brănești precum și situl arheologic de la Vadu Anei care aparține tot de Comuna Brănești.

    ” Patru obiective din comuna Brănești sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Ilfov ca monumente de interes local. Două dintre ele sunt clasificate ca situri arheologice — așezarea neolitică aflată în punctul Ostrov, în mijlocul lacului Brănești de pe râul Pasărea, aflat la sud-vest de satul Brănești; și situl de la Vadu Anei, din zona autostrăzii A2, la vest de sat, sit ce cuprinde o așezare geto-dacică, una din secolele al II-lea–al IV-lea e. n., una din secolele al VI-lea–al VII-lea și una din secolul al X-lea.

    Celelalte două sunt clasificate ca monumente de arhitectură. Unul este mănăstirea Pasărea, datând din 1813, cuprinzând biserica „Sfânta Treime” (1813, refăcută în 1846–1847), biserica „Adormirea Maicii Domnului” (1834–1838), casele monahale (începutul secolului al XX-lea), fosta trapeză și clopotnița (ambele din 1846). Ea este de fapt accesibilă dinspre comuna Brănești doar pe un pod pietonal, accesul rutier făcându-se dinspre satul Cozieni, comuna Găneasa. Celălalt este biserica „Sfântul Ilie” din satul Pasărea, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. ”

    O vizită în zona siturilor poate fi interesantă.

    Și tot pentru că recent mi-am îndreptat atenția spre Orașul Bicaz, pe lângă faptul că, nah, Comuna Brănești are mai mulți locuitori, deși e comună și nu oraș, mai are și mai multe monumente istorice adică patru față de Orașul Bicaz care are doar două deși Brăneștiul are rezonanță mai puțin spectaculoasă decât Bicazul și notorietate, clar, mai redusă.

    Deci, practic, Brăneștiul este chiar mai interesant decât ne-am putea aștepta.

    Prin intersecția central din Brănești, care este la marginea localității :D este aglomerare mare de licee. Mai exact sunt trei. Destul de mult pentru o comună. Motiv pentru care parcul ce stă fix în colt prezintă mare aglomerare de tineri mai ales pe la ora prânzului, dar sunt și copii mulți – au cu ce se juca: e un parc frumos cu jucării multe, cu copaci falnici, cu amenajări recente frumoase: bănci, alei, diverse…

    Unul din Licee se află fix după parc, pe drumul spre Pasărea și îl cheamă Liceul Tehnologic Cezar Nicolau, altul fix după primul liceu, tot pe drumul spre pasărea și îl cheamă Liceul Teoretic Traian Lălescu.

    Aici prin zonă, cam pe la prânz, am întâlnit tinere îmbrăcate într-un soi de uniform ce cuprinde o fustă neagră, lungă, până aproape de pământ și, sincer, îmi pare un obiect vestimentar foarte elegant deși, poate uneori oamenii ar putea considera ca sunt excese, eu personal, sincer, prefer excesele maxime decât cele minime, poate părea incredibil dar chiar îmi pare mai elegant.

    Și al treilea liceu se află tot după parc dar pe DN3, spre vest și se numește Colegiul Silvic Theodor Pietraru.

    Mergând în această direcție, la mai puțin de un kilometru, se face la dreapta drumul spre Pustnicu – loc preferential de grătar în pădure pentru cine are chef.

    La intersecția cu drumul spre Pustnicu șoseaua trece peste un pod astfel că mergând spre est, ca să intri pe drumul spre Pustnicu intri pe sub pod și chiar în intersecție, cam sub pod, așa este complexul numit Hotel-Restaurant Casa de Piatră. E un loc drăguț, așa, când te uiți cum arată dar nu știu dacă e tot la fel de drăguț dacă te duci să mănânci acolo… am auzit vorbe…

    Tot acolo se organizează și evenimente.

    Mai e un restaurant după ce treci de pădure.

    Drumul e așa, mergi cam jumătate kilometru prin pădure, perpendicular pe șosea apoi faci dreapta, tot pe drum asfaltat și aici, la cot, se pune barieră în zilele de festin adică mai toate zilele calde de week end și la barieră plătești intrarea în zonă.

    Drumul asfaltat se termină aproape de lac și acolo este și restaurantul de care spuneam: se numește Casa Pustnicu și este traditional românesc. Alături mai e și o terasă cu mici și bere.

    Tot în zonă este și parcare și jucărele pentru copii într-o zonă cu gazon precum și diverse tarabe cu diverse de vânzare – jucărele, suveniruri, de astea, un mic bazar, așa…

    Vine multă lume în zilele libere și de sărbători și prin pădure sfârâie multe grătare.

    De la Restaurantul Casa Pustnicu, coborând pe o alee se ajunge la lac unde, dincolo de apă se vede Mănăstirea Pasărea.

    E o alee pe pământ pe malul lacului și poți face o plimbare frumoasă în stânga și în dreapta acestei căi de acces.

    Deci într-un final Brăneștiul oferă destule lucruri interesante, ori în localitate, ori prin împrejurimi.


    [fb]
    ---
    Trimis de danaeldreny* in 08.12.17 15:07:15
    Validat / Publicat: 08.12.17 17:45:51
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

    VIZUALIZĂRI: 6392 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danaeldreny*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P05 Brănești, vedere spre parc.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 29 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    14 ecouri scrise, până acum

    liviu49
    [08.12.17 18:25:38]
    »

    @danaeldreny: Start vot! Vad ca paranormalul ma impiedica sa pot publica un prim ecou la acest articol. Il scrisesem, l-am transmis, a aparut mesajul cu viteza ardeleanului si dupa ce m-am abonat la articolele @danaeldreny, a disparut ecoul. N-am ce face o iau de la capat.

    Nu-mi puteam imagina ca cineva, chiar la o aruncatura de bat, va putea scrie un articol despre comuna, care de 45 de ani, mi-a devenit a doua casa (prima fiind Giurgiu, unde m-am nascut, am crescut, am scolarit). Cu ceva timp in urma, la o solicitare a colegei @mishu, de a petrece ceva timp liber in jurul Bucurestiului, ii sugeram o plimbare prin Branesti, pe care eu, in nebunia mea, a mersului pe jos, i-o propuneam.

    Felicitari pentru acest articol si dupa ce vin cu picioarele pe pamant, dupa uimirea de a citi acest articol, dar in acelasi timp te cert pentru faptul ca nu ai dat un semn, cat de mic, ca esti prin Branesti. In octombrie, padurile din jurul Branestiului ofera o adevarata simfonie de culori, care merita, daca nu admirata, macar vazuta.

    Voi reveni, dupa ce imi trece uimirea cu un ecou adevarat.

    Numai bine si calatorii placute!

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [08.12.17 19:02:09]
    »

    @liviu49: Eu am spus / scris de multe ori că nu-i nevoie să batem mări și țări - deși, desigur, o putem face - ca să vedem miracolul vieții.

    Sunt alții care bat mări și țări ca să vină să se minuneze de ce este chiar sub nasul nostru și li se pare senzațional.

    Sufăr de un profund patriotism abia de când am umblat zile nesfârșite prin țări străine (la pomu' lăudat) și am înțeles cu adevărat ce înseamnă România.

    Îmi amintesc - am citit aici pe site ecouri sau chiar review-uri unde și alți useri exprimau cu uimire că au început să privească cu adevărat în jur abia după ce au descoperit AFA.

    Și, dealtfel, chiar am petrecut ore frumoase în Brănești - și nu numai odată - nu ne mai puteam dezlipi de parc - plus că locul are o energie bună, o curățenie ce te spală...

    liviu49
    [08.12.17 19:21:47]
    »

    @danaeldreny: Inainte de a scrie ecoul promis, as sublinia faptul ca, prea des, amanam cunoasterea propriei tari, dupa ce vom cunoaste si lumea din jurul nostru. Chiar daca am fost si in alte tari, spre bucuria, sau rusinea mea, indiferent cat de frumos a fost in Austria, cat de frumosi sunt muntii lor (si sunt!) ai nostri mi se vor parea mereu mai frumosi. Dar ma opresc cu melancolismul meu.

    As face cateva comentarii legate de cateva poze. In poza 01 este cladirea Liceului Agricol, cum il stiu branistenii, sau Liceul Tehnologic Agricol " Cezar Nicloau " Liceul Silvic este pe partea de vizavi, iar acum se numeste Colegiul Silvic " Theodor Pietraru ". Parcul pe care il prezentati este in fosta curte a Liceului Teoretic " Traian Lalescu ".

    Iar domnisoarele din poza P03, sunt eleve la Colegiul Religios, care functioneaza in incinta Liceului Agricol. Asadar avem un al patrulea liceu in Branesti.

    Ma opresc aici.

    Numai bine si calatorii placute!

    ioan marinescu
    [08.12.17 20:34:56]
    »

    @danaeldreny: Notat și votat!

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [08.12.17 20:53:35]
    »

    @ioan marinescu: Mulțumesc, cu drag!

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [08.12.17 20:55:59]
    »

    @liviu49: Completările sunt mai mult decât binevenite!

    Am mirosit eu ceva cu o școală religioasă dar n-am avut cum verifica.

    Mulțumiri.

    liviu49
    [08.12.17 21:00:23]
    »

    @danaeldreny: Maine dimineata ajung in zona liceelor, pentru ca in fiecare sambata fac aprovizionarea pentru o saptamana de la o macelarie, pe langa care, daca nu esti racit bine e riscant sa treci. Mirosul de afumatura se simte de la distanta. Cu ocazia asta merg sa aflu cum se numeste exact Scoala de Maicute, cum ii spun localnicii. Neuronul vad ca face misto de mine si nu-mi spune numele oficial.

    Numai bine si calatorii placute!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [08.12.17 23:18:11]
    »

    @liviu49: Da, uneori provocările astea sunt interesante.

    Zoazore
    [09.12.17 21:39:17]
    »

    @danaeldreny: Daca @liviu49 a dat START VOT, eu vin cu SB-ul! Ca meriti, d-aia!

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [10.12.17 10:27:54]
    »

    @Zoazore: Vai, ce dragă mi-ești, Doamnă!

    O scumpă, mereu!

    mishu
    [10.12.17 21:54:17]
    »

    @danaeldreny: Invitatia lansata de @liviu49 nu am ignorat-o, doar ca nu am reusit sa ajung pe acolo, insa ma bucur ca ai reusit tu.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [11.12.17 00:09:31]
    »

    @mishu: Merită ajuns. E un loc frumos. Eu nu mă mai dădeam dusă. Păcat că nu mai este bere la șosea.

    tata123 🔱
    [12.12.17 12:58:21]
    »

    @danaeldreny: Localitățile-satelit din jurul Bucureștiului oferă surprize plăcute, pe lângă locuri de relaxare, de petrecere a timpului liber ori restaurante găsim și câteva obiective istorice și religioase interesante.

    Brăneștiul cu cei 10.000 de locuitori este, se pare, singura comună din România care are 4 licee și circa 2000 de școlari (unitatea de învățământ religios poartă următoarea titulatură: Seminarul teologic liceal ortodox „Sf. Filofteia”).

    Eu am fost de două ori la Brănești, primăvara - în prima zi de luni după Lăsatul Secului de Paști, cu ocazia desfășurării festivalului Ziua Cucilor. Este vorba despre un vechi ritual de fertilizare și purificare a spațiului și timpului; am scris în 2016 un articol despre această tradiție (vezi impresii). Acest eveniment și alte acțiuni culturale sunt susținute de Asociația Culturală Brănești, Casa Corpului Didactic Brănești, prof. Mihai-Ovidiu Sebe, Primăria Brănești.

    Cine dorește să vizioneze imagini și să afle amănunte despre istoria localității poate viziona un scurt documentar, disponibil aici: youtube.

    Mulțumim autoarei pentru articol.

    liviu49
    [12.12.17 20:56:11]
    »

    @tata123: Voiam sa te completez ca adevarata frumusete a Branestiului o reprezinta (parca e pe inima mea) natura. Branestiul e inconjurat de paduri, in orice parte te-ai uita e imposibil sa nu vezi cel putin o padure. Cele 5 bazine de apa, pe raul Pasarea, care se strecoara, mai inguste sau mai largi, pe " sub padure " cum spun localnicii completeaza frumusetea padurilor.

    Branestiul este comuna cu cei mai multi elevi din tara, iar in urma cu 40 de ani, era al treilea centru scolar al Judetului Ilfov, cel de-atunci cu peste 8500 de km. p. si peste 850000 de locuitori. In afara de Giurgiu si Oltenita nici un alt oras din Ilfov nu avea atatia elevi ca Branestiul.

    Dar am vazut acel filmulet si mi-e greu sa mai adaug ceva. Decat faptul ca este in constructie un centru cultural, in centrul comunei, langa Posta si care va avea pe langa sala de spectacole si ateliere lucrative, unde vor fi atrasi locuitori ai comunei de toate varstele.

    Si daca tot am umblat in butoiul cu amintiri, as aminti ca Branestiul era, in 1989, un important centru industrial, in industria Branestiului lucrand aproape 1000 de salariati, la care se adaugau circa 5000 de salariati navetisti la Bucuresti. Agricultura o faceau de voie, de nevoie, tot salariatii.

    Dar ma opresc aici, sa nu mai vin cu alte amintiri dintrecut sau prezent.

    Numai bine si calatorii placute!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    danaeldreny*, ioan marinescu, liviu49, mishu, tata123 🔱, Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin împrejurimile Bucureştiului:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092146158218384 sec
    ecranul dvs: 1 x 1