ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.05.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

˝La maici˝ sau mănăstirea Bâldana

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Nu, nu e o greşeală în titlu. Aşa i se spune ˝La maici˝ deşi este mănăstire de călugări. Dar să nu mă arunc în mijlocul reviewului ci s-o iau da capo. Mănăstirea Bâldana se află pe DN7 la ieşirea din Tărtăşeşti, în satul Bâldana, la 33 km de Bucureşti spre Piteşti. Off topic, în Epoca de Aur mergeam în fiecare toamnă în Tărtăşeşti şi luam 100 kg de cartofi pentru că la Aprozar erau numai gunoaie. (vă daţi seama cât de diversificat mâncam? După 1990 ne ajungeau mai puţin de 25 kg pe timpul iernii pentru patru persoane). La mănăstirea Bâldana nu am fost niciodată deoarece la acea vreme era închisă.

Aşa cum v-am scris în reviewul precedent, am făcut o excursie de o zi la câteva mănăstiri relativ apropiate de Bucureşti în sâmbăta Floriilor pe 8 aprilie. Mă interesau în special mănăstirea călugărilor carmeliţi desculţi şi mănăstirea Snagov pe care nu le văzusem dar din motive de proastă organizare s-a renunţat la ele, înlocuindu-se cu altele pe care le vizitasem cu câteva luni în urmă. M-am necăjit şi nu prea, pentru că important era să ies din casă, să văd şi altceva decât pereţii camerelor. Cum zice românul? Merge şi asa!

Mănăstirea Bâldana a fost ctitorită de clucerul Hiotu şi de preotul Gheorghe Băldănescu cu soţia şi zidită între anii 1827-1831. În pisanie alături de ctitori este menţionat şi ţarul Rusiei Nicolai I care probabil în urma războiului cu turcii din 1828-1829 a sprijinit prin donaţii construirea mănăstirii. Iniţial a fost mănăstire de călugăriţe, rămânând în memoria colectivă până astăzi, cu numele de ˝la maici˝. Are o biserică de zid micuţă cu o singură turlă pătrată pe naos, pridvor deschis şi corp de chilii. Cele trei hramuri "Adormirea Maicii Domnului" (15 august), "Sfantul Gheorghe" (23 aprilie), "Sfantul Nicolae" (6 decembrie) denotă că a fost sfinţită de mai multe ori. A funcţionat ca schit al Mitropoliei Ugrovlahiei până în 1894 când a devenit biserică parohială. Cum în comuna Tărtăşeşti mai existau şi alte biserici (Bujoreanca în apropierea primăriei, Izvorul Tamăduirii, Călugăru, Izvorul Tamăduirii) a fost lăsată în paragină astfel încât după anul 1900 a fost închisă. În 1994 Arhiescopia Târgoviştei a hotărât reactivarea mănăstirii şi redarea ei în circuitul creştin ortodox, stareţ fiind numit ieromonahul Vicenţiu Gruzea. Lucrările de dezvoltare terminate în 2006 au constat din tr-o clopotniţă turn, refacerea corpului de chilii, un agheazmetar, un gard de împrejmuire, anexe gospodăreşti şi consolidarea bisericii. A fost resfinţită în octombrie 2006 în prezenţa Arhiepiscopului Nifon al Târgoviştei. Mănăstirea fiind micuţă are doar trei vieţuitori care trăiesc după canoanele vieţii de obşte.

Autocarul a oprit în faţa porţii de intrare în mănăstire. Deşi era foarte devreme, puţin peste ora opt, biserica era deschisă, începuse slujba şi preotul împărtăşea câteva credincioase. De cum am păşit pe aleea mărginită de iarbă şi flori timpurii de primăvară m-a cuprins o stare de linişte care compensa emoţia pe care am avut-o dimineaţa devreme, când mi-era teamă că voi întârzia şi voi pierde autocarul. Până la biserică o serie de bănci te îndemnau la odihnă şi reculegere. O cruce de piatră împodobită cu o coroană de flori marca locul unde odihneşte un ierarh care a slujit în biserică. În interior biserica este frumos pictată dar se cunoaşte patina timpului. Pe de altă parte o refacere a picturilor ar inlătura impresia de autentic. Am remarcat o icoană de argint a Maicii Domnului, tabloul votiv al ctitorilor şi un candelabru de cristal al cărui lumină poleieste întreaga biserică. Doar un sfert de oră în biserică a fost suficient să-mi creeze acea linişte interioară deschisă spre alte frumuseţi pe care le-am vizitat în aceeaşi zi.

Web, dacă se poate: https://www.youtube.com/watch?v=77D8d9TWJwU.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Amplasată la marginea satului Bâldana, mănăstirea are o curte spaţioasă înverzită, cu multe bănci de odihnă şi o construcţie micuţă refăcută după 1990.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Venuţi dintr-un Bucureşti zgomotos şi alert, aici cu toţii am găsit linişte şi reculegere

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 24.05.23 08:34:17
Validat / Publicat: 24.05.23 09:39:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1295 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Mănăstirea Bâldana vedere generală
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.05.23 09:39:32]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[24.05.23 10:25:54]
»

@webmasterX: Multumesc

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.05.23 21:26:55]
»

@Michi: O mănăstire mai puțin cunoscută aflată pe pământuri dâmbovițene. Biserica de secol al XIX-lea este ctitorie a unui preot cu funcție importantă la Biserica Domnească din Târgoviște și protopop al județului Dâmbovița: Gheorghe Bâldănescu. Ulterior contribuie și alte persoane la edificarea complexului monahal și întreținerea lui (Costache Hiotu - judecător în Tîrgoviște, alți boieri, familia dr. Gheorghe Polizu).

Țarul Nicolae nu este ctitor, el este menționat în pisanie doar ca factor temporal, cum se obișnuia: „... s-a ridicat în vremea lui...” . Pisania de la Bâldana consemnează: „... în zilele putearnecului Împărat a toată Rusie Neculae Pavlovici, fiind Muscalii aici în ţară... ” .

Numai bine!

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[25.05.23 08:37:29]
»

@tata123 ????: Ca totdeauna multumesc pentru completările valoroase.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin împrejurimile Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060261964797974 sec
    ecranul dvs: 1 x 1