GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pelerinaj la 7 mănăstiri în Postul Crăciunului (în apropiere de Bucureşti)
Pe la jumătatea lunii noiembrie, navigam (de ce s-o fi spunând aşa, că doar mousul nu e o ambarcaţiune?) pe FB, când mi-a sărit în ochi un anunţ despre un pelerinaj la mai multe mănăstiri din jurul Bucureştiului. Nu i-am dat importanţă, nu l-am citit tot şi am trecut mai departe. Nici nu reţinusem ce conţinea şi cine l-a postat. Au trecut vreo două zile fără să mă gândesc la el dar într-o dimineaţă m-am trezit cu o stare de vinovăţie şi de nemulţumire. Gândul meu era la anunţul pe care nu l-am citit. Cum să mergi tu la zeci de biserici şi mănăstiri din ţară şi poate cu cele vizitate în străinătate depăşeşti o sută, mă refer la catedrale, domuri, bazilici, catacombe creştine, lavre ortodoxe, moschei, minarete, temple de la aztece şi maiaşe până la budiste în Asia şi să nu vizitezi câteva mănăstiri din apropierea oraşului în care locuieşti? Conştientizam că făcusem păcatul trufiei. Determinarea mea era foarte mare să găsesc anunţul dar caută acul în carul cu fân? Nu reţinusem nici titlul, nici cine organizează pelerinajul. Am intrat pe Google şi am început să fac combinaţii de cuvinte cheie. Tot combinând cuvinte, din straturile ascunse ale memoriei pasive, tastând, mi-a apărut pe ecranul calculatorului titlul anunţului căutat. ˝Pelerinaj în Postul Crăciunului la 7 mănăstiri din jurul Bucureştiului˝. Am citit toate detaliile inclusiv organizatorul, un club administrat de o doamnă, afiliat unei agenţii mai cunoscute. Preţul era mai mult decât derizoriu:80 lei iar programul de la 7 dimineaţa la 20 seara, cu oprire la un restaurant pentru cine dorea. Am dat telefon şi i-am cerut doamnei relaţii suplimentare dintre care, dacă şi cât e de mers pe jos de la parcările autocarului la mănăstiri. I-am zis că merg greu şi am plusat la vârstă, zicând că am 90 de ani (realitatea de 88 nu făcea aceeaşi impresie). Doamna mi-a spus că se opreşte la poarta mănăstirilor cu excepţia uneia la care e de străbătut o alee de două-trei sute de metri. Vroiam să merg să-mi spăl păcatul trufiei dar îndoielile au început să mă cuprindă imediat ce am avut toate informaţiile: dacă va fi frig sau va ploua? dacă nu rezist ca oboseală? dacă vor fi scări fără balustradă de urcat la intrările în biserici? dacă, mergând cu un baston sau două beţe de tracking rămân în urma grupului? dacă având mâinile ocupate nu pot fotografia? Clar, îmi trebuia un însoţitor. Prietenele mele senioare (adică tot foarte bătrâne, numite popular babe) da, fac turism susţinut, însă numai la medici şi farmacii. Nici vorbă să meargă în excursii. Am invitat-o pe doamna care-mi face cumpărăturile şi mă ajută la treburile mai grele din casă. A fost foarte bucuroasă. Este o femeie serioasă şi responsabilă şi efectiv m-a ajutat la urcat şi coborât scara cu trepte înalte ale autocarului, mi-a mai ţinut beţele când fotografiam, m-a luat şi adus acasă cu taxiul ca să nu mă împiedic pe întuneric. M-am înscris cu două persoane, am trimis banii în cont şi pe 26 nov. ora 7 dimineaţa eram în autocar spre mănăstiri.
Programul cuprindea: manastirile Plumbuita, Căldăruşani, Ghigiu, Parepa, Pissiota, Turnu de Prahova şi Ţigăneşti. Cu excepţia primelor două şi a ultimei pe care le văzusem cu foarte multe decenii în urmă, de celelalte patru nici nu auzisem.
Pe AFA s-au scris multe reviewuri despre aceste mănăstiri, în general câte trei pentru fiecare, cu excepţia mănăstirii Căldăruşani care a adunat şapte articole şi Ghighiu, opt. Despre mănăstirea Pareta nu a pomenit nimeni deşi este o exclusivitate pe care ar trebui s-o vedeţi. Mănăstirii Căldăruşani şi Pareta le voi dedica reviewuri separate datorită importanţei lor. Celelalte le voi trece doar în revistă, punctând amplasamentul, foartă puţină istorie, impresiile personale şi câteva poze pentru cei care vor să le vizitze şi nu au citit reviewurile anterioare care abundă în amănunte. La ultima mănăstire, la Tigăneşti nu a coborât jumătate din autocar şi nici eu. Era peste ora 19 şi atât intrarea, cât şi aleea de acces la mănăstire erau într-o beznă totală.
1. Manastirea Plumbuita este situată în Bucureşti, cartier Colentina şi se poate ajunge la ea cu câteva autobuze (182,282,667), metrou M1 cu coborâre la staţia Doamna Ghika. (Moovit).
Numele mănăstirii vine de la faptul că a fost mult timp acoperită cu plumb până ce Matei Basarab l-a scos pentru a face ghiulele.
Câteva date istorice
Începerea construcţiei în anii 1560 a fost făcută de Petru, fiul lui Mihnea Ciobanu şi al doamnei Chiajna şi continuată de alţi domnitori. În 1586 Mihnea Turcitul o închină mănăstirii Xiropotamu de la muntele Athos. Hramul este Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Mănăstirea Plumbuita a avut un rol important în răspândirea culturii în Tara Românească pentru că aici a funcţionat din 1573 a treia tiparniţă în care s-au tipărit primele cărţi în Bucureşti, un Tetraevangheliar şi o Psaltire. A fost distrusă de un incendiu în 1614 şi refăcută de Matei Basarab în 1647 în forma pe care o vedem astăzi. Atunci s-au ridicat ziduri de apărare cu grosime de 1m din cauza invaziilor repetate şi s-a construit Casa Domnească. Ca şi alte mănăstiri construite în aceeaşi epocă a adoptat o arhitectură prebrâncovenească cu influenţe munteneşti şi moldoveneşti. Planul ei este triconic şi are o turlă pe naos. În secolele următoare decade, iar cutremurul din 1802 o afectează puternic. Părăsită, devine închisoare politică a revoluţionarilor din 1848 şi mai apoi, după secularizarea averilor mănăstireşti transformată în biserică obişnuită de mireni. A fost refăcută după planurile iniţiale în perioada 1933-1940 dar cel de al doilea război mondial a intrerupt lucrările de restaurare. Lucrările s-au reluat în 1953 şi a fost sfinţită ca mănăstire în 1958 sub patriarhul Justinian Marina.
Vizita
Se intră în curtea mănăstirii pe sub cloptniţă, pe pereţii căreia sunt pictate scene religioase. Deasemeni pe peretele exterior de cărămidă al clopotniţei este înscris ˝monument istoric˝. Zidurile de incintă au cca 1 m grosime. Chiliile boltite cu un etaj se desfăşoară pe o latură a curţii şi sunt continuate cu alt corp fără etaj de cărămidă aparentă. În faţa lor este o fântână sub un monument religios. Tot în curte este un chiosc de lemn sub care se află o cruce încrustată. Deşi era sfârşit de noiembrie în glastrele din bolţile chiliilor erau multe flori. Tabloul votiv îl reprezintă pe ctitorul mănăstirii domnitorul Matei Basarab. În mănăstirea Plumbuita se află o icoană a Maicii Domnului şi alta a Sf. Nicolae făcătoare de minuni şi părticele din moaştele sfinţilor Nicolae, Gheorghe şi Pantelimon, Sf. Ioan cel Nou aduse de la muntele Athos şi Suceava.
După ce am încheiat vizita în mănăstirea Plumbuita din Bucureşti, ne-am îndreptat spre mănăstirea Căldăruşani care, datorită importanţei şi complexităţii sale necesită un review separat.
WEB, te rog înserează: https://www.youtube.com/watch?v=0ft0kdIDcz4
- citeşte în continuare-
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Amplasată pe o ridicătură de pământ în cartierul Colentina este cunoscută de majoritatea bucureştenilor. Este bine întreţinută.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Este un loc vechi şi cunoscut de reculegere. La icoanele făcătoare de minuni ale Fecioarei Maria şi a Sfântului Nicolae veşnic sunt zeci de oameni care se roagă pentru sănătatea familiei lor şi limpezirea vremurilor.
Trimis de Michi in 09.12.22 12:19:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Michi: Mă bucur pentru faptul că v-ați mobilizat și ați reușit să faceți acest pelerinaj.
”Programul cuprindea: manastirile Plumbuita, Căldăruşani, Ghigiu, Parepa, Pissiota, Turnu de Prahova şi Ţigăneşti.
Am fost la multe mănăstiri românești. Dintre cele enumerate de dumneavoastră doar Mănăstirea Parepa îmi lipsește din palmares. Mărturisesc, până acum nici măcar nu am auzit de ea. Am căutat informații și am aflat că este o mănăstire foarte nouă. Acesta este motivul pentru care nu am ajuns încă acolo.
Cât despre pelerinajele acestea de o zi, da, am aflat și eu că se mai fac. Sunt binevenite ca o evadare din cotidian. Problema este că de cele mai multe ori sunt o alergătură din poartă în poartă... Cu cât sunt mai multe lăcașuri de vizitat, cu atât se aleargă mai mult în detrimentul timpului petrecut efectiv în incinta fiecăruia.
@iulianic: Ai dreptate Iulia cu privire la vizitarea mai multor obiective într-o zi dar, ca şi în politică, trebuie să înveţi să faci compromisuri în funcţie de posibilităţile pe care le ai, mai pe româneşte spus, de materialul clientului. Alternativa era să stau în casă şi să mă uit la TV. Să ştii că distanţele fiind mici între mănăstiri şi cum se dădea între jumătate şi trei sferturi de oră pentru vizitat şi fotografiat pentru fiecare, nu am simţit că doar le-am bifat. Cea mai depărtată de Bucureşti a fost Turnu de Prahova la 80 km dar mergând pe flux nu făceai mai mult de 20-25 km între ele. Eram oarecum familiarizată pentru că citisem câte ceva de acasă şi după ce mi-am separat şi sortat pozele, nu am impresia că am văzut mai puţin decât dacă ar fi fost doar trei. Pentru mine a fost o experienţă unică şi efectiv mi-era ruşine că am văzut atâtea lăcaşuri în străinătate şi aci, la doi pasi de casă, am vizitat atât de puţin. Plus că unde mai găseam o excursie cu maşina la scară?
Felicitări pentru această excursie și pentru impresiile și pozele postate!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 La scăldat / Ciorogârla la Domnești — scris în 30.10.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2023 O zi la ferma 'Ograda Bunicilor' Contesti, Dambovita — scris în 02.05.23 de AlexandruA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 ˝La maici˝ sau mănăstirea Bâldana — scris în 24.05.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 În sâmbăta Floriilor excursie de o zi — scris în 09.04.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Raiul animalelor [Cățelu, IF] — scris în 12.01.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 O zi de vis în apropierea Bucureștiului — scris în 27.11.22 de Marelte din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Biserica 'Vintila Voda' - 350 de ani de slujire — scris în 12.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ