GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Inainte sa imi fac bagajele sa plec in Serbia am zis sa va las un moment special despre un loc cu adevarat minunat .
Cu aproximativ 800.000 locuitori, orasul sfant sau Ierusalimul (candva considerat centrul lumii) adaposteste trei dintre cele mai venerate locuri din lume: Biserica Sfantului Mormant, Zidul Plangerii singura parte ramasa din cel de-al doilea templu si pentru traditia musulmana Domul Stancii. O multime de muzee, locasuri de cult si oameni fascinanti fac ca acest oras sa fie ,,unul dintre cele mai pretioase smaralde"- fascinant. Toate aceste lucruri au facut ca aceasta zi sa fie una minunata care cu siguranta nu o sa o uitam. Muntele Maslinului, Gradina Ghetimani, Zidul Plangerii, Cimitirul sau Valea Oaselor, Via Dolorosa (Drumul crucii) Golgota si Mormantul precum si Bethleem-ul din Palestina erau punctele pe care urma sa le vizitam. Innarmati cu sapcute si apa, imbracati lejer, am pornit spre prima oprire.
Muntele Maslinilor unul dintre cele mai cunoscute locuri biblice deoarece acest loc este strans legat de intrare Domului in Ierusalim si de inaltarea la cer. Este situat in Ierusalimul de Est si ofera o vedere superba asupra Ierusalimului. Se zaresc zidurile Ierusalimului, cele 2 vai: Chedromului si Hinomului, Poarta de aur, Muntele Moria, Muntele Templului, Muntele Sion si normal orasul lui David. V-am convins ca merita sa vizitati? Eu sper ca da. Cel mai frumos este sa urcati in punctul cel mai inalt (aici se opresc majoritatea autocarelor) si de acolo sa incepeti coborarea. Pentru Ierusalismul de Est se poate aloca 1 zi intreaga deoarece puteti vizita: Minele lui Solomon o mica grota naturala, fosta mina in perioada celui de-al doilea templu locul pe unde se zice ca regele Zedechia a fugit de babilonieni. Muzeul Rockefeller numit dupa magnatul John Rockefeller care a platit pentru constructia acestui muzeu. Puteti sa il admirati pe Ramses al III- lea, craniul unui locuitor din perioada paleoliticului inferior - 200000 IH, obiecte gasite in sinagogi, palate si o multime de artefacte. Mormintele regilor, Cetatea lui David unul dintre primele locuri care s-au ridicat in Ierusalim unde puteti vizita cartierul regal si tunelul lui Iezechia principala atractie din Cetatea lui David (un tunel de 512 m inundat cu apa asa ca daca vreti sa mergeti pe acolo sa aveti si cizme , Valea Chedronului unde puteti vedea Stalpul lui Absalom ce contine mai multe morminte (unii spun ca acest monument a fost ridicat in cinstea celor ingropati acolo).
Capela Inaltarii o moschee micuta unde la patru zeci de zile de la inviere Hristos s-a inaltat la cer. O fosta bisericuta inainte a fost transformata in moschee de catre Saladin dar au pastrat aceasta capela inclusiv piatra pe care este imprimata talpa Domnului Iisus Hristos deorece si Islamul il recunoaste pe Iisus insa ca si profet.
Biserica Pater Noster (vedeti si in poze) o biserica superba asezata intr-un loc special peste grota unde Iisus a predicat despre sfarsitul lumii. A fost numita asa deoarece cruciatii credeau ca aici Mantuitorul ia invatat pe apostoli rugaciunea Tatal Nostru.
Cimitirul Evreiesc este langa Mormantul Profetilor despre care evrei cred ca: aici se va arata prima data Mantuitorul cand va reveni a 2-a oara si mai zic ca toti cei ingropati in acest cimitir Muntele Maslinului, Gradina Ghetimani, Zidul Plangerii, Cimitirul sau Valea Oaselor, Via Dolorosa (Drumul crucii) Golgota si Mormantul Poate cu o mai mica incarcatura biblica este Biserica Sf Maria Magdalena o biserica ruseasca cu 7 cupole aurite si icoane foarte frumoase construita la ordinul tarului Aleksandr III. Biserica adaposteste si ramasitele mamei sale.
Un obiectiv foarte frumos este si Biserica Tuturor Natiunilor asezata in gradina Ghetsimani, o biserica terminata in 1924 prin finantarea a 12 state. Aici Iisus s-a rugat cu apostolii in asteptarea vanzatorului Iuda. Este un loc cu o incarcatura uriasa ce nu trebuie ratat.
Chiar in fata gradinii Ghetsimani se afla Mormantul Fecioarei Maria in care se zice ca e ingropata sfanta fecioara. Interesant este ca acest loc este cinstit si de musulmani deoarece se zice ca in calatoria facuta de profetul Mohamed de la Mecca la Ierusalim a vazut o lumina deasupra mormantului.
Grota Ghetsimani se intra prin acelasi loc ca si la Mormantul fecioarei si este locul unde se zice ca au fost inmormantati apostolii.
Acesta este Israelul de Est ceva impresionant si cand ma gandesc ce am vazut dupa.
Cartierul Evreiesc un cartier cu restaurante magazine si apartamente elegante adaposteste un loc extrem de important: Zidul plangerii (cel mai sfant loc al iudaismului). Numele a fost dat de trupele britanice deoarece evreii obisnuiau sa vina aici sa planga pentru distrugerea templului. Este practic un ,,panou dedicat Lui Dumnezeu". Toti vor sa ajunga aici pentru o rugaciune si pentru a lasa un biletel in crapaturile zidului enorm. De doua ori pe an toate biletelele sunt scoase si arse intr-un cimitir evreiesc. Multi au spus ca rugaciunile facute la zid s-au implinit sau ca Dumnezeu le-a raspuns biletelelor deci trebuie sa ajungeti sa faceti o rugaciune. Din cate am inteles este un site pe internet in care poti sa scri un mesaj si cineva sa ti-l puna la zid (daca e cineva interesat am sa cer ghidului site-ul si vi-l dau). Este o superstitie care spune ca dupa rugaciune sa faci 10-15 pasi cu fata indreptata spre zid deci sa te retragi cu spatele. Tot aici poti sa ii vezi pe copiii cu freze speciale cum canta si invata in sinagoga. Am avut si noroc sa prindem un bar mitzvah un fel de majorat romanesc insa la ei are loc la varsta de 13 ani si a fost o experienta chiar foarte frumoasa. Cu siguranta alaturi de zidul plangerii unde ne-am recules un nou moment superb a fost sa pasim pe Via Dolorosa sau ,,Drumul Crucii " parcurs de Mantuitor de la judecata lui Pilat pana la locul rastignirii. Un drum al durerii pe care am incercat sa ne imaginam durerea pe care Domnul nostru Iisus Hristos a patimit-o. 500 de m parcursi pe stradute inguste printre tarabele comerciantilor si 14 statii ale crucii fiecare comemorand un moment specific. Fiecare statie este marcata printr-o placa unde scrie cu cifre romane
Prima statie este locul unde Pilat la comndamnat la moarte pe Mantuitor. A doua statie este imediat peste drum si marcheaza momentul in care i s-a dat crucea Lui Hristos. Dupa aceste doua statii se afla un arc numit ,,Ecce Homo" = ,,Iata omul" aici Pilat la aratat pe Iisus multimii. A treia statie este locul unde Iisus a cazut prima data sub greutatea crucii. Statia IV reprezinta locul intalnirii intre Maria si fiul ei. A cincea statie reprezinta mana Lui Iisus imprimata pe un perete iar de aici strada se face mai ingusta si incepe sa urce. Tot aici Simon a fost fortat de catre soldatii romani sa il ajute pe Mantuitor sa duca crucea. Statia sase este locul unde chipul lui Iisus a fost sters de sudoare. A 7-a statie reprezinta a 2-a cadere a Mantuitorului, a 8-a este locul in care Iisus le-a consolat pe bocitoare. A 9-a statie este locul in care Iisus a cazut a 3-a oara. Ultimele 5 statii in interiorul Bisericii Sfantului Mormant.
Dupa o masa intr-un kibutz traditional am trecut de zidul de securitate in
Palestina dupa ce am fost din nou controlati. Ghidul care era din Israel a venit cu noi insa nu a avut voie sa zica nimic doar ghidul care s-a urcat imediat dupa ce am trecut granita a povestit si a putu fi intrebat. Am ajuns in Bethleem (sunt aproximativ 10 km de Ierusalim) locul unde Mantuitorul nostru s-a nascut. Biserica este impresionanta un loc unde si sa fi de piatra nu ai cum sa nu simti ca esti intr-un loc special. Aici o sa vedeti fantana baptismala, pestera nasterii si capela ieslei. Dupa acesta vizita minunata am mers spre casa dupa o zi minunata plina de lucruri care parca le-am vazut in mare graba. Spre port am vazut locul in care David s-a luptat cu Goliat (ultima poza) si astfel am incheiat o zi cu totul speciala in Ierusalim.
Ar mai fi fost de vazut Domul Stancii (se vede in primele poze) unde este piatra pe care Avraam a vrut sa isi sacrifice fiul, mormantul lui Avraam, Ierihonul, Yad vashem - monumentul ridicat in memoria celor 6 milioane de evrei ucisi de nazisti in timpul holocaustului si Marea Moarta. Imposibil de vazut insa intr-o zi. Cu siguranta ca mai sunt si alte obiective Ierusalimul este mare (noi nu am vizitat cartierul armenesc si poarta Iafo doar am vazut-o aici sunt zidurile cetatii si turnul lui David, cartierul Musulman, Muntele Templului (Domul Stancii) si Ierusalimul de Vest (Muntele Sion, Mormantul lui David) insa acestea mi s-au parut cele mai importante. Sper ca prin comentariile mele si prin poze sa va aduc putin din spiritul Ierusalimului!
Trimis de bogdanfifa in 06.12.12 22:04:23
- A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bogdanfifa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@bogdanfifa: Pozele si comentariile tale ne duc si pe noi, cititorii, in Ierusalim sau ne amintesc momentele in care am fost si noi partasi - efectiv - la trairile tale.
Ma bucur ca nu ai uitat sa ne prezinti icoana Maicii Domnului din Romania alaturi de celelalte, foarte multe, din alte tari. As vrea sa adaug faptul ca si la Biserica Pater Noster unde Mantuitorul i-a invatat pe apostoli rugaciunea Tatal Nostru exista urme romanesti. In interior, aproape de altar, un panou cu rugaciunea Tatal Nostru in romaneste ii intampina cu bucurie pe romani.
Biserica Nasterii Domnului din Bethlehem inaltata pe locul pesterii in care s-a nascut Iisus Hristos este intr-adevar un loc deosebit. Nu este frumoasa la exterior, dar interiorul este plin de semnificatii si precum ai spus, nu poti ramane de piatra cand intri acolo.
Poate ca aici este locul sa recomand celor interesati DVD-ul "Bethlehem intre credinta si dezbinare" de la National Geografic. In afara de prezentarea bisericii care dainuie de 14 secole, face ample referiri la situatiile create din cauza amplasarii Bethlehemului la intersectia a trei lumi si la conflictele la care a fost nevoit sa ia parte din acest motiv. Am vazut cum s-au baricadat in biserica in timpul conflictelor israeliano-palestiniene, cum s-au impuscat in piata din fata sfantului lacas si cum erau scosi din biserica cei ucisi de gloante.
Nu au fost uitate nici conflictele dintre cele trei culte care au acum biserica in administratie. Greco ortodocsii, romano catolicii si armenii care isi disputa fiecare metru patrat din interior si care dau cu matura pe rand in partile comune (pana aici s-a ajuns), cred ca nu vor cadea niciodata de acord in privinta datei in care sa fie sarbatorit Craciunul in Bethlehem.
Da, in Bethelehem Craciunul vine de 3 ori in fiecare an de parca mantuitorul s-a nascut de trei ori. Se va celebra Craciunul inca mult timp de acum in colo atat la 25 decembrie, cat si la 6 ianuarie si 18 ianuarie, pentru ca regele ban dicteaza si acolo. Ei nu vad ce beneficii aduc pelerinajele in Bethlehemul pustiit? DVD-ul prezinta case abandonate, pravalii inchise pentru ca in fata lor s-a inaltat marele zid despartitor, mentioneaza ca numarul crestinilor este tot mai mic pentru ca oamenii au luat calea pribegiei din cauza nesigurantei vietii…
”„Nu te uita în urmă, ci privește cu curaj tot ce ți-a hărăzit soarta. Mergi înainte cu bucurie, aduna-ți toate puterile pentru a alege binele din tot ce vei avea de înfruntat. ”
Rabindranath Tagore
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@bogdanfifa!
Ai un talent deosebit de-a descrie locurile vazute.
Ai si votul meu si sper fara avertisment pentru ca am votat si celalant review. : -)
@Web!
Cimitirul Evreiesc este langa Mormantul Profetilor despre care evrei cred ca: aici se va arata prima data Mantuitorul cand va reveni a 2-a oara si mai zic ca toti cei ingropati in acest cimitir AICI TREBUIE ADAUGAT: v-or invia primii.
@iulianic: foarte bune observatii. multumesc frumos!
@webmaster13: e foarte bine aleasa ilustratia muzicala. mersi!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Zidul Plangerii si Muntele Sion — scris în 08.10.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2023 Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim si ultimele cinci popasuri ale Drumului Crucii — scris în 17.09.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2023 Locul preferat al mantuitorului, Muntele Maslinilor — scris în 03.09.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Ierusalim, pentru prima dată! — scris în 05.01.20 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Pelerin la Ierusalim și Betleem — scris în 22.12.19 de rudy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 O altă cetate medievală în mijlocul Ierusalimului – Mănăstirea Sfintei Cruci — scris în 07.08.19 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 „Și a fost întuneric, și a fost lumină. Și a fost ziua doua!” — scris în 25.05.19 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ