ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.04.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

HUNEDOARA, istorie si tristete

TIPĂREȘTE

Inspirat de acest subtitlu dintr-un articol de calatorie citit azi, m-am decis să trec la fapte şi să scriu în sfârşit despre Hunedoara, oraşul unde a crescut cea care este azi alături de mine, oraş pe care de altfel l-am mai vizitat şi eu de câteva ori de-a lungul vremii.

Nu o sa încep cu istoria oraşului, nici copiată de undeva, nici povestită din amintirile mele de la şcoală (vagi, confuze şi mai mult ca sigur, incomplete), ci cu descrierea amintirilor mele de la prima întâlnire cu cetatea siderurgiei noastre, adevărat incubator, alături de Reşiţa şi Călan, a atâtor alte combinate siderurgice din toată ţara (păduri cu 'fiare', cum le spuneam pe urmă, când am ajuns să lucrez prin câteva dintre ele).

Am ajuns acolo acum mulţi, mulţi ani în urmă, împreună cu bunicul meu, la bordul unei 'bombiţe' de FIAT850, intr-o după-amiază de vară. În oraş mergeam la un unchi de-al meu, inginer siderurgist la combinat. Atunci, cladirile mi se păreau apocaliptice, cu coşuri scuipând nori negri de fum, cu halele zumzăind şi bubuind ameninţător, cu benzile rulante care cărau minereu şi dolomită către burţile mereu flămânde ale furnalelor, huruind necontenit. Era ca un film SF ce se desfăşura chiar sub ochii mei de copil speriat... Nici rufe nu puteai să usuci afară, că le culgeai mai negre decât înainte de spălare! Copacii aveau frunzele cenuşii, nu verzi, florile erau triste (acolo unde mai erau)...

Timpul a zburat şi azi oraşul are un aer respirabil. :) Dar nu prea mai are industrie, nici sportul nu prea mai e la loc de frunte (mai îşi aminteşte cineva de "Corvinul", fosta echipă antrenată la începuturile carierei sale de către Mircea Lucescu? )

Uzine întregi din C. S. au fost demolate, fierul vechi tăiat şi furat de bande de... hoţi... Au furat până şi bandele transportoare lungi de km întregi... Ştiaţi că în Hunedoara a existat un Muzeu al fierului? Dap... şi ăsta a fost închis (după ce Arcelor Mittal a preluat C. S. ) şi - evident - devastat...

A mai rămas Castelul (cred că sunt deja destule date despre el aici), lacul Cincis (cimitir de ape pentru 6 sate) şi mormane de moloz, steril şi zgură... Şi stadionul Corvinul...

Acum mai funcţionează doar oţelăria electrică (care se bazează pe prelucrarea de fier vechi) şi câteva laminoare.

Au apărut şi aici supermarketuri din marile lanţuri, oamenii practic trăiesc 'pe credit' ca în multe alte locuri; să vedem cum vom putea plăti aceste 'facturi', fără industrie... Şi - ceea ce pe noi ne doare chiar mai tare - mai ales cu un turism în cel mai bun caz rudimentar...

Altfel e un oraş frumos, cu parcuri, licee, chiar şi facultate! Are si un teatru frumos, biserici şi catedrale. Las plăcerea de a le descrie celor care stau acolo; eu mă opresc aici. mai vreau doar să adaug ceva poze - parte recente, parte din secolul trecut (luate de pe net! ) - ca să vă puteţi face o idee despre ce am vorbit eu mai sus.

PS Trivia: ştiaţi că... numele oraşului în germană (odată în Hunedoara trăiau şi nemţi! ) este Eisenmarkt, adică "Piaţa de fier"? :)

PS2 fără puncte!


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 24.04.10 23:53:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HUNEDOARA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3965 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Combinatul Siderurgic Hunedoara vazut din oras
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 5603 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[25.04.10 00:01:45]
»

A Doua Epistola Catre Hunedoreni - recomand citirea acestei monografii, pentru date stiintifice exacte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
pepsi70ro
[25.04.10 09:13:58]
»

Am (re)descoperit in randurile tale acea nostalgie pentru anumite lucruri din trecut care te marcheaza, ai scris cu mult suflet despre oras, drept pentru care te felicit si-ti acord votul meu!

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[25.04.10 10:15:16]
»

'ete cine vorbeste de nostalgie!!!

Multam de vot...

PS3: trivia (ca am tot vrut aseara, dar eram prea obosit ca sa mai judec limpede) Stiati ca... vestitul Tour Eifel este construit din otel fabricat la Hunedoara?

presario
[25.04.10 14:01:05]
»

Foarte bine Dragos = super vot.

Pozele alea vechi le am si eu, in una din ele se vede chiar blocul unde am stat cand eram copil.

biancuta
[25.04.10 14:40:04]
»

Din tot ce descri tu aici, pe langa castelul de la Hunedoara, am vazut si acel munte de reziduuri de la combinat. Marturisesc ca nu mi-a venit sa cred ca e adevarat ceea ce vad. Un vot si de la mine.

gregorio
[25.04.10 19:03:57]
»

Am vizitat Hunedoara anul trecut. Pacat de potentialul turistic al zonei care se va pierde daca nu va fi scos la lumina in primul rand de catre hunedoreni.

Felicitari Dragos!

piti
[25.04.10 20:54:27]
»

Eu unul ce sa mai zic, 18 ani am copilarit si format in acest oras. Trist s-a putut numi orasul abia dupa mijlocul anilor 90, pana atunci era plin de viata ca oricare altul din Romania.

Multam pt. remember, felicitari!

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[25.04.10 21:21:47]
»

trist era inainte - ca aspect exterior (cenusiu, cu cerul mereu acoperit de fumul furnalelor si praful haldelor de materii prime si steril), dar plin de viata, cum spui, si dinamic; azi, e trist ca un oras in pragul parasirii, locuit mai mult de batrani si pensionari (sau asa pare), in ciuda aspectului mai curat si mai vesel ca niciodata...

asa-l vad eu, cel putin...

piti
[25.04.10 21:31:20]
»

Totusi exista blocuri intregi cu intretinerea neplatita de ani, nu de luni de zile. Tocmai de asta nu se mai livreaza apa calda si/sau incalzire la blocuri intregi (am rude acolo si povestesc cu ei cand vizitez neamurile).

Cum spuneai multi fac cumparaturi pe caiet pana la ziua de salar, asa ca mai mult trist pare decat vesel.

presario
[26.04.10 09:09:37]
»

Ei nu e chiar asa de trist nici azi, se mai misca cate ceva totusi.

Tristete e prin zona Calan, de exemplu.

abbilbal*
[30.06.10 00:41:18]
»

Am cunoscut Hunedoara în anul 1968 când timp de o lună am avut treabă pe la turnătorie. Am avut ocazia să ajung şi în Ghelar când am văzut proaspăt ridicată frumoasa biserică din Ghelar.

Mai târziu, după 1980, am avut ocazia să văd şi interiorul Castelului Corvineştilor.

Anul trecut am fost curios să văd ce mai este prin Hunedoara. Şi am văzut... nimic. Şi totuşi, am făcut nişte poze pe un teren de joacă pentru copii. Vi le arăt şi vouă în album.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, biancuta, domidoc, gregorio, piti, presario
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Hunedoara și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062642812728882 sec
    ecranul dvs: 1 x 1