ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.03.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 14.10.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAR-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
22 AD. + 2 3 si 17 ani COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Pe urmele copilariei - Falticeni

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Nu stiu altii cum sunt dar eu cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca din... Falticeni...

Mi-am dorit de multe ori sa va impartasesc o bucatica din ceea ce a insemnat pentru mine copilaria si locul unde mi-am petrecut cei mai frumosi ani din viata: Falticeni, situat in Judetul Suceava, pe valea Moldovei, loc incarcat de istorie.

Pentru cei mai necunoscatori Falticeni este locul unde prin care si-au facut veacul nenumarati oameni de seama, lasandu-si amprenta asupra literaturii si culturii romanesti

. Acolo gasim casa in care Ion Creanga a locuit pe cand era elev la Scoala de Catiheti. Pe aceeasi strada isi avea,, Sadoveanu, casa in care a scris Valea Frumoasei si multe alte povestiri petrecute pe Valea Somuzului. Strada Ion Creanga este vestita in tara, ca si strada pe care au locuit zeci de personalitati ale culturii romanesti, fiind pe locul trei in tara ca si numar de personalitati care si-au petrecut o mica parte din viata in aceasta zona.

Eugen Lovinescu , dramaturg, Nicu Gane, un mare novelist dupa care si liceul adolescentei mele ii poarta numele. In completarea acestora vine Galeria Oamenilor de Seama la intrarea in Falticeni dinspre Suceava

. La Muzeul Mihai Bacescu, , Muzeul Apelor sunt adapostite foarte multe exponate culese de oceanologul Mihai Bacescu in periplul lui pe oceanele lumii, fiind al doilea muzeu de profil din tara, dupa cel de la Constanta.

Un alt loc de vizitat este Muzeul Ion Irimescu, unde gasim mare parte din exponatele marelui sculptor. Pe mine personal ma leaga amintiri frumoase de acest muzeu, fiind locul unde am devenit Pionier Al Patriei:) Urcand inspre Opriseni gasim salcia Lizucai din Dumbrava Minunata, un loc minunat unde acum salasuieste o frumoasa manastire de maici.

Pe Valea Somuzului, pe cand mergea la pescuit Sadoveanu a scris Nada Florilor, un loc superb unde si eu mi-am petrecut adolescenta mergand la scaldat la iazuri.

Tot din Falticeni isi trag originile si familia Lovinestilor.

Copil fiind pasii mi-au fost purtati la scoala generala Al. I. Cuza, scoala ce dateaza de peste 150 de ani, pe unde se spune ca ar fi trecut si domnitorul al carui nume il poarta.

In apropierea orasului, in comuna Baia gasim Biserica Alba, singura biserica nepictata construita de Stefan Cel Mare, o alta biserica construita de Petru Rares, monument istoric.

In Falticeni pana anul trecut a avut loc festivalul de folclor Sezatoarea, festival de muzica si dans traditional. Avea loc pe 20 iulie, de Sf. Ilie, fiind transformat de anul trecut in zilele orasului.

In preajma sarbatorilor de iarna, pe 27 decembrie, are loc un festival al obiceiurilor de iarna, cu datini si obiceiuri de Anul Nou din toata tara, in mod special din Bucovina. In tot centrul orasului se aduna sute de oameni care privesc la mascatii care ne incanta cu frumoase si stravechi obiceiuri si costume.

Ca o caracteristica mai aparte, in centrul orasului se afla un ceas care arata ora pe glob, al doilea dupa cel din Germania (intre timp poate au mai aparut si in alte parti ale Europei).

Ce as putea sa va mai spun despre orasul copilariei si adolescentei mele? Ca era candva supranumit Orasul Florilor, datorita puzderiei de flori care imbraca orasul de cand se topeste zapada pana la prima bruma, flori pe care cu drag le-am cultivat si eu la orele de horticultura din Scoala generala.

As putea sa va mai spun ca este superb asezat intre dealuri, incoonjurat de nesfarsite livezi de meri.

Ca si cazare, in ultimii ani s-au construit multe pensiuni, hoteluri in zona, gasind preturi pentru toate buzunarele. Din punct de vedere gastronomic nu mai are rostul sa adaug ceva, fiind binecunoscuta ospitalitatea moldovenilor.

As putea sa va povestesc enorm de multe despre Falticeni, indemnul meu fiind totusi sa veniti sa-l descoperiti singuri si sa-mi scrieti despre impresiile voastra.

De aceea cand aveti timp liber sa popositi pe aici, anuntati-ma! Voi veni cu drag sa va insotesc.

Precizez ca toate cunostintele mele despre anumite obiective de interes turistic sunt destul de "batrinioare", fiind deschisa la eventualele critici si corectari:)


[fb]
---
Trimis de Sanziana in 14.03.10 13:28:01

VIZUALIZĂRI: 6036 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Sanziana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 de veghe, in timpul razboiului de independenta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6500 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

SanzianaAUTOR REVIEW
[14.03.10 13:36:33]
»

va rog sa mutati review-ul la Falticeni, am postat din greseala la Pensiunea Iristar

webmaster77
[14.03.10 13:44:05]
»

mutat la Descopera Bucovina, deoarece pt review-urile "de calatorie" referitoare la Faticeni inca nu avem o sectiune separata. am inserat denumirea orasului si in titlul review-ului, pt ca eventualul cititor sa stie la ce zona se refera review-ul.

pepsi70ro
[14.03.10 14:12:29]
»

Asa cum ti-am spus, sigur te vom cauta cand ajungem in zona. Prin aceste impresii, avem un motiv in plus. Un vot plin de aprecieri!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.03.10 16:36:48]
»

am avut onoarea sa-l cunosc personal pe Maestrul Irimescu. mare om! desi la o varsta foarte inaintata, era neobosit, lucrand intr-una, fie la vreo sculptura, fie la o pictura, fie mai invatand vreun ucenic din secretele meseriei! mi-a placut ca s-a retras in orasul natal si faptul ca si-a donat municipalitatii operele si cartile.

nu stiu, cuvintele nu pot reda cum te simti cand esti in preajma unui corifeu al culturii, care te trateaza ca pe un egal al sau, fara pic de superioritate... nici nu stiu ce mama naibii vreau sa spun de fapt; cuvintele (mele) nu pot cuprinde un astfel de mo(nu)ment... iertare...

SanzianaAUTOR REVIEW
[14.03.10 16:48:44]
»

Dragos, cand eram eu copil la scoala se punea un mare accent pe cunoasterea valorilor culturale din zona. Nu cred sa fi auzit generatia noua ca sunt interesati de oamenii de vaza care si-au trait o parte din viata in aceste locuri, pacat ca atunci cand aud de str. Ion Creanga nu tresar, noi plecam in vacante si ne placea sa petrecem ore in sir in drum spre Dumbrava Minunata pe str Ion Creanga si sa citim placutele comemorative de pe case.Ma bucur ca ai avut privilegiul de a-l cunoaste pe Marele Maestru.

mario 110
[14.03.10 17:06:06]
»

foarte frumos review, foarte frumoase fotografii, aveti si votul meu; ce nu am inteles este de la ce manastire sunt fotografiile?

SanzianaAUTOR REVIEW
[14.03.10 17:08:20]
»

fotografiile au fost atasate la alt review despre Bucovina, manastirea este Dragomirna. Fotografii despre Falticeni mi-am propus sa fac saptamana viitoare cand imi duc copilul la Muzeul Apelor, nu l-am vizitat de cand a fost renovat.

PS multumesc pentru vot

mario 110
[14.03.10 17:32:31]
»

deci acestea sunt poze de la Manastirea Dragomirna? multumesc.

webmaster13
[14.03.10 18:44:15]
»

felicitari sanziana m, imi place pasiunea cu care descrii tinuturile in care te-ai nascut si in care traiesti si de fiecare data cand citesc impresiile tale ma faci sa ma mandresc ca sunt roman!

propun aceasta melodie, in cazul in care vrei sa schimbam, lasa un semn!

SanzianaAUTOR REVIEW
[14.03.10 18:49:07]
»

Ascultand melodia, mi-a mai crescut o inima in piept de mandrie... si mi-au dat lacrimile. Nimic nu-i mai drag urechilor mele decat dulcea hora moldoveneasca cu care am crescut pe dealurile de la Malini si Falticeni.

Multumesc!

georgiana
[14.03.10 19:02:40]
»

Draga Sanziana,

este nemaipomenit ce ne-ai povestit!

Chiar seamana cu o poveste! De data asta prea adevarata!

Sa speram ca si tanara generatie va aprecia, pana la urma, ceea ce istoria a scris acolo, din belsug!

Si, intr-adevar ai cu te mandri!

Mi-a placut mult review-ul tau!

david
[15.03.10 12:27:44]
»

Felicitari pt review chiar nu stiam absolut nimic despre Falticeni, dar cu ajutorul tau mi-am imbogatit bagajul de cunostinte.

Despre Palatul Cuza din Ruginoasa jud Iasi ai ceva noutati?

Ultima ora l-am vizitat in urma cu 12 ani. In ce stare se afla?

cc_iordachescu
[15.03.10 14:16:11]
»

Sanziana, sper ca nu te superi daca ii voi raspunde eu lui david. Oricum informatiile mele sunt din 2008, daca ai informatii mai noi sunt interesata sa le aflu.

Am vizitat palatul de la Ruginoasa in august 2008 si urma sa intre in renovare si reamenajare deoarece reusisera sa acceseze niste fonduri europene (statul roman neavand bani pentru asa ceva!!!!!).

Urma ca palatul sa fie inchis pe o perioada de trei ani, deci pana in 2011.

Cert este ca atunci cand l-am vizitat noi mare parte din exponate erau impachetate si mutate pana la finalizarea lucrarilor de restaurare.

De atunci nu am reusit sa mai ajung in zona deci nu stiu cum au evoluat (sau involuat) lucrurile.

SanzianaAUTOR REVIEW
[15.03.10 14:24:02]
»

@cc iordachescu, cum sa ma supar? adevarul este ca stiam ca e in renovare si de cate ori am mai trecut prin zona mi s-a parut pustietate totala si nici urma de ceva miscare in aceasta privinta. cum merg la Iasi saptamana viitoare, ma voi opri si pe acolo si revin cu detalii.

off topic imi place la nebunie cu ce porecla te-au garnisit ilustrii nostri colegi mai glumeti, cred ca ar trebui sa iti schimbi id-ul in cc catch n::))

cc_iordachescu
[15.03.10 15:02:35]
»

Sanziana sa te lamuresc cum stau lucrurile cu cele doua nume, porecle spunele cum vrei!

cc iordachescu = catalin c-tin ior.......

cc catch = elena iord.....(nevasta)

Scriem amandoi pe acelasi id din mai multe motive: am vazut aceleasi locuri si ne completam reciproc cand postam un review, nu vrem sa se interpreteze ca ne votam unul pe altul, ...

In ultima perioada am scris mai mult eu (cc catch) avand timp, fiind in concediu prenatal.

Sper ca nu te-am zapacit de tot!

Rog webmaster sa nu puncteze acest ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
SanzianaAUTOR REVIEW
[15.03.10 15:04:20]
»

aha, pricepusi, si eu care credeam ca te-au botezat stimabilii.....

webmasterXY*
[15.03.10 15:08:38]
»

Rog fara off topic-uri. Sa ne concentram catre frumoasa zona a Falticenilor!...

cc_iordachescu
[15.03.10 15:10:58]
»

Am fost botezata, de Alex, in prima faza ma semnam cu numele meu.

Mihail*
[21.03.10 13:07:39]
»

Superbe impresii despre Falticeni, numai ca

- surpriza-

NU se afla in Bucovina

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[21.03.10 13:46:00]
»

NU se afla in Bucovina

mda... ci la doar 3-4km de (fosta) ei granita de sud.

andreea21*
[30.05.10 10:22:28]
»

Buna! Vroiam sa te felicit pentru aceste poze minutate, este foarte frumos orasul... o spun din experienta deoarece acolo locuieste bunica mea si cunosc destul de bine Falticenii! Merita ca lumea sa vada si tinuturile Romaniei ca prea ignora frumusetile patriei pentru niste vacante in regim all-inclusive fara sa aibe idee ce inseamna de fapt Romania! Bravo!

webmaster26
[28.12.15 15:50:58]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Fălticeni și împrejurimi, FĂLTICENI" (deja existentă pe sait)

cristina47*
[02.03.17 10:34:29]
»

Frumos articol! Mi-a trezit amintiri, tot din copilarie...

Pe 20 iulie, de sfantul Ilie, era mare iarmaroc la Falticeni! Imi amintesc ca de fiecare data, dupa ce ne dadeam in iujuri, ne cumparam hopa-mitica, ciubucuri, vata pe bat, dupa-amiaza, de fiecare data "dadea cate o ploaie cu tunete si cu fulgere". Ziceam ca merge Sfantul Ilie cu carul prin cer. Si-acum, cand ploua de Sfantul Ilie, eu tot asocierea cu iarmarocul de la Falticeni o fac.

Eu am mai prins perioada cand inca mai erau evrei in Falticeni. Si ce inghetata, ce serbeturi faceau!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andreea21*, cc_iordachescu, cristina47*, david, georgiana, Mihail*, Sanziana
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Fălticeni și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056714057922363 sec
    ecranul dvs: 1 x 1