ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea Camarzani [Vadu Moldovei, SV] si 2 Monumente istorice din Baia

TIPĂREȘTE

Veni vremea sa ne bucuram si noi de premiul castigat cu bunavointa dvs pe AFA si sa mergem la Pojorata. Drum lung de 10 ore cu tot cu opriri, dintr-un sat uitat de lume de undeva din Dobrogea.

Ne-am asigurat ca gazda ne asteapta indiferent cat de mult intarziem si ne-am rugat ca bebita sa doarma cat mai mult. In afara de vreo 2 camioane rasturnate pe soselele patriei nu am avut alte surprize si pe la ora 16 intram in judetul Suceava.

Ratam intrarea spre un schit – Sf. Mina pt ca eu motaiam si pt ca nu aveam in program sa vizitam ceva in acea zi. Decidem totusi ca daca ne mai apare in cale vreo manastire sa sacrificam putin timp si sa mergem la ea. Cu vreo 7 km inainte de Falticeni, in comuna Vadu Moldovei apare un indicator – spre Manastirea Camarzani – 4 km.

Parasim soseaua principala si ajungem in cateva minute la poarta locasului. Din fericire era slujba vecerniei si am putut asculta corul de maici care canta Dumnezeieste.

Prima impresie a fost ca au coborat cetele ingeresti pe pamant. Desi era foarte frig curtea era plina de flori, in special trandafiri si muscate iar aleile ingrijite, strajuite de gard viu. Biserica cea noua este impunatoare si proaspat pictata. Am facut cateva poze si ne-am imprietenit cu o maicuta pt a cere cateva informatii despre manastire. Astfel am aflat ca in a doua jumatate a secolului al XIX-lea a fost construita o biserica cu hramul Sf Gheorghe de catre boierul Mortun, pe proprietatea sa apoi a devenit schit de calugari. Pe vremea comunistilor schitul a fost inchis, pana in 1992 cand a devenit manastire de maici. In anul 2000 s-a inceput constructia noii biserici care are ca hram Nasterea Fecioarei Maria. Am plecat de acolo cu regretul ca nu putem sta mai mult si ne-am continuat drumul catre Gura Humorului.

Dupa cativa km alt indicator ne anunta ca in localitatea Baia putem vizita ruinele Bisericii Sf Fecioara si Biserica Alba Sf Gheorghe. Facem un ocol si intram in Baia care pe vremuri a fost cel mai mare oras din Moldova ba chiar se spune ca si resedinta domneasca a tarii. Acum arata a satuc si nu-ti vine sa crezi ca are atata incarcatura istorica. Primele ne apar ruinele Bisericii Sf Fecioara care a fost catedrala catolica construita in anul 1410, din porunca voievodului Alexandru cel Bun si din pacate a inceput sa fie distrusa prin sec XVIII dar mai ales dupa al doilea razboi mondial cand oamenii furau din caramizi sa-si construiasca locuinte. Aproape la iesirea din Baia, langa cimitir este amplasata Biserica Alba Sf Gheorghe care nu e deloc alba, e construita din caramizi ce bat spre maro inchis datorita trecerii timpului. Ne intampina doua doamne care ne descuie usa si ne spun ca am avut noroc sa le gasim acolo pt ca a fost un praznic. Tot ele ne povestesc cate ceva despre istoria locului, nu prea le au ele cu datele dar am citit si pe zidul bisericii si vi le impartasesc si voua.

Biserica Sfantul Gheorghe, ctitorita de Stefan cel Mare, a fost construita in anul 1467 in urma victoriei asupra regelui Ungariei, Matei Corvin. I se spune si Biserica Alba, fiindca nu a fost zugravita niciodata ci doar spoita cu var in prezent fiind pictata. Legenda spune ca Stefan a dat foc la localitate, mare parte din trupele maghiare gasindu-si sfarsitul aici. Cu acel prilej, orasul a fost distrus apoi a fost recladit casa cu casa, strada cu strada, reluandu-si intreaga activitate. Acum biserica este monument istoric si are site propriu – click aici.

Am plecat si de aici incantati si incarcati de spiritualitate fara regrete ca am facut ocol si ca am rupt masina pe niste sosele ce aratau de pe vremea Marelui Voievod. Pe la ora 19.30 am ajuns la Pensiunea Pietrele Doamnei din Pojorata unde d-na Corina ne astepta cu prajituri, visinata si caldura la propriu si la figurat.

Rog wbm atasarea melodiei Din cer senin – Manastirea Camarzani.


[fb]
---
Trimis de ninaa in 05.10.10 21:59:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FĂLTICENI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4561 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ninaa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Poarta Manastirii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2450 PMA (din 1 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

biancuta
[05.10.10 23:12:00]
»

In legatura cu Biserica Alba din Baia circula o legenda conform careia Stefan cel Mare, pentru a se feri de vrajmasi, s-a ascuns intr-un arin. Dusmanii au trecut pe acolo, dar cum nimanui nu i-a venit sa se uite in sus, Stefan si arinul lui au scapat nevatamati. Se spune ca in locul arinului care l-a ferit de dusmani a construit aceasta biserica.

pepsi70ro
[06.10.10 06:54:31]
»

Felicitari atat pentru vacanta cat si pentru impresiile postate, intr-adevar interesante.

Sanziana
[06.10.10 09:16:17]
»

este intradevar o locatie demna de luat in considerare atunci cand treceti prin zona. Este ceva special sa asisti la o slujba aici si sa asculti corul cum canta.

alinutzza140*
[08.10.10 16:41:20]
»

Impresii intr-adevar interesante si foarte utile. Nu am vizitat manastirea desi stau la o zvarlitura de bat .

Bubu74
[14.01.11 15:44:31]
»

data viitoare, sau ptr cei care mai au drum prin zona, nu ratati schitul Sf. Mina din Roscani. pe langa frumusetea si nouatatea lui, o sa aveti si o panorama deosebita asupra apei Moldovei si a carpatilor la orizont

cojocaru a.*
[23.09.12 20:49:50]
»

Intradevar la manastirea Camarzani e foarte frumos, pot spune ,,raiul pe pamant ,,. E de necrezut ce au putut face o mana de maicute din acel loc al unei foste ferme zootehnice. Daca treceti prin Vadu Moldovei SV abateti-va cativa km (pana in 5 km) spre manastirea Camarzani pentru a o vizita si nu veti regreta. Eu am fost, pentru a doua oara, cu un grup de pelerini in iunie 2012 si le-a placut foarte mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, biancuta, Bubu74, cojocaru a.*
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Fălticeni și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.48222494125366 sec
    ecranul dvs: 1 x 1