ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.11.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Muzeul Antalya – incursiune în timpuri străvechi

TIPĂREȘTE

În ziua a șasea a excusiei din Turcia făcută la mijlocul lunii noiembrie, vezi review-ul lui @Aze, am fost cu o parte din colegii de autocar la Antalya, oraș pe care eu nu-l mai văzusem. Fusesem în Turcia cu ani în urmă, înainte de anul 2000, pe litoralul Mării Egee la Kusadası, văzusem ceva prin Izmir și Bursa, mai multe prin Istanbul, despre Cappadocia și Antalya știam doar ce citisem pe Site-ul Nostru unde sunt scrise mai multe impresii și voiam doar să văd, nu să și scriu despre ele, dar după ce Am Fost Acolo m-am decis să scriu doar despre Muzeul Antalya, ... mi-a plăcut mult, îmi plac antichitățile, cele importante, am mai văzut în apropiere anticul Oraș Side, iar prin depărtări mai multe astfel de vestigii...

Antalya, un oraș cu o populație de aproape 2 milioane de locuitori, este unul din cele mai mari zece orașe din Turcia situat la poalele munților Taurus din sudul Turciei, este un important port la Marea Mediterană și una din cele mai importante și mai frumoase stațiuni de pe litoralul mediteranean fiind supranumită și “Capitala Rivierei Turcești”. Are câteva obiective turistice deosebite, majoritatea situate în Orașul Vechi, dar și în afara lui, cel mai important, pentru mine, fiind Muzeul Antalya care are o bogată colecție de exponate din mai multe site-uri arheologice din Antalya, cel mai bine reprezentat fiind orașul antic Perge despre care voi scrie din surse câte ceva.

Perje, situat la aproape 20 kilometri est de Antalya, era unul din cele mai importante orașe din regiune în perioada respectivă, nu l-am văzut pentru că în programul de vizite vroiam să vizitez Side, mulțumesc @iulianic, unul din cei mai importanți concurenți al lui. Începuturile legendare ale orașului datează din secolul 13 î. Hr., când, după războiul troian, mai mulți imigranți greci au ajuns în regiune. A avut perioade de creștere și descreștere, ultima lui perioadă de glorie fiind în secolele 5 – 6 d. Hr., pentru ca la sfârșitul secolulului 6 în timpul invaziilor arabe din Asia Mică să fie distrus, … nu a mai fost reconstruit niciodată...

În Antalya, de la Poarta lui Hadrian la Muzeul Antalya

În Antalya am ajuns împreună cu o parte din grupul nostru de AFAiști și toți neAFAiștii din Autocarul A2, cu cei doi ghizi turci, Mihaela și Serkan, era tur organizat gratuit, și am mers împreună până la Poarta lui Hadrian, unde grupul s-a destrămat în mai multe grupulețe, al meu de două persoane, fiecare cu destinația lui, Muzeul Antalya pentru mine.

Nu mă documentasem pentru transportul în comun din Turcia, aveam ca rezervă taxiul, dar cei doi ghizi mi-au dat informațiile necesare, mers pe linia de tramvai până la stație, așa am ajuns la Stația Kale Kapisi. Am achiziționat de la conductor un card pentru două călătorii, cost 8,5 lire, am urcat în tramvaiul cu care am mers cinci stații coborând în Stația Müze aflată vizavi de muzeul căutat. S-a mers destul de repede, timpul total, așteptat în stație, apoi circa 3 kilometri de mers cu tramvaiul și pe jos la muzeu, fiind de vreo 20 de minute.

Mi-a plăcut ideea turcească de a face linia de tramvai cu o singură cale de rulare, tramvaiele întâlnindu-se, uneori se și așteptau, în stațiile care aveau câte două căi de rulare. Pe porțiunea pe care am mers noi nu a trebuit să așteptăm, este drept, am întâlnit un singur tramvai.

Muzeul Antalya un obiectiv turistic foarte important în oraș, unul din cele mai frumoase muzee de arheologie din Turcia, este situat pe Strada Konyaaltı, la numărul 88, are site-ul oficial ktb.gov.tr/EN-113899/antalya-museum.html. Se vizitează zilnic începând cu ora 8:30, până la 17:30.

A fost înființat în anul 1919, după sfârșitul Primului Război Mondial, iar în 1985 a fost construită în partea de vest a orașului o clădire dedicată, concepută ca muzeu, mare, spațioasă, luminoasă, …,

Are o suprafață de expoziție mare organizată în mai multe săli mobilate cu echipamente moderne, displayuri, console, instalații de sonorizare, …, chiar și în frumoasa grădină sunt expuse mai multe artefacte. Este un muzeu în care exponatele sunt bine puse în valoare, un muzeu cu spații generoase, un muzeu modern, foarte liber la acea oră când noi îl vizitam…. Vitrinele cu mai multe exponate, cele mai importante dintre ele erau indicate cu o bulină portocalie. Sălile sunt bine structurate, se face o trecere ușoară în ordine cronologică….

Am intrat în clădirea muzeului, în Holul în care se află și o galerie de obiecte artistice moderne foarte frumoase, cu prețuri accesibile, am achitat taxa de acces, 36 lire turcești de persoană, am pozat câte ceva prin hol și apoi am intrat în “Sala Site-urilor” în care sunt prezentate, într-un mod plăcut și atractiv pentru copii, dar și pentru adulți, machetele site-urilor arheologice din Antalya de unde au fost aduse exponatele din muzeu.

Am început vizita cu Sala Istorie Naturală, o secțiune a muzeului unde sunt expuse fosile și oase de animale din diferite epoci geologice, exemplare de scoici și melci, fosile de cefalopode dispărute, diferite cochilii și corali și am continuat cu Sala Preistorie care prezintă unelte și instrumente din oase și piatră din paleolitic, mezolitic, neolitic și bronzul timpuriu, mai multe tablourile ilustrative explică procesul de producție al acestora, un simpatic tablou ilustrând procesul de pregătire a pieilor pentru îmbrăcare. Sunt expuse obiecte din ceramică, vase diferite, statuiete de animale și idoli ai credințelor locale, dar și primii pași efectuați spre civilizație, înmormântarea practicată în regiune: oameni îngropați în vase de lut zidite în subteran au fost găsiți într-un cimitir din epoca bronzului timpuriu descoperit în apropiere.

A urmat Sala Ceramică și Mici Descoperiri în care este prezentată dezvoltarea estetică și tehnologică a lucrărilor de ceramică din secolul 11 î. Hr. până în secolul 11 d. Hr. și unde ceramica deosebită frumos expusă și bine descrisă ocupă cel mai mult spațiu din încăperi. Am văzut vase din lut și sticlă, podoabe de aur și bronz și am aflat la ce au folosit o serie de vase.

Am vizitat apoi două săli ce prezintă numai statui descoperite în Perge care m-au impresionat prin frumusețea și amploarea lor. Prima, Sala Împăraților, prezintă mulți împărați, cei mai cunoscuți, pentru mine, “Hadrian, Traian, Septimius Severus, Alexandru cel Mare”, unele din soțiile lor și alte personalități din Perge precum și un frumos grup statuar “Cele trei grații” și o “Femeie dansând”. În a doua sală, Sala Zeilor, sunt expuse statuile unor zei și zeițe din mitologia greacă printre care Zeus, Apollo, Artemis, Atena, din panteonul greco-roman classic, Nemesis, Hygieia iar din Egipt, Serapis, Isis, Horus, multe din ele sunt copii dar mi-au plăcut și cred că plac multor vizitatori…, apoi am trecut prin Sala Mozaicului unde pe lângă mozaicuri sunt expuse și câteva sculpturi lucrate tot în Perge.

Astfel am ajuns la Sala Teatrul Perge o sală deosebită atât prin exponate cât și prin amenajare. Sunt expuse statui și alte elemente arhitecturale care au împodobit odinioară clădirea teatrului din Perge. Statuile încântă, și m-au încântat și pe mine, cu dinamica lor, se remarcă “Hercules, Traian, Dionisos, Alexandru cel Mare, … ”, iar pereții sălii sunt decorați cu basoreliefuri cu scene din mitologie. Aici se află și cel mai mare monitor din muzeu, cred că avea vreo 2 metri, cu un soft care îmi plăcea și mie: elementul pe care doreai să-l vezi era preluat, mărit apoi se afișau și informații despre el…

Ne-am oprit apoi la Sala Sarcofagelor, o sală mare, poate cea mare din muzeu, unde sunt expuse sarcofage aperținând celor trei grupuri principale de sarcofage anatoliene, “Sarcofagul Ghirlandic” împodobit cu ghirlande și figurile lui Nike și Eros, “Sarcofagul Columnar“ sarcofag ca un templu cu coloane, între coloane având basoreliefuri cu scene din viața decedatului, “Sarcofagul Medalion” decorat cu medalioane și alte figuri. M-au impresionat în mod deosebit sarcofagele pentru copii…

Am urcat la etaj. Am trecut peste Sala Islamică, mai văzusem astfel de muzee iar timpul îmi era foarte drămuit, am zăbovit puțin în Sala Icoanelor, eram curioasă cum prezintă musulmanii aspectele religiei ortodoxe, atât “Icoanele” cât și “Ușile Împărătești” arătau și erau bine prezentate, erau și câteva vitrine cu deosebite comori descoperite în sec. 5 - 6 și am ajuns la Sala Numismatică unde am văzut monede din timpuri străvechi și din Evul Mediu, din epoca modernă și chiar din zilele noastre. Erau și câteva “Comori”, mai multe monede îngropate, ascunse cu mult mult timp în urmă și descoperite intacte la săpăturile de la Side, Aspendos….

Am ieșit în Grădina Muzeului și ea sală de expoziție unde sunt prezintate mai multe exponate mari din piatră din perioada romană, exponate care din cauza dimensiunilor nu se încadrau în interiorul clădirii, nu prea le-am văzut, dar am văzut și pozat niște exponate frumos colorate, care însă nu mi-au arătat toată frumusețea lor, câțiva păuni ce se plimbau grațios prin grădină, am văzut și o cafenea pe care am mai pozat-o mai de departe, mă grăbeam, se apropia ora de întâlnire cu grupul...

Întoarcerea am făcut-o tot cu tramvaiul, era în stație fiind cap de linie, ne-am grăbit puțin, diferit față de ducere, am mers doar patru stații și timp mai mic, coborând în Stația Cumhuriyet, lângă Republic Square și Monumentul Formării Statului Modern Turc.

A fost o vizită plăcută, aș fi stat mai mult prin muzeu, aș fi vrut să privesc mai mult și mai în liniște exponatele, să citesc, mai ales să reușesc să înțeleg explicațiile scrise sau afișate pe displayuri, vă recomand să îl vizitați, să vă rezervați suficient timp pentru el, nu veți regreta.


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 29.11.19 19:19:32
Validat / Publicat: 30.11.19 07:56:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 1252 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Antalya, Muzeul Antalya, Clădirea dedicată, mare, spațioasă, luminoasă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49250 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.11.19 07:55:48]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin capitala Antalyei, ANTALYA [oraşul]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

iulianic
[30.11.19 08:40:03]
»

@mprofeanu: Da, un obiectiv foarte interesant. Regret că noi nu am mai avut timp și pentru muzeu. Poate altădată.

Mulțumesc pentru că m-ai menționat în legătură cu Side!

webmaster
[30.11.19 09:11:05]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[30.11.19 09:26:36]
»

@mprofeanu:

Mă bucur că vizita în Antalya a fost pe gustul tău.

Felicitări pentru articolul despre muzeu şi aştept şi alte impresii din această vacanţă!

Are câteva obiective turistice deosebite, majoritatea situate în Orașul Vechi, dar și în afara lui, cel mai important, pentru mine, fiind Muzeul Antalya care are o bogată colecție de exponate din mai multe site-uri arheologice din Antalya, cel mai bine reprezentat fiind orașul antic Perge despre care voi scrie din surse câte ceva.

Perje, situat la aproape 20 kilometri est de Antalya, era unul din cele mai importante orașe din regiune în perioada respectivă, nu l-am văzut

Dacă prin oraşul vechi Antalya m-am plimbat de câteva ori şi mi-a plăcut şi zona portului Antalya, recunosc că la acest muzeu nu am ajuns până acum, eu preferând variantele outdoor, astfel alegând să vizitez câteva din sit-urile din zonă.

Maşina personală aflată permanent la dispoziţie a constituit pentru mine un mare avantaj oferindu-mi libertatea de mişcare de care aveam nevoie, la costuri nesemnificative comparativ cu varianta taxiului.

Aşa pot să mă laud că am vizitat, printre altele, şi ruinele oraşului antic Perge, excursie pe care eu nu am regăsit-o niciodată în ofertele de excursii opţionale ale agenţiilor.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[30.11.19 10:56:28]
»

@iulianic: Mulțumesc și eu pentru ecou!

Eu sigur nu voi mai ajunge acolo deși zona este deosebită, de aceea mi-am proritizat sejurul și chiar am vrut să merg acolo.

Citisem ce ai scris despre Side și am mers cu bucurie și în cunoștință de cauză acolo. Mai aveam un fix, Aspendos pentru teatrul lui, dar am renunțat în favoarea Alanyei...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[30.11.19 11:07:10]
»

@nicole33: Zona este minunată, pentru doritorii de mare și plajă este specială!

Dintre colegii noștri unii au savurat marea și baia și la apus...

Poți așa cum spui și tu să vizitezi și zonele pline de istorie dar și frumusețile naturale, canioane, cascade, ...

Am vizitat frumosul port Alanya dar cu autobuzul, după ce am văzut Side și teatrul lui.

Nu voi mai scrie alt review, las colegii să-și depene amintirile și să-i citesc și eu cu plăcere...

Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru că m-ai citit.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[30.11.19 11:10:16]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

TraianS
[30.11.19 13:30:18]
»

Am vizitat muzeul ăsta acum vreo 16-17 ani. Cred că mai am pe undeva poze cu statuile lui Traian, cu subsemnatul în fața lui, încercând să-i copieze postura.

Atunci ne dusese acolo o prietenă din Antalya. Țin mine că am fost impresionat de acest muzeu și am învățat multe în acea zi.

Coasta Mediterană a Turciei e atât de bogată în vestigii arheologice că nu mai au nici pe unde să le depoziteze.

Mi-ar place să revăd Muzeul ăsta într-o zi. Probabil l-aș vedea cu alți ochi acum, mai la bătrănețe.

Un foarte bun review și un obiectiv care nu ar trebui ratat de către cei ce vizitează Antalya.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[30.11.19 14:21:41]
»

@mprofeanu:

Poți așa cum spui și tu să vizitezi și zonele pline de istorie dar și frumusețile naturale, canioane, cascade, ...

Antalya oferă foarte multe, pentru toate gusturile. Mulţi însă nu se desprind de resortul all inclusive în care sunt cazaţi şi astfel se creează impresia că Antalya înseamnă doar " ŢARC" , ceea ce este departe de realitate.

Eu sunt destul de sedentară în vacanţele mele, dar tot mai ies din resort cel puţin o dată pe săptămână doar pentru a mai vedea ceva nou sau pentru a revedea ceva ce mi-a plăcut mult, astfel că am ajuns să cunosc binişor atracţiile zonei abia după mulţi ani şi muuulte săptămâni de sejur petrecute acolo

Am vizitat frumosul port Alanya dar cu autobuzul, după ce am văzut Side și teatrul lui.

Oraşul antic Side nu avea cum să nu-ţi placă. Este un adevărat muzeu în aer liber. L-am vizitat deja de două ori şi aş reveni oricând cu plăcere. Amfiteatrul din Side, pentru care am plătit şi bilet de intrare, m-a dezamăgit puţin poate pentru că mă aşteptam la mai mult. Mai interesant mi s-a părut cel din Aspendos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[30.11.19 19:13:37]
»

@TraianS: Mulțumesc frumos pentru ecou și aprecieri!

Muzeul este interesant și așa cum precizezi și tu are atâtea vestigii adunate din zonă încât merită vizitat.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[30.11.19 19:23:50]
»

@nicole33: Chiar dacă am fost pentru prima dată în zonă mi-a plăcut mult...

Side este special, așa l-am perceput eu, așezat lângă mare ce-i dă un farmec aparte, unic, ... mi-a plăcut alternanța de oraș antic printre casele și străzile mai nou construite... mi-a plăcut micuțul port.....

Cu drag, .

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin capitala Antalyei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055312871932983 sec
    ecranul dvs: 1 x 1