ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 10.06.15
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    OCT-2016
    DURATA: 1 zile
    colegi

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Teatrul National: Poftiti in culise!

    TIPĂREȘTE

    In zilele de luni, nu se organizeaza spectacole. Este ziua libera a actorilor, insa noi am fost ieri la teatru.

    La Teatrul National "Ion Luca Caragiale" din Bucuresti.

    Aflasem ca se organizeaza vizite ghidate si tot imi ziceam sa ma duc si eu, mai ales ca cine mi-a povestit prima data, acum vreo doi ani, avea numai cuvinte de lauda. Astazi, a venit si randul meu. Tururile ghidate au inceput in 2013, primul tur avand loc de ziua maestrului Radu Beligan.

    Credeam ca in fiecare zi este posibil. Insa, nu. Doar lunea se poate, de la orele 12.00,14.00 si 16.00. Turul ar trebui sa dureze 45 de minute, insa noi am stat ceva mai mult, fiindca un lift a facut fasoane si ne-a plimbat ba sus, ba jos... Este vorba despre un lift pentru recuzita, capacitate 350 de kilograme, 50 de persoane, care te plimba de la subsol, pana la etajul 5. Noi voiam sa ajungem la 2, insa nu am avut bafta, nici dupa cateva incercari la rand. Am fost cuminti, nu am depasit linia, nu am atins senzori, insa liftul a fost naravas.

    Biletul costa 10 lei, intrarea se face pe la Sala Studio (cea care este situata cam vis-à-vis de Intercontinental. Intalnirea cu ghidul este in Foaierul de la intrare, langa casa de bilete. Ghidul este un domn care seamana foarte bine cu cineva. Pe moment, m-am blocat, nu imi aminteam... Apoi, "mi-a picat fisa": semana foarte bine cu Al Pacino. Ulterior, am citit ca i se spune Corpacino (numele domnului este Ionut Corpaci).

    Asadar, cu domnul Corpacino, am patruns in culisele teatrului:

    Am inceput cu Sala Atelier. Inainte de a patrunde in sala, am putut vedea o expozitie de tablouri semnate de Ion Alin Gheorghiu (1929-2001). Sala „Atelier”, situata in subsolul Corpului C, sub Sala Studio, este o sala octogonala, cu peretii negri. Aici se organizeaza spectacole neconventionale, dimensiunea salii, favorizand interactiunea actor-spectator. Scaunele, asezate pe gradene, se pot deplasa.

    Apoi am pornit spre Sala Studio. Pentru a ajunge la Sala Studio, se ia liftul despre care am povestit mai sus. Liftul seamana cu "gură" uriaşă care "înghite" orice. Înauntru, un afiş: "După ce aţi folosit liftul, vă rugăm să închideţi ruloul pentru ca liftul să poată să meargă la staţia de bază subsol”. Cum nu am avut bafta sa ajungem cu acel lift, am iesit cu totii si luandu-ne dupa ghid, pe holuri presarate cu proiectoare, elemente de decor, cabluri…. am ajuns la alt lift, si mai mare, un lift de 8 metri lungime si inaltime, nu stiu cat. Veti vedea poza si veti aproxima dumneavoastra. Ghidul ne-a spus ca la acel lift trag tirurile cu decoruri aduse de prin alte parti, atunci cand pe scena Nationalului joaca alte trupe. Se coboara din tir prin glisare, si incap la fix in acel lift.

    Sala Studio este denumita „Perla Coroanei”. Ghidul a mentionat ca este „cea mai desteapta sala facuta vreodata”. ”Între 2005 şi 2011, câţiva dintre noi au fost în Europa ca să vadă ce mai e nou în construcţia de teatru. Am descoperit că încă nu s-a construit o sală care se mişcă după soare ca Sala Studio”, a dezvăluit Ionuţ Corpaci. Timp de 3 decenii, aici a functionat Opereta, dupa ce sediul din Piata Natiunilor Unite a fost demolat, la ordinul arhitectilor din regimul Ceausescu.

    Sala Studio, poate fi transformata din sala de tip italian, in sala arena sau sala elisabetana. Ghidul ne-a aratat si cele 19 flori de lotus din podul salii. Sunt niste proiectoare cu forma speciala, care se deschid ca niste lotusi, pot fi manevrate mecanic pentru realizarea unghiurilor de iluminare optima in cele 3 variante de sala. „De reţinut este şi faptul că într-un teatru italian, luminile se află după cortină, astfel încât, oricât de departe s-ar afla actorul, un proiector trebuie să asigure vizibilitatea în unghi de 90 de grade. ” Parchetul central de scaune si gradenele laterale, se pot deplasa. Peretii sunt mobili (actionati automat). Capacitatea salii este de 541 de locuri, in varianta italiana, 594 de locuri, in varianta arena si 424 de locuri, in varianta elisabetana.

    Ne luam ramas bun de la Sala Studio, si cu lifturi obisnuite (musai sa faceti poze cu tavanul liftului in care se vad ca in oglinda „pasagerii”), am ajuns la Sala Verde, sala de odihna a actorilor, unde mirosea sublim a cafea. Erau acolo si doua oglinzi mari. Ghidul a glumit: „Cea din dreapta este pentru doamne: subtiaza! ”; „Cea din stanga este pentru domni…. ”.

    Si am ajuns in Sala Mare. Am patruns prin culise. Aici era un zgomot ingrozitor, o adevarata uzina. Era un spatiu imens de cabluri, „custi” sau „cuburi” cu decoruri, podeaua de lemn avea din loc in loc trape mici cu numere, sus de tot erau niste bare de metal, numite nu stiu cum, si care serveau ca sa schimbe decorurile fara ca spectatorii sa simta acest lucru. Eu am fost la TNB in Sala Mare, prima data, acum vreo 28 de ani, cand se juca Tache, Ianche si Cadir, intr-o distributie ilustrisima. Ieri, asezata pe scaunele elegante din plus negru, intr-o sala goala, am dat timpul inapoi, si am retrait acea seara, cand am fost prima data la National, in Sala Mare. Cand i-am redeschis, ghidul imi luase „gasca” si deja erau in drum spre „Amfiteatru”

    Sala in aer liber este „un spatiu pentru o cafenea” (Laptaria lui Enache), care ofera o imagine panoramica a centrului capitalei. De aici, ne-a aratat ghidul unde a fost sediul Teatrului, candva: pe Calea Victoriei, unde este sediul „Novotel”, acum. A fost deschis la 21 decembrie 1852. Dealtfel, asa isi incepe turul, ghidul nostru: „21 decembrie 1852… ” Primul teatru a fost bombardat de catre nemti, cand intentionau sa bombardeze doar Palatul Telefoanelor, insa au ratacit vreo 3 bombe. Capacitatea acestui spatiu, este de 300 de locuri, incluzand actorii. Aici au loc spectacole, recitaluri actoriceşti, vara, in afara stagiunii. Reprezentanţii teatrului îşi doresc pentru acest spaţiu şi o copertină rabatabilă "nu pentru protejarea oamenilor, ci pentru echipamente", a spus, glumind, ghidul.

    De pe „Palaria lui Caragiale” se pot vedea Universitatea, Facultatea de Arhitectura, Spitalul Coltea, Ministerul Agriculturii. Si, neaparat, Intercontinentalul! Ne-am adunat cu chiu cu vai (lumea nu se mai dadea dusa!), am luat lifturile (clasice) si am mers mai departe.

    Sala Media este un fost depozit de costume, situata in corpul B. Este denumita astfel, pentru ca se afla in mijlocul teatrului. Aici se desfăşoară programul "TNB parateatral", care înseamnă teatru-dans, concerte de muzică clasică sau contemporană, vizionări de filme romanesti, teatru pentru copii, conferinte. Capacitatea acestei Sali, de dimensiune dreptunghiulara, este de 200 de locuri. Ghidul a oferit aici câteva detalii despre acustică: "Peretele din spate e plin, pereţii laterali sunt găuriţi, ideea fiind ca unda sonoră să nu fie staţionară. Vocea şi sunetul devin şi inteligibile, nu numai audibile". Si el ne-a soptit ceva, si noi am auzit!

    Sala Mica, aflata in Corpul A, este o sala noua, amenajata in locul unui depozit al Muzeului de Arta Contemporana. Este o sala cu o geometrie variabila, un spatiu usor de remodelat. Aici am poposit cel mai mult. Este o sala dedicata Programului 9 G. Nu va ganditi la 3 G. Nuuuuu!

    Voi cita, si veti intelege: “Programul funcţionează după următoarul regulament: "Actori, regizori, scenografi sub 35 de ani, neangajaţi în teatre, fac o licitaţie de proiecte. În primul an au fost înscrise 47 de proiecte dintre care au fost selectate şapte. Ei repetă şase săptămâni într-o sală, noi le punem la dispoziţie magazia de decoruri şi costume. E treaba lor cum le fac. După repetiţii, vin două săptămâni pe scenă, montează lumini, sunet şi joacă trei-cinci spectacole gratuite. Consiliul artistic hotărăşte dacă nivelul spectacolului e de TNB. În primul an au fost şapte proiecte selectate, s-au jucat 35 de spectacole gratuite, şase au fost alese să rămână în repertoriu. În momentul în care au intrat în repertoriu, regizorul, scenograful, luministul au fost plătiţi, iar actorii sunt remuneraţi din vânzarea de bilete".

    Pentru acest program, Teatrul Naţional Bucureşti a primit Premiul British Council pentru "Inovaţie în management cultural".

    Tot in aceasta sala, ghidul ne-a dat informatii referitoare la buget. Bugetul Culturii are un cuantum “de ras”, la fel ca si “surorile” (exact asa s-a exprimat): educatia si sanatatea. Totul este transparent. La noi. In timp ce ghidul explica, daca apareau angajati, ii presenta cu drag si in trecere…. Comentariul celui prezentat, venea in surdina, simpatic… Un voi da astfel de date. Am retinut doar ca daca bugetul nu ar subventiona, un am mai merge la teatru. 75% din pretul biletelor este subventionat.

    Am fost condusi spre iesirea dinspre Tudor Arghezi. Daca v-a placut, va asteptam la teatru!


    [fb]
    ---
    Trimis de cristina47* in 25.10.16 15:30:50
    Validat / Publicat: 26.10.16 00:38:37

    VIZUALIZĂRI: 2307 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristina47*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P06 Sus, pe palarie...
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 24 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    elviramvio
    [26.10.16 02:16:54]
    »

    @cristina47:

    Interesant, chiar nu am stiut ca se poate vizita.

    Intr-o zi de luni mai frumusica voi merge sa-l vad si eu pe dl. Corpacino.

    AZE
    [26.10.16 15:24:16]
    »

    @cristina47: Un SB de la mine în primul rând pentru prezentarea posibilității vizitării teatrului altfel, pentru detaliile din articol, pt. foto. Citind acest articol am aflat despre acest program care chiar merita premiul descris. Mi-am adus aminte de perioada în care am jucat teatru ce-i drept ca și amatori intr-o organizație non-profit, fără beneficii doar din hobby. Pe urma m-am lăsat de acest sport... dar am rămas interesat în continuare de teatru.

    abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [27.10.16 09:23:26]
    »

    Mă bucură să văd detalii despre această vizită, pe care și eu o „pîndesc” de vreun an. Numai că intenționez să merg cu fie-mea, iar ea e la școală în timpul celor 3 vizite săptămînale programate de TNB. Iar cînd a luat ea vacanță, a luat vacanță și TNB-ul. Și nu s-au făcut tururi ghidate între stagiuni, abia pe final de septembrie s-au reluat.

    Programul G9 pare foarte deștept. De fapt mă bucură cam tot ce s-a întîmplat cu TNB în ultimii ani, de la revenirea la clădirea originală (nu știu de ce, dar mereu am bănuit că se va face la un moment dat treaba asta, că nu va rămîne „cortina” aia de beton și geam construită în anii 80), la renovarea sălilor, amenajarea unora noi și, iată, programul acesta care pune la dispoziția oricui condiții pentru a își monta singuri o piesă la alegere.

    tata123 🔱
    [27.10.16 20:02:05]
    »

    @cristina47: Felicitări pentru articol. Citisem și eu la un moment dat despre tururile ghidate și despre muzeul TNB (tnb.ro/ro/muzeul-tnb). Mă bucur că ne-ai povestit ce putem vedea în cadrul acestui tur, dar m-am mirat că nu ai pomenit nimic de muzeu și piesele importante expuse acolo. Am citit acum că este temporar închis datorită lucrărilor de reabilitare. Cred că este interesant un tur al teatrului, intercalate cu o vizită la muzeu - atunci când acesta se va redeschide.

    cristina47*AUTOR REVIEW
    [27.10.16 20:40:44]
    »

    @tata123: Intr-adevar, muzeul este inchis deoarece spatiile sunt in curs de reabilitare.

    danaeldreny*
    [28.05.17 03:09:48]
    »

    Sincer, mi-e dor de Lăptăria lu' Enache...

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    AZE, cristina47*, danaeldreny*, elviramvio, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069787979125977 sec
    ecranul dvs: 1 x 1