ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.12.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
14 AD. + 11 COPII -- v: 7-14

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund Borsec, jud. Harghita

TIPĂREȘTE URM de aici

După urcarea la Vârful Toaca vezi impresii, a doua zi am pornit într-o altă drumeție, mai scurtă decât cea din ziua anterioară, dar destul de lungă ca distanță, prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec.

Am trecut mai întâi pe la Centrul de Informare Turistică din Borsec, unde domnișoara foarte amabilă mi-a explicat pe hartă ce pot vizita în Borsec. Am primit un pliant care conținea harta și am pornit la drum cu toată trupa... trebuia să continuăm mișcarea și a doua zi, ca să nu facem febră musculară mare după urcarea pe munte.

Parcarea este gratuita.

Taxa de vizitare nu se percepe.

Rezervația Scaunul Rotund se întinde pe o suprtafață de 70 ha. Este o rezervație geologică, cu stânci, peșteri, carieră de travertin, mofetă, izvoare și băi minerale.

Există o încăpere,Baia O – Saros, construită după arhitectura veche din sec. XIX în care se pot face băi cu apă minerală caldă și rece, saună, camera de sare, masaj. Noi nu am intrat aici.

Traseul

Poiana Zânelor - Grota Urșilor – Izvorul Pierre Curie - Cariera de Travertin – Peștera de Gheață – Mofeta – Cetatea Bufnițelor

Marcaj – cruce roșie

Timpul – noi l-am parcurs în 3h 30minute cu o pauză de relaxare la băile cu apă minerală din Poiana Zănelor

Distanța este destul de mare dacă vreți să vedeți toate obiectivele turistice de pe traseu.

Se mai iese de pe traseu atunci când vă îndreptați spre Grota Urșilor și trebuie să urmăriți marcajul cu triunghi roșu sau spre Cariera de travertin și spre Peștera de gheață.

Traseul turistic este foarte frumos, oricând l-aș reface cu mare plăcere. Acesta se desfășoară pe poteci frumos amenajate, prin pădurea de brazi, pe la umbră, exceptând zona cu Cariera de travertin, care fiind o carieră este fără vegetație.

Pe parcursul traseului sunt multe indicatoare și panouri informative despre fiecare obiectiv, bănci pentru odihnă, foișoare, iar la sfărșitul drumeției vă puteți relaxa cu o baie minerală pentru picioare la Baia Tradițională din Poiana Zânelor.

Drumeția noastră

Am hotărât să parcurgem traseul până la capătul acestuia, adică Cetatea Bufnițelor, iar la întoarcere să bifăm tot ce găsim pe traseu.

Cetatea Bufnițelor

Drumul până acolo este lung, am făcut cam două ore, în pas vioi. La dus se coboară multe trepte amenajate cu balustradă, dar la întoarcere, aceleași trepte au trebuit urcate... este un bun antrenament pentru picioare.

La Cetatea Bufnițelor veți avea parte de un peisaj panoramic cu stânci, vârfuri de rocă golașă, prăpăstii, păduri de brazi.

La mică distanță, ajungeți la cazematele unde în timpul celui de al doilea Război Mondial a fost o fortificație și se pot vedea urmele gloanțelor. La cazemate se ajunge un pic mai greu pentru că vegetația a invadat accesul.

Izvorul Pierre Curie

Acesta este singurul izvor din Borsec care conține Radiu și a fost descoprit în anul 1932.

El a fost denumit Peirre Curie după numele savantului care a descoperit Radiul.

Propriețățile curative ale izvorului sunt folosite în tratarea gastritelor hipoacide, pentru afecțiuni de hipertiroidie și anemii.

Peștera de gheață (marcaj cruce galbenă)

Peștera este sălbatică, neamenajată, neelectrificată. Noi am ajuns acolo în luna august, când afară era foarte cald. Nu am stat mult pentru că era foarte frig, scria pe panoul informativ că temperatura nu depășeste 3-4 grade Celsius nici în cele mai toride zile de vară. Peștera a servit pe vremuri ca și ghețărie.

Intrarea în peșteră se face printr-o fantă îngustă. Odată intrați acolo veți simți o răcoare ca și cum ați intrat în frigider. Trebuie să fiți atenți să nu vă spargeți capul în peșteră, așa cum a pățit o persoană din grupul nostru, pentru că stâncile din interior sunt cu diverse forme cu colțuri care ajung mai jos și creează spații înguste chiar la intrare/ieșire.

Peștera nu este lungă, are galegii cu o lungime de 60 metri. Noi am observat gheață în interiorul peșterii. Aici se spune ca ecoul are opt silabe. Noi citind acestea, am verificat cu toți ecoul din peșteră. A fost frumos și distractiv.

Cariera de travertin

Travertinul din zona Scaunul Rotund Borsec ocupa o suprafata de cca 40 ha. Depozitul de Travertin are o vârstă cvaternară și o grosime de cca. 100 metri.

Exploatarea travertinului a început încă din anul 1819, aceasta era o excelentă piatră ornamentală, folosită la decorarea faţadelor multor clădiri de interes public din ţară: Casa Presei, Casa Parlamentului, în staţiile de metrou din Bucureşti, etc.

Din considerente de protecţie a zăcământului hidromineral şi epuizarea rezervelor, exploatarea acestora a fost interzisă şi oprită în anul 2004.

Cariera de travertin este asemeni unui amfiteatru antic pe care îl puteți traversa, traseul fiind amenajat cu balustrade de protecție ca să nu cădeți pe treptele amfiteatrului absobiți de frumusețea peisajului.

Este amenajat aici un punct de belvedere și implicit de fotografiere.

Nu departe de această carieră se află zona de unde s-a exploatat un carbonat complex de calciu şi magneziu, care, după măcinare era folosit în prepararea furajelor concentrate pentru animale.

Mofeta sau Izvorul străvechi

Este cel mai vechi izvor, descoperit în anul 1870, care a secat în urma exploatărilor de la cariera de travertin. În prezent din izvorul secat ies la suprafață emanații de gaze și energii vindecătoare cu efecte benefice asupra sănătății organismului.

Mofeta era închisă la ora când am fost noi, domnul responsabil ne-a spus că funcționează ceva mai târziu parcă pe la ora 17, dacă îmi amintesc bine. Acesta este deschisă zilnic. Voiam să intrăm și noi acolo să vedem cum este. Pe un panou sunt trecute indicațiile și contraindicațiile tratamentului cu mofete.

Este trecut cu roșu pe panou, că tratamentul se face doar la recomandarea medicului balneolog, deci nu aveam nicio șansă fără recomandare.

Baia tradițională din Poiana Zânelor

Acesta constă în bazine cu apă minerală rece, foarte rece, îți îngheață sângele, pielea se roșește. Sunt băi pentru picioare. Acestea sunt recomandate pentru varice, contuzii și au efect de stimulare a circulației periferice. Eu având în permanență picioarele înghețate, am intrat în apa mai rece decât pricioarele mele. După 5 minute, perioada de îmbăiere recomandată pe panoul de acolo, am ieșit. Să stiți că picioarele mele s-au încălzit, simțeam furnicaturi, cum circulă sângele în ele. Concluzia este că are efect acestă baie scurtă.

Modalitatea de utilizare a băii este destul de amuzantă: “Înainte de baie folosește apa din bazinul nostru pentru picioare și se rostește Tatăl Nostru. Stai în bazin 5 minute, urmată de 5 minute baie de soare și repetă toate acestea încă de 2 ori. Ie indicat timp de o săptămână odată pe zi sau ocazional. ”

Aceste instrucțiuni sunt în limba maghiară, română și engleză, panoul fiind atașat pe cabina de schimb. Tot aici este un alt panou cu compoziția chimică a apei.

În acestă minunată Poiană a Zânelor cu flori de camp și iarbă sunt amplasate multe șezlonguri și bănci din lemn, foisoare, bănci cu mese pentru că este amenajat și un loc pentru grătar și o sculptură mare din lemn.

Recomandarea

O plimbare prin natură este oricând binevenită, iar in cazul de față, dacă adăugăm tratamentele care se pot face pe parcursul acesteia: băi cu ape minerale, mofeta, izvorul radioactiv, toate într-un peisaj montan superb cu: peșteri, cariera de travertin, puncte de belvedere, nu pot face decât să vă umple sufletul de bucurie și relaxare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 29.12.19 17:39:33
Validat / Publicat: 29.12.19 18:43:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BORSEC.

VIZUALIZĂRI: 10361 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund Borsec, belvedere Cariera de travertin
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.12.19 18:41:32]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Borsec și împrejurimi, BORSEC" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Dana2008AUTOR REVIEW
[29.12.19 18:47:17]
»

@webmasterX: multumesc frumos!

webmaster
[29.12.19 18:51:35]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dana2008AUTOR REVIEW
[29.12.19 18:54:30]
»

@webmaster: Multumesc frumos!

DOINITA
[29.12.19 19:18:29]
»

Frumos! Traseul descris l-am facut de doua ori si cu drag pot sa-l fac si a 3-a oara. Ce poate fi mai placut decat o plimbare prin locuri de vis, cautand zane sau macar poaiana lor, apoi cetatea bufnitelor sau izvoare tamaduitoare...

Boresc este un loc ce maerita mai mult si sper sa se intample o minune cu aceasta statiune!

Felicitari pentru plimbare, stiu ca esti o impatimita a drumetiilor pe carari de munte!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.12.19 22:04:19]
»

@Dana2008: Am fost și noi la Borsec în vara anului 2017, iar stațiunea este unul dintre locurile pe care ne-ar plăcea să le revedem. Îmi amintesc de toate acele indicatoare, cred că nu am văzut pe nicăieri prin țară trasee atât de bine amenajate. Am vizitat atunci Grota Urșilor, Peștera de Gheață, iar traseul până la Cetatea Bufnițelor l-am parcurs la pas, cu suficiente pauze pentru ca băiatul să nu obosească prea mult.

Ne-am propus să revenim la Borsec atunci când Centrul Spa-Wellness din centrul stațiunii va fi gata. Din ceea ce am citit prin diferite surse, lucrările au mai avansat, dar nu am aflat încă o dată oficială de inaugurare.

Revenind la prezentul articol, mi-a făcut plăcere să lecturez impresii despre zona Borsec, iar fotografiile atașate sunt frumoase. La final de an, te felicit pentru toate drumețiile din ultimele luni, dar -mai ales- pentru toate articolele scrise în 2019!

La mulți ani cu sănătate și la cât mai multe drumeții în continuare! Numai bine!

Dana2008AUTOR REVIEW
[29.12.19 22:22:10]
»

@Crazy_Mouse: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Știu că ai fost pentru că ți-am citit articolul.

Voi ați umblat mai mult decât noi pe acolo și mai multe zile.

Dar baie cu apă minerală rece pentru picioare de ce nu ați făcut în Poiana Zânelor?

Mulțumesc frumos pentru felicitări și eu la rândul meu te felicit pentru drumețiile și articolele postate... știi că mă inspir pentru că avem băieții de aceeași vârstă.

Călătorii multe și plăcute în anul care vine! Multă sănătate!

La mulți ani!

Dana2008AUTOR REVIEW
[29.12.19 22:35:49]
»

@DOINITA: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Chiar vrem sa ne mai plimbăm pe traseele turistice amenajate în Borsec. Nu am reușit să vedem totul într-o singură zi! Cât despre ștrandul care este în curs de realizare, suntem foarte interesați pentru că ne place tuturor bălăceala!

Călătorii plăcute!

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, DOINITA
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Borsec și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053596973419189 sec
    ecranul dvs: 1 x 1