GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
“Va avertizam ca urmeaza cateva imagini care ar putea sa va afecteze emotional”.
Dar si niste imagini datatoare de speranta! Ce anume? E mult probabil ca, pana in anul 2020, dupa spusele edililor locali, o noua statiune sa reintre in circuitul balnear national si international.
Tg. Mures. 19 iule 2014. Ora 7 dimineata. Pornesc la drum. E-un week-end capricios. Cu soare si cu ploaie, cu bune si cu rele, ca si imaginile ce aveam sa le intalnesc in statiunea mea cea mai iubita, in care imi petreceam cele mai multe cantonamente sportive, odata, demult, demult. Unde? La Borsec, una dintre cele mai indragite si vizitate statiuni balneare si de odihna din tara si nu numai, inainte de anul 2001. In ultimul deceniu, am fost la Borsec de mai multe ori si am surprins cateva imagini ale statiunii in anul 2004, statiune aflata atunci in evidenta degradare. (review pe AFA - “Borsecul si Balvanyosul sunt oare in deriva... ?”).
Asadar, in acest week-end ploios/Eram peste masura de curios/Sa vad daca s-a mai schimbat ceva/Prin frumosul judet verde, Harghita.
Mai ales ca pe la noi prin tara au trecut multi investitori si multe fonduri europene si mai ales ca multe statiuni balneare mai mari sau mai mici din Transilvania, din judetele Bihor, Satu Mure, Mures, Cluj sau Sibiu, s-au pus deja pe picioare, cu ajutorul lor.
Dimineata devreme, valea Muresului e pustie, trezindu-se greu dintr-un somn prelungit si umed. La Rastolita incepe pregatirea pentru un nou festival campenesc. La Toplita, centrul e blocat, circulatia e deviata spre un supermagazin, de unde imi iau 4 baterii, care aveau sa ma tina exact cat pentru 40 de poze, asadar, voi folosi din nou telefonul mobil. Am mare noroc cu el, caci dupa ce l-am scapat intr-o zi in ceasca cu cafea, a inceput sa faca poze excelente.
La Borsec, prima impresie e ca ceva s-a schimbat in bine pe-aici, in ultimii 10 ani, dar agitatia maxima a celor probabil 200-300 de oameni din statiune, in mijlocul sezonului estival, se petrece cam tot pe la “capatul de jos”, al statiunii unde exista o parcare si 2 terase bine puse la punct, “Roua” si “Falo”. Pe un panou publicitar te intampina si cele 3 vile care au mai multe stele si conditii mai bune de cazare, vila Riki, vila Borsec si Vila Bella... restul vilelor, mai modeste, stau insiruite, alaturi de cateva restaurante si terase, pe un mare panou “de oferte” a statiunii, chiar langa “Centrul de informare”. Desigur, exista si cateva excursii pedestre optionale, spre “Grota ursilor, ”spre “Pestera de gheata”, etc, ... dar, mai intai, trebuie sa te cazezi.
Cativa oameni in varsta, veniti probabil la odihna, cu "bilete de pensionar", isi cara singuri bagajele, fiecare spre vila lui. Pentru cei ce nu cunosc topogafia centrului statiunii Borsec, trebuie sa va informez ca el se intinde pe o alee ce urca usor, pe-o lungime cam de 7-800 de metri, de la “Centrul de informare” si pana la “Policlinica balneara”. Care este de vanzare. De vanzare sunt si alte cateva vile, frumos renovate. De fapt cam asta este imaginea actuala a centrului statiunii-un cocteil de “vechi si nou”. Veti intalni cateva vile vechi, darapanate (dar mult mai putine decat in 2004), plus cladirile ”cinematografului si a Vilei 19” care domina centrul prin masivitatea lor (cladiri aflate in renovare si acoperite ochilor publicului cu prelate), plus cateva magazine mari sau mici, multe inchise, ce stau alaturi de cateva vile restaurate si cateva paviloane balneare imprastiate printre ele, ce adapostesc vestitele izvoare ales statiunii.
Din pacate, “indicatiile medicale”, iti sunt oferite astazi, doar de cate un panou aflat deasupra apelor tamaduitoare. Dar, au aparut in statiune si germenii modernizarii... centrul a fost pavat, ticsit cu bancute, au aparut cateva frumoase statui din lemn, istoricul fiecarui izvor si al statiunii, sunt afisate la vedere. Am totusi un sentiment ca inca se expoteaza prea mult "gloria trecutului”, in dauna investiitiilor serioase ale prezentului. Nici nu se poate altfel, Borsecul a avut un trecut glorios, iar luminita prezentului e inca departe, la capatul unui tunel lung, lung...
In capatul de sus al “Champs-Elysee”-ului local, e un parc minunat, cu multe flori, statui din piatra si 2 fantani arteziene. Langa parc, troneaza, cam de multisor, o cladire frumoasa, e policlinica balneara pe care flutura un banner cu anuntul “de vazare”.
Vechea baza de tratament, aflata la doi pasi, desi va primeste cu portile deschise, e o secventa dintr-un film “horror” care dureaza de mai bine de un deceniu, (un adevarat focar de infectie), in care e mai bine sa nu intrati. Eu am intrat totusi, si am facut repede cateva poze, ca si in urma cu 10 ani. Am comparat pozele. Nici o schimbare. Cred ca o demolare costa multi, multi bani. E pacat ca un parc atat de frumos ca cel din Borsec, sa aiba un asemenea vecin. Voi trimite o lada cu sampanie firmei care va demola aceasta relicva balneara din care a disparut totul, mai putin peretii si amintirile mele din copilarie. In interior, se mai disting doua vane in care se faceau bai carbogazoase pentru bolnavii cu afectiuni cardiovasculare. Borsecul a fost o statiune complexa, in care se puteau trata o sumedenie de afectiuni (digestive, cardiovasculare si reumatice), atat prin cura interna (buvete) cat si externa (bai carbogazoase sau impachetari cu namol).
Printre “vilele de odihna”, (pentru ca de tratament inca nu poate fi vorba, acesta se face pe cont propriu), exista si case ale localnicilor, care si-au facut mari provizii de lemne, caci iarna e friguroasa pe-aici, prin apropierea “polului frigului” (Toplita - Joseni - Miercurea-Ciuc). Pentru unii, stivele de lemne ce apar pe strazile acestei statiuni, par deranjante, pentru altii, dimpotriva, atragatoare. Ma opresc la doua izvoare alaturate, gust din apa primului... ”Puah!... are gust de sulf” (ehee, are ea gust rau dar de-ati stii ce buna e pentru bolile de ficat sau chiar de oase)... Celalalt izvor e cu apa alcalina, excelenta in bolile ulceroase. O femeie in varsta coboara cu greu scarile pana la izvor si tocmai se serveste din apa sulfuroasa. “Haideti doamna incoace, apa de-aici e mai buna! ”... ii spun eu... "Nuuuu! eu stiu, care apa imi face mie bine, cand eram tanara m-au adus ai mei aici la tratament si mi s-a indicat acest izvor”. Intru in vorba cu ea. “Si pe mine m-au adus ai mei aici, la “Baza de tratament” si un medic tanar m-a pus sa intru intr-o vana cu apa carbogazoasa. Apa era cam rece, dar medicul mi-a zis... ”Ai sa vezi baietel, cum pe pielea ta o sa apara multe, multe “buburuze” mici de aer, care o sa te incalzeasca”... Si asa a si fost... dintr-o data am simtit o senzatie placuta de caldura si... de somn.
Si acum, la Borsec, ca si-n urma cu un deceniu, cand am “cazut” tot in week-end si in “full sezon”, chiar daca “s-a mai miscat cate ceva pe ici, pe colo”, m-a coplesit aceeasi senzatie apasatoate de statiune abandonata, de gara parasita peste care cresc maracinii, de loc in care nu se intampla nimic, un sentiment de “inamolire, de imposibilitate de-a merge mai departe si de multa, multa nepasare... ”
Mereu m-am intrebat, de ce, daca Praid-ul a reusit din banii salinei sale proprii sa puna pe picioare, cel mai mare complex cu bazine cu apa sarata al Transilvaniei, “Apemin”-ul, mult mai banos, adica cea mai extraordinara fabrica de impanzit lumea cu cea mai buna apa minerala de pe glob, n-a reusit, sa repuna pe picioare cele doua cladiri, atat de mult dorite de pacienti, policlinica balneara si baza de tratament.
Pana una-alta, “tanara si entuziasta” primarie din Borsec, a luat fraiele statiunii in mana si a obtinut serioase fonduri europene, constructia unei mini-baze de tratament ce va deveni o mare si moderna baza de tratament, a efectuat cateva lucrari de infrastructura, canalizare, etc si nu e exclus ca in urmatorii ani, Borsecul sa se transforme, din “Ruina” statiunilor balneare, in “Regina” statiunilor balneare din tara noastra.
@Web, te rog clipul https: //www.youtube.com/watch?v=kwIo-hx97Z4
Trimis de dorgo in 20.07.14 10:53:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BORSEC.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)
tristete mare, la fel ca si in Herculane, la cele 7 izvoare si alte locuri binecuvantate ale frumoasei nostre tari din care daca guvernantii nostri ar binevoi ar putea face un adevarat rai pe pamant si un turism din care am putea castiga mult. putine tari din lume au atatea" minunatii" si izvoare de sanatate, ce pacat ca nu stim sa le gestionam.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 O vacanta minunata — scris în 30.06.22 de Dana_ma din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Borsecul prin ochi de copil — scris în 17.03.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund Borsec, jud. Harghita — scris în 29.12.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Borsec - trecut și prezent — scris în 23.08.19 de Raz Van din IASI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Borsec — scris în 28.10.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Descopera Borsecul — scris în 22.03.18 de lenti din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Sejur reușit la Borsec — scris în 11.07.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ