ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile
Business

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

Dimineața, la Avrig

TIPĂREȘTE

Am făcut organizare spartană la Avrig, dis de dimineață, pe la 6:00 ceasurile. Am vrut să văd întâi orașul, la pas, înainte să începem alte activități, deși era întuneric. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost un gard de zid și multă pustie. Apoi am găsit ceva clădiri răzlețe și o poartă largă din lemn, cu acoperiș, ca în Maramureș și cu stâlpii sculptați cu motive tradiționale și reprezentative: aqvila, copacul, florile, câinele, mai era ceva dar nu vedeam prea bine.

Vroiam în vizită la Samoilă (mai românește, așa) și imaginam vegetații luxuriante cu liane, 7 etaje de plante, fântâni, arteziene, minunății. Nu nu! Totul sobru și cuminte și, pe lături, cade frunza din banalii arbori ai parcului. La Curtea lui Samuel von Brukenthal se intră doar pe poartă. Are și un afiș cu Festivalul Cartofului. Credeam că parcul e la liber. Nu-i la liber, e zid împrejmuitor ce ascunde parcul. Pe ansamblu mi-a părut totul pustiu dar am avut surpriza să constat, ulterior, că nu e chiar așa. La orizont apare relieful vălurit colinar al Transilvaniei care apărea, încă, verde, cu mici zone îngălbenite deși e deja noiembrie. Dar eu, încă, nu vedeam orizontul.

Cu o zi înainte plouase bine și asta a dus la anularea unei drumeții în munți dar acum, dis de dimineată, încă se simțea vântul rece care, mai mult decât evident, sufla cu putere sus, pe creastă.

Peste drum de intrarea în parcul Brukenthal se ghicea, imensă, Corabia Piraților, din lemn lustruit, nuanță închisă. Apoi am trecut pe la Vila Rozalia, cu porțile deschise, chiar și la ora aia.

Printre case, am ajuns la Piața Diplomat Vasile Stoica. Deși părea pustiu, orașul mi se revela curat, cu case îngrijite și chivernisite. Un panou informativ zicea că sunt 8 grade de căldură și că-i ora 5:11 dimineață dar asta știam și eu.

Un panou informativ ne spune despre epopeea diplomatului român Vasile Stoica, născut la 1 ianuarie 1889 la Avrig și plecat dintre noi la 27 iulie 1959 la Jilava. A fost ministru, ambasador, diplomat, publicist, analist politic. A militat pentru marea unire. Studiile universitare le-a făcut la Budapesta unde a studiat litere și filozofie iar la Surbona a făcut specializare. A fost profesor la școala de fete de la Sibiu. În război a fost rănit de două ori și a primit decorația Virtutea Militară. În 1917 a fost trimis în Statele Unite să militeze pentru situația și cauza românilor din Transilvania. A publicat articole în marile cotidiene, cu acest scop. A făcut lobby pentru marea unire. A unit toate comunitățile de români din Statele Unite într-o Ligă Națională a Românilor din SUA și a fost ales președintele acesteia. La 6 noiembrie 1918, guvernul SUA trimetea o notă către guvernul României prin care promitea să susțină cauza românească. Vasile Stoica a fost ambasator al României în Bulgaria, Lituania, Letonia, Estonia, Albania și Turcia.

În 1946 este numit ambasador la Haga dar în 1947 este rechemat în țară unde este arestat, aruncat în închisoare, unde petrece ani grei, între 1948 și 1954. În 1947 este arestat din nou și condamnat la 10 ani de detenție. Își pierde viața după 2 ani, la Jilava În acea perioadă au fost diplomați rechemați în tară dar care au ales să rămână în străinătate. Mai bine ar fi rămas și el. Vasile Stoica vorbea 14 limbi străine, fiind un erudit. Mormântul său se află în cimitirul din Avrig. O cruce cu aripile frânte îi străjuiește mormântul. Sculptura a fost realizată de către artistul Gheorghe Apostu. Post mortem, a fost reabilitat de către regimul comunist.

M-a mâhnit prezentarea asta de istorie, matinal, așa.

Nu prea departe am găsit statuia lui Gheorghe Lazăr, bine luminată, mare, albă, ce îl reprezintă pe cel dintâi învățător din Ardeal (1779 - 1823) șezând pe jilț.

În piața centrală a orașului am găsit indicatoare cu distanțele până la diverse pensiuni de pe Valea Avrigului, o clădire de vânzare cu arhitectură specifică, cu o cornișă arcuită inegal pe peretele dinspre stradă, stația de taxi pustie și două bănci într-una din clădirile ce imprejmuiesc piața.

Din loc în loc, intersecțiile sunt marcate cu cruci momumentale.

Strada Samuel von Brukenthal coboară spre sud, spre ieșirea din oraș, către Valea Avrigului care e atât de largă încât pare câmpie.

Pe drumul spre Poiana Neamțului am găsit o vulpe moartă pe mijlocul drumului, pe-o parte, de-a lungul liniei mediane. Era grăsuță, frumoasă, un exemplar superb. Mi-a părut foarte rău de ea.

Tocmai se crăpa de ziuă când am făcut reconfigurare și-am intrat în alt program.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 17.11.23 21:43:01
Validat / Publicat: 17.11.23 22:22:53
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AVRIG

VIZUALIZĂRI: 382 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Dimineața, la Avrig
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Michi
[18.11.23 12:40:35]
»

@Mioritik: În 2014 am înnoptat în fosta orangerie a domeniului Bruckenthal din Avrig care a fost transformată în motel. Are cinci camere cu baie proprie şi condiţiile de cazare au fost excelente. Tot domeniul aparţine Fundaţiei Samuel Bruckental care neavând fonduri l-a lăsat în paragină. Aleile, parcul, abia amintesc de cel care se numea odată Edenul Transilvaniei. Palatul care odată era comparat cu Schonbrunn era închis din cauza degradării şi la parter functionau câteva SRL-uri care aveau vitrine spre stradă. Când am vizitat domeniul activitatea era orientată spre organizarea de evenimente în parc şi într-un cort.Trist.Au trecut aproape 10 ani şi mi-ar plăcea să aud că a revenit la splendoarea de altădată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Avrig şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075188159942627 sec
    ecranul dvs: 1 x 1