ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La pas prin Avrig

TIPĂREȘTE

Pentru anul 2020, an care s-a dovedit a fi pandemic și mare încurcător de treburi și de gânduri (inclusiv turistice), planificându-ne un mic circuit în zona Făgărașului, rezervasem o noapte de cazare la Casa Dinn, pensiune aflată în Avrig. Alesesem această locație pentru că ni se părea potrivită pentru noi ca dotări, dar mai ales datorită amplasării sale, la 400 m distanță față de centru, asigurându-ne deci un acces facil către toate obiectivele de interes din oraș.

Planul nostru a căzut, rezervarea a fost anulată, dar notițele au rămas pe hârtie până în toamna anului 2022 când - în octombrie - am decis să mă alătur unui grup pentru circuitul Povești din Țara Făgărașului, circuit în al cărui program era inclus și orașul Avrig cu cele mai importante dintre obiectivele sale.

Nu am fost cazați în Avrig, dar distanța relativ mică față de Complexul Turistic Păstrăvăria Albota care ne găzduia, precum și multitudinea de obiective interesante de vizitat în zonă, ne-au permis să alocăm și orașului Avrig suficient timp.

Palatul de vară Samuel von Brukenthal

Reședința de vară a baronului Brukenthal din Avrig era, firește, primul obiectiv din programul nostru.

Construirea Palatului Brukenthal - inspirat de renumita reședință imperială Schönbrunn din Viena - a început în 1762 din dorința generalului Bucow pe atunci guvernator al Transilvaniei. Palatul a fost terminat de baronul Samuel von Brukenthal, cel care i-a urmat lui Bucow.

Construcția în stilul barocului târziu, are un corp central cu două aripi de clădiri mai scunde. Parcul întins până în lunca Oltului, amenajat în terase cu multe cursuri de apă, cu cascade, bazine, alei cu specii rare de arbori și arbuști, precum și cu o fântână arteziană în bazinul central (construită după planurile arhitectului vienez Johann Eberhard Blaumann) impresionează și astăzi. Vechiul palat este acum degradat, cu zone care necesită o grabnică renovare. Doar Oranjeria, restaurată, a fost transformată într-un mic hotel cu un cochet restaurant. În clădirea vechiulul palat sunt amenajate două mici muzee - unul expunând sticlărie, iar celălalt arme și obiecte vestimentare medievale. Am vizitat ambele muzee. Pentru că sunt multe de spus, cu detalii privind vizita noastră la fosta reședință de vară a baronului Brukenthal voi reveni curând, într-un articol separat.

Biserica Ortodoxă "Duminica Floriilor"

Biserica este situată chiar în centrul orașului, este falnică și nu poate trece neobservată. Se află chiar în fața Judecătoriei Avrig, dincolo de o poartă tradițională, frumos lucrată în lemn. În curte, în partea dreaptă a intrării, se află Monumentul Eroilor înălțat în memoria celor care s-au jertfit în cele două războaie mondiale.

Biserica-monument istoric, construită în sec. XVIII, are un turn-clopotniță fortificat, cu rol de observare și apărare. Este pătratic și are pe fiecare latură câte o fereastră. Pe pereții exteriori, de o parte și de alta a intrării în biserică, sunt nișe mari pictate cu scene religioase. Deasupra lor se remarcă un șir de medalioane pictate cu chipuri de sfinți.

Se spune că decorul exterior (format din cele patru nişe pictate în frescă şi brâul de medalioane) este unic în această parte de țară. Dar, deosebit de valoroasă la Biserica Ortodoxă "Duminica Floriilor" din Avrig este pictura interioară realizată de doi meșteri, frații Ionașcu și Pană, începând din anul 1762. Frescele pictate în stil neo-brâncovenesc acoperind în întregime pereții interiori, sunt considerate cele mai valoroase din Transilvania. În afară de pictura bine păstrată, biserica are și un iconostas deosebit, din lemn pictat și aurit, păstrat în forma sa originală. Pe lângă toate acestea, Biserica Ortodoxă "Duminica Floriilor" din Avrig are și un preot care ne-a captivat pe toți prin expunerea lui, ca și prin timbrul vocii sale. Ne-a plimbat prin istoria Transilvaniei, prin istoria Avrigului, dar și prin trecutul comunităților săsești și românești conlocuitoare. Ascultându-l, nici nu ne-am dat seama când a trecut timpul.

Casa memorială și mormântul lui Gheorghe Lazăr

Se știe că Avrig este orașul în care s-a născut și a încetat din viață Gheorghe Lazăr (1779-1823) - pedagog, teolog, traducător și inginer, cel care a pus bazele învățământului în limba română în Țara Românească. Mormântul lui Gheorghe Lazăr se află în curtea Bisericii Ortodoxe "Duminica Floriilor" din Avrig. Pe monument, cu litere chirilice, dar și românești, mai jos, se află înscris următorul text:

Viețuitoriule!

Stăi puțintel și ceteaște

Dup’această socoteaște

Trista omului soarte,

Nepregetătoarea moarte

Ce ești tu eu am fost

Aceasta îvață de rost

Ce sânt eu acum, vei fi

Când ceasul îți va sosi

Georgie Lazar

Theol: Transsilv:

N. 1779

M. 1823

Casa în care s-a născut marele om de cultură se află lângă biserică. Este o casă destul de modestă care are pe unul din pereții exteriori, în medalion, chipul lui Gheorghe Lazăr și o placă comemorativă, aproape ștearsă. Ni s-a spus că această casă nu este amenajată pentru vizitare, așa încât ne-am mulțumit să o privim din curtea bisericii, peste gard și tot de acolo să-i facem și o fotografie.

În centru, aproape de stradă și de Poșta, se poate vedea Bustul lui Gheorghe Lazăr realizat de sculptorul Cornel Medrea în 1938. Alături de monument se află și un panou cu câteva repere biografice. De asemenea, un alt bust Gheorghe Lazăr poate fi remarcat în fața Școlii Gimnaziale din Avrig.

Biserica Evanghelică Luterană fortificată

Mergând de la Palatul de vară Samuel von Brukenthal spre centru, înainte de a ajunge la Primărie, nu se poate să nu remarci pe partea stângă a străzii zidul împrejmuitor și turnul pătratic al Bisericii Evanghelice Luterane fortificate. Lăcașul a fost înălțat de sașii din Avrig în sec. XIII. Specialiștii spun că acesta este cel mai vechi monument de arhitectură din oraș și unul dintre cele mai vechi din împrejurimi.

Construită în perioada 1260-1290, modificată și fortificată în sec. XVI, biserica are în turnul vestic un ceas donat de baronul Samuel von Brukenthal în 1770.

Regret că nu am vizitat Biserica Evanghelică Luterană. Aflasem că are un portal împodobit cu valoroase decorațiuni în relief și un frumos altar datând din 1825.

Dar, așa este turismul în grup. Urmezi grupul, îl urmezi pe ghid și urmezi programul pe care l-ai acceptat de la început. Trebuia să ne grăbim cu toate că ziua era abia la început. Mai aveam încă multe de văzut - Brambura Park - La Casa răsturnată amenajare nouă, de doar câteva luni, Pensiunea Brândușa pentru masa de prânz și pentru Ferma de echitație de acolo și - pentru final de zi - Porumbacu de Sus, cu Castelul de Lut din Valea Zânelor și Parcul tematic “Povestea Calendarului” aflat vis-à-vis.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 09.02.23 05:57:16
Validat / Publicat: 09.02.23 06:40:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AVRIG.

VIZUALIZĂRI: 563 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Avrig - În grădinile Palatului Brukenthal.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[09.02.23 07:26:11]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Avrig şi împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067951917648315 sec
    ecranul dvs: 1 x 1