GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Daia și Roșia - sau Thalheim und Rotberg în alte cuvinte
Așa cum am povestit acum câteva zile am făcut o excursie neprogramată și frumoasă (acestea neprogramate sînt mai reușite decât cele programate). Având ceva treabă în zonă iar treaba respectivă rezolvată rapid am ajuns să vizitez 3 sate din care 2 nevăzute de mine până acum. Despe una am povestit aici iar despre celelalte două voi povesti în următoarele rânduri:
Despre acces
Așa cum am povestit rândul trecut din A1 prima ieșire dinspre Brașov a patra ieșire dinspre Alba, drumul județean se numește DJ106. În dreptul localității Daia virăm la stânga pe DJ106S și coborâm în satul Daia. Se poate accesa și prin 104G dinspre Cornățel. După părăsirea localității ieșim din nou pe DJ106S urcăm câteva serpentine după care observăm Roșia satul-reședința comunei.
Distanța rutieră între Sibiu și Daia este 14 km până la Roșia 17 km.
Despre Roșia reședința de comună
Comuna Roșia din punct de vedere geografic aici 45°48′08″N 24°19′54″E are în componență satele Nou, Daia, Cașolț, Cornățel și Nucet. În aceste localități trăiesc aproximativ 4800 locuitori după ultimul recensământ. Roșia se află într-o zonă dealuroasă Podișul Hârtibaciului. Pârâul care curge prin sat se numește Zăvoi destul de secat în această perioadă fără ploi.
N-aveam de unde să știu dar am aflat de la wiki că omul bronzului cam făcea focuri de tabără prin zonă. Cel puțin așa s-a dovedit prin descoperirile arheologice. Citez ceea ce am citit acolo:
Prima atestare documentară datează din anul 1327, însă descoperirile arheologice dovedesc existența omului aici încă din cele mai vechi timpuri, astfel cu prilejul unei periegheze din anul 1968, în locul numit "Fața Nemelei" s-au descoperit fragmente ceramice din epoca bronzului târziu și din epoca Hallsttatiană. Cele mai consistente urme arheologice sunt cele ale perioadei dacice și cele romane. În partea de sud-vest a satului, în locurile "Kramor" și "Krannerech", sondate în anul 1958, se află o cetate dacică ce conține material ceramic format din vase fragmentare lucrate cu mâna, din pastă grosieră și ornamente specifice acastei specii și fragmente de fructiere din pastă cenușie fină, lucrată la roată, fragmente de oale și străchini din pastă roșie, cenușie și cenușie-negricioasă
Vizitând Roșia mi s-a părut destul de animat, aici trăiesc 1468 locuitori. Are magazine, școală, grădiniță, biserici, monumentul eroilor, post de poliție, străzi asfaltate deci o comuna care se respecta.
Ceea ce putem vizita aici din punct de vedere turistic este biserica fortificată evanghelică-luterană, monumentul eroilor și satul în sine circulând pe ulițe. Biserica a fot ridicată o dată cu satul prin secolul XIII mai exact 1225. Cu puțin noroc se poate și vizita, trebuie găsit administratorul clădirii. Bazilica romanică în 3 nave a mai avut parte de renovări adăugiri ultimele având loc în secolul 19. Interesant este faptul că turnul bisericii este independent față de corpul clădirii de fapt este un turn de apărare din fosta fortificație.
În Roșia există și o biserică ortodoxă din 1857, poartă hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Monumentul eroilor este unul deosebit În Roșia, de fapt este în afara comunei pe drumul între Daia și Roșia. Se numește La vulturi și a fost ridicat în 1923. Comemorează victimele primului război mondial din această zonă. Merită o oprire și aici doar este în drum.
Despre Daia
Înainte să ajungem în localitate vom trece pe lângă Daia Nouă, asta chiar așa este un cartier de vile nou-construit într-o zonă deosebită. La Daia cea veche se coboară dinspre drumul județean totuși înălțimea deasupra mării indică 470 m probabil cel mai înalt punct. 955 locuitori erau la ultimul recensământ iar prima atestare documentară este tot din 1327.
Ce putem vizita aici? Ați ghicit, lăcașele de cult. Ziarele povestesc despre satul cu șase biserici, eu am găsit patru. De fapt în afară de obiectivul principal biserica fortificată evanghelică luterană am găsit într-o curte 3 biserici din care 2 ortodoxe și una greco-catolică. Ar mai fi existat una dar a fost demolată. Unde este a șasea biserică despre care vorbește presa în articolul respectiv nu știu.
Biserica fortificată o găsim ușor din centrul satului se va vira la stânga de 2 ori și am ajuns. A fost construită în secolul XIII ca și bazilică romanică. Până la sfârșitul secolului XVIII au avut loc modificări și adăugiri. S-a construit și incinta de fortificații constând din ziduri de piatră, la biserică s-au adăugat contraforturi. Din fericire (nefericire) am găsit accesibilă doar curtea.
Mai departe în drumul spre Roșia pe partea dreaptă vom observa curtea cu cele trei biserici. În spatele lor se află cimitirul iar poarta mare din mijloc cu acces spre biserici și cimitir este încuiată. Nu și poarta mică care se află în dreptul bisericii ortodoxe Buna Vestire construită în 1870. La stânga de acesta și drum de acces cimitir se află biserica greco-catolică Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Biserica nouă și mare are formă de cruce greacă și încă nu este finalizată 100%. Cel mai mult mi-a plăcut acoperișul auriu care îți ia ochii lucind în soare și strașina turlei în formă de tricolor.
Rog WM să atașeze, mulțumesc - youtube
Trimis de AZE in 09.11.18 22:19:49
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGNITA [SB].
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Glasul roților de tren pe Valea Hârtibaciului — scris în 26.08.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Vizită în Cașolț - Kastenholz de altădată — scris în 15.11.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2018 O vizită în satul Nou — scris în 07.11.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Biserica evanghelică fortificată - Hosman — scris în 18.07.18 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Valea Hartibaciului - alta tara, alta lume... — scris în 03.03.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ