ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.04.2021
DE roth
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 04.11.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2021
DURATA: 7 zile
Prieteni
5 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Egipt — ziua 3

TIPĂREȘTE URM de aici

Aceasta zi este dedicat-o zborului cu balonul si Templului de la Dendera, un obiectiv ce nu prea apare in circuitele sau escursiile turistice din motive necunoscute mie. As banuii distanta fata de Luzor, 65 km si mult mai mare fata de Hurghanda.

Totul a fost atent planificat de cu seara, zborul platit, ora de intalnire stabilita, tot. La 5 ne grupam la microbus, parcarea de unde se pleaca e la 100m de noi asa ca in 2 min suntem deja in masina. Gasim zeci de busuri, nu imi venea sa cred cata lume e, si tot mai veneau barci de pe Est.

Buna organizare, e drept fara fastul din Turcia, aici s-au ridicat doar 12 baloane, insa punctual, pilot bun, priveliste interesanta si aterizare corecta. Zborul a durat ~50 min.

Pe la 7,30, suntem inapoi la cazare bucurosi maxim de experienta. Mancam ce avem, iesim la cafea/ceai/fresh sa ne pregatim de drum. Astea le-am servit la localul de unde am luat falafel ieri dimineata, singurul deschis la ora asta.

Templul Dendera, templul zeitei Hathor

Zeita Hathor era pentru egipteni zeita familiei, iubirii si agriculturii. Acesta este situat pe aceeasi partea a Niluluicu cazarea noastra. Pana acolo am mers pe un drum nou, gen autostrada, se poate ajunge si pe drumul vechi ce trece prin sate, insa timpul este mai lung. Pretul biletului este de 120 egp/om. Noi am stabilit ca si timp pentru vizita 1.3h.

Impunator, incitant, as putea continua cu toate complimentele din dex si nu cred ca voi reda ceea ce te intampina/gasesti aici. Noi, echipa de restauratori, inca vreo 3 turisti suntem toate persoanele din templu in acel moment, adica aproape singuri sa ne bucuram de ceva incredibil. Coloane cu scriere si picturi intr-o stare foarte buna, culoare deschise sau mai ascunse, zone de explorat daca le sti sau esti pe faza/dai un tips pasnicului care te va duce el spre "secretele bine ascunse".

Am ajuns in :

* camera subterana unde se gasesc gravurile controversate despre care se spune ca ar fi becuri, asa numita "lumina de la Dendera" sau flori de lotus din care ies serpi, (vezi poza)

* am vazut zodiacul rotund, despre care se stie ca este o copie, originalul gasindu-se in prezent la muzeul din Luvru, singurul zodiac circular gasit in temple egiptene, impartirea zodiacului este facuta in forma in care si astazi este folosit in hartile de astrologie, acuratetea si detaliile lui sunt inca subiect de studiu, totul aratand cat de avansata era cunoasterea momentului.

*am vazut Templul inchinat nasterii lui Isis, zeita vindecatoare. Aici se practicau terapii divine de vindecare energetica si psihologica.

*am urcat sau coborat in diverse spatii, camere de terapie sau locuri de rugaciune, unde vezi/simti atat cat esti dispus/pregatit

*am mers pe treptele "de piatra topita" inca o curiozitate neexplicata pana in prezent.

Intreg complexul dezvaluie minunatii stravechi, printre care picturile de pe tavan care sunt o reprezentare a calendarului astrologic bine detaliata si foarte complexa. Ma bucur sa vad ca se lucreaza la curatarea fumului si readucerea la viata a pictirilor/scrierilor, a intregului templu. Aici a existat la un moment dat o asezare/sat arab care a stat ceva vreme, peretii fiind inegriti de la fumul vetrelor unde se gatea. In prezent sunt facute investitii serioase in a readuce la valoarea maxima acest ansamblu de temple, poate cel mai bine conservat dintre toate cate sunt acum stiute.

Atat de putini turisti sunt acum incat la punctul de control aflat inainte de intrarea in complex, atat armata cat si politia stiau de e un grup de 5 turisti independenti veniti cu soferi locali, aceasta vestea a ajuns (sau nu) la guvernatorul zonei care ar fi spus clar ce traseu trebuie urmat, ce timp au soferii si unde trebuie sa inregistreze ca se ajunge oki. Pentru noi asta a fost o chestie de onoare, am tratat-o ca pe o grija acordata turistului, acum Ali era deja a -3-a oara cu turisti in zona, era inregistrat, stiut, acum aveam cu noi pe frate mai mic care face scoala de ghizi, el urmand a devenii posesor de Green Card. Acest card atesta ca esti scoloi/pregatit sa lucrezi in domeniul turismului ca si persoana acreditata. Bine, una peste alta am fost in mega siguranta, eram si asa, insa ne placea cand politia pe la diverse puncte ne saluta, eram vedete.

Ajungem repede, putin cam flamanzi, de aceea avem cateva tentative de a gasi un local unde sa mancam. Esueaza toate, stau si la ei inchise insa mai mult din lipsa de turisti. Ne duc asa repejor la un atelier/magazin de prelucrare a Alabastrului, invata sa faca turism/trasee cu opririle dedicate. La noi a fost singura, daca nu acceptam nu ajuneam, am avut soferi intelegatori care nu au insistat pe aceasta tema. Eu am intrat sa vad putin magazinul, unul clasic cu diverse obiecte/suveniruri, am luat cateva cristale brute de calcedonie, 3 buc la 200egp, am primit inca unul bonus, pretul cumva echivalent cu ce gasesc in tara. Am zis sa nu plec cu mana goala, mai ales ca 2 din cele 4 cristale chiar imi sunt utile.

Era trecut de ora 14 asa ca vom merge sa vedem ultimul obiectiv, dupa care decidem sa ne retragem in zona noastra sa stam la terasa.

Medinet Habu

Un templu mortuar inchinat lui Ramses III si zeului Amon, bine conservat, de dimensiuni impresionante. Escavarile pentru readucerea la lumina a acestui templu au durat circa 40 de ani, au fost facute in mai multe etape astfel ca site-ul a devenit accesibil vizitatorilor. Si aici sunt

coloane imense cu scriere helogrifica in relief. Fiind fortificat a servit ca loc de retragere in vremuri grele si ca centru administrativ pentru satul femeilor din Dayr al-Madīnah. A devenit cimitir privat in timpul dinastiilor 25/26, atunci fiind ridicate un rand de capele.

Sunt informatii multe pe net, merita facuta o cautare, sunt povesti ce atesta maretia si decaderea acestei zone. Multe informatii interesante am gasit aici:

lonelyplanet.com/egypt/ni ... g/437472/355253

Incheiem cele 2 zile de colaborarea cu Ali, am petrecut momente placute atat pe drumuri cat si atunci cand am stat la povesti, cu siguranta recomand serviciile oferite de el si fratele lui. Sunt seriosi, punctuali, am apreciat ca nu insista sa faca ei modificari in program. Am agreat un pret, am spus ce dorim si asta a fost. Ambi sunt vorbitori buni de engleza ceea ce e face placuta compania lor.

Terminam cu vizitele pentru aceasta zi, ne retragem la baza unde mergem sa mancam la acelasi local pe malul Nilului. O cina lejera, servita in tihna cu o priveliste ampla asupra celuilalt mal unde troneaza Templul Luxor, unul din obiectivele zilei 4.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

nu cred ca este un obiectiv in Egipt care sa nu starneasca curiozitate, care sa nu uimeasca cu maretia sau povestea lui


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

oricat de lung ar fi un drum daca la finalul lui sufletul e fericit, oboseala dispare instant

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de roth in 12.04.21 22:32:03
Validat / Publicat: 13.04.21 09:33:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.

VIZUALIZĂRI: 936 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (roth); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 contemplam locul, am fost captivata din prima secunda
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

elenaadina
[13.04.21 19:07:24]
»

Interesant si acest articol!

Nu am fost la ​Templul Dendera si nici la Medinet Habu, deci le voi trece pe lista obiectivelor ce merita sa fie vizitate.

Si zborul cu balonul este o experienta interesanta! ​

Foarte, foarte frumoase pozele! ​

​Templul Dendera pare foarte complex, mi-ar placea sa ma documentez foarte bine inainte de a-l vizita, intr-adevar sunt cateva„gravuri" ciudate, care merita studiate mai mult.

Felicitari pentru minunata experienta si pentru articol! ​

rothPHONEAUTOR REVIEW
[13.04.21 19:39:15]
»

@elenaadina:  Ma bucur daca povestea mea, poate nu cea mai cursiva sau artistic scrisa poate inspira/ ajuta pe cineva sa vada locurile minunate ce sunt peste tot in Egipt.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, roth
Alte impresii din această RUBRICĂÎn Egipt pe cont propriu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053112983703613 sec
    ecranul dvs: 1 x 1