ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2021
DE roth
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 04.11.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2021
DURATA: 5 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

EGIPT - ziua 2

TIPĂREȘTE URM de aici

O zi plina, organizata ceas. Desi cazarea era la 6.5km de Valea Regilor, obiectivul cel mai indepartat al zilei de astazi, decizia de a folosi serviciile lui Ali, sofer local, au fost bine primita si unanim acceptata. Distantele intre obiective, vai si temple nu sunt de nefacut la pas, am zarit/admirat un turist singuratic, insa soarele si comoditatea/facilitatea de a ajunge dintr-un loc in altul rapid au fost criteriile care au decis.

6.30

Dis de dimineata sa vad rasaritul si sa ma bucur de linistea locului, ca bonus am vazut baloanele ridicate asupra vaii Regilor ceea ce a fost tare fain. Fiindca de cu seara am vorbit cu Ali, cel ce ne va fi sofer 2 zile si a ramas stabilit ca ne vedem la 9, am decis sa mergem la banca sa ne incercam norocul cu schimbul celor 2 hatri de 100$ "imperfecte de perfecte", eventual pentru un comision sa luam altele.

7.45

Plecam, eu cu frati-miu spre banca, cu gandul sa vedem putin si zona. Suntem placut surprinsi, gasim langa noi o zona comerciala cu magazine de seminte/mirodenii, fructe/legume, panificatie, patiserie, etc. Cel mai mult mi-a placut locul unde se fac turtele/painea locala, unde pentru 5 egp am luat 10 buc abia scoase de la copt care miroseau minunat. Putin mai sus, pe partea dreapta este o autogara cu minibusuri care pleaca spre diverse destinatii, nu am testat deci nu detin info concrete. Am mai mers putin si am gasit un local unde abia ce scoteau falafel de la prajit, luam 25 buc pentru 20 egp, o salata de vara pentru 10 egp. Aici legumele au un gust tare bun, merita salata clar. Cu mic dejun asigurat, 35egp adica vreo 9 lei pentru 5 persoane ne intoarcem spre banca.

8.30

Se deschide banca, trecem de control temperatura/dezinfectant si vorbim cu un domn de la ghiseu, ii spunem ce vrem iar el incearca sa ne ajute. Merge la sef, vorbeste, dar aflam ca se pot schimba abia peste 2 zile, atat dureaza sa ceara valuta. Ne indruma spre case de schimb, insa excludem asta din start fiindca inseamna timp, foarte mult timp, nervi si bani. Case de schimb doar pe celalalt mal, scos egp deci comision, cumparat dolari deci pierdut, clar NU.

aproape 9

Ne adunam, mancam si decidem ca vom pleca spre Valea Regilor sa vedem acolo ce este de facut.

9 trecut

Ali si fratele, 2 masini, noi suntem 5, e vacanta, suntem veseli, gata sa exploram/experimentam. Prima oprire, ghiseu pentru Pass-uri la intrarea in Valea Regilor, cerem 5 buc premium, ne sunt pregatite (am avut pentru ele copie pasaport si poza tip pasaport), apoi ne sunt luati banii, verificati decent nu excesiv si URAAA, avem pass. Lasam tips 50 egp (2,5 lei/om) merita, omul cunoaste valuta, este expert cemai. Admiram macheta zonei, fotografiem harta si iesim la trenulet. Costul lui 4 egp dus/intors, te duce de la cladirea unde este casa de bilete, sala cu macheta si toaletele (e bine sa rezolvati ce e de rezolvat inainte, mai sunt grupuri sanitare in zona Ramses VII insa din cele gen ECO), pana la punctul de control al biletelor, circa 300/400m.

Preturi la bilete individuale

240 egp bilet standard cu 3 intrari la alegere in morminte deschise la liber,

300 egp intrarea in mormantul lui Tut Anka Mon unde e si mumia lui

1000 egp Seti I cel mai faimos mormant din aceasta vale

1400 Nefertari in Valea Reginelor

o sa atasez lista completa ca si poza, poti lua asa doar ce vrei sa vezi, acum depinde de fiecare, eu de principiu dau bani fara sa clipesc la obiective si ma zgarcesc, ca sa nu spun chibzuiez, la transport, mancare. Obiectivele hranesc sufletul, pentru restul ne descurcam.

Am descis sa vizitam de la cel mai departe mormant dorit venind spre iesire (nu ai mai mult de 10 minute de mers de la intrare pana la cel mai indepartat mormant), asa ca am vazut:

1* TAUSERT o regina faraon, sotia lui Seti II, a incercat sa se ridice la valoarea inaintaselor ei insa se pare ca nu a reusit, chiar se presupune ca scurta ei domnie a dus la declinul total a dinastiei 19, cea faurita se Ramses II si Seti I

2* RAMSES III, in vremea lui a avut loc prima greva documentata a istoriei. Muncitorii care faureau mormintele din Valea Regilor nu au mai primit ratiile de cereale si au refuzat sa mai lucreze

3* SETI I tatal lui Ramses II, are cel mai adanc mormant din zona. Pentru acesta au fost sapati mai bine de 300m in stanca. La Abidos mai este un complex mortual al lui, insa acesta a fost ingropat pana la urma in Valea Regilor.

4* RAMSES VII

5* TUTANKhAMEN sau TUTANKHAMOON, nu cred ca am eu cuvinte sa descriu maretia domnia/viata lui, cu un mormant simplu cu picturi mari ce arata clar ca timpul de executare a fost scurt, cu bogatii, masca si sarcofag de aur, are dedicata o sala speciala la Muzeul din Cairo. In mormant se gaseste mumia, merita sa dati cei 300egp si sa il vizitati.

6* FIUL LUI RAMSES II

7* RAMSES II, sau RAMSES cel Mare, poate cel mai cunoscut faraon al Egiptului.

O sa las pozele sa vorbeasca, o fac mai bine ca mine. Gata Valea Regilor, soarele deja ardea iar noi ne bucuram de experienta momentului.

ATENTIE sa aveti apa la voi, macar o sticla de 1,5l/om

Am avut in gasca o prietena care in decembrie a ajuns aici cu ghid /excursie din Hurghanda, a dorit sa vada mormantul lui Tutankhamoon dar i s-a spus ca e gol si nu merita, surpriza a fost mare cand acum a putut vedea cat e de delicat locul, a putut citi informatiile de pe panouri si afla date interesante. A ramas cu un gust neplacut. Sunt foarte bune excursiile organizate cu ghid, aflii lucruri interesante insa eu iubesc sa descopar.

~12.30

Mergem la templul lui HATSEPSUT, singura femeie Faraon, fica lui Tutmes I care ajunge sa se autoincoroneze ca faraon in urma unor jocuri ale vremii. O minunatie de templu unde alea ce duce la el este facuta din pietree vechiul gard, unde muntele se inbina armonios cu templul in sine si totul este impresionant/maret.

Aici ma intalnesc cu Mardy sau Radu cum sa prezentat el, unul din ghizii vorbitori de limba romana care fac excursii din Hurghanda si nu numai, povestim putin, apoi fiecare isi vede de ale lui pe mai departe. Mardy era cu un grup de romani destul de mare.

Timpul trece, iesim, Ali cu fratele stau frumos in parcarea de linga, ne asteapta rabdatori desi pentru noi sa stai in soarele momentului pare de neconceput. Plecam mai departe, Valea Reginelor. Aici sunt mai putine morminte, pe noi ne interasa Nefertari, sotia lui Ramses II si Tyti.

Nefertari este prima si cea mai iubita sotie a lui Ramses II, pentru ea faraonul a facut un templu micut la Abu Sibel si acest mormant care este o opera de arta. A respectat-o si iubit-o atat de mult (desi a avut 200 de sotii spun scriptele) incat este reprezentata la aceeasi inaltime cu el lucru rar intalnit, faraonii fiind reprezentati ce un cap mai sus ca restul lumii. Se spune despre ea ca era foarte frumoasa, desteapta (stia scrierea heroglifica si citirea, lucru rar pentru o femeie in acele vremuri). Un mormant cu o incarcatura energetica aparte, cel mai viu colorat mormant, posibil sa fie restaurate unele zone, prea sunt picturile impecabile.

~ 15

Ne indreptam spre Valea Artizanilor unde vedem 3 morminte cam pe fuga e drept, atinsesem ce era de top si decidem ca e timpul sa spunem stop pentru aceasta zi, urmand sa revenim maine, daca se poate sa vedem ce a ramas necuprins (Ramesseum, Medinat Habu, atelier de alabastru... etc.).

Noi am intrebat/cerut bere si suc, Ali s-a implicat (fiind tara musulmana alcoolul nu se poate cumpara de oriunde/oricum, stiu ca prin zonele foarte turistice este mai usor de gasit insa aici nu am vazut acel tip de magazin), iar acum cand am spus ca ajunge pentru astazi Ali ne-a invitat la el acasa unde deja ne asteptau bere/suc rece sa stam putin la povesti. Nu sunt inca profesionisti, pregatiti/scoliti sa lucreze cu grupuri, insa au o naturalete si o bunavointa care ajunge la sufletul turistului. Ei au un frate ce face scoala de ghizi fiindca au vazut ca este cumva de viitor/necesara si il sustin in acest demers. Casa in care sta el si alti membrii ai familiei, este simpla, are mai multe camere, pare facuta din boltari iar unele camere am vazut ca au ceva gen draperie in loc de usa. Acum pe timp de vara sa circule aerul cred ca e oki, pe timp mai racoros nu am idee cum fac. Stau mai multe familii in acea casa, casa ce are si un etaj. Trecem prin hol, iesim in spatele, langa

linia de cale ferata unde stam la un picnic ad hoc sa povestim. Aflam lucruri despre el, familie, obiceiuri si cum noi eram deja "toba" de informatii decitem ca e oki sa ne retragem.

Ne oprim la Colosii lui Memnon, statui imense din piatra care acum mai au o pereche in apropiere, statuile noi fiind gasite/aduse de vreo 6 luni numai.

La cazare pic lata, aveam restante serioase la somn si zile pline in fata, asa ca toti trecem la odihna. Seara mergem sa mancam langa noi, deja eram clienti fideli, ne bucuram de ce am vazut, cand... ne suna Ali si ne propune sa vedem Colosii si toata Valea Regilor luminata. Mergem, nu e de refuzat asa ceva. Oki dar noi suntem 5, el a venit singur... deci? ne grupam 3 pe verticala 1 pe orizontala asta in spate ca fata e mereu "profi". Distractie mare la urcare, si mai mare la coborare iar pe tot parcursul drumului e totul un hai, noi incercand sa povestim celei ce statea intinsa in bratele noastre cat de frumos este, ce groapa vine si multe altele. Statuile si valea, imagine de vis, se vede in poze. Gata ziua 2.

Maine zburam cu balonullll, yupiii!!

PS

Am sa urc poze pentru ziua 2 si la urmatorul rw, la inceput.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Seara zona Templelor, Valea Regilor, Colosii sunt luminati si arata foarte interesant. Terasele pe malul apei sunt discret luminate lasandu-te sa vezi mai bine cerul si restul locului.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Frumutetea locului este fara repros, insa o mica intamplare cum a fost la noi ca am stat "sardele" pana la Colosii lui Memnon a adus un plus de bunadispozitie.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de roth in 09.04.21 08:32:06
Validat / Publicat: 09.04.21 10:07:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.

VIZUALIZĂRI: 1014 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (roth); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Valea Regilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

rothAUTOR REVIEW
[09.04.21 09:02:12]
»

1*  nu pot urca poza cu preturile la obiective, este o captura de ecran asa ca las link-ul aici :

 egyptologyforum.org/MOA/M ... ov._2019_EN.pdf

2* am sa mai urc poze pe seara, sunt enorm de multe si aleg cu greu

elenaadina
[09.04.21 19:24:39]
»

Ma bucur ca ati vizitat si mormantul lui Seti I, noi l-am vazut in 2017 si ni s-a parut extraordinar! , vezi „In vizita la mormantul lui Seti I"

insa nu am putut face nici o poza, s-a tinut scai de noi unul din paznici, e drept ca fiind singurii  vizitatori ne-a lasat sa intram  in niste incaperi cu acces restrictionat, asa ca la iesirea l-am recompensat cu 10 dolari, voi ati fost extrem de norocosi,

​din pacate nu am reusit sa vedem mormantul lui Nefertari, care stiu ca e foarte frumos, sper sa-l vad candva... Ati avut o experienta minunata la Luxor... astept cu nerabdare si articolul despre piramide...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
rothAUTOR REVIEW
[10.04.21 02:46:47]
»

@elenaadina:  Si eu ma bucur ca am putut vedea "tot", ca am putut face poze. Da am intrat si noi in locurile cu "acces restrictionat", la RamsesVII fratele a coborat in sarcofac ghiar. Peste tot am lasat tips, sume decente, cred ca undeva 15$ a dus totul pentru intreg grup.

Pentru mine Luxor a fost wow, am ramas cu locuri nevizitate, asa am de ce sa revin.

Vacante placute​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elenaadina
[10.04.21 19:43:48]
»

La fel si voua

Mary Năstase
[16.09.21 18:33:35]
»

Foarte frumos si detaliat articolul! Ce surpriza sa descopar ca aceeasi doamna C din Arad ne-a ajutat cu organizarea, am recunoscut "tiparul" si numele ghidului. Nu ma gandisem la Pass, citisem pe net ca este foarte greu de procurat... cred ca voi incerca si eu varianta aceasta (vacanta noastra urmeaza peste ceva vreme). Pot plati si in euro pentru Pass?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
rothAUTOR REVIEW
[18.09.21 21:50:23]
»

@Mary Năstase: DA, poti plati in euro pentru PASS si chiar recomand, este mult mai oki dpdv a verificarii impecabilitatii (asta daca exista cuvantul) banilor. Mergeti direct la intrarea in Valea Regilor si luati de acolo Pass-ul, merita...

Vacanta faina.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, Mary Năstase, roth
Alte impresii din această RUBRICĂÎn Egipt pe cont propriu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057843923568726 sec
    ecranul dvs: 1 x 1