GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Da, se poate considera gradina lui Vasile Fati deoarece el a initiat si urmarit proiectul, anul infiintarii 1968. Ideea a venit in 1957 atunci când Vasile Fati era profesor de biologie, iar liceul unde profesa era chiar in cladirea Wesselenyi (din gradina botanica)
Gradina botanica Vasile Fati se afla in Jibou judetul Salaj la o altitudine de 272 m si dispune de 24 hectare teren. Dispune de o gama larga de plante exotice. O alta filmare aeriana aici:
Istoria gradinii botanice incepe in anul 1957 atunci când profesorul Vasile Fati descopera potentialul parcului din jurul liceului (care functiona in castelul Wesselenyi) care in ochii lui trebuie valorificat. In primul rind s-a lovit de problema spatiului deoarece liceul dispunea doar de 5 hectare de teren atunci. Salvarea a venit de la ministerul silviculturii care a predat terenul necesar gradinii. Dupa studiul efectuat de catre profesor asupra conditiilor climatice si floristice a zonei a fost aprobata infiintarea gradinii botanice. Este cea mai recent infiintata gradina botanica din tara. In 1968-70 a fost construita prima sera in forma de sfera pe urma a doua. Inca 6 sere pentru adapostul plantelor tropicale s-au mai construit. In 1990 se infiinteaza centrul de cercetari biologice, in 2003 s-a amenajat gradina japoneza, din 2004 se lucreaza pentru sectorul sistematic ceea ce inseamna o forma octogonala unde plantele sint grupate. Parcul zoologic a fost infiintata in 2004, deocamdata destul de putine specii se pot vedea aici.
Accesul la gradina din Jibou se face prin drumul national DN1H, dupa intrare in Jibou in centru se vireaza pe 108A, se circula pana la primul sens giratoriu la care se va folosi a doua iesire, imediat dupa ce iesim in strada Libertatii viram dreapta pe strada Parcului dupa cca 200m sintem in fata intrarii. Visavis de intrare exista o parcare este inscriptionata parcare privata si este pentru vizitatori si angajatii gradinii. Nu se plateste taxa de parcare.
Programul de vizitare vara (01.04-30.10) 7.00-19.00, programul de vizitare iarna (01.11-30.03) 8.00-17.00. Taxele sint 8 ron/adult, 5 ron elev/student/pensionar, gratuit copii sub 7 ani si persoane cu handicap. O taxa foto nu exista doar evenimentele (de ex cununie) se platesc. (150-250 ron)
Dupa intrare in gradina intram pe aleea principala care duce pana la cele 2 sere in forma de sfera care adapostesc speciile de plante exotice. In stanga se vede castelul Wesselenyi care a fost ridicat in 1790 de catre baronul Wesselenyi. In 1945 a fost nationalizat si folosit ca scoala, internat si muzeu. Dupa 1990 a fost retrocedat urmasilor lui Wesselenyi. Se afla in paragina si este scos la vanzare pt suma de 1,5mil euro. Daca s-ar investi acum in cladire ar putea exista o salvare pt castel, nu arata chiar asa rau, acoperisul ok, doar tencuiala a cazut. Dar sa revenim la plantele noastre care sint intr-un numar de 5000 specii aici. In dreptul aleii si in fata serelor acolo unde este si statuia lui Vasile Fati aranjamentele florale sint deosebite. Chiar si toaleta pentru vizitatori este imbracat in perete viu de jos pana sus, acesta se fala in dreapta serelor. Intrarea in sere se face la mijloc intre cele 2 sfere de sticla care adapostesc plantele. In dreapta la exterior mai gasim o gradinita de cactusi. Cateva exemple de plante din sere:Cycas revoluta, Callistemon lanceolatus, Ficus rubiginosa, Ficus carica, Citrus Aurantium, Myrtus communis, Psidium guineense, Olea europaea, Welwitschia mirabilis, Bixa oriflana, Brugmansia arborea, Acca sellowiana, dracaena reflexa, Pandanus tectorius. Sint si sere dedicate numai cactusilor. Langa sere se afla si acvariul, cateva specii pe care le-am vazut aici pestele inger, pestele Pleco, Tropheus Morii, Tambaqui, Piranya, Pastruga, Zebra Tilapia, Tropheops, Golden Mbuna, Oscarul, pisica de mare. Mai erau niste pestisori mici nu scria denumirea, scria doar:incearca si tu (adica sa bagi mana in apa iar pestisorii iti fac manichiura) In interior mai era un loc cu diferite carti, pliante, reviste pentru documentare, erau si locuri de stat jos. La iesire din nou locuri de stat jos si un automat de cafea. Iesind din sere am continuat drumul intr-un parculet cu iaz si podulete, plantele din exterior sint inscriptionate la fel ca cele din interior. Veverite am mai vazut aici. Aleea continua spre gradina japoneza dar pana sa ajungem aici la stanga este o terasa unde se poate servi pizza pe vatra, sandvisuri, dulciuri, inghetata, cafea, sucuri. Preturile sint mici. Ajungem si la gradina japoneza si aflam ca exsita 5 feluri de gradini japonee din care la aceasta gradina botanica gasim 3. Prima ar fi gradina japoneza cu lac a doua ar fi gradina japoneza din nisip si pietre Sekitei si a treia gradina japoneza de ceai. aceasta include si o tradidionala casa de ceai.
Dupa gradina japoneza urmeaza gradina in forma de octogon cu plante ierboase (Herbetum) Cateva exemple de plante ierboase:acantaceae, apiceae, asparagaceae, begoniaceae, cactaceae, Cyperaceae, diocoreaceae, fabaceae, geraniaceae, iridaceae, liliaceae, malvaceae, orchidaceae, pinaceae, polygonaceae, primulaceae, verbenaceae, violaceae si lista poate continua. Dupa parasirea zonei ajungem la un lac cu avertismentul apa adanca 28 m, aceasta este si lac de acumulare pentru alimentarea cu apa a gradinii. Pe lac am gasit lebada de vara si califarul alb. Urmeaza custile animalelor am remarcat paunul, rata mandarina si rata carolina aici. Pe o arie generoasa si impadurita isi gasesc adapostul aici mistretii, cerbul lopatar, cerbul si capriorul. Aleea se intoarce si ajunge inapoi la gradina japoneza. Dar pana aici gasim pe un deal un aranjament de plante flora carpatilor. Aici se gasesc plantele care de obicei se gasesc in muntii Carpati. In dreptul terasei mai gasim o superba gradina de trandafiri, cu arcade si foisoare. La revenire am urcat pe terasa castelului Wesselenyi si m-am uitat inauntru. Era complet gol fara nici un mobilier.
Timpul petrecut a fost de 2 ore dar mi s-a parut foarte putin. Recomand oricui cu vizita in zona.
Rog video
https://www.youtube.com/watch?v=TUUvF9-d2Rs
Trimis de AZE in 29.07.16 21:09:58
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în JIBOU [SJ].
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.26166450 N, 23.25409460 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Arata foarte bine, cel putin filmarea aeriana e convingatoare. Daca adaugam articolul si recomandarea ta, avem toate argumentele pentru o vizita. Nu numai la Gradina Botanica ci in general in judetul Salaj ale carui obiective turstice sunt mai putin cunoscute. Sunt curios daca urmeaza si cetatea Porolissum care mie mi-placut motiv pentru care am si revenit
@Dan&Ema: Buna ziua, oricat mi-am dorit sa ajung in aceeasi zi si la Porolissum nu am mai reusit. Avand in vedere ca m-am deplasat in zona pentru un eveniment petrecut in familie a trebuit sa împart timpul liber. Dar pentru ca o sa revin in zona aceasta urmeaza.
@AZE - Frumoase locuri și frumoase poze! Este de admirat continuitatea acestei grădini în care periodic mai apare câte ceva care merită văzut.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2018 Vasile Fati, o viaţă pentru o idee: Grădina Botanică din Jibou — scris în 02.10.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Gradina Botanica din Jibou, o frumusete ce merita vizitata — scris în 24.08.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Excursie la Gradina Botanica din Jibou (jud Zalau) — scris în 15.02.16 de anamaria_2010 din BAIA MARE - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Botanisti in Jibou — scris în 20.08.15 de andr2eea din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Grădini orientale şi globuri fermecate — scris în 25.05.13 de baby eyes din ORășTIE [HD] - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Exercursie ideală de 1 zi — scris în 05.06.12 de sorindezmi din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Gradina Botanica din Jibou — scris în 25.04.10 de deliutza27 din BAIA MARE - RECOMANDĂ