ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Grădina botanică în două anotimpuri

TIPĂREȘTE

Lăsând la o parte vizitele pe care le-am făcut în copilărie cu bunicii, orele de chiul din laboratoarele de chimie de la ICECHIM, vizitele cu copiii mei, în ultimii ani am fost de două ori în Grădina Botanică. În aprilie 2014 am venit să vedem iarba crescând, să simţim mirosul pământului abia zvântat, să ne încântăm ochii cu culorile proaspete ale florilor abia înmugurite. Atunci am avut bucuria să întâlnesc întâmplător pe cărările grădinii trei useri dragi mie şi vouă:Ariciu, MCM şi Le Maitre, bineînţeles însoţiţi de generaţia post Facebook (sau cum s-o numi peste câţiva ani). Am vorbit ce am vorbit, am râs, dar cum programul obiectivelor de vizitat este unul imposibil, cu închidere la ora 13 şi vizite doar în anumite zile, am reuşit să vedem numai Muzeul Botanic fără sere şi să ne plimbăm pe aleile înverzite.

Zilele trecute, încă de dimineaţă s-a lăsat o toamnă gri cu ceaţă şi frig. Cum era sărbătoare ne-am întrebat cum o fi în Grădina Botanică? N-am mai aşteptat o zi senină pentru că în ultimul timp n-am mai ieşit din încorsetarea străzilor asfaltate şi simţeam nevoia unei evadări. Ne-am lămurit că nu va ploua (nu vă luaţi după saiturile meteorologice că se contrazic între ele şi toate cu vremea de afară) şi am plecat destul de târziu. Am schimbat vreo trei mijloace de transport în comun şi am ajuns aproape de ora de închidere a serelor. Le-am văzut. Ne-am plimbat apoi pe covor de frunze vestejite pentru că ruginiul trecuse, ne-am uitat la raţele leşeşti de la marginea lacului înghesuite, zgribulite de frig cu capul băgat în penaj, ne-am bucurat de o expoziţie a unor lucrări făcute de copii, am admirat culorile toamnei şi ne-am întors acasă cu o linişte în suflet cum numai anotimpurile târzii - ca şi anii senectuţii, ţi-o poate da. Aşteptaţi câţiva zeci de ani şi veţi vedea că dacă eşti relativ sănătos până şi bătrâneţea îţi oferă momente de bucurie şi pace sufletească. Totul este să le conştientizezi şi să le consumi.Pot spune că ambele vizite au avut un farmec aparte.

Program şi taxe de vizitare.

Vara, între 1 aprilie şi 31 octombrie, zilnic de la 8-20

Iarna, între 1 noiembrie-31 martie, zilnic de la 9-20

Muzeul poate fi vizitat : luni-joi de la 10-15

Sâmbătă, duminică de la 9-13

Serele şi Pavilonul Pădurea Tropicală marti, joi, sâmbătă, duminică de la 9-13

Tarife:

- aleile grădinii, preţ întreg 5 lei, redus 2 lei.

- muzeul botanic, preţ întreg 2 lei, redus 1 leu

- sere, preţ întreg 2 lei, redus 1 leu

Tarifele reduse se aplică elevilor, studenţilor şi pensionarilor.

Dacă tarifele sunt absolut insignifiante, programul de vizitare este destul de incomod.

Grădina botanică Dimitrie Brândză

Prima grădină botanică a luat fiinţă în 1860 pe lângă Facultatea de Medicină, iniţiativa aparţinându-i lui Carol Davila. Actuala grădină a fost înfiinţată în 1894 de botanistul român Dimitrie Brândză şi de un arhitect peisagist belgian. Prof. Brândză a fost şi artizanul muzeului botanic şi al serelor. Evenimentele secolului trecut au lăsat urme în grădina botanică. În bombardamentul american din 4 aprilie 1944 a murit în grădină botanistul Aurelian Vlădescu al cărui mic monument l-am fotografiat şi s-au distrus 500000 planşe dintr-un ierbar celebru în Europa. În prezent grădina ocupă 17.5 ha din care 4000mp. sere. În total în spaţiile exterioare şi sere sunt peste 10000 specii, toate inventariate, toate cu cartea de identitate pusă alături. Este o muncă minuţioasă de cercetare, selectare, fişare, îngrijire, relaţionare pentru schimburi cu alte grădini botanice din lume, în faţa căreia mă înclin. Grădina este organizată în sectoare, în aer liber găsindu-se speciile rezistente la clima noastră. În apropierea porţii de intrare este sectorul decorativ cu o suprafaţă de 5000 mp înfiinţat în 1956. Aici este o adevărată orgă de culori din martie până în noiembrie- decembrie. Sectorul de plante rare, flora mediteraniană, grădina italiană, a munţilor Carpaţi, flora Dobrogei, colecţia de irişi, sectorul de plante utile conţin plante şi arbori grupaţi atât după provenienţă cât şi după taxoni (taxonul este o grupare de animale sau plante din aceeaşi clasă). Grădina are un lac peste care trece un pod armonios construit. Lacul strălucea de lumină în aprilie şi în apele sale se reflecta verdele crud al vegetaţiei. În noiembrie, apa lacului este galben-ruginie ca şi coroanele arborilor care-l înconjoară. Un alt ochi de apă neîngrijit înconjurat de o vegetaţie sălbatică se află sub coama unui deal. Grădina botanică a primit câteva premii internaţionale pentru rezultatele obţinute în conservarea plantelor şi informarea publicului. O scădere a administraţiei grădinii este lipsa unor indicatoare cu săgeată spre obiectivele de vizitat. Mi-a fost destul de greu să găsesc serele şi şi mai greu expoziţia copiilor dedicată culorilor toamnei.

Muzeul ˝Dimitrie Brândză˝

Funcţionează într-o clădire în stil brâncovenesc şi deţine peste 5000 de plante din care 1000 exotice ordonate după ţara de origine şi habitat. În 1960 prof. Dr. Tamovski a organizat un nou institut botanic la parterul căruia a amplasat muzeul dar acesta era accesibil numai studenţilor şi specialiştilor. Un alt botanist care a lucrat cu pasiune pentru dezvoltarea muzeului a fost dr.Nedelcu. El a organizat cele 22 de săli ca biotopuri bine determinate, alături de plante şi arbori fiind expuse şi animale. Sunt expuse animalele şi păsările care populează câmpia, pădurile şi Delta Dunării dar şi exotice. M-a uimit mărimea unei anaconde vânată din elicopter în Brazilia şi donată muzeului de un fost ambasador al Franţei în România. Muzeul este un conglomerat de exponate înrămate, ierbare, minerale, plante uscate, la toate figurând locul şi data de achiziţie care coboară spre începutul secolului trecut. În cabinetul directorial de lucru, mobilat ca la începutul secolului trecut sunt expuse pe pereţi tablouri ale botaniştilor de marcă. Academician Dimitrie Brândză a trăit în a doua jumătate a sec. XIX, fiind de formaţie medic. A studiat la Paris şi după revenirea în ţară s-a dedicat stiinţelor naturii. A înfiinţat o secţie de botanică la muzeul Gr. Antipa. Are numeroase lucrări în domeniu cât şi medicale. Timp de zece ani s-a zbătut şi a obţinut terenul de 17 ha pentru grădina botanică din Cotroceni. Nu s-a bucurat prea mult de ea pentru că la un an de la inaugurarea din 1894, a murit la vârsta de numai 49 de ani.

Serele

Sera veche (pavilionul A) a fost construită între 1889-1891 după modelul serelor din Lieges. În anii ´ 70 au fost construite pavilioanele B, C, D. Ajunse într-o stare înaintată de degradare şi închise pentru accesul public, serele au fost consolidate în 2011 cu fonduri elveţiene. Nu au fost fonduri pentru reabilitarea tuturor pavilioanelor aşa că din motive de securitate a vizitatorului accesul este restrâns. Pavilionul vechi (A) a fost gândit ca o pădure tropicală. În pavilioanele B, C, D, sunt compartimente pentru palmieri, orhidee, cactuşi, ferigi exotice, plante carnivore, plante tropicale. Sunt plante şi arbori de peste 100 de ani şi prin aleile serelor, deşi pardosite şi destul de largi, te poţi pierde ca într-un labirint din cauza vegetaţiei dese şi înaltă până la tavanul de sticlă.

Grădina copiilor

Este o expoziţie găzduită de o clădire roşie (din păcate nesemnalizată cu vreun indicator) din apropierea serelor sub titlul Culorile toamnei. Aici în perioada 20-22 octombrie au fost organizate gratuit cercuri de creaţie pentru copii: colaje din frunze, ierbare, figurine din seminţe. Nu am ştiut de ele să fi venit cu nepoţii. Următoarea ediţie va fi de Florii.

Deşi frig şi întunecat, am părăsit grădina botanică cu aceeaşi linişte sufletească ca în vizita din primăvară. Indiferent de anotimp mergeţi acolo să vă încărcaţi bateriile!


[fb]
---
Trimis de Michi in 10.11.15 08:58:14
Validat / Publicat: 10.11.15 13:25:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1901 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Raţe leşeşti zgribulite de frig
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[10.11.15 13:26:01]
»

Mutat în rubrica "Grădina Botanică Dimitrie Brândză București, BUCUREȘTI" (nou-creată, cu această ocazie, pe sait)

Dan&Ema
[10.11.15 21:57:19]
»

Un frumos loc de incarcat bateriile! Nu am mai fost tare de mult la Botanica si ar merita aceasta premiera pentru copii, dar mai la primavara - vara.

tata123 🔱
[11.11.15 15:06:20]
»

@Michi - O oază de verdeață, în marginea unui cartier „select” al Bucureștiului: Cotrocenii. În orice anotimp vizităm/ne plimbăm prin Grădina Botanică observăm colțuri de natură deosebite.

Profesorul Dimitrie Brândză, botoșănean la origine, și-a dedicat întreaga viață botanicii. La comemorarea a 30 de ani de la stingerea sa prematură, prof. A. Popovici Bâznoșanu (președintele Societății Naturaliștilor) spunea despre Dimitrie Brândză: ... figura ilustrului botanist Dr. D. Brândză, este încă vie în amintirea tuturor acelora care l-au cunoscut, acea figură simpatică și deschisă în care se reflectă bunătatea unui suflet curat și energia de a duce la bun sfârșit opera botanică pe care o întreprindea cel dintâi în țara noastră. Vă amintiți cu toții de dezinteresarea lui materială împinsă până la jertfirea de sine, de entuziasmul cu care îmbrățișa pe toți acei care se consacrau Botanicei, în fine de dragostea părintească ce o arăta elevilor săi. Câți oameni, din diverse domenii, mai manifestă azi „dezinteres material”?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[11.11.15 16:03:48]
»

@tata123 -Mulţumesc pentru completări. M-a impresionat că s-a stins la 49 de ani dar, după ce a asigurat Grădinii Botanice, spaţiul necesar pentru dezvoltare. Oare câte ar mai fi realizat dacă ar fi avut o durată de viaţă normală?

le_maitre
[18.11.15 06:24:05]
»

@Michi - Sărut mâna Mama Michi!

Am copilărit foarte aproape de Grădina Botanică așa că nostalgiile m-au apucat și pe mine acum un pic mai ales că am văzut-o în toate anotimpurile, aproape în fiecare zi până pe la 21 de primăveri!

Mes Hommages!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂGrădina Botanică Dimitrie Brândză:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060084104537964 sec
    ecranul dvs: 1 x 1