GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Gradina Botanica - oaza Bucurestiului
Obisnuiesc, ca in fiecare an, macar odata sa ma plimb cateva ore prin acest minunat loc. Cel mai multi imi place la inceputul verii, cand toti copacii sunt inverziti, cand aproape toate florile isi etaleaza petalele de catifea, cand veveritele zburda vesele prin copaci si cand pasarelele se intrec in ciripit.
Uneori cutreier pamantul in lung si in lat sa admir un parc vestit, sau o gradina, sau un palat. Dar niciodata nu uit ca aici, la doi pasi de casa mea gasesc acest colt de Rai. Si spun colt de Rai, pentru ca iubitori de natura si oameni de stiinta, au adunat aici multe, multe specii de pomi, arbusti, flori si alte plante din toate colturile lumii. Plimbandu-ma pe alei, plante rare imi zambesc si ma intreb de unde le cunosc… plante mediteraneene imi amintesc de Grecia si trandafirii ma duc cu gandul la un palat regal.
Apoi intru in sera; aici verific daca au mai crescut cactusii… salut gratioasele orhidee… calculez din priviri recolata de portocale si lamai, si privesc cupola sa ma asigur ca palmierii mai au loc...
Putini stiu ca prima Gradina Botanica din Romanai a fost infiintata din indemnul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza si a fost inaugurata in 1861. Apoi 25 de ani mai tarziu a fost mutate pe actualul teren (17 ha) si ca in timp a adunat peste 10. 000 de specii de plante. La fel de putini oameni stiu ca in cel de Al II lea Razbiu Mondial, peste ea au cazut aproape 100 de bombe. Dar nu se cunoaste nimic. Mereu savanti, cerecetatori si oameni iubitori de natura si de frumos au refacut-o.
Poate nu este cea mai mare si mai frumoasa din lume, dar cu siguranta este un loc linistit si plin de culoare intr-un oras uneori cenusiu si mult prea zgomotos.
Cu parere de rau dar demult nu am mai facut fotografii, iar cele care le am nu sunt pe suport electronic. Sincer nici nu am simtit nevoia sa o fotografiez, pentru ca este aici, si de cate ori imi este dor de ea, ii fac o vizita. Si va invit sa sa o vedeti si voi in realitate. E aici, aproape si eu chiar o iubesc.
Trimis de Diaura* in 28.12.09 23:29:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.43682200 N, 26.06637100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mie imi pare tare rau ca nu pot numi Gradina Botanica a Bucurestiului o 'oaza'. Eu am vizitat-o vara trecuta si iti spun sincer ca in afara de plante obosite si uscate nu am vazut mai nimic. Cativa trandafiri firavi isi ridicau capsoarele in lumina de foc a soarelui parjolitor... in rest... nu am vazut decat o multitudine de placute care indicau prezenta unor plante deosebite, rare si probabil de o rara frumusete (initial am crezut ca sunt unele minuscule si le cautam printre bulgarii de pamant uscat si lipsit parca de orice urma de substanta care le-ar conferi plantelor o crestere 'armonioasa'). Poate se mai schimba ceva pana vara viitoare si poate ma incumet sa ii fac o noua vizita.
Dupa parerea mea , orice parc este o oaza de verdeata intre cladirile de beton , caramida si ce or mai avea.
Si apropo de cautat printre bulgarii de pamant. Acum 4-5 ani, intr-o primavara am gasit pe jos multe castane incoltite. Stii,... cum cad toamna , sunt acoperite de zapada si in primavara un firicel de radacina ( mic cat un sfert de scobitoare ) se chinuie sa intre in pamant. Am cules si eu doua. Le-am pus in pamnat in fata blocului......si acum am un castan de 1.5 m. Sunt tare mandra de el.
Cu riscul de a-mi atrage şi alte critici din partea WM, cred că este cazul să facem totuşi câteva observaţii şi aici.
Dacă intrăm pe site-ul http://www.gradina-botanica.ro/, care este site-ul oficial al Grădinii Botanice "Dimitrie Brândză" a Universităţii din Bucureşti, putem citi că această grădină a fost înfiinţată în 1860 şi nu 1861, în timpul (şi nu la îndemnul) lui Cuza.
Tot acolo, putem citi că grădina adăposteşte aproximativ 5000 de taxoni.
Hei, e cu totul altceva! E un ecou 100% constructiv, n-are cum sa primeasca o farama de critica - in locul ei, a criticii anterioare, tre' sa dau acu' o... cincizeaca [50pma]
Este o poveste despre ce simt eu, sunt informatii pe care le am de la doamna care ma insoteste prin sera si care imi da mie si oricui este dornic sa o asculte, un minim de informatii. Nu ma duc in parc sa dau teza la istorie. Oricum aceste date, fie chiar si aproximative vin din memorie nu de pe google. Eu nu am pomenit nimic despre taxoni ci despre specii; deci te rog nu crea confuzie intre specii si taxoni. (nume generic pentru populații vegetale sau animale cu aceeași origine).
pentru mine conteaza mai mult faptul ca a fost atrasa atentia asupra acestui obiectiv, de aceea voi puncta cu 50 pma, intamplator marea mea pasiune sunt florile de aceea pentru cei care sunt convis ca asemenea mie apreciaza acest dar al naturii, voi posta poze cu flori din gradina mea, sunt constient ca nu au legatura cu gradina botanica de aceea doresc sa nu-mi aduca nici un fel de bonificatie, sunt hotarat sa vizitez acest loc si in mod sigur voi face poze pe care le voi posta aici, pana atunci sper ca macar o mica parte din dumneavoastra sa se bucure de aceste imagini si sa le considere ca un mic cadou acum la sfarsit de an, asta bineinteles cu bunavointa webwasterului.
De asemenea cred ca muzica este un incredient de baza al imaginilor asa ca propun si o melodie:
http: //www. trilulilu. ro/chris07/0241b9b15a1b5c
Sa ascultam impreuna melodia recomandata de Cristian pentru review-ul Diaurei.
am considerat ca review-ul s-ar potrivi mai bine la sectiunea "La pas prin Bucuresti" asa ca vechea sectiune definita special pentru acest review va fi stearsa iar review-ul a fost mutat aici. vor fi mutate si pozele atasate acestui review.
retras pozele din concurs, conform solicitarii autorului.
in schimb, scos palaria in fata altruismului gestului
Cristian, florile sunt superbe si nu ma indoiesc ca gradina ta este cu adevarat o 'oaza de verdeata'; nu cred ca as putea gasi un cuvant care sa exemplifice o diferenta (uluitoare de altfel) intre ceea ce am vazut eu la "marea gradina botanica a Bucurestiului" si plantele ilustrate in fotografiile atasate de tine.
Locuiesc in Bucuresti si pot spune ca, Gradina Botanica este printre putinele locuri unde merg cu placere si o voi duce si pe fetita mea care are in curand un anisor. Putine locuri din Bucuresti sunt de laudat si poate multi au dreptate, Gradina Botanica nu e senzationala in comparatie cu ceea ce vedem in alte capitale ale lumii dar e a noastra, haideti sa ne bucuram de putinul pe care il avem si sa speram la mai mult !
Gradina Botanica din Bucuresti, dupa parerea mea, nu este decat un parc mai ingrijit....
Ar trebui sa fie mult mai frumoasa, sa fie pur si simplu un MUZEU AL FLORILOR, unde fiecare exponat sa ne transmita o istorie, dar nu este asa.
Ne plimbam prin ea ca prin oricare alt parc, copiii alearga, rad, se bucura de natura si cam atat....
magdalena, ... in care " oricare alt parc" gasesti tablite cu numele plantelor si locul de unde provin?
Si in care parc obisnuit gasesti palmieri, liane si alte plante exotice si doamne care sa iti dea informatii despre plante?
O gradina botanica nu poate fi un muzeu... in gradina plantele sunt vii... cresc, infloresc, fac fructe si seminte, care se scutura... si au si o perioada de repaus iarna, in care aparent nu se intampla nimic. Dar primavara totul revine la viata. (la muzeu nimic nu mai revine la viata - verifica la Muzeul Gigore Antipa). Plantele din Gradina Botanica nu "ne transmit istorie "... sunt vii... transmit emotii... parfum si gratie (sau maretie in cazul arborilor).
Nu m-am referit la un muzeu ca o expozitie de lucruri neinsufletite, gradina botanica in sine este un muzeu botanic.
In afara de asta, in parcurile ingrijite exista plante care "sunt vii... cresc, infloresc, fac fructe si seminte, care se scutura... si au si o perioada de repaus iarna, in care aparent nu se intampla nimic".
Si plantele din Gradina Botanica, tocmai pentru ca sunt acolo si nu intr-un parc, ar trebui sa ne transmita istoria lor, de unde provin si ce exista in spatele lor, cel putin asta este parerea mea si mi-am spus-o.
Probabil ca esti mai familiarizata cu ea fiind aproape, vizitand-o mereu, dar pentru cineva care merge prima data si nu ia fiecare coltzisor in parte, impresia generala cam asta e. Si la fel au gandit si cei cu care am fost.
Ar trebui sa fie mai altfel.
Mutat în rubrica "Grădina Botanică Dimitrie Brândză București, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Gradina Botanica - Frumoasa si Bestia - Gradina de lumini — scris în 27.10.24 de silvia tudoran din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Simfonia lalelelor în Grădina Botanică — scris în 25.04.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Între purgatoriu și Paradis — scris în 10.11.23 de NOK din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 În Rosarium, la Grădina Botanică 'Dimitrie Brândză' - București — scris în 02.06.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Grădina Botanică 'Dimitrie Brândză' - București — scris în 13.05.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Un loc minunat! — scris în 12.05.22 de Florentina1963 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2020 Parada rozelor la Grădina Botanică din București — scris în 01.06.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ