ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
100 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Turism in judetul Cluj

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ne alegem traseul

In week-endul trecut, pornim din nou cu amicii naturii din Reghin, la drum. Traseul ni-l alegem adeseori in ultimul moment, in functie de timpul probabil. Cine a inventat aceasta formulare de “timpul probabil”, a fost un om destept, posibil cineva care studia teoria probabilitatilor sau a relativitatii, caci s-a dovedit de-a lungul timpului, ca meteorologii anticipeaza vremea doar in proportie de 45%, daca ar zice-o invers, ar avea mai multe sanse de reusita. Cu o zi inainte de plecare, prognoza meteo, era acceptabila (cer acoperit dar fara ploaie) si traseul nostru ales, era urmatorul: Reghin-Sovata-Praid-Corund-Odorhei-Tusnad-Lacul Sfanta Ana si retur, dar in dimineata pornirii, ploua zadravan, asa ca am ales “varianta B” (de avarie), o destinatie turistica cu “acoperis”, adica salina Turda si serele din Gradina Botanica din Cluj.

In zilele ploioase, cel mai bine e sa mergi la Spa, in muzee, pesteri sau in saline.

Spre Turda

Pornim pe ploaie dar in conformitate cu legile lui Murphy, nu facem nici 20 de kilometri si ploaia se opreste iar la Cluj avem parte chiar si de cateva raze de soare.

Dar mai intai admiram la iesire din Campia Turzii, o megastructura cu turnulete indiene ce apartine unui bulibasa local, si subit, imi revine in minte, fara sa vreau, faptul, ca noi romanii mai avem cateva mega-structuri (ce se vad probabil, ca si marele Zid Chinezesc, si de pe Luna), precum "Canalul Dunare-Marea Neagra", "Casa Poporului" (cel mai mare si costisitor edificiu civil de pe Terra) si in curand va rasari si "Biserica Mantuirii Neamului", cea mai inalta biserica ortodoxa de pe pamant. Moment in care turismul cultural-arhitectonic va lua un avant fara precedent in tara noastra. Va exploda pur si simplu. “Nu va mai duceti dom'le in Italia si-n Franta, nu vedeti ca n-au fost in stare sa consturiasca decat niste case si niste biserici pipernicite? ”

Ajungem la Salina Turda

Intrarea in salina se face prin oras si prin valea Durgaului. Parcarile din Valea Durgaului sunt mari, reprezentative pentru o salina ce-a fost etichetata de multe voci din afara tarii, drept “cea mai frumoasa din Eurpoa” iar noi, cu cele 2 autocare, n-avem nici o sansa de a parca decat acolo, in Durgau. Langa aceasta intrare, au rasarit multe baraci cu suveniruri si cu cate ceva “de-ale gurii” dar si un spatiu acoperit (excelent!), cu bancute si mese lungi, unde cei ce vor sa faca un popas si sa serveasca gustarea adusa "de-acasa", o pot face. In salina nu e voie sa introduci alimente.

La intrare, negociem pretul pentru grup. Biletul pentru un adult costa 20 de lei, dar la grupuri mai mari, tot al 11-lea turist, are gratuitate. Studentii, pensionarii, copiii si persoanele cu handicap, au deasemenea o reducere. Pornim calatoria noastra spre centrul pamantului. In salina (12-13 grade C) e mai cald decat afara (8 grade C). Din parcare, poti sa-ti dai seama cata lume a coborat deja in mina de sare, dupa numarul de masini si autocare. Se pare ca Salina Turda si Praid (Praid-537.000 de vizitatori pe an), au ajuns “nambăroanele” tarii. Salina Turda, in 2015 a inregistrat un record absolut de vizitatori, 550.000, cu 15% mai mult decat in anul precedent, o treime dintre acestia fiind turisti din Germania, Ungaria si Israel. Salina Turda are un avantaj fata de salina Praid. Timpul de asteptare pentru a patrunde in salina si cel de iesire din salina e mult mai mic decat la Praid.

Ce spune “mass-media” internationala despre salina Turda?

“Cel mai frumos loc de sub pământ” – conform americanilor de la Business Insider. “ Salina Turda va deveni şi mai vestită in lume”, sau “De-acum înainte, turiştii se pot plimba prin minele şi galeriile de sare pe internet”, opţiunea Street View.

Un parc de distractii in care nu ploua niciodata

Beneficiind de fonduri europene, salina Turda a fost renovata in anul 2010. Salina e un lacas subteran pentru terapie dar mai ales pentru relaxare, un parc de distractii atat pentru copii cat si pentru adulti, in care nu ploua niciodata. Gasesti aici jocuri de biliard, tenis de masă, terenuri de mini-baschet sau mini-golf, un carusel şi un lac subteran, pe care te poti plimba cu barca. Jurnalistii de la “CNN” au clasat-o pe locul 2 în topul celor mai atractive 10 locuri subterane din lume, iar revistă “Business Insider” a plasat-o în topul locurilor “must-see”. “Daily Mail” o lauda, considerand-o “un parc tematic realizat gratie unor idei ingenioase”.

In salina era multa lume, mai ales pe scarile de lemn in “zig-zag”, unde cei ce urcau se intersectau cu cei ce coborau. Se creiau ambuteiaje. Poate ca aici, organizatorii mai au de lucru. Ajungeai mai usor in salile Rudolf sau Terezia, daca o luai pe scari, decat mergand cu ascensorul, care are locuri limitate. Am constatat ca langa “lacul codrilor sarat” de pe fundul salinei, nu mai picura din tavan, chiar daca la suprafata ploua, asa cum se intampla in alti ani.

Inainte de '89, salina Turda, era pe la coada clasamentului salinelor din tara. Salinele Praid, Slanic Prahova si Slanic Moldova, erau cele mai curtate. Atunci, l-am cunoscut pe directorul salinei Turda, dl. Ovidiu Mera, un pasionat geolog si bibliofil, care, amabil mi-a pus in brate un kilogram de documente bibliografice si fotografii despre aceasta salina. Intrarea in salina, in acele vremi, se facea doar dinspre centrul orasului, printr-o galerie lunga, ingusta si umeda. Astazi, cea din urma salina, a ajuns cea dintai.

Gradina Botanica din Cluj

Daca oraselul Turda are doua atractii turistice majore, adica salina si rezervatia naturala "Cheile Turzii", (in prezent, inundate), Clujul n-are decat una singura-"Gradina Botanica Alexandru Borza". In varful dealului Feleac ne confruntam cu un mic ambuteiaj, popor mult, politie, galagie. Ce se-ntampla? S-au montat separatoare rutiere pe mijlocul drumului ce coboara spre Cluj (lucru necesar), dar acestea, impiedica traversarea soselei de catre localnici. Unii au casa pe o parte a soselei si gradina, livada sau ogorul, pe partea cealalta.

Intrarea la gradina botanica costa 10 lei. Le tin amicilor naturii un “speech” despre cum arata gradina vara, cand aleea trandafirilor are trandafiri, cand gradina de cactusi, are cactusi. Lumea pare entuziasmata de vorbe, dar pe teren, faptele, stau altfel. De cativa ani, mie mi se pare ca gradina e putin cam neglijata de catre forurile locale. Singura atractie turistica a capitalelei Ardealului, sufera. Pavilionul japonez e-n reconstructie. Gradina romana nu seamana nici cu cea a celui mai sarac patrician din Roma. Langa ea, exista totusi doua morminte de granit, valoroase, ce dateaza de doua mii de ani si care-au fost descoperite prin zona. Doar serele arata bine dar vestitele frunze plate ale nuferilor termali, ce sustineau si-un “nou-nascut” pe ele, nu mai exista. In sera tropicala e cald, parca ai intra intr-o imensa sauna. Ea si-a pastrat farmecul de odinioara: te scufunzi intr-o jungla vegetala amazoniana, cu palmieri, ficusi, cactusi, mangrove si plante carnivore. La colectia de cactusi, n-avem acces, le admiram de dupa niste pereti de sticla. Am vazut in schimb cateva orhidee si palmieri frumosi, “live”. Si plante insectivore. Daca le aduci de-acasa cateva musculite intr-o cutie de chibrituri, plantele le vor inghiti intr-o clipita.

Gradina botanica se-ntinde pe 14 hectare si are 10.000 de specii de plante. Fiecare planta are denumirea ei, scrisa pe o tablita, in limba latina dar, poate n-ar fi stricat ca sa existe si un "ghid explicator" in casca sau in carne si oase, care sa ne prezinte mai in amanunt, multitudinea de ierburi si flori ce le-ntalneam in cale. La colectia de insecte si ierbar nici n-am mai intrebat daca avem acces. La gradina botanica Cluj, toamna nu-i ca vara.

Data viitoare, le propun turistilor din grup sa vizitam “Padurea Baciului”, care, cu doar cateva sute de arbori ce cresc in zig-zg sau in spirala sau care se incolacesc ca serpii si se unesc la varf intr-o imbratisare eterna, arbori ce te privesc cu niste noduri ciudate ce-au forma unor ochi, sau carora le lipseste coroana dar totusi cresc in continuare, nu te lasa in nici un caz indiferent ci iti face macar “pielea de gaina”.

Noroc ca prin gradina botanica a aparut dintr-o data, soarele si minunatele culori ale toamnei, au mai schimbat ceva din starea de spirit a grupului. Ne scurtam vizita si hotaram sa ne strangem in jurul unei cafele si-a unei guri de palinca si-apoi, in masina sa cantam cu totii, cantece de voie buna si de studentie

"Cand primesc de-acasa banii/Sunt un om recunoscut/Ma saluta toti golanii/Chelnerii-mi dau gratis de baut/Sunt student si n-am un ban in buzunar/Si de-aceea-s vesel si hoinar/Adevaru-i doar in vin/Spune-un vechi proverb latin/Hai sa bem si sa ne veselim! ".(youtube).

 

Concluzie

A fost o zi interesanta, in care am avut de toate. Si ploaie si soare si culorile toamnei si coborare in adancuri si o urcare pana-n dealul Clujului si la serele gradinii botanice si multa voie buna. A fost o zi care mie mi-a adus aminte de studentia din Cluj, cand imi luam cursurile, intram in gradina botanica pe-o gaura din gard si le citeam in liniste pe-o banca nestiuta de nimeni.

Pe drumul de-ntoarcere, faceam deja planuri pentru excursia viitoare. Unde vom merge? Poate pe Transfagarasan si la Cetatea Poienari, poate la Geoagiu si la Sarmisegetusa.

Dar asta va fi o alta poveste, de primavara.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 09.11.16 09:25:27
Validat / Publicat: 09.11.16 12:52:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CLUJ. A mai fost în/la: cam peste tot, prin toata tara

VIZUALIZĂRI: 2436 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Gradina japoneza
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42050 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[09.11.16 10:00:37]
»

@Web, te rog videoclipul, mersi! https://www.youtube.com/watch?v=8vyVCSA_VfE

webmasterX
[09.11.16 12:52:29]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio
[09.11.16 13:00:52]
»

@dorgo:

Stii formula afa, uneori o folosesc si eu ca de, apartin comunitatii dar chiar am votat cu placere articolul. Pozele in pauza de seara.

Si vezi sa te intorci din padurea Baciu sau macar sa ne dai un semn de pe unde ajungi!

marius gaudi*
[09.11.16 13:12:05]
»

Foarte bun articolul şi foarte bune variantele de excursie în Turda sau în Cluj.

Laud şi eu salina din Turda, am fost şi noi în septembrie, voi scrie şi eu despre ea.

dorgoAUTOR REVIEW
[09.11.16 15:07:36]
»

@elviramvio: -

Am fost in Padurea Baciului de 2 ori mai ales pentru a vedea si simti ceva deosebit. Nimic, nici o disparitie, nici un OZN, decat niste arbori ciudati, pe seama carora poti construi legende cu care sa-i impresionezi pe altii. A fost scrisa si o carte despre misterele din aceasta padure si exista filmulete pe youtube.

O colega de clasa din Cluj, imi trimite o completare la gradina botanica: "Primavara si vara sunt anotimpurile in care exceleaza frumusetea Gradinii Botanice. Toamna este un anotimp de lucru pentru angajati, cand se fac pregatirile de iarna si foarte multe plante sunt puse la caldurica inca de la inceputul lunii septembrie, iar asta face gradina sa para mai trista. De cand se ocupa de ea studentii de la horticultura din cadrul UBB (eu in zic BBC-Babes-Bolyai Cluj) e mai putin neglijata ca oricand, iar numarul vizitatorilor din tara si din strainatate in anotimpul estival contrazice presupunerea ca ar fi uitata de lume. Cat despre cactusi, o mare parte din cei mari sunt afara primavara si vara, dar acum se afla deja in sera, iar serele de cactusi sunt inchise pentru a fi ferite de eventualele excese de zel ale unor vizitatori si a-i feri pe acestia de eventuale accidente. Totusi, sera de cactusi mici, a carei intrare ai fotografiat-o prin geam, poate fi admirata mai indeaproape daca stii pe unde sa ajungi la ea. Exista si mimoze in gradina iar semintele lor formeaza plantute puse in vanzare la intrare. Mimoza mare este si ea inchisa intr-una din serele secundare, pentru ca toata lumea ii atinge frunzele si ii sleieste vitalitatea fara de care, ea se poate usca".

elviramvio
[09.11.16 15:32:40]
»

@dorgo:

N-am facut nici o afacere cu padurea, aveam si noi un articol care te facea celebru daca dispareai o vreme pe acolo!!! Cunosc diverse scrieri despre ea, sunt pasionata de povesti cu astfel de locuri, cu uriasii din preistorie, stii tu, fiecare cu maimutica lui pe creier.

Gradina Botanica Cluj am "trait-o" o zi intreaga in liceu la o olimpiada de biologie, republicana. Dupa aceea am revazut partial din ea dar pe mare fuga.

Plimbari frumoase si multe!

mogly
[09.11.16 16:22:36]
»

@dorgo: La salina aceea cred ca ar trebui sa merg si eu, poate reusesc sa-mi mai dreg sinuzita, dreptate a avut acela ce mi-a zis ca dupa 40 de ani incepi sa te ramolesti .

Gradina Botanica din Cluj am vazut-o de mai multe ori, e frumoasa, m-au impresionat mai mult serele cu nuferii, plantele si copacii exotici, pana atunci nu mai vazusem asa ceva. Din pacate insa si Gradina Botanica imi aminteste tot de boli, am vazut-o de fiecare data cand mergeam la Cluj cu vreo ruda betesugita in speranta ca se mai drege putin busuiocu.

Hai ca las pe alti la ecouri, azi vad ca sunt cam in pioneze

Calatorii frumoase, Calin!

Flaviu
[23.12.16 12:22:19]
»

@dorgo: Doctore, citirea oricarui review dedicat orasului in care se afla maternitatea unde am venit eu pe lume, aduce si cateva lacrimi de emotie pe obrazul meu.

Si totusi... cum naiba spui matale ca in Cluj nu exista decat un singur obiectiv turistic major?! Se vede treaba ca nu prea le ai cu cele sfinte si nu prea intri in lacasurile de cult, dar cu crasmele din Cluj ce ai de nu-ti plac?

Apropo, o fi fost sanatos sa vizitezi Gradina Botanica in noiembrie, dar placerea cred ca se compara cu cea pe care o simti atunci cand bei vin fiert, vara, la 40 de grade. Sarbatori fericite!

dorgoAUTOR REVIEW
[24.12.16 12:46:54]
»

@Flaviu: Sarbatori fericite, un an nou excelent cu multa sanatate si bucurii. Ei lasa ca stiu si eu ca Clujul mai are si alte atractii, cetatea, padurea Faget, clujencele ce vin de pretutindeni la studii, aeroportul Someseni, Centrul cultural francez, fasolaria si varzaria din centru, (care acuma poarta insa alte nume), Croco, Chios, Parcul Babes, mega-stadionul de fotbal, etc... dar, odata, demult, intr-un avion ce facea drumul Cluj-Paris, ca sa-mi alung frica de inaltime si goluri de aer, am lut o revista in care erau prezentate atractiile celor doua orase. O rasfoiesc. Parisul abunda in atractii turistice. Clujul era prezent la acest capitol, doar prin Gradina Botanica si Centrul vechi. Mai era amintita si Padurea Baciului, care nu e-n Cluj ci in localitatea Baciu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Flaviu
[24.12.16 17:06:05]
»

@dorgo: Doctore, hai să nu comparăm provincialul (totuși) Cluj, cu Paris, una dintre marile metropole mondiale.

Dacă dorim, putem, eventual, să facem comparații între Cluj și Plovdiv, sau Miskolc... sau Ostrava.

În ceea ce privește ghidul citit de tine, eu cred că cel care l-a scris, nici nu a vizitat cu adevărat Clujul.

Eu cred că a pierdut legătura spre București, a rămas blocat în aeroport câteva ore și a scris și el ce a auzit de la alții. Se mai întâmplă.

Sărbători fericite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, elviramvio, Flaviu, marius gaudi*, mogly
Alte impresii din această RUBRICĂGrădina botanică Cluj Napoca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.23358297348022 sec
    ecranul dvs: 1 x 1