ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Gradina Botanica din Cluj?, se poate si mai bine!

TIPĂREȘTE

Muzica greceasca intr-un “yellow cab” autohton, cu un sofer ce si-a luat carnetul de conducere la “Scoala de soferi foarte amatori” prin invatamant “la distanta”. Tanar sofer maghiar ce-o rupe insa bine pe romaneste, intr-o masina americana construita in Germania, dar, deh, e bine s-ajutam studentii! Un bar “Croco” sau “Chios”, unde prin anii ’80 inca se mai pornea turbina ce macina boabe de cafea ce umplea Clujul cu aroma ei pana-n Manastiur. O tanara palida si cu ochelari ce-mi imprumuta la Centrul Cultural Francez enciclopediile Hachette, Robert si Larousse, ce-i rup bratele sub greutatea lor. Un tanar chelner ce-avea tatuat pe brat o "mica sirena" si care ma servea la “fasoleria”din centru cu cate-o ciorba groasa si satioasa “la 2 lei”, vreme cand ciubucul era un lucru rar. Standurile de blugi sau tricouri de la “Sora”, unde o femeie trecuta de prima tinerete, nu pregeta sa mai mangaie pentru o secunda si pectoralii tinerilor, in timp ce acestia incearcau marfa ei in fata oglinzii. Ah! …Opera si Teatrul National unde gaseam cate un bilet ieftin doar “la cucurigu”, in ultimele randuri…dar ce conta! , imi ciuleam bine urechile caci sorbeam cu nesat replicile lui “Tudor Musatescu” sau acordurile “Barbierului din Sevilla” prin toti porii. Parcul Babes, unde jucam volei pe teren de zgura rosie ce-mi zgaria genunchii, aveam tricoul cu nr. 6, si-auzeam de pe margine replicile publicului “Mai 6, tu esti cel mai bun din echipa…dupa ceilalti 5! ”.

Acesta era Clujul de altadata…

Dar nostalgia ramane si ori de cate ori ajung in acest frumos oras universitar, atat vara cat si iarna, inima-mi tresalta de bucurie…

Acum mai “servesc” doar cate-o cafenea la terasa “Vikingilor” din Hasdeu sau mai fac cate un tur prin Gradina Botanica, dar care, cu exceptia serelor, azi nu mai seamna cu aceea de pe vremea renumitului botanist Rudolf Palocsay sau Alexandru Boza, care este si mentorul gradinii inca din anul 1920.

Gradina apartine Universitatii Babes-Bolyai si se intinde pe o suprafata de 14 hectare. Ea poseda plante ce cresc pe intreg mapamondul dar mai ales plante autohtone din Banat, Oltenia, Muntii Carpati, litoral si Campia Transilvaniei. In perimetrul Gradinii Botanice se afla si Institutul Botanic, pentru care flora gradinii, serveste ca obiect de studiu pentru studentii Facultatii de Biologie si Geologie. In Muzeul Botanic si Herbarul Universitati veti intalni multe piese si plante interesante si rare.

Intrarea la Gradina Botanica are un pret simbolic, de numai 5 lei, suspect de mic, la pretul asta oricine poate intra si sa manance seminte sau pop corn pe-o banca lasand mizerie in urma lui. Studentii platesc doar 2,5 lei cu “Studentcard”-ul iar programul de vizitare al gradinii este zilnic intre orele 10 si 17. La intrare vei intalni un parc de trandafiri si lalele, dar in iulie 2008, multe din petalele de trandafiri, erau cazute din cauza caniculei… Apoi veti intalni si gradina de cactusi, care mie-mi par niste plante frumoase si vesnic vii pentru ca ele n-au petale si nici nu le cade frunza niciodata. Poate o astfel de gradina de cactusi si-a dorit intotdeuna regina Maria in castelul ei de la Balcic. Dupa cativa pasi, ajungi la “gradina japoneza”, a carui aranjament lasa un pic de dorit, in raport cu ceea ce exista chiar si-n curtea unora dintre muncitorii de la banda rulanta de la Toyota sau Nissan din Japonia. Apoi incepi sa urci pe niste alei sau scari ce te poarta pana la umbra unor castani unde gasesti cateva bancute si unde te opresi ca sa-ti mai tragi sufletul. Vara acesta e-un loc foarte aglomerat, caci exista aici si o tasnitoare, unde, daca esti incins rau de tot, cu jetul de apa calda poti sa te mai racoresti un pic dar nu va sfatuiesc sa beti apa de-acolo caci ea are un gust salciu. Multe zone din acest eco-simbol al Clujului, nu mai sunt la fel de bine ingrijite ca alta data.

Sera tropicala e insa o exceptie de la regula, ea si-a pastrat farmecul nealterat de-a lungul anilor. Aici te scufunzi intr-o jungla vegetala, formata din palmieri, ficusi, filodendroni, cactusi, mangrove sau…plante carnivore. Gasesti chiar si-un bazin cu nuferi termali ca la Felix, a caror frunze rotunde si plate pot sustine chiar si un nou nascut! .

In Gradina Botanica din Cluj eu n-am gasit insa nici un loc unde sa servesc un “fresh” de la gheata sau o apa minerala rece, mai ales ca era vara si canicula si simteam ca fierb mai ales dupa ce ieseam din sera tropicala, o adevarata "sauna", iar afara ma astepta o caldura si mai mare, sahariana.

Ei, ... dar e bine totusi c-avem si aceasta “oaza de liniste si verdeata”, intr-un oras din ce in ce mai poluat si cu un trafic infernal si-n care n-ar fi rau s-apara din loc in loc pe strada, si cate o masca de gaze sau cate-o butelie de oxigen prin farmacii sau macar cate un recipient cu aer proaspat adus de la Balea lac sau din Parang, si din care, contra cost, sa putem sorbi pentru un minut sau doua, cate-o gura de “sanatate”!

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 23.11.10 07:56:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CLUJ. A mai fost în/la: prin aproape toata tara
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4974 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Inca din centru, Clujul ne intampina cu flori
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7499 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Alina Morar
[23.11.10 08:15:35]
»

La Gradina Botanica nu am mai fost de mult, spre rusinea mea, dar despre restul... Sora nu mai e ce a fost, de fapt toate spatiile din centru sunt goale, pustii, cu geamurile pline cu anunturi: De inchiriat. La ce sume mari cer... goale vor ramane in continuare.

De cand s-au deschis mall-urile toata lumea e acolo. Mi-e ciuda ca vin turistii straini, poate la shopping si nu au unde. Centralul s-a modernizat... dar eu nu prea gasesc nimic acolo... si multe alte centre comerciale care au rasarit prin centru, unele sunt cam goale.

La Chios si noi mergem, dar vara sau la cate o nunta, iar la Croco nu stiu ce e acum, parca ceva fast-food, e zona taximetristilor. Parca au pus stapanire pe acel loc.

Aglomeratia... e la ea acasa, mai ales in timpul scolii cand aproape fiecare student vine, in Cluj, cu masina.

De aceea aproape in fiecare week-end incercam sa evadam.

Poti vizita centrul vechi, s-a amenajat foarte frumos in zona Casei lui Matei Corvin.

Langa Parcul Babes, pe malul Somesului s-au amenajat alei, piste pentru biciclete, acolo imi place, mai ales vara. Tot de acolo poti inchiria biciclete, doar cu buletinul, timp de 2 ore, parca. Raiffeisen Bank a facut chestia asta, daca bine stiu.

sandu.53
[23.11.10 08:24:03]
»

eu imi amintesc gradina botanica din Cluj in urma unei vizite facute prin anii 70... imi amintesc si acum ca atunci mi s-a parut unul dintre cele mai frumoase locuri vazute de mine... era foarte bine ingrijita ca si orasul Cluj de altfel! nu am mai trecut de atunci prin oras dar am ramas cu amintirile frumoase, din alte vremuri! felicitari pentru review !

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.11.10 08:38:44]
»

io amfostacolo acum vreo... 30 de ani. cu o mandra ce imi aprinsese toate beculetele (de loc din comuna unde si-a facut/mutat Nokia fabrica - Jucu)... dar tot am reusit sa admir si gradina, in special coltul cu gradina japoneza, dar si serele cu plante tropicale.

mahtobleyla*
[23.11.10 09:04:21]
»

Eu am fost acum o luna la Gradina Botanica din Cluj.

Mi-a placut foarte mult, dar din pacate nu am apucat sa ma plimb prea mult pentru ca a inceput sa ploua

Dar mi-a placut mult gradina japoneza si "piatra de liniste " mai ales.

Sper ca in primavara, daca mai ajung pe acolo, sa am si timp si vreme buna la dispozitie.

dorgoAUTOR REVIEW
[23.11.10 09:50:52]
»

@ alina

Clujul s-a schimbat, in parcul Babes azi vara era un santier, se construia un mega-stadion de fotbal, apoi circulatia in Cluj s-a modificat, nu mai poti merge decat inainte si la dreapta, ca sa virezi la stanga, trebuie sa cauti multe timp o solutie. Odata am luat-o la stanga pe o straduta ingusta, care era barata de niste stalpi, asa c-a trebuit sa ma intorc in "marche-arierre". Daca urci la Observator sau in Cartierul Zorilor, n-ai pe unde opri, "in panta", nu e voie. Sensurile unice mi se pare c-au ingreunat circulatia, mai ales toamna cand populatia Clujului creste cu inca aproape 80.000 de studenti. Vara insa, cand tinerii pleaca fiecare pe-acasa, fara ei, orasul pare mai trist.

Si totusi, Clujul e Cluj, are un farmec a lui aparte, inegalabil!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alinutzza140*
[23.11.10 10:30:38]
»

Am fost si eu la gradina botanica din Cluj cand faceam practica obligatorie in Dej la Somes. Mi s-a parut foarte frumoasa, dar parca tot mai draga mi-e cea de la Iasi.

Flaviu
[23.11.10 10:30:59]
»

@dorgo

Dacă îmi permiţi 2 observaţii:

- sensurile unice au fluidizat foarte mult circulaţia prin Cluj (asta ţi-o spune unul care circulă zilnic cu maşina) dar marea problemă o reprezintă parcările (insuficiente).

-ce mega-stadion se construieşte în Parcul Babeş? Poate se construieşte altceva, mega-stadionul se construieşte pe locul vechiului stadion Municipal (Ioan Moina) care a fost dărâmat şi se afla lângă Parcul Mare (Municipal).

Mi-a făcut plăcere "reîntâlnirea" cu Grădina Botanică.

O zi frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalena
[23.11.10 11:13:22]
»

Doamne ce gradina botanica! Asta e in Romania?? !! Mai sa fie...

dorgoAUTOR REVIEW
[23.11.10 16:00:23]
»

@ Flaviu, ai dreptate... orice schimbare a sensurilor de circulatie e benefica fluidizarii traficului si se face dupa un indelung studiu... dar eu care vin la Cluj mai rar si sunt obisnuit cu vechile sensuri de mers, ma incurc rau... stadionul de fotbal se construieste intr-adevar in Parcul municipal... multumesc pentru precizari!

savastefania
[23.11.10 16:36:51]
»

Nu am vazut gradina botanica din Cluj, dar o ruda a fost de curand in Cluj si mi-a zis ca i-a placut mult.

In poze arata bine, dar bineintels cu lipsurile de rigoare.

aida.alecu*
[30.11.10 17:54:23]
»

Chiar se poate si mai bine? ! ! Fotografiile sunt f frumoase! dar in Romania nu cred ca ai ocazia sa intalnesti ceva mai frumos... asta in afara colectiilor particulare! Gradina botanica din Bucuresti nu e nici pe departe ce e cea din Cluj deci bucura-te si de asta...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, Alina Morar, alinutzza140*, dorgo, Flaviu, magdalena, mahtobleyla*, sandu.53, savastefania
Alte impresii din această RUBRICĂGrădina botanică Cluj Napoca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080776929855347 sec
    ecranul dvs: 1 x 1