Valea Buzaului - vintage // Expresul de Nehoiasu — zis si 'Tuicarul'Valea Buzaului' - vintage

Povestea asta, este de prin anii '80, pe vremea cind eram la proaspatul liceu (civil) de marina, prima promotie.
Mergeam des in vacante, undeva pe Valea Buzaului, undeva la jumatatea distantei dintre Buzau si Nehoiu, la Viperesti, unde aveam toate rudele din partea mamei, si unde ma rasfatam cu cele mai bune fructe, culese chiar de mina mea, sau mincaruri facute de extraordinara mea matusa (D-zeu s-o ierte!) Angela. Facea niste "Colarezi" cu drushaim, "Pasat" (scuze, nu am diacriticele romanesti) sau niste fasole verde "sleita" cu usturoi, de te lingeai pe degete.
Mergeam cu verii si verisoarele la cules de fructe, adunat de ciuperci, coarne, alune, mere, pere, prune, ... luind cu noi si caprele la pascut sau vacutele. Daca tot eram acolo, de ce nu?! Erau patru localitati in zona, pe ambele maluri ale riului Buzau, si in fiecare aveam rude, asa ca ma distram copios, doar mergind in vizita pe la fiecare. Vara, era de o frumusete extraordinara:aer curat, greieri seara, licurici, pupeze, ciocanitori si veverite in padure, o minune, nu alta!
Iarna in schimb, mergeam (de fiecare data insotit de parinti, pina la data povestei asteia) pentru sarbatorile de iarna, cu obiceiurile si traditiile aferente. Faceam niste plugusoare si niste "Irozi" de statea tot satul sa ne asculte cu placere si cite o ora la o casa.
La final gospodarul ne onora cu tuica (cei mai mari), vin, covrigi, fructe si bani, iar noi plecam fericiti, chiuind intr-o veselie. Se facea "concert" de bice in 7 bucati la plugusor, cu un zgomot aparte fiecare, ... pe dealurile din zona. Cu noi, veneau si lautarii, asa ca pe la sfirsitul sindrofiei, nu mai ziceai plugusorul, ci "Catelus cu parul cret", ... de cit tot gustam pe la casa fiecaruia!
Din Dobrogea, de unde veneam, aveam doua cai sa ajung in Buzau: Mangalia-Fetesti-Faurei-Buzau, sau Mangalia-Fetesti-Bucuresti-Ploiesti-Buzau.
Prima ruta era mai lenta, dar a doua era mai rapida, insa schimbai trenul in Bucuresti, si in Buzau.
In Buzau, se astepta "Tuicarul", ... pe ruta Buzau -Nehoiasu, pe ruta respectiva (care pleca de la peronul I) chemat asa, pentru ca mai ales iarna, duhnea a tuica, mai ceva ca o distilerie. O sa vedeti mai incolo si de ce!
Inca mai circulau locomotivele cu abur pe ruta asta la vremea aceea, iar plimbarea, avea un farmec al ei, cu miros de tuica, carbune, tanin de la traversele de cale ferata si aburi.
Pe celelalte rute, aparusera deja locomotivele facute la Craiova, diesel-electrice sau chiar electrice (pe ruta Bucuresti-Suceava Nord).
Cum spuneam, m-am "inarmat" cu ceva shprot (peste) de la Constanta, ceva haine de schimb, si am plecat SINGUR de data asta, pe ruta prin Bucuresti, luind supliment de viteza la accelerat, pina in Buzau.
Drumul era placut, in Bucuresti se mincau deliciosii cremwursti fierti, cu mustar, si se bea excelentul "Ci-co" in Gara de Nord, cit asteptai trenul de Suceava, in tren era cald si bine, nu intirzia ca acum, ... in fine, alte vremuri!
Si uite asa, ... incet-incet, am ajuns in Buzau. Aici, trebuia sa schimb iar trenul, si trebuia sa ma grabesc ca pleca trenul in 10 minute. Nu stiu de ce, dar in ziua aceea, un mucalit, a anuntat: "Atentiune, peste 5 minute, va gara la linia a I a expresul de Nehoiasu. Calatorii sint rugati sa urce in vagoane"...
Am intrat in panica. Urmatorul tren era peste 4 ore, si nu aveam chef sa astept in gara, asa ca m-am precipitat la casele de bilete, sa iau supliment de viteza! Expres, nu? Trebuie supliment!
Lume multa la coada, galagie, ... eu innebunit, in fata, ceream supliment, ca pleaca expresul! M-a gonit lumea. "Du-te mai copile linistit, ca nu-i nici un expres!"
In fine, pleca trenul, asa ca am alergat ca nebunul sa urc in tren, cu inima indoita ca nu eram in regula. Urc in tren, linga mine era chiar "nasul". I-am spus ce si cum, ca nu am supliment de viteza, si s-a pus toata lumea pe un ris, ... ca ma intrebam ce am gresit de ride lumea de mine.
Locomotiva? Una cu aburi, ca in pozele atasate, luate toate de pe net, ... pufffff tare si cu forta, fiu-fiuuuuu, ... si pleaca ca din pusca. Hait, am zis eu, ... asta-i expres, sa vezi ce amenda-mi iau!
Si-a mers asa, pina la prima statie (Vernesti). Cind a inceput urcusul insa, pufaia din toti rarunchii, ca aveai timp sa cobori, sa fumezi o tigara, apoi un pic de fuga, si-l prindeai de la urma! Asta-mi era marele "expres" de Nehoiasu. Si uite asa, am facut cei 80 de km pina la Viperesti, in 2 ore, de expres ce era!
Sa va povestesc acum de ce "tuicarul". Pe Valea Buzaului, cine nu face tuica, nu locuieste acolo, asa ca, ... pe parcurs, prin haltele si statiile de pe traseu, citiva "intreprinzatori" mai rotunjeau veniturile cu "Terasa CFR-ului"!
Asta, era o scindura mai lata asa, pusa linga gard sau zidul garii, pe doi pari, pe care se puneau tzoiurile de 50 ml cu tuica. Cum venea trenul asaa cu viteza sunetului, coborai, lasai 5 lei sub tzoi, si beai continutul. Cind urcai in tren, lasai un "parfum" de prune, ... Chanel 5 nu alta! Si asta, atit la dus, cit si la intors. Practic, nu iesea mirosul de tuica din vagoane. Cind se goleau tzoiurile, trecea "distribuitorul" cu galeata, aduna banii si umplea la loc "bocetele" de parfum prunoid.
Una peste alta, ca adult, era o placere sa mergi pe ruta asta la vremea aceea! Avea farmecul ei!
Precizez ca toate fotografiile sint adunate de pe net, deci nu intra la notat! Cine vrea sa vada locomotivele cu abur, la Resita, exista un muzeu in aer liber, pe care va invit sa-l vizitati cu placere, daca aveti ca mine nostalgia locomotivelor cu abur!
ADMIN: Nu inteleg de ce nu a aparut denominarea "Valea Buzaului-Vintage" ?!
Trimis de hugovictor in 04.12.18 17:11:24
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”ADMIN: Nu inteleg de ce nu a aparut denominarea "Valea Buzaului-Vintage"?!
Nu înțelegem întrebarea, poți te rog reformula / detalia?
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări... turistice, DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!
@hugovictor: Superb! O nostalgie dulce-acrișoară, cu miros de prune lojnite!
@hugovictor:
Parfum! Si inca mult parfum! Sau multe! De sina de tren, de abur, de tuica.
Articolul asta m-a facut sa ma destind, sa ma simt bine. Eu iubesc trenurile si am crescut aproape de ele.
Am vazut intr-o poza ca locomotiva putea atinge iuteala maxima de 110 asa ca nu era deloc lenta fata de altele din acelasi neam cu ea, cu aburi.
Ca la deal gafaia si pufaia, asta era farmecul plimbarii cu tuicarul.
Excelenta povestioara! Te felicit si m-am bucurat cu adevarat!
Numai bine! Sa fii vesel de sarbatori si...
????????????????????????
@hugovictor: O poveste frumoasa, amintiri de nepretuit. Felicitari, votat cu mare drag.
@webmasterX: Initial, am vrut sa-l introduc in zona Buzau, si l-am numit "Valea Buzaului -vintage, cu sub-denumirea " Expresul de Nehoiasu zis Tuicarul". Nu stiu cum, si de ce nu a aparut cum voiam sa-l pun.
@hugovictor: Fermecator articol si care imi zgarma multe amintiri din copilarie (fara legatura cu Ion Creanga).
Tin minte ca in 1958, mergand de la Predeal spre Brasov cu trenul, ca niste copii de 10 ani bine educati, eram iesiti pe jumatate, pe geam, din compartiment. Habar n-aveam de tunelele de pe traseu ne tot uitam pe geam si admiram peisajul montan. Cand am intrat in tunel, am ramas tot la geam, nu stiu de ce si din ce motiv, incercand sa vedem prin intunericul de nepatruns. Dupa ce am trecut de tuneluri am inceput sa radem unul de altul de ce fete de vopsiti cu crema neagra aratam. La intoarcere am inchis geamurile din timp si nu ne-am mai bronzat.
Lumea locomotivelor cu aburi a fascinat mereu copiii, iar nepotul meu, vazand la televizor filmele cu Thomas si prietenii, a inceput sa-i placa si lui. Are in casa toata colectia cu locomotivele din serial, dar si din alte filme vazute la TV. Acum a promovat la sectorul de dinozauri.
Mi-as permite sa completez ceva la articol, mai ales la poze. Locomotiva din poza P04 este o locomotiva din seria 230, iar cea din poza P08 este una din seria 150. Se stie ca Romania prin fabricile de la Resita si Bucuresti (Malaxa) a produs locomotive cu aburi, apoi automotoare (la 23 August) la Craiova locomotive diesel-electrice si electrice, iar la 23 August Bucuresti, locomotive diesel-hidraulice. S-au mai produs locomotive de mina, pe ecartament de 760 mm, la uzina Unio din Satu Mare.
Cea mai puternica locomotiva cu aburi produsa in Romania a fost una de 3000 CP (mai puternica decat LDE-urile produse la Craiova) din seria 142, care avea o "iuteala maxima " de 110 km/ora. Locomotive din seria 230 (110 km/ora) s-au produs, inainte de razboi, atat la Resita, cat si la Malaxa. Cea mai rapida locomotiva cu aburi produsa in Romania a fost cea din seria 231, care atingea " iuteala maxima " de 126 km/ ora.
Dar destul cu fumul de locomotiva ca ne afumam prea tare daca mai continui sa vorbesc despre locomotivele pe abur.
Numai bine si calatorii placute!
@liviu49: Multumesc pentru precizari, personal nu detin suficiente date tehnice despre respectivele locomotive, am cautat numai sa aduc ceva "parfum" din "Epoca de aur" a generatiei mele, si sper a nu fi deranjat tinara generatie.
De meserie, am fost navigator de cursa lunga, ... iar acum sint "sofer-turist" de cursa lunga, dar locomotivele cu aburi, m-au fascinat din copilarie.
Sa ne intelegem, e vorba de parfumul acela de atunci, respectiv cu traversele de lemn cu tanin, carbune, aburii produsi de locomotive, ... Astazi, nu cred ca m-ar atrage.
@hugovictor: am adăugat la titlu ”Valea Buzaului - vintage”
@Dan&Ema: Gafaiala locomotivelor cu aburi cand trebuiau sa urce era compensata de numarul lor. Astfel de la Campina, trenurile spre Brasov mai primeau o locomotiva de ajutor. La trenurile personale, de multe ori locomotiva suplimentara era si din seria 50, care de regula tractau trenurile de marfa. Imi aduc aminte ca pe linia Giurgiu - Bucuresti, pe timp de iarna, in halta Daia se atasa o locomotiva pana la statia urmatoare, halta Tabani (comuna Sf. Gheorghe). Iar la pornire, pana cand, rotile aveau aderenta de tractiune, acestea se invarteau de cateva ori in loc, iar apoi se punea trenul in miscare.
Dar destula vrajeala!
Numai bine si calatorii placute!
@webmasterX: Grasssie mille! (dialect venexian) (Mii de multumiri!). Acum, aduce si acel parfum de mucegai tempistic, care spune tot.
@hugovictor: Excelent articol, mi-ai produs nostalgii
Bunica făcea colarez, mai face și mama din când in când. Deh, ne-am modernizat, acum exista paste de tot felul, mai bine cumpărăm
Și in satul nostru vin Irozii, îmi amintesc cu drag de momentele lor, de măștile care mă speriau mereu.
Bună asta cu țuica, îmi place mirosul doar dacă gust si eu un pic, altfel e cam neplăcut.
Felicitări!
Am dat din întâmplare de acest articol ce... mi-aduce aminte de locurile natale.
Nu am prins locomotivele cu aburi pe Valea Buzăului (defapt am mai "prins" una, scoasă din activitate şi rămasă mulţi ani în zona Podu' Negru, fierătanie pe care ne urcam şi ne jucam când eram copii) dar cu diesel-urile am bătut linia aia ferată de pe ruta Buzău - Nehoiaşu... !!!
”am facut cei 80 de km pina la Viperesti, in 2 ore, de expres ce era!
Ar fi fost foarte bine să fie aşa (în vremea aia - 40 km/h, chiar era "pe bune" Expres), dar aici cu siguranţă s-a strecurat o greşeală. Din câte ştiu eu, 80 de kilometri nu are toată linia, de la Buzău la Nehoiaşu (sunt doar 73), iar de la Buzău la Vipereşti sunt doar vreo 42-43 de kilometri, aşa că, după noile cifre, acum chiar ne dăm seama cu ce "iuţeală" mergea Expresul
@urjanclaudiu: Sa fiu onest, am fost de sute de ori pe traseul asta, si cu trenul, si cu masina, si cu autobuzul (cum era cindva!), dar nu m-a interesat citi km sint. Am pus si eu asa, ... din cite imi aminteam, ca-s plecat de 20 de ani din tara.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2025 Dresda și Berlin sau primul contact cu vestul — scris în 21.02.25 de AZE din SIBIU
- Jan.2025 Revelion în Viena 1992/93 — scris în 06.01.25 de AZE din SIBIU
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI