ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 7 MIN

Există şi concedii ratate?

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Exista probabil si concedii ratate, dar in primul rand exista “turişti” şi “turişti”

N-as fi scris aceasta filozofeala, daca nu aparea un review ce critica frumosul, ce nu vedea nimic interesant acolo unde acesta se gasea din plin, un articol care poate si pe Afrodita ar fi vazut-o ca pe o sperietoare de ciori. Dar, gusturile nu se discuta. Uneori se zice despre noi ca suntem un popor “non-combat”! Grecii ies in strada chiar si daca le scade pensia de la 1200 la 1150 de euro iar ai nostri “over 65”, cand fac miting, vin la Bucuresti din toata tara la “o cafea de socializare”, bucurosi ca sindicatele i-au mai scos din casa si-apoi, “au revoir” si “auguri”. Gena razboinica, daco-romana a neamului nostru, s-a cam pierdut in doua milenii de istorie glorioasa, in care am oprit migratiile Asiei barbare ce ne copleseau ca stolurile de lacuste si ieniceriii si spahiii, ce puteau fi speriati doar de tepusele lui Vlad iar “marelui urs” de la est, doar noi, “carpato-dunareano-ponticii”, i-am tinut piept o vreme...

Acum, aceasta gena razboinica iese totusi din cand in cand la iveala, mai ales in turism. Unii o numesc “barfa”, altii "spirit critic". Acum, poate ea ar trebui sa iasa la suprafata, pe saitul nostru, in cazul numit "Rosia Montana".

In urma cu cativa ani, la hotelul Helios Hilton de la Nisipurile de Aur, erau cazati si se infruptau dintr-un generos “all inclusive” (ce nu exista aproape nicaieri pe litoralul nostru), multi romani si un grup mai mic de nemti. (Mie mi-a placut la Helios Hilton). Scriam cu acea ocazie despre cateva aspecte pozitive ale acestui hotel si despre bulgari in general, care la capitolul “servicii litoral”, ne-au depasit in mod flagrant, dar exuberanta mea, a atras multe critici. Uneori mi se pare ca ne bantuie o boala fara leac, numita “caprovecinita”.

Exista turisti, (e drept, o minoritate) care atunci cand pleaca in concediu, pleaca cu idei preconcepute si urmaresc doar partea goala a paharului. Nu le place mai nimic din ceea ce vad sau simt. Se gandesc doar la oboseala drumului, la turbulentele avionului, la bucata aia de faianta crapata de la hotel care le-a stat tot timpul in gat, la cele cateva fire de praf de sub covor si la alte chestii de-astea…”auzi, dom’le, am dat 400 de euro, auzi? , “pa-tru-su-te-de-eu-ro! ” si faianta era crapata, dar gata! , nu ma mai prind ei pe mine pe-acolo vreodata…! ”

Acest gen de turisti care gandesc negativ de indata ce-au pus piciorul in autocar sau in avion, vor avea suta-n suta, un concediu ratat, chiar daca acolo, la destinatie, e soare, e multa verdeata, marea e limpede si pe cer nu e nici un nor. (oamenii de stiinta numesc asta “autoinductie negativa”). Acesti turisti se-ntorc cu bani acasa. Of, of! Parerea mea e ca din concediu nu mai trebuie sa vii decat cu cateva zeci de euro in buzunar. Cheltuie-i dom’le aproape pe toti, ca si “a cheltui” e o placere si cam asta a fost scopul sacrificiului tau de-un an, timp cat ai adunat bani pentru concediu! Iar daca ai nimerit la “naiba-n praznic”, intr-o vila sau hotel aflat departe de un oras si de civilizatia cu care esti obisnuit si te simti izolat si marginalizat, poti inchiria o masina, si vei avea toate splendorile turistice ale zonei la picioare. E imposibil sa nu le afli, caci colegii de camera sau ghiziii sau daca nu, localnicii, doar asta asteapta, sa-ti arate ce e mai frumos pe-acolo. Cum se vindeca acest negativism? Ia deschideti in fiecare dimineata fereastra si faceti cateva miscari adanci de respiratie si murmurati in gand cuvintele “azi e frumos, e soare, azi sunt puternic, cel mai puternic, sunt vesel, sunt bine dispus, azi voi reusi in tot ceea ce fac…” si veti vedea ca veti avea o zi buna, chiar daca afara ploua mocaneste, chiar daca e vant si colegii de serviciu sunt posomorati sau seful are o zi proasta”. (savantii numesc asta “autoinductie pozitiva). Turistii pesimisti sunt probabil acei copii care au stat langa fusta mamei, cu trei bone in jurul lor si-acum au crescut mari. Copiii rasfatati, cu alte cuvinte. Ploua in concediul din Grecia sau Spania si marea e rece? …Da! Ni se poate intampla oricui, dar aveam alternative…muzee, shoping, vizitarea unor sate de munte sau situri arheologice. Apare o raza de soare, o ora, doua? Fuga-fuguta pe prima plaje si profitam de ea!

N-am inteles niciodata atitudinea acelor turisti care se duc undeva, doar ca sa critice. Filozofii zic ca fericirea cere sacrificii. Bucuria mea cea mai mare a fost calatoria. Gandul ca voi ajunge in minunatul loc “x” sau “y”, ma facea sa trec mai usor peste neajunsurile voiajului, a cazarii sau a mesei. Am crezut intotdeauna ca omul calatoreste pentru a descoperi noi locuri, oameni si obiceiuri ale minunatei sale planete albastre si nu neaparat pentru mancare, somn si transport in conditii de lux. Wow! sa vedeti cum geme “hard”-ul meu sub greutatea imaginilor culese de prin excursii si cat de bine ma simt in zilele mohorate cand pun aceste imagini sa se deruleze la foc automat!

Dar sa revenim la turistii negativisti.

Aceasta categorie de turisti, vor ca intr-o excursie, totul sa fie perfect. Sunt genul de oameni care nu suporta intunecimea trecatoare a unui tunel si care vor ca lumina din capatul lui sa fie intotdeuna puternica si calda. Pai, atunci, daca ei stiu “d’al capo” acest lucru, de ce nu zboara deasupra tunelului si de ce nu merg acolo unde e mereu soare?

In turism, ca si-n alte domenii, cam atata primesti cat platesti. Poate ca e mai bine, ca atunci cand cumparam un bilet ieftin, sa avem in vedere si conditiile mai modeste (transport, cazare, masa) pe care le vom avea incluse in pret. E bine de stiut ca relaxarea, in concediu, apare imediat dupa ce am pornit la drum sau chiar mai inainte. Imediat dupa ce am iesit din “metro-boulot-dodo”-ul tipic marilor orase (metrou-munca-somn), de indata ce ne-am transformat din roboti, in oameni, in fiinte libere, stapane pe ele si pe timpul lor liber. Imediat dupa ce-am intrat intr-o alta lume, cea a nepasarii, a linistei, a unui placut “dolce-far-niente” necesar si atat de mult asteptat. In concediu e bine sa uitam de tot si de toate, mai ales de grijile de-acasa, caci fiecare e constient ca acestea nu vor uita de noi si, dupa o vreme, ne vor rechema la apel. Si nu e totuna cum ne-am petrecut concediul si mai ales cum venim din concediu-odihniti sau mai obositi decat am plecat. Exista tari mai avansate, in care concediul de odihna este obligatoriu. Intreaga intreprindere se inchide in iulie sau august si toti angajatii parasesc locul de munca. E-o chestiune bine gandita de oamenii de stiinta, care au constatat de-a lungul anilor, o crestere a productivitatii muncii, la persoanele care pleaca in concediu. Poate, cel mai pozitiv lucru ce i se poate intampla unui om, intr-un an, este concediul de odihna petrecut acolo unde isi doreste el. Exista azi numeroase forme de concediu (individual, circuit, in grupuri mici, in grup organizat, etc), unele sunt obositoare, spre exemplu circuitele organizate, care iti ofera de-a valma, o avalansa de informatii si imagini, care doar acasa se vor decanta. Altele sunt mai relaxante, sejururile, in care poti opta pentru anumite excursii sau inchiriezi un autoturism si-ti faci propriul tau traseu. Altele sunt totalmente “liberale”, iti organizezi transportul, cazarea si masa, cu mijloace proprii, inca de-acasa.

Indiferent care varianta am ales-o, important este sa nu “sarim” in nici un an, peste concedii.

In vremea comunismului era altfel. Nu mergeam in concedii decat prin tara sau prin jurul ei. Nimeni nu stramba din nas si nimeni nu misca in front. A vizita Parisul, Roma, Venetia sau Londra, era un vis aproape imposibil. N-aveam internet, televiziune color, telefonie mobila, dimineata la ora 4 ne asezam la coada la lapte si primeam doi litri cu care ne cresteam copiii. Copii, care astazi, pornesc joia cu un “low-cost” pana la Roma sau Barcelona si se intorc lunea la facultate sau la serviciu. Chiar si numai acest fapt, ar trebui sa ne bucure. A fi nemultumit ca pe Costa Brava hotelul nostru e la 10 Km de un supermarket, ca Bluair-ul de Londra are o ora intarziere sau ca menajera din Grecia, nu da zilnic cu aspiratorul, mi se pare de prisos Neajunsurile inerente oricarui concediu, nu ar trebui sa strice bucuria lui. Eu, cel putin, sterg repede cu guma memoriei peste tot ce a fost rau si pastrez doar ceea ce a fost bun. Depinde foarte mult de noi, daca un concediu va fi mai mult sau mai putin reusit. Turistii care critica aproape orice, sunt putini, dar ei exista. Cand ii intalnesc, le propun exercitiul cu fereastra deschisa sau le spun sa asculte melodia…”Si ce daca? ”

Va doresc numai concedii reusite!

(Azi la noi, e-o zi mohorata, asa ca se impun cateva imagini mai luminoase din Transilvania)

@Web, te rog videoclipul “Asa, si ce daca? ” http://www.youtube.com/watch?v=BZd8BTPAY0I


[fb]
---
Trimis de dorgo in 21.09.13 13:48:54
Validat / Publicat: 21.09.13 15:13:46

VIZUALIZĂRI: 1561 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Imagini din Transilvania (zona Sibiu)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2027 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

biancuta
[21.09.13 16:04:04]
»

Ai dreptate, @dorgo! Mergem in Grecia pentru a ne bucura de frumusetea peisajului, de culoarea marii, de apa si vremea calda, nu sa ne uitam la conditiile de cazare. Multa lume spune ca in Bulgaria sunt conditii mult mai bune de cazare, si totusi, mergem in Grecia, pentru ca acolo e... altfel, sau in Egipt, chiar daca si acolo e altfel... In Turcia pentru sistemul AI si pentru clima, dar si in Bulgaria pentru conditii sau AI. E adevarat insa ca daca nu stim exact cum va fi acolo si platim o suma, avem anumite asteptari care pot fi puternic zdruncinate cand ajungem la destinatie! De aceea trebuie sa stim bine ce alegem pentru a nu avea surprize. Atunci cand stim cum va fi, acceptam mult mai usor, in general acceptam in momentul cand facem rezervarea! Trebuie sa stim sa ne bucuram de lucrurile marunte si va vedem partea plina a paharului!

Cum de nu esti la Choppertruckfestival? O multime de cunoscuti, in special baieti, au plecat acolo pentru a vedea camioane sau choppere tunate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
traian.leuca †
[21.09.13 16:57:39]
»

Un review care mi-a mers la suflet. "Filozofeala" ta scoate la suprafaţă pe acei "Gică Contra", acei oameni care nu numai că nu ştiu să evidenţieze ce-i bun şi frumos, dar au necaz până şi pe ei când se uită în oglindă. Am întâlnit în viaţă mulţi asemenea "nemulţumiţi"şi în ultimul timp, pe site-ul AFA.

Ca să mă exprim în maniera domnului Banciu de la B1: "Cum poţi bă să spui că nu ţi-a plăcut hotelul X, din cauza presiunii prea mari la apa caldă? "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[21.09.13 17:06:43]
»

@biancuta: eu sunt fan al bicicletei si al mersului pe jos. Noi putem face comparatii... cand ma gandesc c-am prins perioada cand faceam turism dormind in cort sau casute la mare (Eforie, Costinesti, era un tren direct de noapte Tg. Mures-Mangalia) in casute de camping (in care dardaiam) la munte (Banffy-Toplita, Sovata), iar in circuitele prin Europa dormeam prin garile care ramaneau deschise sau in tren, odata am dormit si sub Tour Eiffel pe Champs de Mars pe iarba, caci n-aveai voie in acele vremi sa detii valuta ca sa platesti un hotel sau, o noapte, am dormit la Viena pe rucsacul asezat pe trotuar... ei, atunci, azi, a dormi intr-o vila in Grecia sau un camping in Austria, devine un lux.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
valimi
[22.09.13 07:04:30]
»

Dar, iata, stimabile maestre, ca exista si concedii ratate, pentru a putea filosofii sa scrie review-uri ratate, pretenarii sa dea voturi irosite, iar Campania pentru pretorlac sa-si reia cursul zbuciumat si presarat cu aiurisme si tamponarile inevitabile. Maestre, bagati de seama ca, cu cat ascedeti mai mult in fonctii, cu atat si pretentiile fanilor dumneavoastra de pretutindeni sunt mai mari, cu precadere cele privind latura morala a preferatului, asa ca nu se face sa va mai jucati cu inimile noastre disparand declarativ si reaparand asa, ca nambaruanul din ceata londoneza, ca la Ploiesti nu poate fi decat gaz de sonda.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
alex_iasi
[14.10.13 23:56:24]
»

ma bucur ca avem un asemenea om printre noi, sa scrii cu atata ardoare peste 300 de articole aici, e atat placere cat si creatie desavarsita, dar mai degraba e rostul unui om la o anumita varsta si intelepciune. noi, cei tineri sa stiti ca apreciem

dorgoAUTOR REVIEW
[03.11.13 08:37:16]
»

@alex_iasi: mersi Alex!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alex_iasi, biancuta, dorgo, valimi
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.3962459564209 sec
    ecranul dvs: 1 x 1