Asigurarea de calatorie in strainatate - sfaturi utile
Avand in vedere ca am ceva expertiza in acest domeniu m-am gandit ca ar fi util un miniarticol pe tema asigurarilor de calatorie in strainatate - Travel Insurance.
Inainte de orice ganditi-va ca este o polita care acopera sanatatea si persoana dumneavoastra si a celor foarte dragi si nu este ultimul “accesoriu” inainte de plecarea in vacanta!
Asadar o sa incerc sa sintetizez cateva repere care trebuiesc avute in vedere la achizitionarea unei polite:
- in primul rand alegeti cu grija si in cunostinta de cauza asiguratorul –cereti informatii suplimentare. nu urmariti doar pretul, este vorba de sanatatea dumneavoastra!!!
- riscurile standard acoperite de obicei in aceste polite sunt: Îmbolnăvire sau accident, cheltuieli medicale de urgenţă. transportul în România al asiguratului organizat de asigurător, prin preluarea cheltuielilor de repatriere a asiguratului bolnav, vătămat sau decedat - in cazul nedorit al decesului, cheltuielile de repatriere a cadavrului depasesc 4000-5000 eur sau chiar 10.000 eur! depinde de tara unde survine.
- riscurile de mai sus sunt acoperite si de Cardul European de Sanatate mai putin repatrierea cadavrului/pasagerului vatamat. Asistenta acordata in baza acestui card se face doar in spitale publice.
- operatorul de asistenta medicala/turistica adica firma la care apelezi daca ai probleme sa fie una de top-nu stiu daca pot scrie aici numele lor - sunt trei-patru mari firme care domina acest segment.
Pe polita de asigurare sau in conditiile de asigurare trebuie sa existe numele si datele de contact ale acestui operator. nu strica sa luati legatura cu un operator si sa solicitati informatii suplimentare.
- achizitionarea unei asigurari storno se face odata cu cumpararea pachetului de servicii turistice, este un lucru foarte important pentru ca asa nu va pierdeti banii platiti daca sunteti in imposibilitatea de a pleca, din cauze cum ar fi decese sau boli grave in familie sau rude de gradul 1, boli ale unuia dintre turisti, falimentul companiei de turism.
- achizitionare optiune (polita) pentru sporturi extreme, necesara pentru o vacanta unde se practica sporturi extreme cum ar fi alpinism, paraşutism, schi, schi acrobatic, sărituri cu schiurile, skeleton, speologie, snorkling, surfing, snowboarding, deltaplan, sărituri cu coarda elastică, parapantă, planorism, aeronautică, vânătoare, - politele standard de obicei nu acopera aceste riscuri, este de obicei o polita separata.
- Raspundere civila privata în strainatate - este foarte important sa o aveti in polita! am o cunostinta care a avut un astfel de eveniment si a fost in primul rand neplacut dar mai ales scump!
- Suma Asigurata totala a politei sa fie mare - luati in calcul faptul ca aceste servicii medicale sau de sanatate sunt foarte scumpe.
- Cereti conditiile de asigurare si cititi-le in amanunt! solicitati informatii suplimentare.
Alte riscuri pe care ar fi bine sa le achizitionati impreuna cu polita – mai ales in cazul calatoriilor cu avionul:
- Despagubiri pentru pierdere/furt documente.
- Despăgubiri pentru furtul/ pierderea/ distrugerea sau întârzierea (peste 12 ore) a bagajelor pe perioada transportului.
- Despagubire pt. întarzierea mijlocului de transport (mai mult de 12 ore) /anularea calatoriei.
- Bilete de calatorie anulate din cauza falimentului companiei.
- Rambursarea de cheltuieli datorate respingerii la iesirea din tara a asiguratului.
- Refuzul companiei aeriene de a imbarca turistul in cursa de destinatie.
- Cheltuieli medicale datorate serviciilor necorepunzatoare la bordul avionului.
De obicei aceste polite – cu toate riscurile de mai sus, inclusiv cea pentru sporturi periculoase, costa aproximativ 100 -150 lei pentru o perioada de 7-10 zile/persoana la deplasari in Europa.
Nu plecati de la pretul cel mai mic in alegerea unei astfel de asigurari.
Pentru calatorii pe alte continente va recomand ca informarea pe care o faceti sa fie foarte detaliata. in SUA de exemplu serviciile medicale au preturi de-a dreptul astronomice!
Informatii suplimentare va pot da in limita timpului disponibil. Gratis, bineinteles.
-- adăugat ulterior, prin Ecou --
am omis sa "ating" cateva aspecte:
- asigurarile de calatorie oferite cadou la anumite carduri de credit sau carduri Gold-din cate cunosc (la doua banci) acopera doar riscurile standard adica imbolnavire/accident si repatrierea cadavrului sau pacientului vatamat la o suma asigurata mica, nu acopera accidente survenite in timpul practicarii sporturilor periculoase, raspunderea civila, storno...
- cereti informatii suplimentare legate de afectiunile cronice pe care le aveti-sunt mai multe companii care eu excluse evenimentele datorate bolilor cronice cunoscute si inregistrate in fisa pacientului-la medicul de familie.
repet, pentru a evita multe incertitudini: cereti conditiile de asigurare si cititi-le amanuntit.
in cazul in care stiti ca veti avea de facut mai multe calatorii, incheiati polita pe perioada mai lunga (de ex 1,2 sau 3 luni) sau cautati polite cu calatorii multiple. veti obtine niste reduceri suplimentare.
Trimis de padureanu in 27.08.13 08:06:42
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
in completarea review-ului de mai sus mentionez ca
acesti operatori -la care m-am referit, lucreaza cu asiguratori din Romania (si nu numai) ca si terte persoane in relatia client -asigurator, adica in caz de dauna ei preiau cazul (prin apelul pe care clientul in face la call centerul lor) si va indruma catre anumite clinici sau spitale sau trimit ambulanta daca este nevoie ori ofera alte servicii legate de dauna.
Restul prestatiilor din polita sunt oferite tot de asigurator. Plata daunei si dosarului de dauna va fi facuta tot de catre asiguratorul din Romania unde ati incheiat polita.
Pentru a vedea care sunt acesti asiguratori consultati pe Google si cautati top asiguratori europa sau top-ul mondial al asiguratorilor. Firma de rating care se ocupa cu precadere de piata europeana/mondiala a asigurarilor este AMBest. pe site-ul lor gasiti multe informatii foarte utile.
sper sa va fie de folos completarile.
Nume de asiguratori nu o sa va furnizez (nici prin mesaj privat) pentru ca pot fi subiectiv si nici nu e locul aici pentru astfel de discutii.
este alegerea fiecaruia si surse de informatii sunt slava domnului destule.
Din pacate am "experimentat" cum functioneaza o asigurare medicala de calatorie in strainatate pe seama unui membru al familiei... Belgia - accident vascular cerebral, terapie intensiva spital de urgenta, deces, incinerare, documente de consemnare deces... etc
Asiguratorul ne-a rambursat cheltuielile ocazionate de deces intr-un timp rezonabil si fara tergiversari.
Nu acelasi lucru pot sa-l spun despre transportator (compania albastra low cost) care, desi i-au fost furnizate toate documentele care atestau faptul ca persoana respectiva nu mai putea folosi biletul de intoarcere, nu ne-a rambursat banii pe bilet.
@dandana: condoleante.
trebuia sa anuntati protectia consumatorului. bine macar ca ati avut asigurare la o companie serioasa.
In Creta, sotul meu si unul din baieti au avut probleme cu urechile (clapauge!). Au fost amandoi la medic, le-a curatat urechile, le-a dat tratament, sper ok totul. Dupa o luna am primit din partea medicului din Creta nota de plata pentru tratamentul sotului, spunandu-ne ca firma de asigurare nu a vrut sa plateasca. In conditiile ca tratamentul a fost acelasi pentru amandoi urechiatii, de ce credeti ca pentru unul a fost acceptata decontarea tratamentului si pentru celelalt nu? De sunat la firma de asigurari nu am sunat nici pentru unul nici pentru altul pentru ca nu am avut inteligenta sa citim tot ce scria pe brosura.
@ariella: Nu cunosc motivele firmei pentru refuzul platii dar adresati-va ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) -fosta CSA cu o reclamatie. Daca tot ati platit politele, de ce sa nu beneficiati de despagubire?
prin PM va rog, la ce firma ati avut incheiate politele?
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru acest subiect.
@ardeleanu: s-a intamplat totul in 2007, asa ca a trecut ceva vreme de atunci si habar nu mai am ce firma era. A fost singura data (din fericire) si sper din tot sufletul ca si ultima cand am avut nevoie de medic in concediu. Suma de plata a fost de 100 de euro asa ca am preferat sa o platim fara a mai avea alte batai de cap.
@ardeleanu: mi s-a zis si mie ca daca ai ratat un bilet "low-cost", l-ai pierdut, nu se mai ramburseaza, apropo de decese, chiar daca e un subiect cam greu, mi-a zis o colega, care lucreaza in domeniul juridic ca...companiile "low-cost", stii tu care-s alea, ca nu-s multe, dupa ce avionul a cazut si tu te-ai transformat intr-o gramada dezordonata de protoni si mezoni, nu-ti mai dau nici un sfant, iei eventual ceva doar daca ai o "polita de asigurare de viata"... ce faci? incerci sa "te-aduni" si tocmesti un avocat?
ma bucur ca ardeleanu'- AFA a fost orientat si a venit cu ac. rew. chiar f. la obiect si bine documentat. felicitari.
eu am o asigurare facuta pentru 1 an la o societate romaneasca. nu am avut nevoie pana acum. totodata am un card de banca... cu care am platit o cazare aprox. 500 Eur si care imi ofera si asigurarea medicala in caz de nevoie. imi poti spune te rog pe care sa o folosesc? (stiu, probabil trebuie sa citesc conditiile impuse de fiecare dintre cele 2 asigurari, roman-foileton... realitatea?) multumesc
@amero: din câte ști io, e bine în momentul când închei o asigurare (de orice fel) să anunți asiguratorul de existența unei alte polițe, anterioare, de același tip (sau care se suprapune cu cea pe care tocmai dorești s-o închei pe anumite zone). Omisiunea acestui detaliu poate avea efecte neplăcute...
@Dragos: multumesc, corect ce spui, asigurarea o reinnoiesc la fiecare inceput de an iar cardul bancar l-am dobandit dupa aceea si are inclusa aceasta optiune. voi intreba la cele 2 societati, daca una o anuleaza pe cealalta.
am omis sa "ating" cateva aspecte:
- asigurarile de calatorie oferite cadou [...] textul a fost inserat la finalul articolului (by webmaster)
--
rog inserarea ecoului in corpul articolului initial.
@dorgo: companiile aeriene sunt obligate sa aiba o asigurare de accidente si/sau raspundere civila, dar care sunt sumele per pasager in cazul dezastrelor nu stiu.
cel mai bine incheiati o polita de asigurare de calatorie.
@amero: nu se anuleaza reciproc dar puteti folosi doar una in cazul in care aveti nevoie. cereti conditiile de asigurare la banca, este posibil sa fie o asigurare buna si sa nu mai fie nevoie de cealalta.
@ardeleanu: mersi, am calatorit mult si inca niciodata nu mi-am luat vreo asigurare, macar medicala, dar n-am procedat bine, caci sumele cerute nu erau mari...
@dorgo: sa nu ai nevoie niciodata de o astfel de asigurare.
@ardeleanu: mersi, dar incerc sa nu mai fac calatorii atat de lungi cu autocarul (16-20 de ore), cu avionul e altfel, nici n-ai timp sa te-mbolnavesti, ca-i si ajuns la destinatie...
avand in vedere ceea ce s-a intamplat vara aceasta cu cateva agentii de turism, mai exact cu falimentul lor, oare nu ar fi interesant (util este) sa deschidem un fir de discutie pe acest subiect?
un articol excelent dar total inutil dpdv aplicabilitate practica.
caut sa-mi fac o asigurare medicala de calatorie si speram sa gasesc ceva nume de firme recomandate sau nume de firme de evitat...
@gigel2007: Unde anume vei calatori, in ce tara?
Iti pot recomanda 2-3 firme de asigurari, in mesaj privat (nu, nu lucrez in domeniu, sunt firme de asigurari recomandate de-a lungul timpului de diversi turisti care au fost multumiti de modul in care s-au desfasurat lucrurile atunci cand au avut nevoie sa foloseasca asigurarile de calatorie/sanatate).
@Corina70: sua. am studiat putin pe la [...]-editat WM influentat de alte articole de prin bloguri. am vazut cam tarziu raspunsul tau, inca nu am platit, sunt la termeni si conditii la generali in procesul de inregistrare.
ok, am ales la ...am ales subiectiv, intrucat timpul e scurt iar pdf-urile cu termeni si conditii sunt enorme si doar la ei am reusit sa le citesc pe toate: ca au fonturi dragute pe site (fata de saiturile altora), ca zona de comenzi din site pare ceva mai profesional scrisa dpdv estetic si functional, si ca mi-a vorbit frumos la telefon.
hai ... astept cecul, ca v-am facut reclama
ce nu mi-a placut: suma foarte mica pentru sua (15.000 ron) si doar 150 eur per dinte in caz de ceva. desi mi-a explicat tanti la telefon ca as putea sa dublez suma maxima dar la costul dublarii costului politei
@gigel2007: ATENȚIE! referirile la AGENȚII și alte entități din România care funcționează pe principii COMERCIALE (portaluri web de profil etc) sunt INTERZISE
Puteți trimite, în schimb, aceste informații prin intermediul mesajelor personale (pe privat) - click pe numele utilizatorului, apoi, în fereastra nou-deschisă, pe linkul "Trimite mesaj pers".
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2023 Info utile despre zborurile charter — ar trebui să figureze în cultura turistică minimală, dar nu sunt, în (prea) multe cazuri — scris în 15.06.23 de tm67bru din TIMIșOARA
- Jun.2023 Suflet de călător — scris în 10.06.23 de robert din BUCURESTI