ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 5 MIN

Propunere nou logo de ţară: ROMANIA, land of RUINS!

TIPĂREȘTE

Iniţial aş fi vrut să scriu doar despre vreo 2 castele pe care le-am întâlnit pe drumurile (ceva mai puţin circulate) din Ardeal. Dar în afara faptului că am văzut aceste cetăţi, nu am reuşit să îmi extrag din suflet ENORMA dezamăgire de a le fi văzut!

Cum aşa, vă veţi întreba, probabil? Simplu! decât să le văd distruse (sau pe cale), aproape (sau chiar) imposibil de vizitat, poate era mai bine să fi trecut nepăsător şi indiferent pe lângă, sau chiar să nu le fi văzut defel...

Iar aceste dezamăgiri vin din păcate în continuarea altora, zilnice, când pe drumul spre casă de la serviciu, văd cum case de patrimoniu se degradează pe zi ce trece. Altele sunt incendiate spre a se putea demola şi construi mamuţi hidoşi în loc...

Sau vile, hoteluri, staţiuni întregi chiar ce se dărâmă cu fiece an şi nu numai că nimănui nu-i pasă, dar parcă se adună din ce în ce mai mulţi, asemeni vulturilor hoitari, să prade orice mai ar fi rămas...

Hai să încerc totuşi să vă arăt despre ce vorbesc:

1. Castelul Martinuzzi din Vinţu de Jos. Cum am ajuns acolo? Simplu, prin această comună din Alba trece drumul spre locul de baştină al scriitoarei revoluţionare Ana Blandiana, (care se cheamă - culmea! Blandiana) dar şi al bunicilor lui iubi. Iar noi amfostacolo zilele trecute la o nuntă din familie. Întâmplarea făcu să îl conducem noi, cu maşina, pe preotul din sat la locul unde s-a serbat şi s-a dănţuit după oficierea sfintei taine a cununiei. Pe drum, văd parcă atunci, pentru prima dată (deşi mai trecusem pe lângă de cel puţin 5-6 ori!) nişte ruine şi îl întreb: "Părinte, ce e cu ruinele astea? Ce castel a fost aici? " Bietul om, nu prea ştia nici el cu siguranţă, dar mi-a confirmat că e vorba despre ceva foarte vechi, cu rădăcini adânci în istorie... Asta n-a făcut decât să-mi sporească o dată în plus curiozitatea, aşa că, a doua zi, înainte să plec definitiv din zonă, am oprit acolo.

M-am înarmat cu curaj şi cu aparatul foto şi am început să 'vânez' imagini. Cam la o sută de metri de locul unde oprisem, am dat şi peste un panou explicativ!!! (vezi foto) Ceva mai desluşit acum asupra obiectivului în sine, mă strecor prin gardul de sârmă ghimpată ce-l înconjoară, ignorând avertizările unor localnici cum că ar fi câini răi pe acolo. Câini n-am găsit, dar în schimb erau urme clare de saivan recent folosit şi de sălaş de păstori! Asta în interiorul unui monument istoric!!!

Încerc să fac un rezumat al informaţiilor găsite ulterior pe net, despre acesta:

Castelul a fost construit pe o structură preexistentă (o mânăstire dominicană) de către György/Gheorghe Martinuzzi, guvernatorul Transilvaniei din acea vreme, pe la 1550. Acesta este la scurt timp ucis mişeleşte pentru a fi jefuit de o avere pe care la rândul său o luase cu japca de la nişte bieţi pescari localnici ce descoperiseră o comoară pe acele locuri. Castelul trece apoi în stăpânirea mai multora, printre care amintesc doar câteva nume mai sonore: familia Bathory, fam. Bethlem sau Aron Vodă Tiranul (ucis şi el tot aici). A fost de câteva ori preluat şi de către fiscul acelor vremuri, a fost şi ars pe la începutul celui de-al XVIII-lea veac de către turci...

Mă rog... toate detaliile şi ceva în plus veţi găsi făcând click aici, click aici şi click aici. În zonă circulă şi alte legende, despre fantome, despre ţărani prinşi şi schingiuiţi în beciuri pe vremea grofilor, dspre amanţii Mariei Thereza ucişi aici... (click aici) Castelul dela Bran ar fi copil mic pe lângă acesta, dacă ar avea cine să-l repună măcar puţin pe linia de plutire, într-un circuit de castele 'horror'. Dar nu numai.

2. Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă. (click aici) Pe drumul dintre Alba-Iulia şi Târnăveni, în localitatea amintită, pe o culme de colină, vizibil de la mare distanţă vă va sări în ochi acest castel simetric, cu turnuri groase şi acoperişuri de castel din poveste (am aflat că reproduce corpul central al castelului Chambord din Franța). Drumul de acces către el este total 'invizibil' din şosea, întărindu-mi încă odată convingerea ca suntem varză la capitolul promovare. După 500 m mă hotărăsc să întorc maşina şi astfel revin şi intru pe un drumeag ce urcă spre poarta castelului. Acesta este la o primă vedere în condiţie bună, dar e înconjurat de un zid gros şi cu o poartă de stejar pe măsură. Ferecată, evident!

De ce? Simplu: e proprietate privată!!! şi nu vrea muşchii domnului patron să intre oricine acolo. Am făcut câteva poze de pe afară şi... am plecat! Nu înainte însă să aflu de la un nene ce a ieşit pentru câteva clipe din curte că făcând o programare la Jidvei (la Şefu'), pentru un grup mai mare, e posibil să se poată vizita... Halal!

În plus, stilul renovării şi intervenţiile din epoca 'de tristă amintire' când a fost sediu de GAS (ia mai 'gugăliţi' puţin, cei ce nu ştiţi ce-a fost asta!) îl fac să nu mai fie ce ar fi trebuit, ci un fel de kitsch arhaico-modern... Păcat!

pentru 2 poze din wiki, faceţi click aici şi click aici.

3. etc...

de aici încolo, ori voi mai adăuga eu în timp, ori mai puneţi şi voi, dragi colegi, ce credeţi că s-ar "încadra".


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 31.08.10 15:01:51
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3065 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul Martinuzzi - vedere dinspre baza podului peste Mureş
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 6803 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

presario
[31.08.10 15:07:36]
»

Ai perfecta dreptate.

Alaturi de votul nr. 1, vin si cu castelul nr. 1 din lista-completare la lista ta. Este vorba despre Castelul Lonyai din Jud. Satu Mare, despre care am scris aici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
cosminp
[31.08.10 15:23:03]
»

inca un rezultat al democratiei original "made in Romania".

pacat de noi.

cristi_an3000
[31.08.10 15:31:06]
»

la punctul 3 am putea completa cu orice hruba, orice bojdeuca pe care o vedem pe langa drumul national, european, etc, in campuri, in sate, orase, orice teren neingrijit si lasat in paragina sa-l mance scaietii si buruienile, aspecte care ne sunt atat de familiare si cu care suntem atat de obisnuiti sa le vedem peste tot la noi in tara iar odata ce trecem granita spre vest ne dam seama ca de fapt acest lucru NU este normal si ca orice coltisor de pamant pe care cineva il are in proprietate (fie stat sau privat) ar trebui ingrijit, aranjat si de ce nu valorificat si nu in ultimul rand pretuit.

dar din pacate vor mai trece multe generatii pana cand vom invata asta, noi cei de acum, vesnicele generatii de sacrificiu nu putem decat sa ne resemnam cu ideea ca... ne-am nascut prea devreme.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
mirelutza
[31.08.10 15:42:02]
»

... si cate-or mai fi (castele/cetati parasite) prin tarisoara asta despre care atunci cand au venit pe Transfagarasan cei de la Top Gear ar fi spus... " frumoasa tara, halal popor! " ; sa vezi la sarmisegetuza ulpia traiana cum bucati din pietrele cetatii ( furate evident ) se regasesc in gardurile satenilor pentru a le delimita gradinile de zarzavat.....

chelie_d
[31.08.10 16:50:44]
»

pacat de valorile pe care le avem,dar nu stim sa le pastram.Un vot cu sb si uite asa am aflat si ce inseamna "gas"

castelul de la punctul 2 este chiar frumos.......

dorgo
[31.08.10 18:53:02]
»

@Dragos

Chiar si intreaga vale a Muresului, este o mini-vale a Loarei, cu vreo 30 de castele si cetati presarate de-alungul ei, din care numai 5-6 poti sa zici ca sunt intregi, restul sunt in ruine. Unele, pe vremea comunismului au fost folosite ca depozite CAP, altele, devastate sau abandonate pur si simplu, de unde puteai sa mai duci acasa cateva caramizi, grinzi de lemn sau alte materiale de constructie pentru un grajd sau cotet propriu.

Iti doresc mult succes in continuare si multumesc pentru cuvintele frumoase ce mi le-ai adresat.

Numa' bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[31.08.10 22:08:38]
»

Vă mulţumesc tuturor!

Michi
[01.09.10 08:45:45]
»

Eu nu am mai fost prin tara dar din ce vad la TV si citesc ai multa dreptate. E un jaf si o nepasare nationala. Zi de zi vad cum valorile in care am crezut o viata- nu ma refer numai la turism- nu mai au nici o "valoare" si cred cu tarie ca nu e o deformare de varsta "pe timpul meu.." ci o nepasare generala a unei populatii lasata de izbeliste.

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[01.09.10 10:29:36]
»

Michi, lăsarea de izbelişte de care vorbeşti tu mă tem că este ultimul motiv al acestei... nici nu ştiu cum să-i spun mai bine... indolenţă?!

lipsa educaţiei (atât în familie cât şi în instituţiile ce-ar trebui s-o ofere) e cu mult mai gravă...

apoi ar veni lipsa de reacţie a autorităţilor (prefecturi, primării, poliţie etc.) faţă de distrugerile şi degradările observate...

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[01.09.10 10:38:57]
»

Şi pentru că mi-am adus aminte: apropo de pct. 2: cum p***a mă-sii pot unii precum M.S. Regele Mihai sau Dominic de Habsburg să permită vizitarea castelelor obţinute de domniile lor prin revendicări de la stat, iar acest "neica nimeni" (probabil fost preşedinte la acel GAS) işi ţine 'castelul' închis?!?

Corect, e al lui, face ce vrea cu el, că doar e proprietar. Dar n-ar trebui să fie cumva obligat (prin lege) să permită accesul măcar pe o parte a proprietăţii, pentru public? nu ştiu... zic şi io...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
raly
[03.09.10 15:05:12]
»

Foarte mare dreptate ai,ce pacat ca se duc toate pe rapa...........

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
chelie_d, cosminp, dorgo, Michi, mirelutza, raly
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046823024749756 sec
    ecranul dvs: 1 x 1