GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Drumul spre Thassos, o varianta...
Drumul spre Thassos…
Parasim Bucurestiul dis-de-dimineata, ora 03. 30, cu nerabdarea caracteristica celor care pleaca in concediu. Bineinteles ca nu lipsesc consacratele intrebari (ai luat lotiunea de plaja? rezervarea de la pensiune? pai nu trebuia sa o iei tu? da…am luat...). Dupa verificari amanuntite, plecam. Inarmati cu o harta a Bulgariei si una a Greciei, stabilim ca traseu de traversarea Bulgariei, varianta prin Stara Zagora cu traversarea Balcanilor pe la Shipka.
Ne propunem sa mergem mai tare pana la Giugiu, sa mai recuperam din timp, ca la bulgari…, victime fiind ale legendelor cu si despre politia din tara vecina, talharii din munti, etc. Oprim in Giurgiu si facem plinul masinii, din acelasi motiv: ca la bulgari…
Si iata-ne ajunsi in vama bulgara, unde un vames plictisit se joaca cu actele noastre de parca amesteca cartile intrun joc de macao. Nu cred ca i-a placut raspunsul nostru la intrebarea unde mergeti? , dar cui ii pasa? ! ?
Gata! Am trecut de vama! De atata usurare era sa uitam sa ne cumparam vigneta de Bulgaria!
Deschidem harta si punem cap compas: Veliko Tarnovo! Drumul e bun, nesperat de bun, inca o data legenda e doar legenda. Dupa iesirea din Ruse, aproape singur pe drum fiind, apas pedala de acceleratie cu mai multa barbatie, doza barbatie care s-a diminuat considerabil cand in lumina farurilor a aparut o masina percata pe marginea drumului, perpendicular pe drum, pe care scria cu litere chirilice POLITIA! Ca nu era decat o macheta de carton, am aflat abia dupa ce presiunea s-a mutat brusc pe pedala de frana. Efectul respectivei machete a fost cel scontat!
Zorii zilei ne ajung din urma in momentul in care in zare se zareste muntele pe care este construit orasul Veliko Tarnovo. Cu promisiunea ca ne vom opri la intoarcere pentru a aduce tributul nostru de megabiti sub forma de fotografii superbului oras, mergem mai departe si oprim pentru prima pauza din traseu dupa cativa kilometrii buni. O gura de cafea din termos, un pahar de apa din lada frigorifica, un mic schimb de impresii despre prima parte a drumului distilate intr-o singura concluzie: (bai, astia au drumuri mai bune decat noi! ).
Dar nu e timp de povesti, asa ca stabilim urmatorul punct de pe traseul nostru: Gabrovo. Fara nimic spectaculos, drumul este totusi placut, in mare parte datorita faptului ca traficul este muuuult mai relaxat decat in Romania. Cu gandul la Veliko Tranovo, ramanem dezamagiti de Gabrovo, un orasel prafuit si obosit, imbatranit inainte de vreme. De pe marginea drumului ne saluta rastit marturii ale dezvoltarii comuniste, lasate in voia sortii. Trecem fara sa oprim, urmeaza partea cea mai grea, dar si cea mai frumoasa a traseului: Pasul Shipka! Incepem sa urcam, trecand pe langa un echipaj de politie dotati cu radar, fapt semnalizat de altfel de soferii care veneau din sens opus. Urmeaza cateva zeci de km pe un drum sinuos, avem noroc totusi ca nu gasim decat trei, patru tiruri, ale caror soferi folosesc primul refugiu de pe partea dreapta pentru a ne face loc sa trecem. Unde sunt talharii din Balcani? Aaahhh… stiu! Au ramas in legendele de pe malul stang al Dunarii!
Peisajele sunt frumoase, prea frumoase pentru mandria noastra nationalista. Gata! Am trecut muntii! In zare deja se zareste urmatoarea noastra destinatie, Kazanlak. Deja drumul nu mai este la fel de bun, iar semnalizarea rutiera incepe si ea sa sufere. In padurea din care tocmai iesisem sclipeste in razele soarelui care deja zambea cu darnicie cupola aurita a unei biserici construite in stil rusesc. Frumos! Dar imediat vine si contraoferta, niste statui inalte de cativa metrii insirate in stanga drumului si doua imense halde de steril, acoperite deja de vegetatie, pe partea dreapta.
Intram in oras pe care il traversam fara probleme, datorita acuratetii hartii manevrate cu dibacie de copilot si continuam deplasarea spre Stara Zagora. Nimic nou sau mai bine zis nimic de povestit, deja cunoastem o alta fata a Bulgariei, una mai urata si mai acneica, lucru care se vede pe alocuri si in calitatea asfaltului. Urmatorul punct pe traseul nostru nu ne pune niciun fel de probleme, la intrarea in Stara Zagora am virat dreapta inainte de centura orasului si imediat stanga pe respectiva centura, stiind ca urmeaza sa o parasim la a treia iesire (lucru pe care l-am si facut, dealtfel). Orasul se sprijna parca pe micului deal care il inconjoara in partea de nord-vest. Il parasim fara regrete, seamana mult prea mult cu orasele noastre, si ne indreptam spre Dimitrovgrad, pe care il depasim iarasi fara niciun fel de probleme, singurul lucru pe care era sa il ratam fiind un indicator care ne arata drumul bun, dar amplasat absolut neinspirat pe un gard (! ) dupa o intersectie destul de aiurea.
Urmeaza Haskovo pe care il ocolim in acelasi mod ca si Stara Zagora, lucru care ne permite sa observam minunatele beneficii ale industrailizarii de tip sovietic: cateva halde de steril amplasate langa un combinat care scotea pe cosuri un fum de culoare galben portocalie! Chiar daca nu e tara mea, tot simt o senzatie de neputinta si indignare. Pana la Harmanli mergem aproape in tacere, oricum drum fara peripetii, cu un ochi aruncat din cand in cand pe harta.
Aici am facut cunostinta cu varianta bulgareasca a chestiilor din plastic numite in jargonul soferilor politistul culcat, simtite din plin de bucsile, pivotii si amortizoarele masinii: erau facute din constructia drumului, niste denivelari pronuntate care in mod normal trebuiau marcate cu un marcaj din triunghiuri galbene, care, bineinteles, lipsea cu desavarsire!
Norocosi din fire, ratam drumul spre portiunea de autostrada care ne-ar fi dus in Svilengrad, ceea ce pana la urma nu a fost rau deloc, deoarece ne-am pomenit dintr-o data cu un indicator care ne semnaliza faptul ca in stanga este Ormenio, granita cu Grecia! Mai mergem cativa km si ajungem la vama, unde fratele geaman al vamesului de la Ruse mai face o partida de macao cu actele noastre, de data asta varianta cantata: ghiorg??? , elen??? gabrel??? mirel??? , lucru salutat de noi cu ridicari de maini la auzul numelui propriu, in varianta bulgara.
Trecem de vama bulgara si ajungem la cea greaca, dupa o scurta oprire la duty-free-ul unde erau cazati prietenii nostrii mentionati in rew-ul despre Thassos, Jack si Daniels, pe care ii luam dealtfel in masina noastra.
Ne apropiem cu sfiala de bariera din dreptul vamesului grec, care se ridica inainte sa oprim, urmata de gesturile largi ale acestuia. Si iata-ne intrati in Grecia! Peisajul se schimba brusc, campurile sunt impartite in sole perfect delimitate, irigate. Localitatile pe langa care trecem sunt de o farmec aparte, majoritatea zugravite in alb cu acoperisuri rosii si in care minaretele se intreg in maretie cu turlele bisericilor ortodoxe. Creste si viteza de deplasare, urmam un drum expres cu limitare la 100 km/h care ocoleste localitatile, drum foarte bine semnalizat prin indicatoare in limba greaca dublate imediat de alte indicatoare in engleza. Singura problema este soarele care parca vrea sa ne faca o urare de bun venit in calduroasa Grecie
Urmeaza vestita autostrada Egnatia Odos, care leaga estul extrem al Greciei cu Salonicul si in continuare cu sudul tarii. Un drum as putea spune plictisitor pentru ca disparuse incordarea din timpul traversarii Bulgariei. Parasim autostrada in dreptul orasului Xanthi, in vara aceea, gasim repede drumul spre Keramoti, drum care a fost o delectare pentru ochii fetelor noastre. Pe ambele parti se intindeau multime de leandri infloriti, plini de flori roz de o frumusete aparte.
Dupa inca cateva zeci de km, iata-ne ajunsi in Keramoti. Tragem linie: Bucuresti-Keramoti, un pic peste 11 ore de mers si aproape 750 de km. E bine! iar ceea ce a urmat, descris in rewieu-ul despre Thassos, a merit cu varf si indesat!
Trimis de recul* in 21.07.10 21:57:31
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (recul*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Frumos povestit, mi-ai amintit unele aspecte despre politia bulgara, acum rad dar atunci aproape am plans, felicitari!
multumesc! da, si eu rad acum, dar mi-a inghetat sangele in mine cand am vazut masina aia de carton!
@recul
Legendele cu tilharii din munti sunt fumate de mult acum au ramas cele cu furatul masinilor.
Daca ai trecut granita pe la 4 ai prins bine politia nici treaza nici vigilenta
da, asa este. politia bulgara a inceput sa dea semne de viata abia dupa ora 07. 00
in ceea ce priveste povestile cu furatul masinilor, sa fim corecti si sa spunem ca nu e mai rau decat la noi. Numai ca unii speculeaza la maxim asemenea intamplari. Mi tii minte cum bubuia presa din europa acum 2 ani cu epidemia de bruceloza din Thassos? ceea ce s-a dovedit a fi o mare pacaleala...
excelente review-urile tale despre Thassos: utile, placute, usor de citit; mi-au placut si m-au distrat foarte mult; ai talent...
ma gandesc si eu sa merg in august in concediu acolo, dar nu stiu daca e o locatie ok pentru baiatul meu de aproape 6 ani (in special ca va trebui sa reziste drumului) ; spune-mi, te rog, cam ce atractii exista pentru copii... multumesc mult
@mariusf19
multumesc pentru aprecieri. in ceea ce priveste intentia ta de a merge in vacanta acolo, e una dintre ideile tale bune! daca kinderu meu a facut fata drumului la varsta de 3 ani si 3luni nu vad de ce ar avea copilul tau vreo problema, singurul lucru care iti este absolut necesar este aerul conditionat al masinii.
Statiunile din Thassos, cu cateva exceptii (si aici ma gandesc la potos, limenaria, limenas) , nu prea au viata de noapte sau cel putin nu in stilul cunoscut de noi, nu exista cluburi de noapte sau discoteci. iar ca o parere personala iti recomand Skala Panagia sau Skala Potamia, este cea mai buna plaja din insula cu intrarea lina in apa si nisip curat. ganduri bune si pentru orice nelamuriri te astept cu mesaje. ganduri bune!
excelente review-urile tale, utile, placute, usor de citit; mi-au placut si m-au distrat foarte mult
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 București – Thasos și retur - 2024 — scris în 03.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Thassos Golden Beach - te surprinde mereu — scris în 27.06.20 de rufus din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Drumul spre Thasoss — scris în 14.07.19 de sandi67 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Experienta noastra la feribot si cum am mancat — scris în 08.08.18 de gabriela.iancu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Drum Thassos iulie 2018 — scris în 16.07.18 de userbusy din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Prima data in Thassos! — (1) Drumul spre Grecia — scris în 27.07.18 de troutpwi din TARGOVISTE - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Thassos - drumul cu mașina — scris în 03.09.17 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ