ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Poveste tristă

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am ajuns în Sinaia pe la 11 dimineața. Am mers la pensiune să ne cazăm, dar încă nu se eliberaseră camerele și trebuia să ne întoarcem după ora 14. Puteam să stăm la o terasă, la o bere, dar eu sunt mai activ de felul meu. Ce să facem două, trei ore? Mi-a venit o idee: le-am zis alor mei, hai să vă arăt cum am prins eu drag de munte! Am ales un traseu ușor. Primul meu traseu, făcut alături de tatăl meu, până la Cabana Piscul Câinelui. Aceasta este situată pe Munții Baiului vis a vis de Munții Bucegi. Munții Baiului sunt mult mai puțin cunoscuți, ca Munții Bucegi și stau cumva în umbra acestora. Mie tocmai acest lucru mi-a plăcut foarte mult aici, pentru că pe traseu întâlneam doar iubitori de natură în general și de munte în special. Nu găseam pantofarii celebri, care urcă pe munte cu telecabina îmbrăcați de oraș, fac poze și lasă multă mizerie în urma lor. Plus că o mare parte din Munții Baiului sunt acoperiți de pădurea, atât de dragă mie.

Zis și făcut! Nu eram echipați de munte, dar fiind un traseu ușor, nici nu era nevoie. Evident nici pantofari nu eram. Traseul începe din centrul stațiunii Sinaia, se coboară pe lângă Primărie, se trece de piața agro-alimentară și apoi se traversează șoseaua de centură și linia de cale ferată.

Traseul către Cabana Piscul Câinelui este unul ușor, de aproximativ 45-50 minute de mers lejer. Priveliștea de acolo, asupra stațiunii Sinaia este neprețuită. Dar să revenim la oile noastre.

Chiar la momentul începerii urcușului dăm de o pancartă mai veche, pe care scria : Cabana Piscul Câinelui este în renovare. Zic, nu-i nimic, măcar facem o mică plimbare până acolo, ca să ne dezmorțim oasele.

După aproximativ 45 de minute ajungem în dreptul cabanei. Aici am parte de două surprize, una mai placută decât alta. În primul rând nu o mai recunosc deloc. În locul căbănuței din piatră și lemn a apărut o construcție somptuoasă. A doua mare surpriză este pancarta care ne atenționează, că este proprietate privată și accesul este strict interzis (văz că-i gata renovată si gata confiscată iubitorilor de natură). Sincer m-am mirat eu, că pe timpul urcării nu am întâlnit niciun alt turist, dar nu mă așteptam la asa ceva. Ba nu mint, am întâlnit un băiat și o fată care urcau și coborau cu un ATV. Iubesc mașinile și motoarele, dar această invenție să-mi fie cu iertare, dar nu o înghit deloc. Eu aș limita-o doar la urgențe gen Salvamont și eventual la aprovizionare. Pe munte mă refer desigur. Așa folosită de toți, efectiv strică liniștea si armonia din natură. Exact lucru pe care-l caut, când mă refugiez departe de capitală.

Dar iar am deviat. Cabana Piscul Câinelui, am aflat de la localnici, că a incăput pe mâna unor frați milionari din Timișoara (nu le dau numele), care au scos-o din circuitul turistic, pentru a o introduce în circuitul personal. Oare de ce? Ca să facă petreceri monstruoase departe de ochii oamenilor de rând și a presei, dat fiind ca este mai izolată? Întreb și eu, nu dau cu parul! Respect dreptul la proprietate privată, dar oare nu li se putea impune să o păstreze în circuitul turistic? Așa cum de exemplu s-a întâmplat cu Castelul Peleș, Castelul Bran sau Castelul Canatacuzino! Sau poate nu s-a dorit acest lucru! Nu vreau decât să le bat obrazul proprietarilor acestei cabane!

Închiderea acestei cabane, simbol al localitătii Sinaia, parcă a rupt ceva din mine. Aici am învățat sa iubesc si să prețuiesc muntele, pe vremea copilăriei mele. Am făcut acest traseu de zeci de ori, fie pe soare, fie pe ploaie sau vânt și de fiecare dată mi-a plăcut nespus. Un traseu ușor, accesibil oricui! De altfel drumeția pe munte, prin pădure este de departe preferata mea. Nu știu de ce, dar de când am citit poezia lui Eminescu, aceste versuri îmi vin totdeauna în cap în timpul drumețiilor. Și asta de fiecare dată.

Fiind băiet păduri cutreieram
Şi mă culcam ades lângă isvor,
Iar braţul drept sub cap eu mi-l puneam
S-aud cum apa sună-ncetişor:
Un freamăt lin trecea din ram în ram
Şi un miros venea adormitor.
Astfel ades eu nopţi întregi am mas,
Blând îngânat de-al valurilor glas.

O să închei acestă poveste tristă pentru mine, cu o mică istorie a Cabanei Piscul CÂINELUI. Pe la începutul secolului XX o mână de montaniarzi inimoși s-au hotărât să construiască un adăpost din lemn. Printre aceștia îi amintesc pe Iosif Sângiorgian, Tache Ionescu și Bucura Dumbravă. Acest adăpost inițial era folosit doar vara, ca adăpost de ploaie. Ulterior s-a construit o clădire din piatră si lemn, cu o terasă în față unde erau prinse în piatră câteva mese. Aceasta a fost cabana, pe care o știam si eu. Inițial nu era electrificată, acest lucru producându-se mai aproape de zilele noastre. La cabană găseai întotdeauna oameni inimoși, unde puteai găsi un refugiu, puteai servi un ceai cald sau o bere Azuga rece. Sau pentru copii un sirop de fructe de pădure, culese chiar de cei de la cabană. Puteai să admiri priveliștea. Puteai să visezi. Ca o mică paranteză, așa cum foarte bine spunea colegul puiutea, mare diferență între cabanierii de altădată și proprietarii din ziua de azi!!!

The end. S-a sfârșit povestirea, s-a sfârșit și cabana!

P. S.

Rog webmaster să pună video youtube si să-mi accepte două poze preluate de pe un site, pentru a vedea cum arăta cabana la începuturi și cum arăta în anii copilăriei mele!

Mersi!


[fb]
---
Trimis de robert in 02.08.15 15:56:07
Validat / Publicat: 02.08.15 16:43:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BAIULUI (GÂRBOVA).

VIZUALIZĂRI: 2257 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 nu mai e mult, doar un pic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[02.08.15 16:43:27]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

===

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumeții în Munții Baiului (Gârbova)" (deja existentă pe sait)

Dan&Ema
[02.08.15 19:39:01]
»

Da, poveste trista disparitia cabanei piscul cainelui. Muntii baiului sunt intr-adevar feriti de cei ce polueaza natura si sunt usor accesibile. Sunt un bun inceput

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.08.15 19:59:47]
»

@robert.c - un călduros „Să le stea-n gât!” și din partea mea noilor proprietari ai cabanei unde cu aproape 4 decenii în urmă am sărbătorit terminarea celor cinci ani de liceu (industrial), împreună cu o mână de colegi și prieteni, cu toții iubitori ai muntelui.

Dan&Ema
[02.08.15 20:09:48]
»

@Dragos:

Ma raliez si eu urarii

Din pacate nu e singular cazul

Am povestit si eu acelasi fapt si despre cabana cheile turenilor.

Sa le stea in gat tuturor acestor parveniti

Sa ne amintim insa si cele frumoase petrecute de fiecare din noi pe la aceste ex-cabane

TEOANCA
[18.08.15 21:59:37]
»

@robert. c - Nu prea știu cu ce să încep. Mi-ai trezit atâtea amintiri și m-ai întristat așa de tare că mi s-au înghesuit cuvintele pe undeva, s-au blocat și nu mai vor să iasă...

De câte ori nu am fost acolo cu tata... acolo am învățat și eu să iubesc muntele, acolo mergeam să bem ceai pe terasa cu banci de lemn.

De câteva luni parcă mă încerca așa o dorință de a ajunge acolo. Bine că nu am ajuns, cu siguranță aș fi plâns dacă aș fi văzut în locul cabanei mele dragi nu știu ce... proprietate privată. Dânșii sunt din cei care nu fac ceai și ciorbă fierbinte pentru turiști este? Mă gândeam eu...

Poza aceea cu cabana este minunată.

Nu știu dacă este "the end" atâta vreme cât oameni ca tine păstrează cabana în amintire. Și ca mine, și sigur mai sunt.

Îți mulțumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, TEOANCA
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Munții Baiului (Gârbova):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060496091842651 sec
    ecranul dvs: 1 x 1