ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 3 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Turism de-o zi, ba, poate două: Cheile Nărujei și Lacul Negru

TIPĂREȘTE

În weekendul de-a fost mi-am oferit o plăcere : am ieșit, poate pentru ultima oară în acest an, pe Munții Vrancei, la Lacul Negru și pe Cheile Nărujei, ieșire despre care o să povestesc imediat, mai ales că vreau să mă laud și mor dacă n-o fac!

Condițiile meteo nu erau absolut încântătoare ca să te încurajeze să-ți iei cortul și rucsacul în spinare așa că am ales varianta de leneș, dar, mai rapidă, deplasat cu mașina.

Despre cazare nu am ce să vorbesc, am dormit la o cabană a unei exploatări forestiere, care este deschisă publicului, doar pentru cei care sunt vânători și au autorizație pentru vânatul mare, vânat care se găsește destul de ușor în zonă.

De aceea, cei care vor să viziteze zona, este bine să știe că ursul nu e chiar un animal drăgălaș, care face tumbe prin iarbă iar lupul e strămoșul câinelului și face sluj după un os. Cei care gândesc așa, pot vedea, de foarte aproape, cum se hrănesc aceste animale, sau, dacă nu văd, înseamnă că fie n-au mai avut timp, fie, au calități atletice deosebite!

Stați așa, nu vreau să sperii pe nimeni, dar, în această zonă de munte este bine să știți cum să vă luați unele măsuri de precauție dacă vreți ca specia umană să se perpetueze și cu ajutorul dumneavoastră!

De fapt, așa după cum v-am mai spus, Munții Vrancei sunt cumva aparte: chiar dacă nu au înălțimi amețitoare, Vf. Goru, cel mai înalt, abia are 1785 de m, iar culmile lor sunt cumva lungi și blânde, sunt munți aspri. Traseele sunt lungi, așezările omenești sunt mai rare, așa că, dacă vrei să-i faci ”la pas”, trebuie să ai oareșce antrenament, să poți s-aprinzi focul și cu lemne scoase din apă și să nu suni la ”Protecția consumatorului ” dacă, peste noapte, dormi în vreo stână părăsită și te plouă prin tavanul spart. Dar, Munții Vrancei au peisaje deosebite și fiind puțin frecventați, omul nu a putut face ce știe el cel mai bine, să strice!

Vreau să vă spun că am ajuns la locul unde urma să fim cazați vineri după-amiaza, pe la ora 18,30. Numai bine, se întuneca, așa că ne-am grăbit să ne punem calabalâcul care pe unde avea camera și să punem ceva pe masă.

Eram cumva dezolați pentru faptul că ploaia abia ce stătuse iar noroiul era măricel, cam până la butucul roții de TAF - o să vedeți poze.

A doua zi, când ne-am trezit dimineața, prima surpriză: afară erau 6 grade, dar, cu minus, adică, cum ar veni, ele nu erau.

Făcut poze la promoraca ce îmbrăca brazii până hăt, departe. Mirat îndelung dar, bucuroși cumva: gerul înghețase noroiul, așa că am putut merge, cătinel, prin pădure, după râșcove și ghebe, din care am și găsit. Un prieten, din cei cu care eram, este inginer silvic, el a spus că le știe și garantează ca-s păpabile, de aceea după ce l-am pus să se jure că nu-s ciuperci otrăvite, din alea de te fac să dai bună ziua la gâște, l-am pus să mănânce primul, dar, după ce am văzut că le mînca pe toate, nu-l mai puteam opri! Plus că avea și pușca la el și nu prea aveam cum să-l convingem să se oprească, că-l știm, trage bine și are grupare!

Ne-am mai umplut ziua uitându-ne la TAF-urile care trăgeau buștenii din pădure și, văzând în ce echilibru precar ajung să tragă buștenii, chiar i-am admirat pe băieții ăia, mulți dintre ei fiind de vreo 20, poate 25 de ani. Este un spectacol, vă garantez, atâta doar că nu se cade să te uiți, ca Lache, la cum muncesc alții, nu? Așa că, în cazul nostru, ne-am ocupat de degustarea unui lichid rubiniu, rezultat al celeilalte comori a județului Vrancea, pe lângă pădure: cultura viței de vie!

Aaa, uitam să vă spun: cel mai bun lucru care se poate întâmpla în acea zonă este faptul că nu ai semnal la telefon! Nimeni nu te poate suna, ceea ce, până la un punct, este minunat!!!

Lacul Negru

Ca să ajungi la Lacul Negru îți trebuie voință și încăpățânare, pentru că trebuie să urci la 1250 de metri, altitudinea la care acesta se găsește

Chiar dacă am parcurs o bună porțiune de drum cu mașina, de la un punct trebuie să mergi per pedes. Nu-i vorbă, peisajul te recompensează pe deplin. Eu am avut norocul să văd o ciută, căreia i-am făcut și poze, numai că a plecat înainte să-mi dea banii pe ea! Hm, rămân cu poza, asta e!

Se merge, la un moment dat, după ce cobori din mașină, vreo 15 de minute, poate 20, prin pădure. În cazul meu, promoroacă era groasă, de-o credeai zăpadă. Aerul nemișcat din pădure te făcea să pari ca-n ”Călăuza” lui Tarkovski. La un moment dat se vede lacul printre copaci și asta-ți dă avânt. Un și mai mare avânt îți dă cărarea îngustă și abruptă pe care cobori la lac. Promoroaca căzută și frunzele umede te ajută să-ți amintești despre gravitație și despre faptul că orice corp este atras spre pământ cu 9,8 m/s, dar numai în prima secundă, după care ea, viteza, se înmulțește exponențial. Bine că am doar 1,80 m și nu am căzut mai mult de o secundă!

M-am ridicat, strivind printre dinți o propoziție, nu tocmai civilizată, care se termina în cuvântul ”mă-tii”, nu poci să v-o spui în integralitatea ei, dar bănuiesc c-o deduceți și fără calcule, matematice sau logice, exagerate.

Chiar când m-am ridicat, am văzut în față, cum curgea Pârâul Lacului Negru, ceea ce mi-a adus liniștea și bruma de educația în purtări.

Normal, fac poze la repezeală, căutând unghiuri pe care nu le-am mai folosit atunci când am mai fost pe-aici.

Ajung la podețul ce trece peste turbărie și la panoul care ne anunță că am ajunsără la Rezervația Lacul Negru. Nu mi-e dor să restudiez efectele gravitației asupra propriei persoane, așa că, în timp ce înaintez spre lac, calc pe marginile pontonului, pe bârnele care se văd pe sub scânduri.

Lacul este parțial înghețat dar, cu atât mai frumos! Nu se mișcă nici o frunză iar efectul vizual este și mai aparte : contrastul alb al promoracei, cu imaginea molizilor în lac, de un verde închis, aproape negru. De aicea și numele lacului, cred că v-ați dat seama.

Lacul are o adâncime de cca 7 metri și, cică s-ar fi format printr-o alunecare de teren, dar aceată variantă nu e demonstrată științific, nu știu de ce grupul de savanți englezi nu se ocupă de așa ceva?!

Mai este cunoscut și ca ”Lacul Plămâna” după o plantă care-și arealul numai în acea zonă, plantă ce ar avea efecte curative în bolile de, ați ghicit, plămân, stomac și ochi. Din păcate, această plantă este pe cale de dispariție chiar dacă, în Vrancea, numai în acea zonă s-ar mai găsi.

Lacul, scrie în cărți, are o suprafață de cca 1 ha, doar că nu e vorba numai de luciul de apă ci și de turbăria care-l înconjură. Toate astea le știu din capul meu, să n-apuc să mor dacă vă mint! De aia nu pun nici o ghilimea, să se oftice webmasterul!!! :D

Dacă vreți să aflați mai multe despre el, iote, puteți citi, aicișa: biodiversitate.ro/rezerva ... judetul-vrancea, ori pe alte siteuri, pe care vă las plăcerea să le găsiți singuri, de capul vost'.

Mai trebuie spus că, la Lacul Negru se poate ajunge dinspre Herestrău, cazul nostru, dar și dinspre Cheile Tișiței, dar, numai pe jos, de aceea drumul este indicat să fie făcut doar vara, pentru că e traseu destul de lung, ziua este mai mare și lumina mai multă, ca și căldura, dealtfel.

În și din Lacul Negru curge și se scurge Pârâul Lacului Negru, care devine, câteva sute metri diferență de nivel, afluent al Nărujei.

După ce ne-am săturat de stat la Lac, hai înapoi!

Tot pârdalnica de gravitație face ca urcușul să fie cumva anevoios pe acea cărare. Pauze ceva mai dese, de tras sufletul și, în cazul meu, de tușit. Aerul tare și efortul mă ajută să-mi studiez plămânii, care au ieșit din mine și-o rup la fugă, pe cărare, înaintea mea. Ce se spunea despre planta aia, ”plămâna”?

Urc, înapoi, la tăpșanul unde lăsasem mașina și-mi dau seama că chestia cu Tarkovski nu mai ține, suflu ca o locomotivă cu abur și tușesc de sperii vânatul pe o distanță de 350.261 de km pătrați, deci, am ieșit dintre granițele țării. Nu vă mint, eu pot!

Mă gândesc că moartea nu e atât de rea și mă uit după un loc în care să zac, cu grație, fără să mă murdăresc, numai că, gata, ajung la luminișul din apropierea locului unde parcasem. De aici mai sunt 5 minute și, am scăpat!

Am ajuns, înapoi, la mașină. Mi-a mai revenit respirația, plămânii sunt și ei în cutia toracică, acolo unde mămica mea mi i-a montat la naștere. Dacă respir normal, mă și dau mare, că e ușor și drumul e foarte frumos, iar Lacul, oh, lacul e minunat!!! Toți mă cred, că doar ce fusesem acolo, prin iulie, deci, nu impresionez pe nimeni.

De pe acel platou fac câteva poze, e senin și văd Vf. Pietrosul, printre doi brazi. Pac, fac o poză, ca să dovedesc că era acolo!

Cheile Nărujei

Coborâm de la Lacul Negru, pe drum forestier, lejer defundat. Se vede până, hăt, în zare, e senin și peisajul, din nou o spun, extrem de generos.

Ajungem la locul unde mai multe pârâiașe-și adună apele și formează râul Năruja. Suntem la Izvoarele Nărujei și, de aici, vom merge până la Nistorești, pe lângă acest râu.

Năruja este afluent al Zăbalei, în care se varsă în dreptul comunei Năruja, vreo 20 de km mai jos. În tot acest timp adună apele pârâiașelor din munte ca să-și tragă puterile să sape prin stâncă, formând Cheile Nărujei.

Cheile Nărujei taie prin stâncă și lasă descoperite straturi de gresie la care mă uit fermecat. În pădure lumina și căldura Soarelui încă nu a pătruns, țurțurii înghețați atârnă pe vegetația inundată de apă, formând frumuseți fragile, delicate.

Trecem pe lângă cabana de la ”Bursucărie” și pe lângă mai multe cabane care acum sunt părăsite. Trecem și pe lângă tăpșanul unde, pe vremuri nu atât de îndepărtate, era calea ferată de mocăniță. Acolo se încărcau vagoanele cu bușteni care erau apoi transportați mai sus și duși apoi, cu funicularul, la Comandău, la fabrica de cherestea. Normal că am stricat totul, doar era făcut de Ceaușescu! Acuma, după ce am stricat calea ferată, stricăm drumul : din loc în loc TAF-urile scot buștenii pe care-i târâie în troliuri, creind făgașe și șleauri adânci. Trebuie să fii artist să te ții cu mașina pe crestele șleaurilor!

Aproape de Nistorești, Năruja iese din chei, învolburată dar, limpede. De aici, albia se lățește și Năruja se liniștește. Doar la inundații, cum au fost cele din 2005, mai iese din albie și mușcă din drum sau grădinile oamenilor, dar, asta e natura!

Intrăm și noi în Nistorești, dăm de asfalt. Pauză de spălat, dacă nu mașina, măcar parbrizul și farurile. Nu de alta, dar ne întâlnim cu lumea civilizată și tre' să dăm frumos!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 27.10.14 15:20:16
Validat / Publicat: 27.10.14 16:50:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNȚII VRANCEI.

VIZUALIZĂRI: 11913 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Lacul Negru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 71050 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

webmaster
[27.10.14 16:49:55]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumeții în M-ții Vrancei" (deja existentă pe sait)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismis
[27.10.14 17:13:14]
»

@căpcă1: Nu mai apucai sa te votez prima, ca avusei treaba: sa ma tavalesc pe jos de ras, cu mainile de burta! Ca am speriat si catelu', care nu pricepea ce pati sobra (dealtfel ) lui stapana!!!

Bravo, bre capcaune!

buterfly*
[27.10.14 17:32:10]
»

Ete na, astea-s deja povesti vanatoresti, pardon, capcaunesti! Pardalnica asta de gravitatie face ravagii!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.10.14 18:01:34]
»

@webmaster - Da, e mai bine așa, nu mi-am dat seama! Mulțumesc pentru apreciere!

Safta Radu
[27.10.14 18:02:34]
»

Citind acest rewiev, am avut impresia ca sunt in pădurea fermecată a lui Shrek, atat de frumos si de captivant este.

Un articol excelent, bine„impănat" cu nuante umoristice, alese cu maiestrie.

Felicitări, căpcăunule!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.10.14 18:07:30]
»

@crismis - Da, bine că tu râzi și io era să mor!

Ei, am exagerat și eu un pic, nu mă auzeam de la 350.261 ci, doar de la 350.260 și un pic de km pătrați!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.10.14 18:09:48]
»

@buterfly - N-are importanță că-s povești, musai să le spui frumos, este?

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.10.14 18:12:18]
»

@Safta Radu - Mersi de laude! Locul este chiar foarte frumos, să știi! Poate faci o vizită, de ce nu? Cât despre Shrek, asta e, nu e frumos să spui tuturor cum arăt!

Până la urmă, de ce crezi că am nicknameul pe care-l am?!

mireille
[27.10.14 18:36:16]
»

@capca 1... uite că am împușcat eu superbonosul... da pă mine nu mă prinzi prin peisajele astea niciodată, că nu am vointă, si nu-s pescar de altitudine... mă multumesc să văd pozele si să te aplaud din fotoliu... mă mai ozonez si eu... merci

monicap
[27.10.14 18:42:15]
»

@căpcă1 - Bunaaa,

Mii de multumiri. Pentru mine ca pentru mine, dar pentru ca fata mea doreste sa iti citeasca si ea review-urile nu am cuvinte. Generatia ei (13 ani) nu prea le are cu cititul, iar parerea ei in acest moment este ca ar trebui sa scrii o carte (nu e primul review pw care am chemat-o sa il citeasca, iar acum de abia asteapta), asa ca asta spune foarte multe. Sincer, pentru mine intuneca orice altceva, desi m-am abonat sa citesc tot ceea ce scrii inca de acum cateva saptamani cand te-am descoperit.

Tine-o tot asa!!!

P. S. Pana la urma poate are fata mea gura aurita si iese si vreun bestseller din toate "parerile" astea ale tale.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.10.14 18:46:50]
»

@monicap - Păi, bine Monico, așa am ajuns, să râză copiii de mine?!

Sigur, este cel mai măgulitor compliment pe care l-am primit veodată și, sincer, îți mulțumesc!

Cât despre scris cărți, ei, asta e cam greu, ar trebui să am niște gânduri pe care alții să nu le întrezărească, iar eu s-aduc o revelație tuturor, ceea ce, știm cu toții, nu este cazul!

Încă o dată, mulțumesc pentru laude!

Cu mult respect, pentru ambele mele cititoare!

Zoazore
[27.10.14 19:17:51]
»

Dom'le, esti mare! C-o mana votam si cu ailalta ma tineam de burta de ras! Speriu lumea p-aici! Normal ca, votand doar c-o mana, n-am ajuns decat le F. UTIL/ F. BUN. Deste scurte, deh!

Sa-nteleg ca ti-a trecut raceala de te-avantasi asa, pe coclauri? Daca tot ne-am adunatara di pi ghios di ras, undi mai merjim la primblare?

Tare frumos le graiesti si tare mi-i drag sa te citesc!

Peseu: Licoare aia era sec sau demi-sec? La neste ghebe m-as baga si io! Cu un demi-sec alb!

monicap
[27.10.14 19:17:53]
»

@căpcă1 - stii care e faza cu cartile in ziua de azi? Daca nu sunt si (macar un pic) haioase nu ii atrag deloc pe copii. Si nici pe majoritatea adultilor.

Ei bine, nu e nevoie neaparat de idei revolutionare, uneori ajuta si sa scrii mai pe intelesul nostru al tuturor ceea ce altii au mult prea batatorit, dar in limbaj... sa zicem... academic... sau poate "de lemn"?

Iar felul in care se combina in articolele tale datele concrete cu parerile proprii conduce, in general, la dorinta de a vedea si/sau citi mai mult (iar asta e ceea ce conteaza cu adevarat). Si, de asemenea, la dorinta de a spune si altora: "uite, ar trebui sa citesti ce a zis ala despre... "

Asa ca deocamdata, ideea fetei mele nu pare deloc rea din punctul meu de vedere!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.10.14 19:20:47]
»

@mireille - Dacă ești o fire sedentară, prinde bine un sprint prelungit, cu ursul pe urmele tale, te ajută să-ți așezi altfel prioritățile în viață!

Mulțumesc pentru superbonus!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.10.14 19:23:19]
»

@monicap- Să spunem, ca la ”România Literară”, pe vremuri : ”Deocamdată, nu! ”

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.10.14 19:27:50]
»

@Zoazore - Ha, tu ești ca-n culmea înotului : cu o mână înoți și cu cealaltă, dai din picioare!

Și, nu te mai lua de deștele tale, că votează bine, minunatele de ele , ce dacă-s scurte, doar nu ești pianist !

Mie, ca bărbat mândru, vrâncean verde ce mă aflu, îmi plac numai vinurile seci, dar, dacă vrei altceva, se găsește!

Ghebe, sunt bune și ele, mai ales ca garnitură. Păi, nu e păcat de vinul ăla, să-l bem după ghebe?!

Zoazore
[27.10.14 19:42:07]
»

@căpcă1 -Ha, tu ești ca-n culmea înotului : cu o mână înoți și cu cealaltă, dai din picioare! = normal. Dunarea mi-a stat capatai.

Vin sec si urcat pe munte... Nu prea cred! Ala-i bun descantat la o vorba, la caldura, nu-n fuga si cu plamanii la 10 m distanta (in fata, in spate, nici nu conteaza!)

Da cine-a zis ca "dupa"? Merge si-nainte si-n timpul. Ca bun e oricand! Ca ce-are una cu alta? Ghebele cu treaba lor, vinul cu treaba lui...

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.10.14 19:59:46]
»

@Zoazore - Deci, da!

Eugenia55* †
[28.10.14 09:14:34]
»

Nu stiam cui sa te asemui mai bine, Calistrat Hogas sau Geo Bogza?

Acum stiu, esti Geo Hogas! ))

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[28.10.14 09:21:49]
»

@Eugenia55: poi, înseamnă că am talentul celor doi în sumă aritmetică, nu?

crismis
[28.10.14 09:24:11]
»

@căpcă1: Ba poate chiar in produs!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[28.10.14 09:27:28]
»

@crismis: sărut mâna, speram să mă laude cineva, face bine la moral marți dimineața!

vali crintea
[27.11.14 19:28:13]
»

aici am fost si eu, la lacul negru si regret ca nu am putut sta mai mult de 2 ore. Era o liniste care te lasa sa te regasesti, sa evaluezi bunul si frumosul din viata. Frumos, tare frumos! din pacate nici localnicii nu stiu bine unde se afla lacul si e cam greu de gasit chiar si dupa semnele turistice ale traseului marcat!

cateva fotografii mai am si eu p-aici . Oricum imi e jena cu ce am scris daca compar descrierile !rnhttp://omulvaly.wordpress.com/2014/10/10/lacul-negru-din-vrancea/

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.11.14 19:41:06]
»

@vali crintea: ei, cu marcajul este o problemă, e pus mai devreme cu vreo 5 km. Scrie pe AFA, ai ce!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, crismis, Eugenia55*, monicap, Safta Radu, vali crintea, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în M-ții Vrancei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066484928131104 sec
    ecranul dvs: 1 x 1