ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2008
DURATA: 3 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Munții Vrancei - sălbăticia la ea acasă, I

Ilustrație video-muzicală
Evanthia Reboutsika - ''A Touch Of Spice'' ''The Universe''


TIPĂREȘTE

Acum câteva postări v-am trecut Tunelul Mare de pe Cheile Tișiței, după care v-am abandonat.

Nope, nu sunt o mamă rea, doar că am avut destule locuri prin care am mai călătorit.

Fac o pauză și vă spun că Munții Vrancei nu sunt chiar pentru începători, dacă nu sunt însoțiți de oameni care știu bine locurile; chiar dacă, în general, sunt munți cu coame blânde, Munții Vrancei sunt răzvrătiți.

Ca să mergeți pe Munții Vrancei vă trebuie un minim de echipament: un costum de haine, neaparat ”Armani”, niște pantofi de lac, băieții, iar pentru fete, o rochie de seară cu decolteu adânc, pantofi cu toc de 15, farduri și rujuri și oja de rigoare, toate adăpostite între-o poșetă ”Louis Vuitton ”. Dacă nu aveți toate astea, atunci luați-vă un cort, un sac de dormit, o folie de plastic, un bidon de păstrat apa, o cană și un castron de tablă, o lingură, o brichetă sau chibrite, o lanternă, ceva haine de schimb, dar, mai simple, așa, ceva conserve, nu, nu neaparat caviar, merge și cateva conserve de carne, bucăți de șuncă, niște cuburi de supă instant, niste pliculețe de ceai, un primus, mai multe cubulețe de zahăr, niște plasturi, ceva pastile, eventual, încă o pereche de încălțări de schimb. Nu, nu vreau să vă sperii, în general, atunci când cari cu cârca, nu prea vrei să te umpli de lucruri ce se vor dovedi total inutile.

Ar fi minunat să știți să citiți o hartă: prima condiție e să nu o țineți pe dos sau cu susu-n jos, să fiți optimiști și să manifestați un rezonabil bun simț în a vă aprecia puterile. Mai țineți cont de faptul că un drum de 7-8 ore pe munte, cu tot calabalâcul în spate, este echivalent cu vreo 10 ore de mers pe drum șes, așa că propuneți-vă realist distanțele pe care doriți să le parcurgeți. Fiți, deci, precauți dar nu posomorâți, viața poate fi frumoasă și când te plouă iar tu stai cu folia de nailon pe tine, cărându-ți rucsacul!

Munții Vrancei însemană mult efort, de aceea și descrierea călătoriei nu primește prea multe vorbe :cât aș fi de glumeț, nu prea ai despre ce să râzi, atunci când mergi, de nebun, uitându-te, în față, ca să vezi cât mai ai până la vârful unde vrei s-ajungi și, în spate, ca să vezi de unde ai plecat.

Am făcut acest traseu în aprilie 2008, cu mai mulți prieteni, cu ghid, același Florin, despre care v-am mai povestit. Omul știe locurile bine și este obișnuit cu mersul pe jos și prin pădure. Noi n-am făcut altceva decât să-l ascultăm, pentru că l-am acceptat, imediat, ca fiind ”tăticul nostru ”. Am trecut, în două zile, de fapt, cam trei, de la Cheile Tișiței, la Vf. Coza, în prima zi și apoi la Lacul Negru, după care am mers spre Lăcăuți și Vf. Goru, în cea de-a doua zi și, în ultima, ne-am întors spre Vf. Pietrosu și apoi, prin Cheile Nărujei, spre civilizație, în com. Nistorești.

Sincer, v-aș minți dacă aș spune că mai știu exact toate denumirile, mai am fotografiile pe care le-am făcut atunci, fiecare și apoi, le-am unit pentru toți.

O să vă descriu parte din drum, așa după cum l-am parcurs, pe zile. Ideea acestui review este aceea de a vă arăta cât de frumoși sunt Munții Vrancei și de a înțelege de ce sunt atras de ei. Și, la vară, când voi merge pe acolo, poate că o să mă întâlnesc cu vreunul dintre voi, care mi-a citit rândurile și pe care l-am convins să-mi urmeze pașii.

Acestea fiind spuse, hai să plecăm :

Ziua I :

Plecăm, pe la ora 9,30, prin Rezervația Cheile Tișiței, sus, până la Tunelul Mare. Drumul e relativ lejer, se merge pe lângă Tișița, trecem de câteva ori peste poduri improvizate, unele construite chiar de Florin, pe vremea când răspundea, ca inginer silvic, de Rezervația Cheile Tișiței. Omul ne arată, cu mîndrie și, chiar cu bucurie, un podeț pe care l-a construit el singur, bine, cu ajutorul celor cu care lucra.

Se merge întins, așa încât, după vreo 2 ore jumătate, pe la 12, în cazul nostru, am ajuns la Tunelul Mare.

Trecem pe partea cealaltă și intrăm pe Valea Tișiței Mari, spre Lunca Largă. Găsim o stână părăsită, cum sunt mai toate în această perioadă, unde ne oprim să mâncăm, care ce și-a adus de-acasă, dar, mai ales, șuncă și alte alea.

Urmăm apoi cursul apei, trecem pe lângă Culmea Gurguiata și Golul Roibului, urcând spre Cârnituri.

Aici ne oprim și ne tragem sufletul, ne numărăm și aflăm că suntem toți. Pauză de fotografii, ne uităm înapoi și vedem Valea Tișiței și câteva din satele din zonă.

De aici, plecăm, mai departe, pe drumul de creastă, spre La Uluce și, în continuare, spre Vf. Coza, trecând prin Șaua Geamăna.

Am avut, pe tot drumul, parte de vreme bună, chiar dacă era după topitul zăpezii, măcar nu ne-a plouat, deși, de multe ori ne-am întîlnit cu ceața. Parte din poze arată lucrul ăsta, mai ales în Șaua Geamăna. De aici se vede Vf. Coza, ceea ce ne dă putere în plus, în picioarele cumva vlăguite, dar și Vf. Cristianu, prilej de alte poze.

Nu am urcat chiar pe drumul de creastă, am mers cumva pe un drum ce ocolea pădurea, până am ajuns la Stâna Hăuleștenilor, sub Vf. Coza, unde ne-am oprit și am înnoptat.

Cam asta a fost în prima zi, până am aprins focul, până am făcut câte ceva de mâncare, am stat și am și băut o gură, mai mare, recunosc, de vin. Faptul că am dormit în stână, chiar dacă nu era încă folosită, ne-a dat putere să dormim bine, fie din cauza conștiințelor neîncărcate sau, din cauza oboselii.

Acuma, până mâine dimineață, vă las și eu să dormiți. Revin mâine, cu ziua a doua!

Haidi, pa!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 03.12.14 23:55:40
Validat / Publicat: 04.12.14 08:30:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNȚII VRANCEI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1885 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Ieșirea din Tunelul din Cheile Tișiței și vedere spre Valea Largă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [04.12.14 10:48:10] »

Un vot pentru superbonus!

Yersinia Pestis [04.12.14 11:15:52] »

@traian. leuca: mulțumesc, sper că reviewul merită superbonul!

Rodel [04.12.14 17:44:59] »

Iar m-ai luat cu tine pe cărări de munte. Mi-a prins bine, așadar, mulțumesc.

Yersinia Pestis [04.12.14 17:49:07] »

@Rodel - Ei, păi mai am un episod, postat astăzi și, încă unul, pe care-l postez mâine. Dacă tot te-am luatcu mine, hai să-ți arăt câțiva munți frumoși din Vrancea. De atunci și până astăzi, nu au fost schimbări prea mari, poate doar o stână să se fi distrus total.

Locurile sunt chiar frumoase, sincer și, chiar dacă traseele sunt lungi, nu sunt istovitoare, culmile Munților Vrancei fiind domoale.

Deci, mai ai de citit și, poate că și de votat!

Oricum, mulțumesc pentru laude!

Qvadratvus [04.12.14 22:57:59] »

Marcajele erau bine întreținute?

Yersinia Pestis [04.12.14 23:01:54] »

@Qvadratvus: în 2008 nu prea, oricum Florin știa bine traseul. Iar in 2013 am urcat cu masina din Comandau. De prin 2010 am înțeles că s-au refăcut marcajele.

Qvadratvus [04.12.14 23:10:46] »

Faini munți, mi-au căzut cu tronc din prima și m-aș întoarce oricând acolo.

Yersinia Pestis [04.12.14 23:17:04] »

@Qvadratvus: Da, Muntii Vrancei chiar sunt frumoși. Eu vreau sa urc pe Coza dinspre Tulnici și s-ajung la Cascada Hornuri (Mioarele), e un traseu de vreo 5-6 ore, dus-întors. Apoi, mai sunt trasee din Vintileasca, spre cabanele Giurgiu, traseu pe Cheile Nărujei spre Cascada Mișina, trasee de cca 8 ore, dus-întors. Sa vină primăvara, că abia aștept! O seară plăcută!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13 [05.12.14 01:23:19] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

P.S.

Nu ştiu dacă am mai spus acest lucru, dar în general pozele sunt cele pe care le ˝asortez muzical˝ sau cele care mă inspiră , aşa am procedat şi în cazul acesta....

Yersinia Pestis [05.12.14 07:51:11] »

@webmaster13: nu am alte propuneri!

radu.puscarciuc [08.07.16 23:48:59] »

Din păcate, descrierea traseului, începând cu părăsirea Tițiței Mari (deși textul nu precizează acest lucru), nu este conform cu... terenul. Tișița Mare se părăsește la gura pârâului Gurguiata (și nu Cristianu/Cristianu Mare - cum apare în ghidurile uzuale, de ex. cel din colecția Munții Noștri -, care este ma în amonte). Se urcă, pe marcajul triunghi roșu care ne-a și adus până aici, pe valea acestuia până în Golul Roibului, o șa poienită de unde, spre stânga (N) se ajunge la Stânca Gurguiata, înainte (E), pe punct roșu, la Stâna Vidrenilor și, mai departe, la fosta stână Cârnituri, iar la dreapta, pe același triunghi roșu, se ajunge în Șaua Geamăna, pe sub Vf. Coza (și nu Cristianu cum apare pe placa indicatoare - dacă mai este - din Șaua Geamăna), împădurit, fără belevederi. Din Șaua Geamăna se poate coborî spre stânga (E), pe bandă roșie, trecând pe sub Vf. Cârnituri, în poiana fostei stâne Cârnituri și, mai departe, prin Strâmtura Cozei, în satul Coza (com. Tulnici); plecând din Șaua Geamăna spre vest se coboara, pe bandă roșie, la izvoarele La Uluce, apoi se urcă în Șaua Golici de pe culmea vestică a Muntelui Coza, sau se coboară, pe punct galben, pe lângă Stâna Hăuleștenilor, în valea Mioarele, apoi a Cozei (deviind, eventual, pe la Cascada din Horn). În Șaua Golici se află Stâna Săcăluș.

Legendele fotografiilor sunt, și ele, în contradicție cu realitatea. Astfel, în fotografia 7 locul nu este La Cârnituri ci Golul Roibului; 10 și 11 nu sunt luate din Cârnituri, ci din Golul Cozei; în 13,14 și 15 se privește nu din Vf. Coza, ci din Golul Cozei/Golici; în 17 și 18 nu se vede Șaua Geamăna (care, oricum e mai în spatele - E - locului La Uluce); în ultimele două fotografii nu se vede ceea ce se spune, iar la ultima locul de fotografiere nu este ȘLaua Geamăna.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Qvadratvus, radu.puscarciuc, Rodel, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în M-ții Vrancei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062672853469849 sec
    ecranul dvs: 1 x 1