Hai sa recunoastem ca generatia noastra, cea a anilor 2009-2011, sufera de-o oarecare uzura. Uzerii acelor ani, sunt cam uzati, ei si-au cam pierdut entuziasmul ce-i carateriza in anii anteriori. Eu am observat cel mai bine acest lucru, caci, la finele anului trecut asistam inca la un specatacol AFA extaraordinar, chiar daca era un pic cam furtunos, un mega-show al concurentei, cu bunele si relele sale, o disputa a review-urilor de valoare. Ecourile erau multe si spumoase. Ne mai haraiam unul cu celalalt, dar ne si distram. Saitul mi se parea mai viu, mai dinamic, discutiile erau ceva mai libere, nu axate doar pe teme turistice. Era un fel de masa rounda, un forum national, aproape fiecare user era un cavaler al acestei mese rotunde, review-urile mai interesante erau disecate pana la miezul noptii. Da, da! se statea “in ecouri” pana la miezul noptii, pana cand Webmasterul, aflat si el la capatul puterilor, trebuia sa intrerupa firul discutiei. Era un adevarat show mediatic national, plin de lumina si culoare, un spectacol, care, mie, chiar daca am mai fost si pedepsit de cateva ori, mi-a placut la nebunie. Revin dupa 6 luni, in iulie 2012, si ce vad? In aceeasi sala de spectacol, luminile rampei de-abia mai palpaie, muzica rasuna in suradina, entuziasmul anilor trecuti a scazut brusc, e liniste, ecourile sunt putine, cartonase? ... nu se mai dau deloc!... review-urile sunt subtirele, unele sunt de genul “A fost excelent, recomand! ”, altele, dimpotriva, “A fost groaznic, de evitat! ”: . Poze? Zero. Sau prea putine. Sunt bune si aceste review-uri “mono-idee”, macar te avertizeaza asupra a ceea ce e bun sau prost prin lumea turismului autohton sau international.
Review-uri minutios elaborate, precum cele din anii trecuti, n-am mai vazut insa, decat foarte putine in acest an.
“End of the line! ”…
E un capat dureros de drum pentru o generatie, incepe, alta, din mers sa preia stafeta informarii turistice, a aparut “next generation”…
Hai sa vedem insa, ce idee isi face, un “new entry” ce doreste sa scrie ceva pe AFA… el se inscrie acum, cand 60-70% din review-uri sunt scurte si superficiale, asadar, noul nostru inscris va crede ca review-urile de acest gen, fara forma si fond, sunt regula, iar celelalte, mai lungi si intens elaborate, sunt exceptia. In anii trecuti era tocmai invers. Da! , …vor zice uzerii cei noi, “cei din anii trecuti erau stimulati prin premii saptamanale si anuale”. E-adevarat, si se pare ca acesta este unul din pincipalale motive ale apatiei de azi. Zicala cu “da’ mie ce-mi iese la treaba asta, nene Iancule? ” e valabila in orice domeniu de activitate”. Niciodata n-a avut viata lunga “arta de dragul artei” ci a castigat mai degraba “arta cu tendinta”.
Altruismul, la un moment dat, moare, e strivit de rigorile si avantajele pragmatismului. Si omul e-un mecanism ciudat, e ca si delfinul, care face ghimbusucuri doar la vederea unui pestisor, chiar daca acesta e departe, la capatul unui tunel.
Uzerii de ieri sunt uzati pentru ca ceea ce-au scris ei, nu se mai prea citeste… e si greu sa alegi dintre atatea sute de mii de review-uri, pe cel optim, cel pe placul tau… ai nevoie de rabdare si mult timp, intr-o lume, in care “timpul inseamna bani”…se citeste doar “tintit” si adeseori doar ceea ce e scris in momentul de fata… foarte rar se mai citeste, “din urma”, adica ceea ce s-a scris in trecut. Uzura apare si datorita avalansei mari de review-uri, n-ai decat o zi, doua, la dipozitie pentru a fi citit si cunoscut. Apoi, saitul mai e si suprasaturat de informatii pe anumite teme. Nu e deloc interesant sa citesti de 14 ori acelasi subiect. Uzura apare si din epuizarea bagajelor “de calatorie” ale uzerilor veterani. Sau poate si din imposibilitatea noastra, a tuturora, de a influenta, prin review-urile noastre. unele aspecte negative intalnite in turism. Inca nu “clientul nostru, e stapanul nostru” ci “patronul hotelului nostru, e stapanul nostru”. Prea putine reactii publice au aparut la rubrica “dreptul la replica”.
In concediu plecam de 2-3 ori pe an, plus mai adaugam un numar de 12-15 week-end-uri in care mai iesim din casa. Deci, practic, putem scrie aproximativ 20 de review-uri pe an. Saitul supravietuieste in special datorita numarului mare de uzeri si in special celor “new-entry”, care apar pe sait cu un bagaj de informatii proaspete.
Dar? Cum gasim noi acest sait, AFA in hatisul informaticii? Din pura intamplare! Asa cum l-am gasit si eu… Am trecut pe la inceputul anului, pe la mai multe agentii turistice din orasul meu, nimeni nu stia insa de AFA, sait turistic, care, cred eu, ar trebui sa fie “un instrument de lucru al fiecarei agentii turistice din tara”…, ajungi pe AFA din intamplare, atunci cand cauti ceva pe un alt sait de informare, in speta “Google”, care publica tot ce misca, si vei vedea, undeva, mai in fata sau mai pe la coada si cate un review de-al nostru.
In acest an, uzerii sufera si de-o uzura morala… e clar ca “greii” din anii trecuti ar mai putea scrie inca si azi, cand PMA-ul nu mai are valoare, e simoblic si premii nu mai exista dar ce folos sa devii “in satul tau fruntas”? ce folos sa concurezi si sa fi citit doar de useri incepatori care de-abia acum invata ABC-ul scrierii unui review serios. Ca veteran, ai dori sa concurezi, sa fii citit si apreciat mai ales de cei din generatia ta, care, trebuie s-o recunoastem, astazi zac intr-o letargie profunda.
Uneori, ca sa gasesti cate un review bun, trebuie s-o pornesti ca Diogene cu-o lumanare aprinsa, inca de dimineata, si sa-l cauti prin tot orasul…
In cele 6 luni, timp, in cand am lipsit, incet-incet, unii useri de valoare si-au facut bagajele si-au plecat…e trist, dar nici un om nu e de neinlocuit, … saptamana aceasta am citit, in plina perioada a concediilor, multe review-uri…un mare procent dintre ele sun neilustrate, ori se stie ca o fotografie face cat zece cuvinte, si-apoi, aceste review-uri, nu depasesc in lungime o jumatate de pagina. Sunt scrise in graba, sunt superficiale, ca si cand autorul ar dori sa ne spuna cate ceva, dar fara sa-si risipeaca prea mult timpul si energia. “Pai mie ce-mi iese daca scriu 5 pagini, daca ma documentez serios, daca pierd 2-3 zile pentru un review, sau il scriu in 10 minute? El va fi pus pe-acolo, pe undeva la gramada, si-apoi uitat, dupa ce va fi stat pe monitor, in atentia tuturor, o zi sau doua…”
Gandind asa, ceea ce vei da, vei si primi inapoi.
Asadar, in acest an asistam la un schimb de generatii, generatia anilor trecuti, cea care mie mi-a placut prin tot ceea ce a facut, e inlocuita, treptat, de o alta, care deocamdata este in tranzitie si bajbaind, isi cauta drumul spre afirmare. Onoare insa celor cativa veterani, ultimi mohicani, care nu vor sa se dea batuti si continua sa scrie din pasiune, in continuare, review-uri frumoase! Onoare si celor “new entry”, care au invatat “din mers” de la cei mai “batrani” sa scrie un review de calitate!
Trenul AFA merge mai departe, el s-a oprit doar pentru cateva momente, n-a fost decat o halta in care a coborat o generatie si s-a urcat alta.
Eu va doresc tuturor, drum bun!
Poftiti in vagoane!
Dorgo
@Web, te rog videoclipulhttp://www.youtube.com/watch? v=cwqhdRs4jyA
Trimis de dorgo in 13.07.12 06:58:44
40 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2
40 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Scri mai sus generatia anilor 2009 / 2011 cea a veteranilor
Spui ca generatia acelor ani nu mai are entuziasm, eu unul am scris in ultimul timp destul de mult, bine sau mai putin bine asta e alta treaba.
Pot sa mai scriu despre unele locuri din calatoriile afara sau in tara din anii trecuti dar nu ma grabesc.
Parerea mea e ca ramii aici doar daca depasesti acele mici sau mai mari rautati care din cind in cind mai apar si aici.
Felul cum ai pus problema e ca nu mai e acea placere de a scrie, ca se scrie prea mult (cantitativ) si uneori neinteresant.
Cum procedez eu citesc doar ce mi se pare interesant, ce nu trec mai departe si nu comentez, unii mai noi altii foarte noi pe acest site comenteaza si daca trebuie si daca nu. Am spus foarte clar... uni...
E de bine sau nu e alta discutie care merita alt review.
Ce ai fi vrut... sa fi ramas doar veteranii 2009 / 2011?
Spui ca a coborit o generatie si a urcat alta, generatia aia inca exista si citeste mai departe unii chiar mai si scriu cite ceva.
Pe mine unde ma incadrezi ca nu fac parte din generatia veteranilor 2009 / 2011?
@dorgo inca de cand ai pomenit despre "uzura userilor" intr-un review anterior, stiam ca va urma asa ceva , in timp ai mai facut cateva afirmatii care s-au dovedit false, gresesti si acum, am prieteni care atunci cand se hotarasc sa mearga in vacanta se documenteaza, in primul rand de pe AFA, citesc despre tot ce s-a scris in legatura cu locatia care urmeaza sa o viziteze, eu am votat -1 aceste impresii, nu-mi plac in general aceste speculatii, deduceri personale si filozofari si pentru ca nu cred ca m-am uzat, fi sigur ca atunci cand voi avea ceva nou de spus o voi face negresit, si cred ca in situatia mea sunt multi altii, mereu ai avut tendinta sa confunzi acest site cu un fel de "Cenaclu literar turistic". Este adevarat ca mai multi useri aflati in topul clasamentului de anul trecut anul acesta au scris mult mai putin sau nimic, categoric unii dintre noi se uita doar la "pestisor" insa acestea sunt putini si acest lucru te-a preocupat mereu mult prea mult... Pe de alta parte, site-ul a capatat consistenta si maturitate si o importanta arhiva turistica, de curand am fost la Manastirea Hurezi, a "n"-a oara, am mai scris despre aceasta manastire si nu cred si mai ales nu-mi place sa scriu de doua ori despre acelasi lucru, asta ca sa-ti raspund la una din intrebarile tale.
Vorbesti de lipsa review-urilor elaborate... cauta putin in urma la impresiile postate de la inceputul anului de catre userii de top din anul acesta si vei vedea ca nici acestea nu lipsesc!
Un singur lucru mai am de spus, in ianuarie 2009 cand m-am inscris eu pe site, impresiile erau in proportie de 99% despre hoteluri realizate intr-un stil mult mai telegrafic decat acum... asa ca...
@Nicu, tu esti unul dintre stalpii saitului, unul dintre putinii "vesnic entuziasti", nu te pot incadra decat in acesta ultima categorie... dar... asta e senzatia mea prezenta, pe care nu mi-o pot schimba... mi se pare ca-n perioada toamna-iarna a anului trecut, non-turistica, era mai multa emulatie pe sait, mai ales la nivel de ecouri, decat e acum, in perioada de plin sezon... cat despre "greii" saitului din anii anteriori, ei pot reveni oricand... ajunge doar sa "Creedence Clear Water Revival"... prima iubire nu se uita usor...
@Cristian_h, privitor la cei care scriu bine doar cand apar premii, stii c-am mai discutat, e problema delfinului si a pestisorului, iar delfinul, este cel mai inteligent animal din mediul acvatic, precum omul este in mediul terestru... poate de aceea omul a ajuns mai departe decat delfinul, pe scara animala, pentru ca el a facut si anumite lucruri ne-remunerate, doar din placere... surse de informare turistica exista multe... cea mai buna sursa e un prieten adevarat, care a fost deja pe-acolo sau pe dincolo... in nici un caz agentiile de turism sau reclamele de pe internet... acestea doar iti deschid anumite cai si-ti ofera anumite preturi... un clasament al celor mai bune surse de informare turistica inca nu s-a facut, nici nu se poate, aici, e ca si la restaurant, concediul ti-l alegi in mod subiectiv, precum mancarea al carui gust iti convine... AFA pt mine a fost utila, spre exemplu am ales Zakynthos, dupa un review de-a lui @motaneata... acel review succint m-a convins+legatura grozava cu avionul... pana atunci eram axat pe un tur Halkidiki "by car"... fara indoiala ca si eu voi mai scrie, e o prostie sa tii informatii si imagini doar asa, pentru tine ca sa putrezeasca intr-un album cu amintiri, acoperit de praf... eu cred ca si din cel mai scurt review sau idioata discutie, se poate invata cate ceva... nici mie nu-mi plac astfel de review-uri care nu spun si nu rezolva nimic, dar aparitia unei situatii noi pe sait (avalansa de review-uri lapidare), m-a determinat s-o semnalez... cat despre cenaclul de literatura turistica, stiu, ai dreptate, alaturi de literatura SF, notele de calatorie, sunt considerate ca fiind cea mai periferica parte a literaturii, oricine poate scrie ceva despre un voiaj de-al sau pe undeva sau altceva despre galaxia cosmica nu stiu care...
mai este un motiv, poate nu generalizat, de a scrie cat mai putin sau deloc: timpul.
nu ma consider un "stalp" al saitului, dar consider ca am contribuit cu cateva informatii turistice.
de peste un an nu mai scrisesem nimic, pana ieri, cand am scris impresiile despre cazarea din Grecia, unde am fost prima data.
asa cum mai discutam cu amici si am mai spus-o si pe site, lipsa timpului chiar nu mi-a dat voie sa scriu, cu toate ca am ceva in sac: Mexic, inclusiv Acapulco, Moscova, Izmir, Budapesta, Istanbul si altele. si nu ma refer la povesti de vacanta, ci despre locurile de cazare, pentru ca acestea sunt cele mai importante atunci cand incepem sa ne organizam vacanta.
povestile despre locuri si plimbari le citim dupa ce ne-am organizat cazarea.
despre cele patru destinatii, puteam sa scriu, in urma cu vreo 2-3 ani, cam 15-20 de impresii, plus concediul din aceasta vara.
eu, ca sa scriu 15-20 de impresii la exigenta pe care mi-o impun, imi iau peste o luna, fara sa tin cont ca vin acasa dupa 7-8 seara iar sfarsitul de saptamana este cu treburi, copii, lectii. in conditiile lippsei de timp, uite ca nu am scris nimic.
nu pot scrie din bucatele de cate 15-20 minute.
la un moment dat m-am gandit sa scriu telegrafic, cam 5-10 randuri, astfel incat sa dau impresia generala a locului de cazare si apoi detalii la solicitare.
cred ca spre astfel de impresii ne indreptam in contextul zilelor pe care le traim.
in plus, nu mai am timp sa citesc integral unele impresii, atunci cand incep povesti de vacanta, despre ce nu a mancat ala micu si lipsa mustarului de la masa.
cat priveste importanta AFA, cred ca am fost primul care a spus ca este mai important decat tripadvisor.
oriunde ma duc, prima data caut imformatiile pe AFA si sunt mandru ca sunt membru. mi-am lipit si stickerul pe masina (cred ca tot primul am avut aceasta idee, inainte de intalnirea de la Piatra Mare) si am mai propus niste stickere pentru a le lipi, cu acordul proprietarilor, direct la locul prin care trecem.
importanta AFA creste cu fiecare an, si cel mai important este sa ne putem extrage informatiile necesare, nu sa citim cate curbe sunt la stanga si cate la dreapta.
in plus, tot noi suntem cei care facem alegerea, indiferent ce ni se recomanda. de exemplu, pentru vara asta mi s-a recomandat ceva, tot pe Thassos, dar eu am ales altceva, pentru ca am crezut ca acel altceva mi se potriveste mai bine. si asa a fost.
@cosminp... e pacat sa nu scrii despre locurile pe unde ai umblat prin lume, daca n-ai timp, cred ca se impune sa-ti angajezi o secretara...
Cat despre stilul telegrafic din vremea bunicilor, care revine acum in forta, mi-ai dat o idee... saptamana trecuta am fost la baila Ocna Sibiului... cred ca voi scrie cel mai scurt review posibil, ceva de genul "Dragii mei. STOP. Ieri am fost la Ocna Sibiului. STOP. Apa era sarata. STOP. Namolul, negru STOP. Mai multe nu pot sa va scriu. STOP. Ca plange ala micu. STOP. "
Forumurile de discuţii, siteurile de acest gen, evoluează şi ele... Au perioade mai bune, perioade mai slabe, momente de respiro sau de superficialitate, merg înainte sau pur şi simplu se opresc în loc, căzînd pur şi simplu în desuetudine. Evoluţia unei astfel de platforme de discuţii sau de opinii, dincolo de un anume punct necesită o politică de dezvoltare. Politca şi programele respective necesită timp, resurse, colaboratori... Este greu să întreţii un asemenea site, este dificil să-l dezvolţi, e complicat să menţii "în funcţiune" o masă critică de useri cu rol de "motor"...
Gusturile evoluează şi ele, provocările la fel. Eu de exemplu am prins (vina este a portalului AFA, of course...), gustul scrierii unor articole documentate şi care tratează o anumită destinaţie exhaustiv, aşa că de la începutul anului mă joc de-a Wikipedia... Asta nu înseamnă că nu am de gînd să mai scriu aici, doar că am devenit mai... selectiv.
Te salut!
Aș dori să nu crezi că am ceva personal cu tine. Pe fond cred că ai motive întemeiate să susții mare parte din cele afirmate de tine. Ce m-a deranjat este referirea la noii veniți (printre care mă număr), pe care o consider pripită, superficială și mai puțin documentată. Dacă ai observat, indirect te-am susținut prin anumite aprecieri ale mele referitoare la unii "seniori" ai site-ului și la un anumit șablon al comentariilor.
Apreciez chiar curajul de a spune lucrurilor pe nume, care, dincolo de conținutul care a avut exprimare civilizată, intră în profunzime, din partea unuia care, bănuiesc, are suficiente informații să-și susțină afirmațiile.
Fără supărare, cu stimă și cu respect, îți urez numai bine!
@Qvadratvs... Felicitari!... E grozav ceea ce faci, mergi tintit pe un areal mai restrans, se pare ca e mai bine sa aprindem o lumanare in intuneric, decat sa dorim mereu sa aducem soarele de pe cer si sa luminam cu el intreaga lume... la capitolul tau de pe Wikipedia, interesant, zic eu,
"Peloizi Peloide Nămol terapeutic Nămoluri terapeutice", voi avea in curand o interventie, despre namolurile din Cetatea de Balta, Gherla si Ocna Sibiului...
Deci, pe curand!
@dorgo: cu riscul total de a fi off-topic, imi exprim parerea vis a vis de literatura SF si notele de calatorie. Pentru a scrie SF este nevoie de extrem de multa imaginatie, creativitate si viziune. Iar afirmatia ca "literatura SF si notele de calatorie sunt considerate partea periferica a literaturii" (iata ca am muscat momeala), ma face sa ma gandesc la Jules Verne, printre multi altii si la Plesu cu ale lui "Comedii la Portile Orientului", acestea fiind cele doua "rime" care mi-au sarit in minte, asa pe negandite. Nu toti pot fi Jose Freches
Si nu, nu oricine le poate scrie. Parerea mea.
@AK-AR de RUMÂN, salutare! Am dorit sa fie o tema de discutie... despre "new-entrY", numai de bine!
Deocamdata, asa simt eu, poate gresesc, dar cred ca traim un moment de cotitura, cand generatia astora ca mine, care scriu de cativa ani literatura turistica si comenteaza mult, va fi inlocuita cu "new-entry" pragmatici, care exprima doar esenta lucrurilor si nu mai comenteaza nimic, poate ar trebui si noi sa mai invatam de la ei si sa ne adaptam, adica sa scriem mai exact, mai informativ, mai scurt, fara atatea floricele si povesti inutile, pe care oricum nu le mai citeste nimeni (cazul meu), poate ar trebui sa scriem in stilul unui "ghid turistic informativ alfabetic", pentru ca orice informatie sa fie gasita cat mai rapid... voi incerca acest lucru in review-ul viitor...
Timpul le va rezolva pe toate si, se pare ca "lipsa de timp" a tuturora, va duce intr-un final tot acolo la un "site accelerat si preponderent telegrafic" (daca acesta nu a si aparut deja), ca sa-l parafrazez nitel pe @cosminp...
@MCM... asa-i, ca sa scrii literatura SF pe care s-o citeasca cineva, nu e usor, dar in curand presimt ca si imaginatia omului va fi limitata si cuantificata la algoritmul (0-1) al ordinatorului, caci haosul si excesele gandirii trebuiesc controlate, iar emisefera cerebrala cea responsabila de sentimente si tot ce e frumos, se va atrofia, iar noi in lumea noastra vom ramane, "nemuritori si reci", precum Luceafarul...
@dorgo: ce ati spus imi pare un scenariu sumbru de-a dreptul kafkian, despre viitorului omenirii. Refuz sa cred, cu tot respectul, ca sentimentele si frumosul in toate aspectele lui vor disparea. Asa sunt eu, mai naiva/credula/optimista si increzatoare in emisfera noastra stanga. E ditamai emisfera, daca era doar un ghem de neuroni, exista un risc, dar asa...
Eu pariez pe emisfera stanga
@dorgo: Păi aştept cu interes impresiile dv. (mai puţin însă polemicile...) despre nămolurile cu pricina din Cetatea de Balta, Gherla si Ocna Sibiului.
P. S. Nu de alta, dar înafară de interesul meu strict particular, pot fi folosite şi drept "legături externe" pe Wiki...
Oricum, m-aş bucura să vă văd angajat mai puţin în polemici şi mai mult în reluarea "muncii de reconstrucţie" a imaginii potenţialului balneoclimatic şi balneoturistic românesc... O ''polemică mică" aşa... de antrenament, face bine, relaxează şi oferă idei sau direcţii noi şi aduce spirit proaspăt, ce-i prea mult însă... strică, IMHO.
P.P.S. Ce părere aveţi de Borsec şi Amara ? Cu ceva muncă, multe dintre paginile altor staţiuni balneoclimaterice ar putea fi aranjate astfel, de către cei care le apreciază ...
Permiteti-mi sa intervin si eu cu ceva, citind numai impresiile lui @dorgo, pentru ca stau prost cu timpul si nu pot citi si ecourile... E cald, e week-end si am o groaza de facut.
Userii vechi cred ca si-au schimbat prioritatile, fiecare a scris pentru ca a avut un alt timp la dispozitie, nu credeti?
Sunt de acord cu ideea de schimbare a prioritatilor, sunt de acord cu ideea de schimbare a nevoilor, intr-o unitate de timp mai mare sau mai mica, dar nu sunt de acord cu ideea lipsei de timp.
Atat timp cat ne face placere sa "executam" orice fel de activitate, gasim loc si vreme. Eu de cativa ani nu am timp sa merg la sala, si totusi petrec ceva ore in fata tastaturii.
Asadar avem timp pentru lucrurile care ne aduc satisfactii, indiferent de natura lor.
@MCM... 1. -corect, mie cele mai multe satisfactii mi le-a adus deocamdata emisefera "literelor", pentru cea a "cifrelor" mult am mai patimit, mai ales ca nu intelegeam de ce formula apei e E=mc2 si a alcoolului nu e H2O...
2. - majoritatea review-urilor le-am scris noaptea...
@magdalena... si eu stau prost cu timpul, uite, a aparut soarele si eu ar trebui sa fiu la ora asta la Baile Sangeorgiu ca sa fac baie si niste poze... pe deseara, cred ca va apare un scurt review... ieri nu se putea sta in apa, excelenta de altfel si limpede ca-n Grecia, din cauza multimii oamenilor... toti s-au dus ieri, pt ca pretul era doar 20 de lei, azi e 26!!!
@MCM, eu ajung acasa de la job zilnic la ora 20.00 si am doi copii, din care unul mic. La ora aia imi ocup timpul cu familia mea. Dupa ce culc copiii la ora 22.00, ma apuc de gatit pana la miezul noptii. Uneori gatesc dimineata la ora 6.00, inainte de a ajunge la job. Sambata e zi de smotru, mai pe romaneste spus. Si duminica mi-o petrec cu familia. Nu am timp decat pentru lucrurile care trebuie facute. Chiar nu am timp pentru lucrurile care mi-ar aduce satisfactii, decat pentru acelea care presupun timp de calitate impreuna cu familia.
Eu am scris 2 ani pe site, asiduu, cand am stat in concediu de crestere copil. Si multi dintre cei care scriu des au alt timp la dispozitie, sunt convinsa de asta.
@magdalena: felicitari, ti s-au schimbat prioritatile pentru o bucata de timp. Si copiii merita cu prisosinta fiecare moment al nostru. Sunt total de acord cu tine.
@dorgo - Am scris astăzi 2 ecouri și mi-am propus să mă opresc măcar o luna de zile, ca să nu supăr pe Webmaster. Totuși, citind review-ul dv., cu orice risc, nu pot să tac si spun cu toată convingerea că aveți multă dreptate. Sunt de curând logat pe acest site, dar îl citesc de 2 ani. Azi, parcă nu mai este ce era în 2010-2011, ani de vârf al sit-ului A F A. Simt o strângere de inimă.
@Mihai18 -
”Am scris astăzi 2 ecouri și mi-am propus să mă opresc măcar o luna de zile, ca să nu supăr pe Webmaster.
WM NU se supără așa, cu una, cu două. Și nici cu 99...
Uneori, ne mai supără CE spun unii utilizatori, care ocolesc sau ignoră regulamentul, dar cum nu este și cazul tău - poți să scrii liniștit: până la adânci bătrâneți (ca mama Michi), sau până la prima boacănă - precum dom' doctor Dorgo, aici de față.
@Mihai18 - I. -Nu e tocmai vorba de o uzura a uzerilor, unii uzeri, de orice varsta, mai au in sac destule rview-uri si energie in suflet, poate chiar si entuziasm, dar... s-a umplut paharul saitului... cand esti a 15-a roata de la carutza care scrie despre o locatie turistica si mai ales vezi ca s-a cam scris totul despre acea locatie si tu nu faci decat sa repeti ce-au scris altii, zau ca iti piere tot cheful. Esti convins ca nu te va citi multa lume. Ori farmcul acstui sait e ca sa fii citit de cati mai multi. Efectiv, nu printre randuri. Ba parca iti place sa fii si comentat sau sa ti se puna intrebari pe la 'ecouri" etc... Suprasaturaraea cu informatii a unui sait, e ceva normal, logic si asta duce la scaderea interesului cititorilor in cautarea de ceva nou. oria a gasi azi, o locatie nous, despre care inca nu s-a scris nimic, e foarte greu. Si n-are rost sa te duci pana acolo doar de dragul de-a oferi ceva nou. Asta nu inseamna ca AFA a fost o idee rea. Ea si-a avut varful ei de forma in urma cu cativa ani, cand marile saituri de informare (californiene) inca nu acaparesera piata romanesca. Priveste un review turistic AFA din 2010-2012, care are cateva mii de vizualizari, se scria si se citea in prostie, parca atunci descoperisera si romanii America... totul era supervotat. Si priveste astazi, aceleasi teme, cat de putin interes starnesc, cateva sute de vizualizari... nu stiu care e solutia de repornire a motoarelor, habar n-am... poti sa dai premii cu carul, sa acorzi titluri onorifice, sa numesti consilieri pe tari, daca vom ramane tot la proportia de 99% cei ce profita si 1% cei ce muncesc efectiv (din cei 50.000 de uzeri), tot n-am facut nimic... mai scriu si eu pana la sfarsitul anului, apoi, trag cortina. Lumea de azi e hiperinformata (turistic)
II. -Reusita unui concediu depinde de multi factori, precum, dimpotriva, ajunge unul mic (vremea, o indigestie, etc) ca sa ti-l strice... de obicei, cele mai reusite concedii sunt cele ce se fac in familii, in grup de prieteni, cu oameni pe care-i cunosti bine dinainte si care, daca apar probleme pe drum, stiu sa intoarca raul spre bine si negativul spre pozitiv... a mai aparut si facebook-ul, unde cateva sute de prieteni "cunoscuti", unii de-o viata, abia asteapta sa schimbe info-turistice cu tine... "life goes on"... obladi, oblada, iar... uneori n-avem ce face, desi e greu, sa invatam sa ne bucuram si singuri de-un concediu nu neaparat pentru/cu altcineva...
Călin ( @dorgo ), are românul o vorbă : "nici pământul galben nu te schimbă"
Sunt convins că vorba aia a fost creată pentru tine. Nimeni, niciodată nu te poate schimba!!! Ai rămas acelaşi... vorbăreţ, chiar şi când nu ai nimic a spune... Văd că iar mori de grija saitului astuia, care ţi-a demonstrat, nu o dată, că poate merge înainte şi fără tine şi fără mine. Dar, tu-i duci grija mai departe Ar fi comic, dacă nu eşti tragic, dragul meu!
Păcat, dragul meu prieten ardelean (cum îţi plăcea ţie să mă alinţi)...
Cred că mai bine rămâi pe linia de scriere a review-urilor, c-ai cam coborât şi acolo ştacheta, şi-i păcat. Erai cel mai bun povestitor de pe sait... odată!
Am descoperit întâmplator acest fir de discuție... Și nu pot fi de acord cu unele afirmații. Cum că site-ul nu mai e ce a fost în 2011.
Ba, bine că nu! Eu m-am înscris în 2013 și, de atunci, încoace, au fost manifestări de top pe site. Există un grup de „review-eri” (sic!) care aduc sarea și piperul.
De fapt, mereu va apărea cineva care să reîncingă atmosfera, pentru că asta face parte din legea firii
Apoi, nici cu faptul că poți fi a n-șpea roată la căruță, atunci când scrii despre o destinație ultra comentată, nu sunt de acord.
De ce?
Păi, tocmai pentru că timpul trece. Dar nu într-o lamentație epigonică, ci pentru că lucrurile se schimbă. Adică, un review din 2011, oricât de detaliat ar fi, reflectă situația din 2011... Deci, orice altă părere, din 2015, este valoroasă, chiar dacă reflectă exact aceeași locație.
Deși este greu de crezut că descrierile și trăirile vor fi identice. Tocmai, pentru că suntem diferiți, două review-uri chiar contemporane despre același loc pot să dezvăluie aspecte diferite.
Deci, merită scris, merită citit.
Și nu pentru niscaiva recompense, ci pentru simpla plăcere de a împărtăși!
@creivean - Draga amice, "Uzura uzerilor", e un rw. filozofic despre uzerii AFA asa ca sunt in topic daca am grija acestui sait. Nu e un review despre munti, ape si orase. Da! Asa este eram cel mai bun povestitor de pe sait, aveam entuziasm, lumea ma aprecia, dar stii tu, ajungerea in top naste invidie, unii si altii care m-au atentionat ca e sait de informare nu de povesti, apoi au aparut vreo 59 de avertismente, cartonase, 50% din perioada mea pe sait a fost suspendare. Eu pot trai fara AFA, si ea poate trai fara mine si fara tine, care nu mai prea scrii ca pe vremea cand erai lider... fiecare are uzura lui... (dar voi scrie eu, la toamna, despre zona ta... Sofronea, Curtici, Felix, 1 Mai, Madaras, wow, ce de obiective turistice... Cat despre valoarea AFA? Totul e relativ, dar cand dai multi veterani afara de a Steaua lui Dukadam si Hagi, campioana Romaniei si Europei (sau deicd ei ca nu mai e cazul sa joace), ramai cu Steaua cea de azi, care ia bataie si de la ultima clasata s jaca cu tribunele goale... Un sait valoros e cel ce stie sa-si pastreze valorile nu sa caute mereu altele... (Unde e Geori, Madalena, Ileanzxperta, Diaura, Ionesunic, Popescu Borsa, Cristianii, Tora si multi altii, care ti-era mai mare dragul sa-i citesti? Unde e "sarea si piperul saitului", Motaneata, Santana, Valimi, Zapacitu, Flavius, AlexMacedo si altii, cu replicile lor umoristice subtile, ce-mi inseninau zilele? ... "New entrii", Capca, Ariciu, Zuftim, au umor, dar separe ca sunt, stele cazatoare... "stele care pier, mor"...) AFA poate trai si merge inainte, uneori alearga, alteori se taraie si fara oameni de valoare precum si noi putem trai fara AFA. Pt. mine, saitul nu e o religie, e un divertismet al zilei, printre altele. Nu regret deloc c-am scris ceva vreme pe AFA, mi-am pastrat mana calda pentru unele lucrari baleno-saline ale mele mai importante si am mai dat si cateva informatii lumii. Eu am fost cel privilegiat. Am invatat sa dau mai mult decat sa primesc, premiile, cu exceptia unuia, care nu era dat de AFA, le-am donat sau le-am refuzat pe toate. Asa ca, amice, hai, sa traim si sa ne bucuram de concediile de azi si de maine...
@webmaster - Treaba cu boacanele, e adevarata, la gradinita si pe terenul de fotbal sau volei (unde se dau si acolo avertismente si cartonase ca si pe AFA)... eram mereu penalizat, eram un rebel, dar mereu in frunte... am scris si pe saituri "fara nici un regulament", in Franta, Belgia (unde mai scriu, dar acolo nu se expune automat tot ceea ce scrii, doar valoarea conteaza, nici macar pozele, selectia e mare) sau pe inca 2 saituri turistice din tara (unul s-a desfiintat), pe aceste saituri, ma simt si m-am simtit excelent. Aici, esti un Dumnezeu, se organizau intalniri ale fanilor cu scriitorii, anuale, daca ajungeai o vedeta erai asaltat de intrebari, daca scriai o carte, erai asaltat pentru autografe, (sau le dadeai pe revista saitului) se legau prietenii adevarate, barfa si invidie nu exista (de obicei urma o masa festiva data de organizatori)... din pacate, aici pe la noi, auzeam o vorba ciudata "de-abia astept intalnirea AFA urmatoare, ca sa ma distrez si sa am ce scrie... ". Asta e, fiecare sait, cu regulile sale, le respect...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Atenţionare specială — scris în 20.08.24 de Michi din BUCURESTI
- Dec.2023 Crăciun atunci, Crăciun acum... — scris în 16.12.23 de AZE din SIBIU
- Nov.2023 500 — scris în 21.11.23 de robert din BUCURESTI
- Nov.2023 O mini Întâlnire AFA, așteptată de mult timp. — scris în 12.11.23 de pepsi70ro din CONSTANTA
- Oct.2023 De ce se scrie, se citeşte, se votează mai puţin reviewurile AFA? (II) — scris în 19.10.23 de Michi din BUCURESTI
- Oct.2023 De ce se scrie, citeşte şi votează mai puţin reviewurile AFA? — scris în 15.10.23 de Michi din BUCURESTI
- Aug.2023 Iulianic, primul user AFA care a postat 1000 reviewuri — scris în 30.08.23 de Michi din BUCURESTI