Sărbătorile pascale în pandemie
Ar fi trebuit să fie Eco Resort - Butuceni, Republica Moldova. În anul de grație 2020. Cu doar 3 ani mai înainte făcusem un circuit Între Prut și Nistru și deci cunoșteam Satul tradițional Butuceni cu meandrele râului Răut, cu frumoasele case moldovenești cu porți albastre, cu vechea mănăstire din peșteră, cu vecinătatea sitului arheologic Orheiul Vechi… Butuceni este probabil cel mai spectaculos și - din punct de vedere istoric - unul dintre cele mai valoroase locuri din Basarabia străbunilor mei. Pitorescul locului și atmosfera tradițională a resortului în care gustaserăm bucate alese pregătite după rețete moștenite din moși-strămoși ne-au făcut să planificăm încă din iarnă o revenire în satul tradițional Butuceni pentru sărbătoarea Paștelui. Dar, atunci, în 2020, n-a fost să fie.
Pandemia de Covid-19 care ne-a bulversat tuturor viețile ne-a făcut să amânăm pentru anul următor bucuria Paștelui în Moldova părinților mei. Plătiserăm doar un avans și cum se spunea că agențiile nu au cum returna banii plătiți în avans (aceștia fiind - zice-se - deja avansați la unitățile prestatoare de servicii), în plus dorind în continuare să petrecem un Paște la Butuceni, nu ne-am gândit o clipă să solicităm returnarea sumei achitate. Contractul a fost refăcut cu datele calendaristice schimbate, iar noi ne-am văzut de viața încorsetată de restricțiile pandemice până în primăvara acestui an.
Anul 2021 n-a venit cu relaxarea mult dorită și mult așteptată. 30 aprilie 2021 - data la care trebuia să pornim spre Butuceni - se apropia. Agenția turistică ne presa să achităm diferența până la 309 euro/persoană (pentru 4 nopți), în timp ce veștile privind situația pandemică - atât în România, cât și în Republica Moldova - erau din ce în ce mai sumbre. La întrebarea dacă programul turistic va putea avea loc, agenția turistică nu răspundea nimic. Pretindea doar bani. Bani pe care eram pregătiți să-i achităm, dar la ce bun să întregim suma datorată și să mai așteptăm încă un an cu suma plătită integral? Că doar Paștele se celebrează o singură dată pe an. Am cerut agenției să schimbe contractul oferindu-ne o destinație în România, la o altă dată, dar n-am avut răspuns nici la această solicitare. Prin e-mail, cererea de a achita diferența sosea sistematic însoțită de amenințarea pierderii sumei deja achitate în caz de depășire a termenului limită.
Ce era de făcut? Am încercat găsirea unor răspunsuri pe alte căi. Contactată, pensiunea Eco Resort - Butuceni ne-a răspuns că “dacă hotarul permite” , suntem așteptați oricând. Tot atunci am aflat că agenția din România nu a achitat pensiunii nici un avans. Contactând persoane avizate de la Chișinău - din domeniile administrației publice și din sănătate, inclusiv directorul Spitalului Clinic Municipal Chișinău, precum și mai multe cunoștințe din Moldova ale soțului meu (soțul meu a arbitrat tenis de câmp mai mulți ani în Republica Moldova) - am fost sfătuiți să amânăm petrecerea Paștelui în Basarabia - Eco Resort Butuceni pentru o perioadă în care în Republica Moldova nu va mai exista riscul de infectare cu Covid-19.
Atât Ambasadei României la Chișinău, cât și Ambasadei Republicii Moldova la București, am adresat întrebarea privind posibilitatea de călătorie peste Prut în actualele condiții. Nu am primit nici un răspuns. Suntem prea neînsemnați pentru a fi luați în seamă, instituțiile de acest gen având treburi mult mai importante. În paralel, urmăream atenționările și sfaturile de călătorie în condițiile Covid-19 publicate și actualizate periodic de Ministerul Afacerilor Externe din România, iar veștile nu erau deloc îmbucurătoare.
Când în Republica Moldova premierul interimar Aureliu Ciocoi a anunțat Deciziile Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică și anume interzicerea întrunirilor în masă, a organizării de festivaluri, târguri, nunți, cumătrii și a altor evenimente cu participare masivă, când în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.) nu sunt premise grupuri mai mari de 3 persoane, când persoanelor în vârstă de peste 63 ani le este strict limitată ieșirea din locuințe, când centrele comerciale și unitățile nealimentare vor fi deschise doar până la ora 18.00, când piețele agro-alimentare și nealimentare vor activa doar în intervalul orar 07.00 - 15.00, iar restaurantele nu vor fi deschise decât până la ora 20.00, am înțeles că nu se întrevedea posibilitatea efectuării programului turistic pentru care optaserăm. Nu puteam risca petrecerea Paștelui închiși într-o cameră de pensiune, cu mâncarea lăsată la ușă și fără putința de a efectua nici una dintre activitățile prevăzute în programul turistic.
Considerând că nu este normal a plăti o sumă suplimentară pentru un program turistic care - evident - nu se putea realiza deloc sau nu se putea realiza în condițiile contractului, am refuzat plata acceptând pierderea avansului.
Nu trece prea mult și - la o zi sau două - agenția intermediară ne anunță că - în condițiile actuale - agenția organizatoare anulează programul turistic Paște în Basarabia, bucuria Învierii dincolo de Prut și ne oferă posibilitatea constituirii unui depozit pe numele titularului de comandă sub formă de voucher cu valoarea achitată până în prezent, voucher posibil de utilizat pentru o vacanță în România. Adică ceea ce le tot ceruserăm noi și ne tot refuzaseră. Chiar dacă am fi fost vaccinați, testați sau dacă făceam orice fel de declarații la trecerea frontierei, ce fel de călătorie cu autocarul, atâtea ore, ar fi fost aceea având masca pe figură? Cum puteam participa la activitățile colective desfășurate la pensiune (înroșirea ouălor, prepararea de plăcinte, foc de tabără, dans, slujbă de înviere la biserica din sat) sau cum puteam efectua vizite la obiectivele prevăzute în program, noi fiind un grup mai mare de 3 persoane?
Așadar, n-am avut parte nici în cel de-al doilea an de urarea de bun venit a gazdelor de la Butuceni care ne-ar fi primit cu un vin bun și cu renumitele plăcinte moldovenești. N-am avut parte nici de cazarea în casele țărănești recondiționate și dotate cu toate utilitățile cu care este obișnuit orășeanul zilelor noastre (în călătoriile mele anterioare, am văzut aceste case decorate tradițional, dar cu băi proprii, cu televizoare și cu piscină). În Sâmbăta Mare n-am urmărit și nici n-am participat efectiv, împreună cu gospodinele pensiunii, la înroșirea ouălor și la prepararea plăcintelor, a turtelor și a altor bucate moldovenești care - în mod tradițional - alcătuiesc coșul de bucate. În tradiția locală, coșul este nelipsit de la slujba de Înviere. Bunătățile se sfințesc, apoi, aduse acasă, vor fi servite la masa pascală. Tot sâmbătă, după cină, ne-am fi adunat cu toții în jurul unui foc de tabără, iar la miezul nopții, cu lumânări și cu coșurile încărcate cu bucate, am fi plecat în convoi spre biserica ortodoxă din Orheiul Vechi pentru slujba de Înviere a Domnului și pentru a lua lumina sfântă. La întoarcere, după ce degustam bucatele sfințite, ar fi urmat câteva ore de odihnă pentru că a doua zi ne așteptau alte surprize. În Duminica Paștelui, o plimbare cu căruța prin satul Butuceni, apoi un prânz tradițional, o vizită la Mănăstirea Curchi - unul dintre cele mai importante monumente ortodoxe ale Moldovei, un veritabil exemplu de arhitectură basarabeană...
Dar, cum spuneam, nimic din toate astea nu s-a întâmplat. Am rămas acasă, în confortul atât de bine cunoscut nouă. N-am asistat la pregătirile de sărbătoare alături de gospodinele pensiunii de la Butuceni și am frământat pasca și cozonacii cu propriile mâini. Nu am vopsit ouă. De câțiva ani obișnuim să le cumpărăm gata vopsite - și foarte bune - din supermarketurile noastre. Proveniența lor? Anul trecut erau ouă din Polonia, vopsite în Olanda (scria pe ambalaj) și vândute românilor. Anul acesta, la țara de proveniență scria doar Germania. Germania cea omniprezentă, țara producătoare a majorității produselor consumate în România.
Cum a fost slujba de Înviere? În nici un caz cum ar fi fost slujba de Înviere oficiată la biserica din satul tradițional Butuceni. La București, pandemia ne-a împiedicat să mergem la slujba de Înviere. Anul trecut, sechestrați în case, am primit lumina sfântă la bloc. Prin grupul de Facebook al complexului rezidențial în care locuim am fost anunțați că lumina sfântă a sosit și ne așteaptă pe măsuța de la parter pentru a o lua și a o aduce în case. Anul acesta a fost adusă de credincioși și lăsată la parter pentru ca cei care nu s-au putut deplasa până la biserică să o poată lua.
Și așa, în liniște, în doi, între zidurile locuinței noastre, am petrecut a doua oară Paștele care trebuia să fie sărbătorit în grup, la Eco Resort - Butuceni, Republica Moldova.
Hristos a înviat!
P. S. Dacă cineva dorește să știe care a fost agenția care a intermediat sau agenția organizatoare a acestui “fericit eveniment” , răspund cu plăcere prin mesaj privat. Pe AFA nu putem menționa nume de agenții turistice nici pentru bune și nici pentru rele.
Trimis de iulianic in 02.05.21 18:36:18
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@iulianic: Îmi pare tare rău de ce ţi s-a întâmplat Iulia, mai ales că am vizitat Butuceni pe urmele tale şi-mi aduc aminte de reclamele lui Eco Resort. Este pur şi simplu bătaie de joc cum unele agenţii vor să ne ia banii şi să nu dea în schimb niciun serviciu, nicio garanţie. Lasă că de la vară (oare?), cu siguranţă de anul viitor drumeţiile lumii vă aşteaptă. Gândeşte-te că având atâtea comorbidităţi cum se spune mai nou, eu am circulat până la 84 de ani. Să vă ajute Dzeu să recuperaţi anul ăsta pierdut şi anul viitor, Paşte la Butuceni!
@Michi: Da, este ceva ce nu ni s-a mai întâmplat niciodată în viață. Dar nici printr-o pandemie de Covid n-am mai trecut. Sperăm că viitorul le va lumina pe toate.
Satul tradițional Butuceni din Republica Moldova a fost pentru mine o experiență plăcută, de aceea am vrut să petrecem și un Paște acolo. Intuiam că ar putea fi pe placul nostru mai ales pentru că unele obiceiuri moldovenești (de peste Prut) le mai știam de la părinții mei, ambii basarabeni.
Până la urmă, la insistențele noastre, agenția ne-a oferit un voucher pentru o destinație din Romania, la alegerea noastră. Totul e bine când se termină cu bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Atenţionare specială — scris în 20.08.24 de Michi din BUCURESTI
- Dec.2023 Crăciun atunci, Crăciun acum... — scris în 16.12.23 de AZE din SIBIU
- Nov.2023 500 — scris în 21.11.23 de robert din BUCURESTI
- Nov.2023 O mini Întâlnire AFA, așteptată de mult timp. — scris în 12.11.23 de pepsi70ro din CONSTANTA
- Oct.2023 De ce se scrie, se citeşte, se votează mai puţin reviewurile AFA? (II) — scris în 19.10.23 de Michi din BUCURESTI
- Oct.2023 De ce se scrie, citeşte şi votează mai puţin reviewurile AFA? — scris în 15.10.23 de Michi din BUCURESTI
- Aug.2023 Iulianic, primul user AFA care a postat 1000 reviewuri — scris în 30.08.23 de Michi din BUCURESTI