GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ia liubliu tebia, China! (ultima parte)
Articolul de fata pune laolalta o mica parte din experientele deosebite traite in China! Acolo am descoperit pretuirea pentru viata si bucuria de a trai in aprecierea valorilor simple, firesti - o tara al carui model de dezvoltare, ar fi un studiu si pentru cei ce ne reprezinta la nivel inalt.
Dar cine sunt eu sa-i schimb pe altii?!
Daca ar fi avut intuitia si curajul guvernantilor lor, astazi nu ne-am mai fi zbatut in marasmul crizei fara sfarsit, in care am fost, suntem si vom fi!
Prezentul articol este o pledoarie pentru locurile si orasele vizitate sau nevizitate de mine, dar n-o sa-mi gasesc linistea pana cand si acestea din urma nu vor fi bifate!
Beijing vezi impresii
Am sa-ncep acest tur urbanistic, cu capitala in care, tara functioneaza pe baza orei locale, iar limba de aici a devenit dialect standard.
Beijingul (Orasul de Nord) este un oras vesel, reconfortant si, in ciuda aglomerarii urbane cu peste 20 de milioane de locuitori, pare aerisit.
Capitala are un renume fara precedent, in care comunismul coexista cu trecutul imperialist si cu prezentul capitalist, pe fundalul istoriei stralucitoare a dinastiilor imperiale.
M-am simtit implinit cand am petrecut cateva zile, intr-un oras cu o populatie egala cu cea a tarii mele. Si chiar m-am simtit imparat plimbandu-ma nestingherit prin parcurile, palatele, templele unde au trait odinioara adevaratii regi ai dinastiilor imperiale.
Acum toata ,,plebea'' din lumea intreaga, ii calca in picioare resedintele!
Trebuie sa retineti, ca reperul principal in toate plimbarile din aceasta metropola, a fost si va fi, bulevardul Jianguomenwai (Changan), o artera cu o istorie bogata si aproape egala cu cea a Chinei, care taie practic orasul, de la est la vest - fiind limita care separa partea de nord cu cea de sud. Sub acest bulevard, lung de peste 30 de kilometri, se afla si cea mai veche linie de metrou, ce uneste extremitatile capitalei.
Urbanismul are inspiratie si influenta occidentala, dar totul se contureaza pe modele chinezesti! Acest amalgam asiatico- occidental, este cel mai viu reprezentat de cartierul Sanlitun, o destinatie pe care n-ar trebui s-o ratati!
Aici se gasesc cele mai puternice branduri ale planetei, care ocupa spatii comerciale generoase, iar parcul auto din zona, este un adevarat show-room de lux. Altadata un cartier destinat muncitorilor, zona a inceput sa prospere incepand din anul 2005, proiectul facand loc constructiilor de acum.
Ultimul proiect de anvergura a fost demarat recent, o data cu deschiderea unui santier unde se v-a construi cel mai inalt zgarietor de nori din capitala! I-am vazut fundatia intamplator, mergand spre mall-ul amintit mai sus; hotelul in care mi-am petrecut sejurul, avand un pact de colaborare, iar transportul este gratuit.
Botezat ,,Zun China'', cladirea reprezinta imaginea unui vas stravechi de vin chinezesc, un fel de vaza in care iti asezi florile, iar functiile sale vor fi multiple. Impresionanta constructie de peste 330 de metri, avand 80 de etaje, v-a functiona la ultimul etaj ca o platforma turistica de vizitare, aidoma celor din Shanghai.
Ca un ultim argument pentru aceasta forta de innoire, in toate districtele, am admirat grija pentru mediul ambiant. Nimic nu te facea sa intelegi ca, in spatele paravanelor de la marginea trotuarelor, se construieste un mastodont!
Despre Babilonul cumparaturilor si a ofertei de turism inegalabile, am tot vorbit in impesiile postate.
Marele Zid Chinezesc vezi impresii
La cel mai mare proiect al lumii antice, am muncit si eu vreo doua saptamani!
Am avut foarte multe pliante de tradus si am incercat sa impun si experienta traita la poalele Muntianyu -lui. Am preferat sa nu ma duc la cea mai cunoscuta sectiune turistica, Badaling si am ales locul in care observi mai in detaliu modul de constructie.
Fara falsa modestie, dar sunt mandru de aceasta recenzie, iar vizualizarile au fost pe masura!
Cine a auzit de China, stie de doua lucruri esentiale: orezul si Marele Zid.
Numai acest popor trudalnic putea sfida curbele dealurilor, zonele impadurite, muntii si defileurile... Stau acu' si ma gandesc, daca la pas era dificil de parcurs, cu ce efort a fost conceput?!
Istoria, legendele si observatiile sunt, cum spuneam, consemnate.
Xi'an,Capitala Provinciei Shaanxi, este unul dintre cele mai importante orase din istoria Chinei si una din cele patru capitale antice.
Aici s-a scris istoria dinastiilor imperiale Zhou, Qin, Han si Tang.
In vremurile de demult a fost numit Chang'an, Pacea nesfarsita, in care timp de o mie de ani aceasta regiune a reprezentat centrul politic, economic si cultural al tarii.
Imi facusem temele si pentru acest oras, dar din pacate, se afla in mijlocul teritoriului, la aproape 1000 de kilometri de parcurs in interior si pierdeam doua zile de sejur.
Orasul este inconjurat de opt ape curgatoare, care brazdeaza o campie fertila.
Populatia de aproximativ 7,5 milioane de locuitori se bucura de cel mai vizitat oras din China, datorita ,,Armatei de teracota ''.
Cele aproape 8000 de figurine reprezentand soldati, cai, caini, berbeci sau capre, au fost descoperite intamplator in anul 1974, de niste tarani care sapau un sant in apropierea Muntelui Lishan.
Armata a fost ingropata in anul 210 i. H., la moartea imparatului care se ridicase pe tronul Dinastiei Qin si a hotarat sa fie pazit de o astfel de armata. Soldatii erau inarmati cu arme adevarate, iar in timpul unei revolte, taranii care stiau de acest lucru, au vrut sa intre in posesia lor. Se pare ca acoperisul din lemn s-a prabusit si astfel a fost ascunsa aceasta armata, timp de 2000 de ani.
Miile de chipuri nu seamana intre ele, la ele contribuind peste 700000 de artiozani, care au reprodus trasaturile reale ale strajerilor si a animalelor.
Complexul cupride trei sali, in care statuile are cate o misiune. In prima sala se afla grosul armatei care poseda arme infanteresti (sabii, sulite, arbalete).
In cea de-a doua sala se afla peste 1000 de arcasi, iar in cea de a treia, cele aproximativ 50 de figurine reprezinta statul major.
Unii arheologi sugereaza ca s-au descoperit doar o mica parte dintre comorile ingropate in mormant.
Aceasta armata de teracota ingropata, reprezinta puterea militara a lui Qin Shihuang, iar astazi este considerata o minune a lumii antice.
Nu eram setat doar pe aceasta oportunitate turistica, doream sa vizitez Muzeul Provinciei Shaanxi, Turnul Clopotului, Pagoda Marea Gasca salbatica (inalta de 64 de metri), Pagoda Mica Gasca salbatica (de 45 de metri inaltime), Mormantul imparatului Qin (in care nu s-au facut decat sapaturi preliminarii) si satele neolitice Banpo (un site arheologic cu vechime de peste 5000 de ani).
Luoyang Situat in vestul provinciei Henan, se spune ca este leaganul civilizatiei chineze.
Timp de 4000 de ani a fost capitala mai multor dinastii, incepand cu Xia.
Orasul este celebru pentru numeroasele pesteri impodobite cu picturi si sculpturi.
Grotele de la Longmen se datoreaza constructiilor care au durat 400 de ani, in timpul dinastiilor de nord, Sui si Tang. Se pastreaza si acum peste o suta de mii de sculpturi budhiste, in cele mai reprezentative grote-temple Fengxian si Templul Calului Alb.
Templul Fengxian sau Grota Marelui Budha se afla in partea de sud a Muntelui Longmen si are 40 de metri lungime / 35 de metri latime.
Templul Calului Alb este primul templu budhist din China si acopera 40000 de metri patrati, in plan dreptunghiular. Pot fi vizitate Sala Tianwang, sala Marelui Budha, sala Daxiong, sala Jieyin si Pavilionul Pilu.
Shanghai vezi impresii
Aflat in estul tarii este locomotiva economica a tarii!
Intre anii 1911 - 1949, Shanghai era al treilea oras financiar din lume dupa New York si Londra, important centru cultural si intelectual al tarii.
Considerat cel mai mare oras din China a devenit centrul mondial de comert, avand cel mai mare port maritim de marfa din lume!
Aerul de bunastare de odinioara, de la inceputul sec XX, a capatat-o la inceputul anilor ' 90, cand liderul reformist Deng Xiaoping, a dat unda verde in dezvoltarea economiei de piata. Liderul chinez nu s-a sfiit sa invete de la investitorii straini, ajungand in scurt timp la performantele de azi, cand dintre niste sate de pescari sau de agricultori, acestea au devenit adevarate metropole.
Astfel ca, handicapul a fost refacut, zgarietorii de nori au inceput sa-si ia viteza si sa se inalte spre orizonturi, cheiul bulevardului Bund si-a recapatat stralucirea coloniala apusa, zona cartierului Pudong a devenit punct terminus a arhitecturii urbane ,,science fiction '', cochetul cartier Puxi este intr-o continua dezvoltare, iar cei 17 milioane de locuitori se bucura de nenumarate ,,oaze'' propuse de urbanismul acestui oras.
Mai multe amanunte se regasesc in recenziile postate...
Pasarela de sticla (vezi foto)
Aceasta idee trasnita se gaseste in Parcul National Tianmen in privincia Hunan si ofera turistilor o experienta plina de adrenalina.
Sincer, m-as gandi de vreo cateva ori, inainte sa ma incumet s-o traversez!
Podeaua şi elementele de susţinere sunt realizate din sticlă, oferind drumeţilor o privelişte unică către stâncile şi sălbăticia de dedesupt.
Platforma de aproximativ un metru lăţime este făcută din sticlă de aproximativ 6 centimetri grosime si dispune de o bariera de protectie construita tot din aceeasi material. Cu toate acestea, datorita panoramei infricosatoare a inaltimilor si a senzatiei de ,,vartej'', unii vizitatori simt nevoia sa se tina de stanci.
Lunga de peste 80 de metri, a fost suspendata de munte, la aproximativ 1430 de metri de la sol, iar la jumatatea distantei se intra intr-o pestera.
Pasarela este o replica ce poate fi comparată cu celebrul „skywalk” din Marele Canion din Arizona sau pare ceva similar, dar la scara mai redusa si-n alte circumstante, cu cea de pe Oriental Pearl Tower.
A fost inaugurata la inceputul anului 2012 si uneşte culmea vestică, unde muntele Tianmen şi Zhang Jiajie se întâlnesc.
Uimitor a fost sa descopar fotografii de pe net, cand ii vedeam pe muncitorii care lucrau si nu purtau nici un fel de echipamente de protectie .
Muntele Tianmen (Muntele Portilor Ceresti) este trecut în patrimoniul UNESCO şi toţi vizitatorii care trec pe această pasarelă sunt rugaţi să poarte apărătoare de pantofi pentru a menţine sticla transparentă şi curată.
Suzhou vezi impresii
,,Orasul Gradinilor'' este leaganul civilizatiei Wu, cuvant ce provine de la triburile locale care, la finalul epocii Shang, in secolul al XI - lea, isi spuneau Gou Wu.
In anul 514 i. H., regele Helu din regatul Wu si-a stabilit aici capitala tarii.
Orasul se afla pe locul al treilea, dupa Beijing si Xi'an, in ceea ce priveste importanta istorica si culturala.
De asemenea este unul din cele 24 de urbe importante ale Chinei si unul din cele 4 orase care au regului obligatorii de pastrare a mediului, celelalte fiind Beijing, Hangzhou si Guilin.
Cele mai importante atractii turistice dedicate acestei zone, le gasiti in articolele postate.
Nanjing (vezi foto)
Situat la 300 de kilometri de Shanghai (nu stiu de ce am ales aceasta metropola, drept borna centrala de orientare!) cu peste 7 milioane de locuitori, este considerat o ,,Venetie'' datorita romantismului sau, dat de multe barci luminate cu lampioane, ce se gasesc pe raurile ce se revarsa in fluviul Yangtze.
Capitala Provinciei Jiangsu, are o viata mai relaxanta, linistita fata de altele din China.
Numele orasului s-ar traduce in ,,Capitala de Sud'', deoarece a fost una dintre cele sapte antice (Xi'an, Luoyang, Kaifeng, Beijing, Anyang, Hangzhou si Nanjing), avand o mostenire culturala stralucita.
Pe parcursul firului de istorie straveche, orasul a cunoscut multe distrugeri, dar la fel de multe reinoiri. Dispune de 13 porti medievale in vederea apararii fortificatiilor, cea mai impunatoare fiind Poarta Chinei, avand o inaltime de 20 de metri.
Un număr de ansambluri sculpturale ale epocii medievale sunt ridicate la mormintele familiilor regale, în suburbiile de nord-est a Nanjingu-lui, în Qixia din cartierul Jiangning, unde se gaseste foarte bine conservat Mormântul lui Xiao Xiu (475-518), un frate al împăratului Wu Liang. De asemenea, se poate vizita Templul lui Confucius, inteleptul idealist fiind prezent in toate orasele, fiind reprezentat de pavilioane si sali grandioase.
Temlul taoist Maoshan, in care fondatorul acestui cult Lao Zi, a intemaiat aceasta doctrina in armonie cu natura.
Monumentul Eroilor care au luptat in razboiul chino - japonez, dispune de un secret. In timpul ceremoniilor, atunci cand se aprind pocnitori, din grupul statuar rasuna sunete de trompete militare!
Pasiunea chinezilor pentru zgarietorii de nori se regaseste prin Turnul Zifeng, care are 450 de metri inaltime si a fost conceput de aceeasi arhitecti si designeri care a construit Burj Khalifa din Dubai.
Aici au aparut primele academii de arte martiale, orasul beneficiind de multe secrete in practicarea Kung-Fu-ului.
Are o traditie de peste 1500 de ani in teserea brocartului Juijin, podoabe ale matasurilor purtate doar de familiile imperiale. Este o tehnica minutioasa straveche, in care se tese manual doar trei centimetri pe zi!
Dahalao, este numele acestui razboi manual care tese invers, ca intr-o oglinda, un adevarat ,,computer'' in care nodurile sunt softurile!
Tot aici se pare ca s-a nascut prima femeie -spadasin din tara, poate si de aceea in 2014 se vor organiza Jocurile Olimpice ale Tineretului.
Dupa concentratia de zboruri din aeroporturi, este considerat al doilea oras comercial al Chinei, dupa Shanghai, iar orasul pare ,,o floare care abia se desavarseste! "!
Hangzhou vezi impresii
Orasul de resedinta a Provinciei Zhejiang se afla in campia inferioara a raului Qiantang, la 200 de kilometri de Shanghai.
Aici se poate ajunge cu trenul de la Suzhou sau de la Shanghai si cu avionul de la Beijing, Guangzhou sau Hong Kong.
Unul dintre cele mai frumoase orase din aceasta tara, a fost intemeiat acum 2200 de ani, in era Dinastiei Qin.
Capitala a regatului Wuyue, din perioada celor ,,5 dinastii '', a ajuns la o mare dezvoltare comerciala, datorita refugiatilor veniti din zonele nordice, ca urmare a cuceririlor mongolilor.
Populatia a crescut la peste doua milioane de locuitori, astfel ca intre anii 1180 - 1358, Hangzhou a fost cel mai mare oras din lume!
Pana la mijlocul Dinastiei Ming, orasul a fost un important port al Chinei, iar Marele Canal care se intindea pana-n Beijing, unea provinciile din nord pe cursul inferior al fluviului Yangtze, inca din timpul Dinastiei Sui (581 - 618).
Inca din antichitate, Hangzhou a profitat de stralucirea Lacului de Vest, pe malurile caruia se afla.
Acum dominat de zgarietorii de nori, partea cea mai frumoasa, imortalizata in peste 1000 de ani de poeti si pictori, se gaseste in jurul lacului, iar toate punctele majore de interes turistic sunt cuprinse in impresiile mele.
Guilin (vezi foto)
Frecventa mare a zborurilor, a curselor facute cu trenurile sau al autobuzelor turistice din aceasta zona, este asigurata de... cel mai frumos loc de pe Pamant!
Orasul situat in sudul tarii dispune de o regiune carstica, cu locuri mirifice avand stanci calcaroase care par a fi risipite haotic.
Uluitorul peisaj s-a format cu mai bine de 200 de milioane de ani, cand apa oceanului s-a retras si a lasat in urma aceasta combinatie feerica de stanci, campie, rauri si lacuri.
,,Padurea dulce de Osmanthus'', arbore la care am facut referire in articolul dedicat orasului Yiwu ( vezi impresiile mele ) se afla in partea de nord -vest a Provinciei Guangxi, care are o populatie de 18 milioane de locuitori.
Imaginile formelor fantastice, invaluite de cele mai multe ori intr-o ceata, se datoreaza calcarului din care au fost formati muntii pe care i-au erodat apele subterane.
Raul Li (Li Jiang) este de o frumusete rara, pe distanta celor 80 de kilometri, dintre Guilin si orasul situat mai la sud, Yangshuo.
In timpul Dinastiei Ming, orasul a fost capitala provinciei, locul sau fiind preluat abia in 1914, de Nanjing.
Adevarata accesiune a cunocut-o in perioada construirii canalului Ling Qu, ce a permis legatura maritima a fluviului Yangtze, cu zonele indepartate din sud-vestul imperiului.
Se pot vizita Palatul regal, o fortareata a familiei princiare Jing Jiang; Muntele Trompa Elefantului, un simbol al orasului, care are o pagoda celebra in Templul Yunfeng; Colina Fubo, aflata intr-un parc in partea de nord-est a orasului.
,,Colina care imblanzeste valul " are peste 200 de metri, iar apele care vin cu putere, sunt subjugate si blocate aici, involburandu-se...
De asemenea, se pot vizita Pestera fluierului de trestie (aflat la numai 6 kilometri de centru orasului), Dealul Brocartului, Parcul celor sapte stele, Pestera coroanei sau daca va deplasati intr-o croaziera, Cotul de la Xinping, orasul Yangshuo si Muntele lunii.
Pietrele de Guilin, sunt adevarate suveniruri, fiind deschise la culoare cu forme ciudate, fiind unice.
Guangzhou (vezi foto)
Am fost in treacat prin acest oras din Canton si mai mult am zabovit prin avioane.
Orasul este capitala Provinciei Guangdong, fiind cea mai bogata din tara si cu cel mai ridicat PIB din China!
Si aici si-a lasat ,,amprenta'' revolutionara, marele reformist Deng Xiaoping, care la inceputul anilor ' 80, i-a dat provinciei autonomie, fiind hulit de cei care aveau conceptii maoiste!
Regiunea a prezentat dintotdeauna interes pentru negustori, acum fiind unul din cele deschise cai comerciale din lume.
,,Poarta de Sud'' a Chinei, se afla la gura de varsare a fluviului Perlelor (Zhu Jiang), al treilea mare fluviu din tara.
Fiind considerat in anul 1514 un oras al portughezilor, Dinastia Qing cedandu-le treptat concesiuni.
Ulterior companiile britanice au infiintat si ele sucursale, iar imparatul Qianlong a restrans toate aceste colonii, intr-un singur cartier.
In cursul vizitei in aceasta zona, este musai sa incercati bucataria cantoneza (yue cai), care se numara printre cele mai faimoase din China.
M-am hotarat! Chiar daca am vazut atat de putin din acest oras, voi scrie in curand o recenzie dedicata in exclusivitate!
Quingdao (vezi foto)
Tot orasul a fost reconstruit pentru Olimpiada din 2008!
Numele se pronunta Tsingtao si fac precizarea, deoarece aici se fabrica cel mai mare brand de bere din China, recunoscuta si pe plan international.
Cu o populatie estimata la 9 milioane de locuitori, localnicii au fost ,,crescuti'' in ultimele decenii, in spiritul bavarez, deoarece aici, pe circa jumatate din teritoriul orasului, salasluiau prusacii inca din anul 1860.
Nemtii sunt iubitori de soare si mare, astfel ca au creeat aici un adevarat paradis al plajelor (sapte, la numar!) cu toate facilitatile occidentale. Pacat ca-i asa departe!
Au construit o mare catedrala cunoscuta sub numele de Sfantul Mihail, in fata careia tinerii insuratei chinezi, nu concep sa se imortalizeze cu ea, fiind socotita aducatoare de noroc si belsug.
Quingdao este un important port maritim, dar beneficiaza si de unul din cele mai impresionate poduri, Podul Haiwan (Jiaozhou Bridge) - simbol al orasului, care face legatura dintre vest spre est, pe o distanta de 27 de kilometri (intre centrul orasului si cartierul Huangdao). Este similar cu cel traversat de mine (vezi impresii.)
Capitala navigatiei este preponderent ocupata de o lume insetata! Licoarea puritatii germane, imbogatita acum si cu spirulina, da o energie locuitorilor, fiind considerata o adevarata potiune!
Fabrica de bere Tsingtao, a fost construita in anul 1903, avand mai multi proprietari, iar acum produce peste 6 milioane de litri, fiind raiul acestei bauturi, in care 20 % din productie se opreste aici.
Evident ca licoarea isi aloca si un eveniment, Festivalul Ganbei (in traducere ,,noroc'' sau ,,bea pana la capat''!) are o reputatie, atat interna, cat si internationala.
Cel mai pitoresc loc, in care iti ofera o magica panorama a orasului, este Muntele Laoshan, in care se observa si minunatele plaje ale acestuia, unde marea se uneste cu cerul.
Resursele de dezvoltare sunt imense si au o capacitate de adaptare, de creativitate si-si folosesc cu eficienta toate conjuncturile. Solutia lor in vreme de criza, este sa se concentreze pe o afacere principala, nu sa se imprastie pe mai multe directii, pentru ca fiecare isi cunoaste limitele, iar statul ii ajuta. Acum o societate se infiinteaza cu un numar mic de aprobari, cu reglementari simple si fara controale inutile ale autoritatilor publice.
Salariul minim pe economie este echivalentul a 1200 de RON la noi!
Asta este explicatia ca au ajuns in capatul mesei celor bogati, iar criza pentru ei a devenit o oportunitate. Acum toate popoarele ii mangaie pe spinare, le scutura matreata de pe umeri, ii pupa-n... peste tot, poate astfel sa ajunga si ei la acest festin si sa ciuguleasca ceva.
Chiar si cea mai democratica tara, aia pofticioasa si lacoma, face spume la gura si nu le mai spune ca sunt tirani si au apucaturi dictatoriale. Se bazeaza doar pe o supraincalzire economica a acestei tari, sa le ia din nou locul, dar acest popor dispune de un suflu uimitor, in care motoarele nu se vor gripa si v-a contribui in dezvoltarea dezvoltarii globale!
Din punctul meu de vedere, un singur lucru m-a ravasit! Privatiunea guvernului acestui stat, de a nu te lasa sa te bucuri de mai multi copii!
Chinezii au un adevarat cult pentru mostenitorii lor, iar din discutiile purtate cu ei, mi-am dat seama ca sufera de acest drept uman!
Inchipuiti-va sa nu puteti avea dragostea unui frate sau a unei sore!
Legea o consider o barbarie si, intr-adevar, este inumana!
Cu toate acestea, mai putin cele relatate mai sus, declar in ,,limba de fiere a comunismului ''... Ia liubliu tebia, China!
.
Trimis de Marian Preda in 02.02.13 19:03:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA. A mai fost în/la: Beijing, Shanghai, Suzhou, Wuzhen, Guangzhou, Hangzhou
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Spunea cineva ca ar fi mai bine sa invatam limba chineza si sa uitam de engleza. Se pare ca avea dreptate.
Felicitari. Ne-ai adus mai aproape de o civilizatie si o tara indepartata noua.
@Nicu V:
Iti multumesc pentru cuvintele frumoase!
, ... sau cum se spune in chineza ,,Xie, xie''!
Excelente articole si bine documentate. Am citit cateva pe nerasuflate si citesc in continuare...
Te rog sa primesti felicitarile mele!
@traian. leuca:
Ma onoreaza ca ma citesti! Multumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2017 Obiective turistice China - ceva mai comerciale... — scris în 24.07.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Spectacolul străzii China — scris în 22.07.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Calatorie cu trenul intre Beijing, Xi'an si Shanghai — scris în 20.05.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 China — vacanta standard (II) — scris în 26.03.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2016 China de la capatul pamantului — scris în 04.11.16 de gotty din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Grandioasa Chină, văzută pe cont propriu — scris în 08.05.16 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Excursie China - Primavara 2016 de la Beijing la Shangai — scris în 27.03.16 de cuapasul din BUCURESTI - RECOMANDĂ