ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.10.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Defileul Crisului, un loc deosebit

Ilustrație video-muzicală

Ovidiu Scridon - ACEST TIMP
TIPĂREȘTE

Intorcandu-e de la Alesd, in apropiere de Oradea, ne-am hotarat sa vizitam Pestera Vantului, de care stiam ca este in apropiere. De pe drumul E60 Oradea – Cluj, am luat-o la dreapta spre localitatea Suncuis. Cei care doresc sa ajunga aici trebuie sa stie ca nu au nici un indicator al obiectivelor turistice din zona. Noi am intrebat un localnic cum ajungem la pestera, astfel am fi trecut de ea cu siguranta.

Inainte de a intra in localitatea Suncuis este o linie de cale ferata si imediat dupa ea, drumul coteste la stanga. Incepe un drum forestier si pe un stalp de curent vedem un indicator ruginit, pe care scrie cu litere mici « spre Pestera Vantului ». Am inteles ca suntem pe drumul cel bun si mergem mai departe.

Zarind cursul apei in apropiere (Crisul Repede), ne-am gandit sa coboram putin sa admiram peisajul. Poteca e batatorita si ne permite sa coboram cu masina pana in dreptul apei. Am ramas surprinsi de frumusetea salbatica a zonei! Apa trece spaland masivele de calcar care strajuiesc raul si susurul ei se aude neincetat! Dupa ce admiram frumusetea peisajului si am facut poze, ne intoarcem la drum si mergem mai departe. Dar locurile spectaculoase nu se termina aici!

In fata noastra se deschide insa un peisaj superb, o frumusete salbatica, stanci calcaroase, ici colo acoperite cu vegetatie, o vedere care te lasa fara rasuflare! Nu credeam sa gasim aici atata frumusete!

Ne aflam in Defileul Crisului Repede, rezervatie floristica, faunistica si speologica. Se intinde pe o portiune de 40 de km, in Muntii Piatra Craiului din Apuseni. Zona cu cea mai mare spectaculozitate este intre Vadu Crisului si Suncuis, pe o portiune de 3 km, deci chiar zona unde ne aflam. Aceasta portiune a fost declarata rezervatie naturala. Peisajul este pe cat de frumos, pe atat de spectaculos!

Drumul serpuieste printre stancile abrupte, in stanga avem peretii calcarosi, cazand pe noi, in dreapta cursul apei, dupa care alte stanci, pe malul celalalt! Din loc in loc sunt poduri inguste, din acelea care se leagana cand treci pe ele, ducand in poienitele verzi, locuri superbe inconjurate de muntii stancosi! Intotdeauna cand ne aflam in fata unor frumuseti ale naturii nu contenim sa ne minunam ce poate sa faca apa! A sapat in stanca, taind-o, niveland peretii, faurind pesteri, desenand formatiuni pe unele stanci!

Intreg drumul e marcat de peretii de stanca. Privim inapoi, spre peretele udat de Crisul Repede, admirand frumusetea zonei! La un moment dat, drumul coboara din nou in dreptul apei si o pornim pe un drum cu ceva pietris.

Ajungem in alt loc superb, cu stanci si verdeata! Totul e delimitat de stanci sculptate, peisajul e spectaculos! Pe malul opus vedem pestera, la baza unei stanci masive! Intrarea in pestera e impresionanta, fiind foarte inalta!

Aici se gaseste si o cabana, Casa Zenovia, dar care e inchisa, la fel si pestera. Pe cabana scrie ca este construita dintr-un stejar secular, in 1903 si e reconstruita in 2000.

Erau cativa turisti, care ne-au spus ca ghidul tocmai plecase, dar ca pentru vizitare trebuie sa fie un grup de 10-15 persoane. Am vazut si un numar de telefon acolo, deci cine ajunge in zona si e un grup mai mare care doreste vizitarea pesterii, isi poate incerca norocul. Intrarea in pestera este 2 lei pentru copii, elevi, studenti si 4 lei pentru adulti.

De asemenea, am vazut ca pestera se numeste Ungurul Mare, nu Pestera Vantului, dar ne-am spus ca poate are doua denumiri, cei de prin partea locului spunandu-i altfel. Acasa am aflat ca ele sunt doua pesteri distincte, Pestera Vantului fiind cea mai lunga pestera din tara si nu se poate vizita decat cu aprobare din partea Institutului de Speologie Emil Racovita din Cluj. Ea se numeste asa deoarece la intrare sunt curenti de aer foarte puternici. Pestera Ungurul Mare e cea in fata careia ne aflam. Inauntru este si un mic muzeu cu descoperirile facute in pestera, aici gasindu-se dovezi arheologice din epoca neolitica.

Se percepe tarif si pentru campare, 5 lei pentru cort mare, 3 lei pentru cort de 2 persoane, parcare 3 lei si 1 lei taxa salubrizare. Nu am vazut nimic amenajat aici, in afara de ceea ce a facut « mama natura » si aceasta cabana care momentan era inchisa.

Intrarea in pestera se realizeaza trecand podul ingust care porneste din fata cabanei, pestera fiind pe malul opus. Chiar daca stiam ca e inchis, am urcat sa vedem privelistea de pe pod, pana in dreptul portitei. Podul se leagana si e alunecos, fiind ud. Am avut ceva emotii, dar am fost atenti.

Cu regret ne-am intors si ne-am plimbat prin zona, admirand stancile uriase, cu cavitatile sapate in ele. Un afis ne anunta ca in zona putem intalni vipera comuna, mai rapida si mai vigilenta decat vipera cu corn, dar nu atat de veninoasa. Nu ataca omul decat daca e lovita sau calcata si prefera sa stea in adapost, iesind la soare doar cand e mai rece.

Se poate traversa raul cu masina, fiind o cale de acces prin apa. Drumul da intr-o poienita.

Am plecat cu dorinta de a reveni cand vom putea, pentru a vizita unele pesteri din zona. Aici sunt foarte multe pesteri, dintre care 11 sunt mai importante, dar nu toate sunt accesibile, iar unele dintre ele se pot vizita doar cu telefon in prealabil sau echipamen special: Pestera Vadului, Pestera Podinului, Casa Zmaului, Pestera cu Apa (se viziteaza doar cu barca si cu echipament de escaladare a cascadei din interior), Pestera Fugarilor, Pestera Deventului, Pestera Caprei, Pestera Vadu Crisului. Inspre Vadu Crisului este si Cascada Vadului. O multime de frumuseti sunt aici, care asteapta sa fie descoperite!

Am descoperit acest loc si vom reveni cu siguranta!


[fb]
---
Trimis de biancuta in 11.10.10 10:53:45
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5412 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Defileul Crisului - in apropierea cabanei si pesterii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4600 PMA (din 4 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

Alina Morar
[11.10.10 11:42:34]
»

Imi pare bine ca ati ajuns la Suncuius, dar imi pare rau ca nu ati putut vizita pestera. Nu e nu stiu ce, dar merita.

Si noi, prima data, am ratat drumul acela, am mers inca vreo 3 km, unde o doamna ne-a explicat pe unde e drumul.

Vara e superb, podurile acelea care se leagana duc la poienitele unde lumea sta cu cortul. E plin de tineri.

Pestera Vantului e undeva in zona podului 3, daca tin minte. In dreptul acelei cladiri parasite. Da, intradevar nu e vizitabila, dar am vazut ceva imagini la televizor din interiorul pesterii.

Mie mi-a placut enorm cabanuta aceea din fata Pesterii Unguru Mare, am stat la o cafea, pe terasa, pe malul apei, era vara...

Pe Cris se face si rafting, cred ca asa ii spune, era plin.

La Pestera Vadu Crisului accesul e mai dificil. Ne-am pornit odata. Se merge pe calea ferata, nu din Suncuius, ci din Vadu Crisului, am mers ce-am mers, dar la un moment dat ne-a fost frica. Daca venea trenul nu aveam unde sari. Asa ca am renuntat.

Dar, parintii mi-au zis ca am fost cand eram bebe. Au fost cu trenul, este halta exact la Pestera la Cabana Vadu Crisului si pe mine m-au lasat afara, in carucior, cu o doamna Daca ma rapea?

In aceasta zona sunt foarte multe obiective de vizitat.

Tin minte, niste cunostinte imi spuneau ca ei sareau din tren la Suncuius, era destul de departe de gara, cu bagajele...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[11.10.10 11:49:01]
»

@Alina Morar, cu siguranta voi reveni aici, dar sa-mi creasca putin cea mica, e greu cu ea acum acolo. Ne-a placut foarte mult zona.

Alina Morar
[11.10.10 11:50:55]
»

Mie-mi spui cum e cu copiii? Al meu e drac impielitat. )

Merita stat mai mult prin zona aceea.

david
[11.10.10 11:53:26]
»

Locuri minunate, descrise intr-o maniera deosebit de interesanta.

valimi
[11.10.10 12:18:15]
»

Ei, ce locuri, spre marea mea rusine nu am ajuns inca in Apuseni, dar nu mai rezist mult...

Felicitari, biancuta!

sandu.53
[11.10.10 13:37:41]
»

foarte frumoase locuri si o excelenta prezentare facuta cu mult talent si sensibilitate! felicitari!

georgiana
[11.10.10 16:59:42]
»

Nu am fost pe acolo, dar... am timp, pentru ca am de gand sa traiesc 93 de ani!

Felicitari, o lectura incantatoare!Si...superbonus!

webmaster13
[11.10.10 21:21:19]
»

Sper sa placa melodia atasata, se poate insa schimba!

pepsi70ro
[11.10.10 21:40:56]
»

La rw. aparuse Descopera Vadu... Cine oare putea scrie despre Vadu? Totusi citind rw. tau am ramas placut impresioanat de sensibilitatea care te-a mobilizat sa scrii acest review. Chiar daca n-a fost vorba de Vadu de Dobrogea... Felicitari!

raduu1972
[11.10.10 22:01:03]
»

interesant de descoperit aceasta zona, multumesc

creivean
[11.10.10 22:03:42]
»

@biancuta

Cu review-ul tau, mi-ai adus aminte de ultima iesire, cu cortul, unde altundeva, decat la Suncuius. O tempora... . Felicitari.

biancutaAUTOR REVIEW
[12.10.10 09:06:59]
»

Din graba si fiindca mereu ma intrerupe copilul cand scriu, am facut o greseala. Rog mult pe wm de serviciu sa faca urmatoarea corectie:

Apa trece spaland masivele de calcar care strajuiesc raul si susurul ei se aude neincetat!

in loc de

"Susurul apei se aude neincetat si trece spaland masive de calcar care strajuiesc raul! "

Web13, multumesc pentru melodie!

Va multumesc tuturor pentru aprecieri!

@creivean, tu esti "de-al casei", astept impresii si detalii despre pesteri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterXY*
[12.10.10 09:16:09]
»

Rezolvat.

biancutaAUTOR REVIEW
[12.10.10 09:25:12]
»

Multumesc, webXY!

zena*
[12.10.10 10:16:47]
»

..... " Un afis ne anunta ca in zona putem intalni vipera comuna, mai rapida si mai vigilenta decat vipera cu corn, dar nu atat de veninoasa. Nu ataca omul decat daca e lovita sau calcata si prefera sa stea in adapost, iesind la soare doar cand e mai rece. ".....

Nu te amagi; o vipera cu sau fara corn tot veninoasa este si riscul este foarte mare in cazul in care esti muscata. Un simplu pas facut prea aproape de o vipera, este foarte riscant (nu trebuie neapart sa o ataci direct).

mariana.olaru
[12.10.10 13:58:36]
»

Din cele descrise de tine am rămas iarăși cu gustul amar al celui care descoperă un alt loc deosebit, nepromovat turistic nici măcar la stadiul primitiv, atât la nivelul informației, cât și la nivelul facilitării accesului prin amenajări corespunzătoare (în special infrastructura de drumuri și eventual cea de cazare). De aceea, cred că mulți sunt cei ce ratează cunoașterea acestei zone din lipsă de informare și promovare. Noroc cu site-ul ”amfostacolo” și cu cei ca tine, care scot la iveală adevărate nestemate ale meleagurilor românești!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
corinne
[14.10.10 21:05:37]
»

Cine a zis ca nu avem o tara frumoasa? Inca nu am fost in Apuseni dar timpul nu e trecut... poate la anul cine stie?

Felicitari pentru impresiile pline de sensibilitate!

biancutaAUTOR REVIEW
[15.10.10 14:35:29]
»

@mariana. olaru si @corinne, va multumesc pentru aprecieri. Asa e, avem o tara frumoasa!

Alina Morar
[30.10.10 09:12:54]
»

Atasez si eu niste poze mai vechi de la Suncuius

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, biancuta, corinne, david, georgiana, raduu1972, sandu.53, valimi, zena*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Șuncuiuș - Vadu Crişului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050016164779663 sec
    ecranul dvs: 1 x 1