ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.09.2018
DE A.M.
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 18.11.15
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Pestera de la Vadu Crisului (sau pestera Zichy) si Pestera Unguru Mare

TIPĂREȘTE

De mult timp ne pregatim sa vizitam pestera de la Vadu Crisului, si in sfarsit intr-un weekend de septembrie ne-am hotarat sa mergem pana acolo. In ultima clipa nu am mai gasit cazare nici in Vadu Crisului, nici in Suncuius, doar in localitatea Calatea. Pana la urma era o alegere buna, pentru ca pensiunea era superba, noua si in 15-20 de minute se putea ajunge cu masina la Vadu Crisului, pe drum bun, asfaltat recent.

Ajunsi la Vadu Crisului, peste tot in localitate sunt indicatoare cum sa ajungi la pestera. Masina am lasat langa sala de sport in parcare (nu trebuie platit).

Cel mai scurt drum spre pestera e cel de langa calea ferata, dar noi nu am mers pe acolo. Am trecut podul peste Crisul Repede si am urmarit punctul rosu. Dupa ce trecem podul, (care e foarte aproape de parcare), intram in padure, si de aici mai facem aprox. 1.5km - (max... 30min) pana la pestera. (max. 2 km din parcare) Nu e drum dificil, si mergem pe malul apei pana la pestera. Cred ca teoretic pestera era deschisa pana la ora 18, iar noi am ajuns la 17 acolo.

Nu mai era nimeni care vroia sa viziteze. Ne bucuram ca in cazul acesta nu suntem nevoiti sa mergem cu ghid, si asa si era. Ne-a lasat inauntru pentru 10lei, sa mergem doar noi, cu conditia sa iesim pana la ora 18. Pestera e splendida.

E frumos amenajata, e iluminata. E un parau care se zice ca intra in pestera Batranului sub pamant, si iese prin aceasta pestera, iar dupa iesirea din pestera se varsa in Cris printr-o cascada frumoasa. Sunt scari metalice asezate pe 3 nivele. Portiunea care se poate vizita e destul de lunga. Noi am avut lanterne la noi, dar nu sunt necesare, se poate vedea si fara lanterne. Sunt formatiuni foarte frumoase.Paraul care curge pe langa tine sau chiar sub tine are un farmec aparte.Totusi pentru mine cel mai bun lucru era ca nu trebuia sa support un ghid.

Inainte cu cateva ore am fost si la Pestera Unguru Mare de la Suncuius, care pe departe nu e asa spectaculoasa, portiunea care se poate parcurge e mult mai scurta, am platit de 3ori mai mult, si mai trebuia sa suportam si ghidul care povestea o ora intreaga despre nimicuri. Noi am mai fost la Pestera Unguru Mare si pe vremea cand nu era amenajata, si sincer mi-a placut mai mult atunci. Dupa mine ar trebui sa existe posibilitatea de a putea vizita pestera contra cost, dar fara ghid.

Pozele incarcate de mine sunt din Pestera de la Vadu Crisului (Pestera Zichy). Am inteles ca e cea mai frumoasa dintre pesterile din zona. Merita vazut macar odata in viata.


[fb]
---
Trimis de A.M. in 11.09.18 14:42:07
Validat / Publicat: 11.09.18 17:31:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȘUNCUIUȘ [BH].

VIZUALIZĂRI: 2181 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (A.M.); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 cascada de la iesirea din pestera
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13000 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[11.09.18 17:31:48]
»

@A. M. :

In ultima clipa nu am mai gasit cazare nici in Vadu Crisului, nici in Suncuius, doar in localitatea Calatea.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

webmaster
[12.09.18 10:06:04]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.09.18 19:59:19]
»

Frumoasă vizită! E o peșteră care merită văzută, aș zice că e accesibilă inclusiv la nivel de „pantofar”, fiind bine amenajată cu o alee de beton, balustrade și ceva scări ușor de abordat. Prezența rîului pe întreaga lungime a vizitei și cele cîteva șerpuiri ale traseului turistic și urcări „la etaj”, de unde se deschid ferestre către albia rămasă „la parter”, fac tot farmecul vizitei, alături de concrețiunile întîlnite și prin alte peșteri.

Podul de care zici, de lîngă parcare, e o veste bună. E probabil construit recent, eu am fost acolo în 2010 și nu exista, toată lumea mergea pe lîngă (sau direct pe) calea ferată, n-aveai alternativă. Avantajul traseului pe lîngă calea ferată e că mai poți vedea 2 mici peșteri, Peștera cu Apă și Casa Zmăului, care e interesantă prin prezența ruinelor unui fost post de vamă, care supraveghea (citește „taxa”) traficul de plute ce transportau sare pe Criș. Și că vezi cascada (bine, asta o vezi oricum, dacă traversezi pe la halta CFR).

Cascada aia, apropo, dacă o prinde un fotograf la un moment de debit mare, sub o anumită lumină, are șanse să ajungă celebră ca aia de pe Miniș (Bigăr). Hopa, stai așa, că de fapt sînt pe net destule poze artistice cu cascada Vadu Crișului, dar nu le-a remarcat nimeni încă

Cînd am vizitat io peștera Vadu Crișului am întîmpinat 2 „probleme”, care e bine să fie luate în calcul pentru orice eventualitate.

Prima era că iluminarea nu mai funcționa pe întreg traseul amenajat, așa că nouă ne-au prins foarte bine lanternele. Dacă acum treaba e remediată, e o veste bună, dar totuși nu strică să ai o lanternă la tine.

A doua era că ghidul (omul de la bilete) depindea, ca să ajungă acasă, de un tren (direcția Șuncuiuș) care oprea la halta de la peșteră pe la ora închiderii, dar prea devreme ca să aibă timp să închidă peștera la fix. Așa că ne-a rugat să ieșim cu 10 minute mai repede, ca să apuce să închidă totul și să prindă trenul spre casă. Deci, în funcție de orarul CFR din fiecare an, e posibil ca peștera să se închidă puțin mai repede.

De remarcat că se poate instala cortul pe tăpșanul de la gura peșterii. Cîndva era și o cabană acolo, nu știu dacă mai funcționează.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
A.M.AUTOR REVIEW
[17.09.18 20:13:18]
»

@abancor: Chiar la asta m-am gandit cand am vazut cascada, ca parca seamana mult cu cascada Bigar! Chiar e mai frumoasa. Bigar parea sa fie cascada de la Vadu Crisului in miniatura

Corturi erau la gura pesterii, dar cabana nu. Ceva ruine am vazut, am crezut ca acum aprox.50ani putea sa fie cabana acolo..... ca era tare distrusa

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.09.18 09:55:04]
»

Toate rîurile care ies din peșteri sau din izvoare carstice, din calcare în general, depun la ieșirea la lumina zilei o parte din calcarul pe care l-au dizolvat sub pămînt. Depunerea asta se numește tuf calcaros, sau travertin (în unele cazuri, nu știu exact). Cînd apele cad în cascadă „liberă”, acest tuf se depune ca la Vadu Crișului sau la Bigăr. Cînd apele curg pe un plan mai mult sau mai puțin înclinat, tuful se depune pe panta respectivă. Din cauza asta sînt multe cascade similare cu Bigăr (care e cea mai celebră la momentul ăsta).

Cabana aia veche, ruina, e părăsită demult, după cum ai bănuit. Dar parcă mai era una mai mică, nu mai știu exact, mă gîndeam că tre să fie măcar un soi de magazin în zonă, numai că nu am reținut, am fost destul de grăbiți la momentul vizitei. Probabil că nu e nimic de fapt, pentru că nu e cine știe ce trafic în zonă ca să poți ține deschis un magazin sau o căbănuță.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
A.M.
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Șuncuiuș - Vadu Crişului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058581829071045 sec
    ecranul dvs: 1 x 1