ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.04.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Poveşti despre clădiri şi oameni: conacul Pricopie Casota

TIPĂREȘTE

Ca multe alte conace boiereşti căzute în uitare, şi cel aflat în comuna Glodeanu-Siliştea din sudul judeţului Buzău are o poveste interesantă.

Localitatea în care se află se chema iniţial Oaţa, însă la jumătatea secolului al XIX-lea moşia a fost cumpărată de serdarul cu origini aromâne Athanasie Casotta (menţionat în documentele vremii şi sub formele Kasotta, Caşota, Casota, Gazoti, Casotti, Caşoti, Cazoti). De la acesta se trage actuala denumire a satului.

Athanasie Cassota a avut doi fii: Alexandru şi Procopie, despre care apar referiri oficiale în anii 1871,1873 şi 1875. Într-un act emis în 1883 Procopie (1852-1910) figurează însă ca unic proprietar, el cumpărând partea moştenită de fratele său. Membru al Partidului Naţional Liberal, parlamentar şi mare filantrop, acesta donează prin testamentul întocmit în 1905 întreaga moşie (4.150 hectare de teren arabil) Prefecturii Buzău şi Eforiei Spitalelor Civile din Bucureşti, cu obligaţia construirii unui spital şi a unei şcoli.

Ambele investiţii au fost realizate iar clădirea conacului a fost folosită începând cu 1928 pentru cazarea elevilor Şcolii Inferioare de Meserii „Procopie Casotta”. Din 1948, când a fost adoptată noua lege a învăţământului, până în anii 1960, conacul a fost utilizat pe post de internat pentru şcoala elementară din localitate.

În schimb, spitalul a fost distrus în Primul Război Mondial, din el nerămânând decât turnul de apă, iar cele 10 tablouri de Nicolae Grigorescu donate de Pricopie Casota odată cu moşia şi conacul au fost pierdute.

După 1960, conacul Casota a fost transformat în sediu CAP, dar în anii 1980 a fost abandonat şi lăsat în paragină. În 2006 a fost vândut la licitaţie şi achiziţionat de un cumpărător străin (scoţian, din câte se pare), care ar fi plăit pe el 100.000 de euro, intenţionând să îl reabiliteze şi să-l introducă în circuitul turistic.

Din păcate, probabil din lipsă de finanţare, intenţiile noului proprietar nu s-au materializat. Aşa se face că, deşi inclus pe lista monumentelor istorice, după cum o arată plăcuţa atârnată la intrare pe poartă, conacul a continuat să se degradeze şi nu există informaţii cu privire la continuarea investiţiilor. Mai mult decât atât, din cauza stării avansate de degradare în care se află, este nevoie şi de lucrări de consolidare, nu numai de restaurare, care necesită şi ele oricum aprobări din partea Ministerului Culturii.

În satul Casota se ajunge foarte uşor pe E85, drumul european ce leagă Bucureştiul de Moldova. La cca. 15 km după Urziceni, în satul Căldăruşeanca, un indicator ne îndrumă la dreapta către Glodeanu-Siliştea, o zonă de câmpie cu sol fertil. Şoseaua e relativ bună, cu câteva porţiuni de denivelări, nimic însă de natură să îngrijoreze. Nu vom ajunge până la Glodeanu-Siliştea, căci după numai 4-5 km şi după ce vom străbate satul Corbul, vom intra în Casota şi imediat pe stânga vom zări clădirea conacului. Nu e semnalizată dar n-ai cum s-o ratezi, căci se distinge clar printre casele din sat.

Conform documentelor epocii, construcţia conacului a fost demarată în 1872 şi s-a finalizat în 1888, an inscripţionat pe frontispiciul clădirii. Poarta metalică monumentală (singurul element arhitectural ce pare a fi fost integral restaurat) e străjuită de statuile a doi vulturi, dar lacătul ne blochează accesul în curtea spaţioasă.

N-avem aşadar încotro şi ne vom mulţumi să studiem şi să fotografiem clădirea de dincolo de gard. Şi chiar avem ce vedea: conacul Casota este un bun exemplu al echivalentului muntenesc şi moldovenesc al "châteaux"-urilor de ţară franţuzeşti sau al "mansion"-urilor englezeşti. Într-adevăr, sursa de inspiraţie a reprezentat-o arhitectura rurală a Franţei lui Napoleon III, ţară cu care boierii români păstrau relaţii foarte apropiate.

Pricopie Casota a făcut avere din comerţul cu cereale şi alte produse agricole cultivate pe moşia sa şi, minte luminată, a ridicat acest conac cu rol de casă de vară şi totodată sediu administrativ al moşiei, dotându-l cu instalaţii de apă şi canalizare care reprezentau o mare inovaţie la acel moment chiar şi pentru lumea occidentală. Clădirea dispunea de fântână proprie, funcţională şi acum. Casota era interesat atât de metodele moderne de exploatare a pământului, cât şi de progresul social şi ultimele noutăţi în materie de tehnici de construcţie.

Clădirea în sine este una impunătoare, cu dimensiuni de palat. Suprafaţa totală este de 726 mp, repartizaţi pe patru nivele: pivniţa, folosită în principal pentru depozitarea butoaielor de vin; parterul unde se aflau saloanele de primire; etajul cu paisprezece camere/dormitoare şi terase; şi mansarda, unde se remarcă turnul înalt cu acoperiş ascuţit. Balustradele balcoanelor au fost confecţionate din fier forjat iar grilajul uneia din camerele de la parter poartă şi acum monograma "PC" - iniţialele proprietarului.

Exista şi o clădire anexă a servitorilor, cu un coridor de legătură sprijinit de stâlpi din lemn sculptaţi cu motive româneşti. Curtea măsoară peste 4.000 mp şi are două deschideri, una spre şoseaua principală care traversează satul, şi o a doua spre o uliţă.

Nu putem decât să ne închipuim cum arăta conacul în zilele de vară când stăpânul îşi vizita moşia, însoţit probabil de rude şi prieteni, pentru a verifica la faţa locului stadiul lucrărilor agricole şi a trage - eventual - câte un chef (a se vedea nuvelele şi piesele lui Cehov…, la fel de "veridice" şi în cazul boierilor români). Acum însă pe drum n-am întâlnit decât o băbuţă, imagine emblematică, din nefericire, pentru satul românesc depopulat şi îmbătrânit.

Conacul Casota din satul buzoian cu acelaşi nume reprezintă unul dintre cele mai semnificative exemple de construcţie muntenească boierească din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Cu regretul pentru starea lui actuală de degradare, nu îmi rămâne decât să sper că într-un viitor cât mai apropiat el va fi restaurat spre beneficiul turiştilor, mai ales că accesibilitatea îl recomandă cu prisosinţă în acest sens.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 03.04.17 13:15:25
Validat / Publicat: 03.04.17 13:46:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIRIU-NEHOIU [BZ].

VIZUALIZĂRI: 4674 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Pacat ca o astfel de cladire zace in uitare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 61100 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

mishu
[03.04.17 13:56:46]
»

@Carmen Ion: Ca multe alte conace si nu numai si acesta a fost pedepsit fiind transformat in CAP, perioada in care normal a fost supus represaliilor in idea de a vedea daca rezista, si cat de cat se vede ca a rezistat.

Mi-as dori ca acest articol al tau cu poze cu tot sa reprezinte un ieri pentru un maine care poate ca va veni, iar pozele atasate aici sa faca parte dintro arhiva care sa ne arate cum arata acest conac inainte de a fi refacut.

Am avut placerea sa vad astfel de conace refacute cu fonduri europene si care acum sa fie puse in circuitul touristic.

Felicitari, votat cu mare drag.

webmaster
[03.04.17 14:01:55]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Carmen IonAUTOR REVIEW
[03.04.17 14:16:17]
»

@mishu: Mulțumesc, Mihaela, pentru aprecieri și completări. Din păcate, soarta acestui conac este împărtășită de multe alte clădiri rurale de valoare și nu putem decât spera că starea lor actuală e una provizorie.

Despre un alt conac, aflat dintr-o situație și mai proastă, voi poștă un alt review. Pe ambele le-am vizitat în drum spre Slănic Moldova.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[03.04.17 15:12:36]
»

@Carmen Ion: O clădire interesantă care are încă norocul de a sta „în picioare”. Astfel de exemple de conace și reședințe boierești de țară se pot număra cu zecile pe teritoriul românesc - cele mai multe în stare de degradare. Chiar dacă moștenitorii au intrat în posesia lor nu au puterea financiară de a susține restaurarea și consolidarea acestor monumente de arhitectură deosebite. Am văzut și eu câteva conace în călătoriile mele, chiar voi scrie la un moment dat un articol - în umbra unor asemenea clădiri părăginite azi se ascund povești interesante.

Marele Dicționar Geografic (vol. II, 1899) scrie într-adevăr de agricultura sistematică care se practica pe cele 2000 ha ale moșiei Casotta precum și de instalațiile și mașinile agricole de aici, exemplu pentru întreg județul Buzău. Este amintit și proprietarul care întreținea școala locală, a restaurat biserica, a sprijinit înființarea unui atelier de ștreanguri (frânghii din cânepă), a adus o moară cu aburi și a pus bazele unei grădini horticole. Bineînțeles este menționat și frumosul castel Casota.

Cei de la Monumente Uitate au postat fotografii din interior, iar presa locală aproape că nu uită să publice anual măcar un articole despre Conacul Casotta.

O imagine cu acest conac a ocupat locul 4 în competiția națională de fotografie Wiki Loves Monuments din 2015 (wikilovesmonuments.ro/201 ... 2015-in-romania).

Deși unele palate/conace/reședințe nu mai au strălucirea de altădată ele trebuiesc promovate (atât timp cât mai rezistă) și arătate publicului - poate la un moment dat se va reuși valorificarea într-un fel a acestor clădiri.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[03.04.17 15:52:08]
»

@tata123: Mulțumesc pentru completările binevenite.

irinad
[03.04.17 23:24:28]
»

@Carmen Ion: Cunosc şi eu povestea unei clădiri asemănătoare (la scară mai mică) ce a avut acelaşi destin: în anii comunismului, sediu CAP, după Revoluţie sediu al unei asociaţii agricole. Cum moştenitorii direcţi nu au revendicat-o, aceasta din urmă o deţine şi în prezent.

Întâmplător, construcţia, o casă boierească destul de mare şi de bun gust situată undeva în sudul judeţului Argeş, aparţinea unui unchi al mamei, persoană înstărită tare până la naţionalizare şi colectivizare. În timp casa s-a degradat, i-a fost modificat interiorul cu tot felul de birouri şi cămăruţe, sobele şi pardoseala care, odinioară erau o frumuseţe, se urâţiseră tare. De câte ori mergeam cu mama la asociaţia respectivă (mama avea acolo nişte terenuri în arendă), mereu privea nostalgică, aproape cu lacrimi în ochi, casa şi-mi povestea despre trecutul său glorios: câte petreceri găzduia, ce oameni de vază îi trecuseră pragul, câte persoane importante veniseră în vizită.

Din păcate, soarta aceasta o au multe clădiri de la noi, să sperăm că vor fi reabilitate şi vor fi redate circuitului turistic/cultural pentru că trebuie să ne respectăm trecutul.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[03.04.17 23:57:11]
»

@irinad: Soarta conacului Casota nu e singulară și din păcate înulte cazuri nu se întrevede o soluție.

Mulțumesc pentru vot și comentarii.

CATAAS
[04.04.17 09:36:27]
»

@Carmen Ion: Si pe mine ma tentează o mini vacanta de cateva zile in Zona Buzaului. Puteti sa imi recomandați o unitate de cazare in zonă?

Carmen IonAUTOR REVIEW
[04.04.17 12:15:39]
»

@CATAAS: Din păcate nu te pot ajuta, dar poți apela de pilda la @Crazy Mouse sau la alți colegi care locuiesc în zonă. De asemenea, pe site vei găsi recomandări de cazare în împrejurimi.

Soso42
[04.04.17 18:54:19]
»

@CATAAS: Buna. Ce anume te-ar interesa? Ce zona? Se poate gasi cazare in Baile Sarata Monteoru, unde poti face si "spa" in piscinele cu apa sarata din localitate, de altfel renumita pentru asa ceva. Sau in zona Siriu, langa baraj. Aici iti recomand pensiunea "14 scaune" din Casoca, in apropierea careia poti gasi si cascada cu acelasi nume. In zona barajului Siriu mai sunt si alte pensiuni. Astea sunt doar cateva din zonele turistice din judetul Buzau.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Soso42
[04.04.17 18:59:14]
»

Foarte bun articolul. Citit si votat cu drag. Din pacate, trebuie sa recunosc, spre rusinea mea, nu am vazut nici macar 50 % din frumusetile judetului.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[04.04.17 19:06:16]
»

@Soso42: Mulţumesc, presupun că mie îmi era adresat comentariul - votul însă nu l-am văzut. Nu că ar avea cine ştie ce importanţă...

Soso42
[04.04.17 19:11:13]
»

@Carmen Ion: Da, ecoul era pentru autorul acestui frumos articol. Nu are cum sa nu fie prezent si votul. Merita. Sa fi ajuns cu intarziere? De vina sa fie traficul infernal de pe...net?

CATAAS
[04.04.17 19:32:36]
»

@Soso42: Multumesc, mi-ai fost deja de ajutor!

Soso42
[04.04.17 20:00:24]
»

@CATAAS: Cu placere. Ma bucur ca v-am putut fi de ajutor. Minivacanta placuta va doresc.

webmaster26
[16.02.20 12:18:40]
»

Mutat în rubrica "Descoperă zona Siriu-Nehoiu, SIRIU-NEHOIU [BZ]" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, CATAAS, irinad, mishu, Soso42, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Siriu-Nehoiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065685033798218 sec
    ecranul dvs: 1 x 1