ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.09.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 1 zile
Business
50 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Siriu

TIPĂREȘTE

Siriu este o zonă de o frumusețe copleșitoare, în Buzău, limită cu județul Covasna. Există localitatea Siriu, barajul Siriu, lacul de acumulare Siriu, Masivul Siriu și toate astea sunt amplasate pe Valea Buzăului, pe cursul superior al râului, în județul Buzău și nu prea departe de orașul Buzău, pe drumul național DN10 care leagă orașul Buzău de Brașov.

Masivul Siriu se află între văile Buzău, Crasna și Siriu. Cum spuneam, e o zonă de o frumusețe copleșitoare. Versanți din piatră zdrențuită alternează cu zone împădurite cu foioase printre care se strecoară, din loc în loc, ceva conifere rătăcite. Deși mare parte a suprafeței terestre este împădurită, totuși, din loc în loc apar aflorimente unde roca este dezvelită și se pot vedea stratele de gresie ce alcătuiesc Masivul Siriu. Gresia este o rocă dură. Din loc în loc, apar la vederea zilei zone de conglomerate sfărâmicioase. Astea prezintă probleme mai ales la marginea drumului unde s-au făcut lucrări de derocare astfel, aflorimentul a rămas dezvelit, sfărâmicios și periculos, cam ce vrea să spună atenționarea: „Atenție! Cad pietre” . Pe distanțe mari, la marginea drumului, am văzut plase întinse și fixate pe versant, până sus, pe culmea aflorimentul astfel ca pietrele ce cad, antrenate de vânt sau de alte cauze să nu fie un impediment pentru circulația prin zonă.

Lacul de acumulare Siriu nu este foarte mare dar este extraordinar de pitoresc. Poate fi cuprins în întregime cu privirea de lângă baraj. Are o zonă de belvedere care este, practic, o parcare în care sunt montate și ceva bănci și două mese.

Am stat cam jumate oră în parcarea asta la admirat peisaje și vântul bătea destul de puternic. Mai pe vale nu se simte dar aici te zăpăcește de cap.

Barajul Siriu are o înălțime de 122 de metri și o lungime de 570 de metri.

În aval de baraj se formează o căldare unde a prosperat localitatea Lunca Jariștei asupra căreia avem vizibilitate bună din zona de belvedere unde este parcarea și de pe șoseaua limitrofă lacului de acumulare. În trecut, Lunca Jariștei se numea Broasca.

Pentru că este în aval de baraj, din Lunca Jariștei nu vedem lacul de acumulare dar Gura Siriului este mult în amonte astfel că peisajul este cu totul altul. Administrativ, Gura Siriului aparține de Lunca Jariștei.

Barajul a fost construit în perioada 1972 - 1994 cu o tehnologie care nu a folosit deloc ciment ci numai piatră, steril și miez de argilă, făcându-se uz de capacitatea argilei de a deveni impermeabilă în contact cu apa și a-și crește volumul.

Acesta face joncțiunea între masivele Podu Calului și Siriu. Tot în zonă e localizat și Masivul Monteoru.

Lacul de acumulare format în spatele barajului se întinde pe o suprafață de 500 de hectare și are o lungime de 11 kilometri. Volumul de apă suportat de lac este de 155 de milioane de metri cubi.

În lacul Siriu viețuiesc populații de crap, scobar, caras, păstrăv și clean. Există persoane care își încearcă norocul, pe malurile lacului, la pescuit.

Ocazional, pe lacul Siriu se practică sporturi nautice.

Lacul este folosit pentru alimentarea cu apă potabilă a localităților din zonă.

De asemenea ajută la producerea energiei electrice în hidrocentrala de la Nehoiașu.

Orașul Nehoiu se află la 10 kilometri în aval.

La construirea barajului au fost mutate 300 de gospodării. Tot atunci, în zonă, a apărut așezarea denumită popular Între gârle.

De asemenea, s-a procedat la schimbarea rutei drumului DN10 astfel încât să urmeze linia de contur a lacului de acumulare Siriu.

Acest proiect a implicat și construirea unor viaducte care dau senzația unor poduri suspendate.

În zonă Văii Giurca s-a construit viaductul Giurca de 270 metri lungime care se sprijină pe piloni de 46 metri înălțime.

Apele care alimentează lacul de acumulare Siriu sunt, mare parte, cele din debitul râului Buzău care, în amonte de lac, tocmai traversează Cheile Buzăului.

Când sunt ploi abundente e nevoie să se deschidă descărcătorul de ape mari de pe baraj. Acest lucru se întâmplă foarte rar. Ultima dată s-a întâmplat în iulie 2018 când au fost precipitații abundente în regiune.

În 2020 au fost demarate lucrari de reabilitare la două zone critice de pe DN10 aflate în stare avansată de uzură și care prezintă risc în caz de viitură.

O zonă este chiar viaductul Giurca și cealaltă este podul peste Bâsca-Chiojdului de la Cislău care a fost construit în urmă cu peste 80 de ani.

Tot în zonă există Băile Siriu, situate la coada lacului, folosite din 1872, mai puțin cunoscute, unde există 3 izvoare termale: unul cu ape feroase, altul cu ape sulfuroase și altul cu ape clorurosodice, foarte puțin bicarbonatate și slab mineralizate, termale. După construcția barajului, parte din dotările băilor, respectiv 3 bazine au fost nămolite și acoperite cu apele lacului.

Mai nou, se zvonește că a fost descoperit un nou izvor termal care a fost captat spre o gospodărie.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

O zonă mirifică,


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Mie mi-a plăcut. Poate pentru că pot vedea lucruri unde alții văd nimic.

Am avut un program beton cu ore fixe dar, chiar de-ar fi fost improvizație, sigur aveam cu ce umple multe ore, găseam ce face.

Munții noștri aur poartă.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mioritik in 22.09.21 20:51:37
Validat / Publicat: 23.09.21 08:24:42
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SIRIU-NEHOIU [BZ]

VIZUALIZĂRI: 3284 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Lacul Siriu, Buzău (+baraj)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

adso
[23.09.21 10:44:34]
»

@Mioritica:

Poate pentru că pot vedea lucruri unde alții văd nimic.

liviu49
[23.09.21 11:24:57]
»

Zona Siriului este o zona care se poate face usor intr-o singura zi, daca iti propui vizitarea numai a acestei zone. Ultima oara am fost anul trecut intr-o duminica, am vizitat vulcanii noroiosi, apoi zona barajului, mai sus de Mausoleu, la marginea unei paduri, mai departe de sosea, pe malul unui parau care se varsa in lac, am facut un popas mai mare, cu un gratar cu de toate. Pentru ca nu ne puteam intoarce pe acelasi drum la intoarcere am fost in continuare pe valea Buzaului, iar la Prejmer am vizitat cetatea si centrul localitatii cu numeroasele cuiburi de berze. Acasa am ajuns seara, pe intuneric, trecand prin Brasov, apoi pe DN1 cu oprire in Sinaia, la Tunuri, A3, centura, Branesti. Ne-am promis ca in viitor vom vizita si partea mai salbatica a vaii Buzaului, dar acel viitor inca nu a aparut.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[23.09.21 12:18:32]
»

@liviu49: Știi, crești asta

"zona se poate face... "...

Mereu când aud asta mă întreb ce face persoana aia care face zona, de fapt.

Se pot face multe în zonă. Sunt trasee, sunt locuri pitorești, cabane, pensiuni, multe de văzut.

nightwish
[04.02.22 23:31:43]
»

Abia acum am citit si votat reviewul dvs. Imi place cand mi se prezinta locuri pe care le cunosc si pe care le-am vazut de nenumarate ori, atat de interesant incat sa ma faca sa doresc sa le vizitez din nou ????

Intr-adevar in zona unde acum se afla lacul de acumulare, au existat 3 sate care au fost stramutate mai sus. In urma cu aproape 20 de ani, impreuna cu un grup de prieteni, am facut o excursie cu cortul in zona, astfel am mers cu autobuzul pana la Nehoiu, am urcat pe jos pana in zona barajului si am continuat pe DN10, pana in zona monumentului dedicat eroilor cazuti in primul razboi mondial (alt punct de atractie care merita vizitat, existand si un osuar). De la monument am mai trecut un pod si am coborat pana la marginea lacului unde am amplasat cortul. Acum in zona respectiva a aparut un afis cu "proprietate privata "

Deoarece era in luna august, am facut baie in lac, senzatia fiind una stranie, deoarece la suprafata apa era calda, dar se racea odata cu adancimea, astfel ca picioarele simteam ca-mi ingheata ???? Noaptea am tras o spaima zdravana, cand am simtit ceva miscare pe langa cort. Noi am crezut ca este un urs, dar s-a dovedit a fi doar un maidanez infometat.

O intamplare haioasa a fost cand pe langa cortul nostru a trecut o batranica, care mergea cu niste caprite la pascut, iar cei din grup i-au cerut batranei sa ne vinda niste branza de capra, urmand sa platim, sau sa facem troc, noi venind pregatiti de acasa cu mai multe legume, care erau destul de apreciate in aceasta zona de munte. Batranica a fost de acord, dar a trebuit sa o asteptam pana s-a intors cu caprele de la pascut. La intoarcere avea pe umeri o legatura de lemne uscate si ne-a spus sa mergem cu ea acasa ca sa ne dea branza de capra. Prietenul meu, mai cavaler, s-a oferit sa care sarcina de lemne pana la casa batranei, iar cand am ajuns si batrana a intrat in casa, a aruncat lemnele cat colo, si stergandu-si transpiratia, a inceput sa se minuneze cum cara batrana lemnele respective, pentru ca erau foarte grele???? De la ea am aflat povestea satelor stramutate pentru construirea barajului si povestea ei de viata.

Noi eram foarte tineri si minunati de frumusetea locurilor, i-am spus batranei, ca planuim sa ne intoarcem in fiecare vara si sa o vizitam. Nu voi uita niciodata vorbele ei de atunci care s-au si adeverit " Nu mai veniti voi maica, pe aici! "

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[04.02.22 23:52:46]
»

@nightwish: wow,

Ce poveste...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, Mioritik, nightwish
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Siriu-Nehoiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.29687094688416 sec
    ecranul dvs: 1 x 1