GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dacă vă plac zonele verzi, dacă vă doriți o evadare în natură, mergeți în Bulgaria! Ghidurile turistice informează că Bulgaria are 3 parcuri naționale, 10 parcuri naturale, 28 de rezervații naturale și 13 arii protejate și monumente naturale care figurează pe lista UNESCO a parcurilor naționale și a rezervațiilor naturale. 10 zone umede bulgărești au fost incluse în Convenția Ramsar - un tratat interguvernamental (sub egida UNESCO) privind zonele umede ca habitat al păsărilor acvatice la nivel internațional.
Râul Ropotamo care izvorăște din munții Strandja - "râul înecat" cum i se mai spune - formează la câțiva kilometri sud de Dunes (Дюни) un estuar. La 5 km de gura de vărsare, albia râului se adâncește mai mult decât nivelul mării, acest fapt înlesnind pătrunderea apei marine, sărată, în apa dulce. Acesta este motivul pentru care Ropotamo este considerat un "râu înecat". Ropotamo, a cărui vale se lărgește tot mai mult după ce colectează apele altor două râuri, se varsă în mare lângă Cap Sveti Dimitar. Cu cât te apropii de gura de vărsare, zonele mlăștinoase - adesea inundate - se înmulțesc. Vegetația este abundentă, cu arbori și plante agățătoare adaptate mediului umed de aici. Mlaștinile din jur, pădurile dese de stejar și dunele înalte de nisip alcătuiesc una dintre cele 28 de rezervații naturale ale Bulgariei. Se spune că aici se află una dintre cele mai mari întinderi de apă colorată de florile gingașe ale nuferilor albi sau galbeni. În speranța că vom vedea măcar câteva dintre aceste misterioase flori, ne-am lăsat convinși să facem o plimbare cu barca în lungul estuarului, printre zonele cu trestie, în căutarea nuferilor.
Am ajuns acolo cu autocarul, în cadrul unei excursii organizate de o agenție turistică din Nessebar. După un popas la Pomorie pentru vizita la Mănăstirea Sf. Gheorghe, la câțiva kilometri de Dunes, am părăsit șoseaua principală și am continuat la dreapta. Pe măsură ce înaintam, desișul verde se adâncea, iar bălțile cucereau tot mai mult teren. Peisajul devenea deltaic. Am debarcat într-un loc supravegheat, amenajat pentru parcare. Nu cunosc amănunte privind parcarea pentru că nu am fost interesată de acest aspect. În afară de autoturismul personal, în zona vizitabilă a rezervației Ropotamo se poate ajunge cu taxiul sau cu autobuzul urmând șoseaua de la Burgas spre stațiunile litorale sudice ale Bulgariei.
Până a pătrunde în adâncurile pădurii, ghidul ne-a mai spus că gura de vărsare a râului Ropotamo în Marea Neagră se află la 18 km sud de Sozopol și la 10 km de Dunes. Inspirat denumită "Amazonul bulgăresc", zona cu o suprafață de aprox. 1000 de hectare - una dintre cele mai mari zone protejate din țară - a fost declarată rezervație naturală în anul 1940. Ne-a mai spus că pe deasupra sa trece "Via Pontica" - ruta păsărilor migratoare, precum și că cercetările arheologice subacvatice efectuate în preajma locului de vărsare a râului în mare au scos la iveală numeroase amfore.
În frunte cu ghidul, în șir indian, am continuat prin pădure pe punțile de lemn din porțiunile inundabile, apoi pe cărări, prin desișul verde, până la debarcader. Lângă debarcaderul aflat la piciorul podului rutier care traversează râul găsim un chioșc cu răcoritoare și gustări, umbrare din lemn acoperite cu trestie, fericit înglobate în peisaj, toalete, precum și o "expoziție fotografică" cu chipurile celor care s-au plimbat pe rău și sunt așteptați să-și ridice fotografiile.
La debarcader așteaptă 5 bărci cu motor cu o capacitate de 20 de persoane fiecare, cu care - la cerere - poți efectua o scurtă plimbare pe râu. Bărcile sunt echipate cu veste de salvare, dar acestea zac nefolosite, înghesuite sub copertină. Contra unei taxe de 12 leva/persoană adulții și 7 leva/persoană copiii - timp de aprox. 30 de minute, o barcă cu motor vă poate plimba prin delta râului Ropotamo. Plimbarea cu barca este pentru unii o experiență nouă, de neuitat. Barcagiul conduce lin, încetinește, ba chiar dă puțin înapoi atunci când este cazul pentru ca turiștii să poată fotografia sau admira natura. Am văzut multe broaște țestoase moțăind pe trunchiuri de copaci căzuți deasupra apei. Barcagiul care cunoaste locul ca în palmă, la apropierea de acestea oprește motorul și așteaptă ca noi să ne bucurăm de moment. În afara unei păsări buimace, abia trezită din somn, a câtorva libelule și a o mulțime de gâze minuscule care zboară deasupra apei, broaștele țestoase au fost singurele demne reprezentante ale faunei deltei râului Ropotamo pe care le-am văzut. Cât despre nuferi, atât de mult așteptați de mine, afirm cu sinceritate - dar și cu dezamăgire - că nu am văzut nici unul. Poate că în plimbarea noastră de numai jumătate de oră nu puteam ajunge în împărăția lor atât de mult lăudată sau poate că încă nu sosise vremea înfloririi lor.
Nu voi descrie mai mult din cele văzute în timpul plimbării noastre la gurile râului Ropotamo. Imaginile pe care le atașez spun, cu siguranță, tot ceea ce nu pot spune eu în doar câteva cuvinte. A fost frumos, relaxant, dar… prea puțin!
Pentru informarea generală, adaug faptul că bărcile efectuează plimbări turistice în fiecare zi, în intervalul orar 9.00-18.00.
Trimis de iulianic in 17.06.18 20:56:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Primorsko, PRIMORSKO" (deja existentă pe sait)
@iulianic: Start vot!
N-am văzut - până acum - Delta noastră, dar cred că seamănă cu ea. Nu știu, însă, dacă la noi sunt broaște țestoase.
Este un loc frumos care merită văzut!
Felicitări, am votat cu drag!
@iulianic:
Interesant! Felicitari pentru articol! Mi-au placut mult pozele! Numai de bine! ????
@doinafil și @Dan&Ema: Vă mulțumesc pentru aprecieri!
Da, estuarul râului Ropotamo seamănă cu delta noastră. În fond, este tot o deltă. În Delta Dunării am văzut sumedemie de nuferi (și albi și galbeni), în Delta râului Ropotamo n-am văzut nici o floare, în schimb am văzut foarte multe broaște țestoase. Sunt la ele acasă. Stau cuminți pe trunchiuri de copaci prăbușiți și pozează turiștilor. În Delta Dunării am văzut păsări, în delta bulgărească n-am văzut decât una. Probabil că pentru asta trebuie să te adâncești mai mult pe canale, or noi, în 30 minute...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Ropotamo Beach - plaja sălbatică din sudul Bulgariei — scris în 19.09.23 de Radu P. din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Beglik Tash, Sanctuar al Tracilor — scris în 16.12.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Pe urmele tracilor la Beglik Taş — scris în 07.05.18 de nicole33 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Împrejurimi Arkutino — scris în 28.01.13 de vasilica din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Primorsko, o destinatie a litoralului bulgaresc de luat in seama — scris în 05.08.11 de ileanaxperta* din BUCURESTI - RECOMANDĂ