ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
LUNA
JUN-2018
prieteni
25 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Restaurant 'Moara de vânt' - Sozopol

TIPĂREȘTE URM de aici

Din nou trebuie să mărturisesc faptul că în sejurul nostru cu All Inclusive de la Hotel Festa Panorama - Nessebar n-am mai fi avut motive să fim interesați de mese servite pe la alte restaurante. Cu toate acestea, în ziua în care am plecat în grup organizat să vizităm câte ceva din partea sudică a litoralului bulgăresc, pentru că vremea amiezei ne-a prins la Sozopol, pentru masă am fost conduși la Restaurant "Moara de vânt" - Рестopант Вятърна мелница.

Vă întrebați poate de ce am fost conduși și nu ne-am ales singuri locația în care să mâncăm sau… să nu mâncăm. Nu, cazul acesta nu este un exemplu de "te duce ghidul acolo unde vrea el pentru a obține cine știe ce beneficii". Masa de prânz la Sozopol era parte din programul turistic, costul ei fiind inclus în prețul excursiei și - mai mult decât atât - avea drept scop nu doar îndestularea stomacelor noastre, ci și să ne arate ce înseamnă un prânz tradițional bulgăresc servit într-un cadru rustic.

Restaurantul se află la țărmul mării, chiar în punctul în care - venind dinspre oraș - Str. Mayak sfârșește în Str. Morski Skali formând cu aceasta, la nr. 27, un T perfect. Restaurantul impresionează încă de la intrare. Funcționează într-o clădire tradițională, din piatră și lemn, una dintre sutele de case cu bovindouri pe care le-am văzut în zonele vechi ale așezărilor bulgărești. Lângă gardul de piatră în fața căruia staționează decorativ o căruță, la înălțime, am văzut celebra moară de vânt care a dat numele locației.

Restaurantul "Moara de vânt" - Sozopol este situat deasupra stâncilor vechiului oraș oferind o vedere minunată spre mare și spre Insulele Sf. Ioan și Sf. Petru. Și pentru că veni vorba despre ele, menționez aici că Insula Sf. Ioan, nelocuită, situată cam la 2 km de oraș, este cea mai mare insulă de lângă Sozopol. Am fost informați că până în sec. XV acolo a funcționat Mănăstirea ortodoxă Sf. Ioan Botezătorul. Astăzi mai dăinuie doar ruinele ei. Tot acolo se află rămășițele unui templu grecesc închinat lui Apollo, ruinele unui far și urme ale furnalelor în care anticii obțineau fierul. Dar ceea ce mi se pare cel mai interesant este faptul că între Sozopol și Insula Sf. Ioan se află o pădure subacvatică de cedri pietrificați, scufundați - conform specialiștilor - acum 70 milioane de ani. Cei care au astfel de curiozități și sunt antrenați în acest sens, pot face scufundări pentru a vedea aceste formațiuni bizare, precum și diverse obiecte dispărute în mare în urma naufragiilor.

Dar, m-am îndepărtat de la subiectul acestui articol. Revin!

Restaurantul "Moara de vânt" - Sozopol care-și așteaptă consumatorii zilnic în intervalul orar 10.00 - 24.00, are și o mică terasă exterioară, la etaj. Interiorul este decorat cu vechi obiecte gospodărești (țesături, vase, furci) sau de port tradițional (cămăși, brâie, opinci, traistă), o cobză, ba chiar și o pușcă veche. Peste tot sunt policioare cu mici vase decorative. Mobilierul este din lemn natur, iar mesele - de câte 4 persoane - sunt acoperite cu țesături tradiționale, roșii.

Pentru grupul nostru de consumatori format din turiști străini, de mai multe naționalități, a fost rezervat salonul interior de la etaj, încăpător și decorat în același stil cu tot restul localului. Latura dinspre mare este în întregime cu geamuri și oferă o generoasă panoramă asupra Insulei Sf. Ioan despre care am amintit mai sus.

Ce ni s-a servit?

De la început trebuie să menționez că băuturile se comandau (și se achitau) separat, după preferință. În prețul plătit era inclusă doar apa care aștepta, rece, pe fiecare masă.

În vase tradiționale, din ceramică pictată și smălțuită, curând au început să sosească bucatele. Antreul cel mai apreciat, simbolic pentru bucătăria bulgărească este șopska salata. Ea are culorile drapelului național - alb, verde, roșu - și este o combinație de legume proaspete (castraveți, roșii, ardei și ceapă) deasupra cărora se rade brânză. Noi o numim simplu, salată bulgărească și pot spune că deși nu ne era foame, ne-a deschis apetitul. A urmat o ciorbă de fasole gustoasă, iar ca fel de bază o porție de ghiuveci - o tocăniță tradițională din legume și carne de pui. Înghețata de vanilie cu caramel a încheiat prânzul de la Restaurantul "Moara de vânt" - Sozopol. Nu știu dacă și înghețata a fost preparată după vreo rețetă tradițională, dar a fost binevenită și - bineînțeles - servită în boluri tot din ceramică smălțuită.

Concluzii

Deși nu eram înfometați, ora servirii prânzului fiind mai devreme decât cea cu care suntem noi obișnuiți, masa tradițională de la Restaurantul "Moara de vânt" - Sozopol a fost binevenită. A fost pentru noi o lecție. Doar o lecție din cele foarte multe pe care ni le poate oferi bucătăria națională bulgărească.

Restaurantul are un aspect original, plăcut, atrăgător chiar înainte de a trece de poartă, ospătarii - cu cămăși tradiționale - au oferit un serviciu perfect, iar preparatele (cele degustate de noi) au fost bune.

Am aflat că uneori, seara, Restaurantul "Moara de vânt" - Sozopol oferă program folcloric. Când am fost noi acolo, la prânz, fondul sonor, ambiental, era asigurat tot de folclorul bulgăresc.

Nu sunt în măsură să dau detalii privind prețurile practicate la Restaurantul "Moara de vânt"- Sozopol pentru că prânzul nostru a fost inclus în prețul excursiei. Meniul fiind prestabilit, nu am avut prilejul de a studia și celelalte oferte. Pot spune însă că Berea comandată de soțul meu a fost 3,50 leva/330 ml.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 18.06.18 20:42:39
Validat / Publicat: 18.06.18 22:34:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 4013 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Sozopol - Restaurant "Moara de vânt". Intrarea în curte.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

doinafil
[18.06.18 23:00:12]
»

@iulianic: Când eram copii, în familia noastră, la țară la bunica, în Oltenia, se mânca din vase ceramice și cu linguri de lemn. E mult de atunci, dar nu uit ce gust bun avea ciorba de fasole, sau sarmalele fierte - în oale de pământ - la gura vetrei din curte.

Cred că mi-ar fi plăcut și mie la „Moara de vânt! ”

Felicitări pentru articol și poze!

iulianicAUTOR REVIEW
[18.06.18 23:12:10]
»

@doinafil: Da, ne-a plăcut la "Moara de vânt" din Sozopol. Ne-a plăcut mâncarea, ne-a plăcut ambianța, ne-a plăcut totul. Nu ne era foame, dar faptul că eram împreună, că serveam niște bucate nu tocmai străine nouă, chiar dacă - zice-se - specific bulgărești... a făcut ca masa să fie binevenită la "Moara de vânt". Și așa cum spuneam, eu am luat-o în primul rând ca pe o lecție. Așa arată o masă tradițională bulgărească, într-un restaurant tradițional bulgăresc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD
[18.06.18 23:52:26]
»

Am testat și eu acest restaurant (deși aveam a. i. la Duni - vezi impresii) și am fost foarte mulțumit. Mă bucur că păstrează tradiția.

Despre prețuri pot eu să spun că sunt normale, chiar mai mici decât ar fi la noi pentru servicii echivalente.

iulianicAUTOR REVIEW
[19.06.18 08:35:45]
»

@Dragos: Am citit articolul tău și mă bucur să constat că și alții au apreciat Restaurantul "Moara de vânt". Sinceră să fiu, dacă nu era inclus în programul micii noastre incursiuni în Sozopol, nici nu ne gângeam să căutăm acest local. Mai ales vara, pe căldură, într-o plimbare de explorare a unui loc nou, nu ne putem gândi la mâncare. Cel mult la ceva lichide.

Restaurantul "Moara de vânt" încă mai păstrează tradiția și cred că o face foarte bine. Cât despre prețuri - pe care noi nu am avut cum să le apreciem - mă așteptam să fie normale pentru Bulgaria și mai mici decât la noi. Peste tot pe unde am luat masa în Bulgaria - pe cont propriu și nu inclusă în costul vreunui program anume alcătuit - am remarcat că prețurile sunt foarte bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[20.06.18 08:27:05]
»

@iulianic: Arata super restaurantul. Chiar constituie o lectie de istorie etnografica si gastronomica.

Dar dac-as fi fost cu voi, in turul ghidat, eu as fi ramas nemancata. In afara de salata si, poate ghuveciul de pui, dar nu-s sigura, restul, pentru mine, sunt cam... necomestibile!

Dar doar si-o cafea in ambientul ala e superba!

Sa va fie de bine!

iulianicAUTOR REVIEW
[20.06.18 08:53:39]
»

@Zoazore: Mulțumim!

Păi, dacă arată atât de "super" restaurantul, când punem de o miniîntâlnire acolo? Ne-ar bucura pe toți o lecție de etnografie, de gastronomie… o întâlnire.

Nu cred că ai fi rămas nemâncată la "Moara de vânt". Deși n-am prea mâncat nici noi, nu ne-am ridicat flămânzi de la masă pentru că pur și simplu nu ne-am așezat flămânzi la masă. Firește, mai toată lumea doar a degustat bucatele, iar noi – noi care aveam All Inlusive la Nessebar – se mai punea problema să mâncăm cu poftă ciorba de fasole chiar dacă tocmai veneam de la o degustare de vinuri? Eu am încercat-o și am văzut că este chiar ca cea de la noi, așa că… ce specific bulgăresc?

Dragoș_MD
[20.06.18 09:13:11]
»

@Zoazore:

Dar dac-as fi fost cu voi, in turul ghidat, eu as fi ramas nemancata. In afara de salata si, poate ghuveciul de pui, dar nu-s sigura, restul, pentru mine, sunt cam... necomestibile!

Să crezi tu că rămâi nemâncată acolo! au tot felul de bunătătți, păcat că nu ne-am gândit niciunul să pozăm meniul!

@iulianic:

așa că… ce specific bulgăresc?

mâncărurile pe care vi le-au oferit ar merge mai degrabă catalogate la „specific balcanic” (de aia seamănă cu astea de pe la noi), dar au și alte feluri de mâncare, foarte gustoase, pe care la noi nu le întâlnești. Eu mereu descopăr câte ceva când merg la ei...

Dar e drept, eu merg de capul meu, nu cu un grup care se supune unui program și meniu fixate dinainte.

Zoazore
[20.06.18 12:15:11]
»

@iulianic: Pai organizeaza si vin!

@Dragos: Exact de meniul fix ziceam. Ca daca pot alege altceva, Tarator scrie pe mine!

mihais68PHONE
[20.06.22 10:27:37]
»

Am stat în Sozopol trei nopti, de vineri până luni și am fost la câteva restaurante in zona, atât în orașul vechi cat și cel nou.

Am fost ieri, duminică seara sa luam masa la Moara de vant.

Locația este foarte buna, pe malul marii, ambianță rustica, personalul tânăr, atent și vorbitor de limba engleza. Am prins un apus de soare splendid.

Servirea a fost rapida, ospătarii numeroși și atenți. Este adevărat că nu era nici foarte multă lume, cam 20% din capacitate, fata de seara de sâmbătă când e plin la mai toate restaurantele, mai ales la cele de pe faleza.

Preturile sunt ceva mai mari că la restaurantele din orașul nou, cam cu 20%-40%. De exemplu în centrul nou berea la draft era cam 3,5lv, iar în cel vechi 4,5-5lv.

Daca ne-a plăcut locația, cu mâncarea e alta socoteală. Am luat scoici in cochilie, și calamari pane. Calamarii innecati in ulei, iar scoicile, aveau cea mai mica cantitate de carne pe care am văzut-o vreodată, cam cat un bob de fasole medie spre mica. Nici sosul nu a fost ceva deosebit. Prețuri 18lv calamarii, fara garnitura, iar scoicile 15lv.

Am mâncat mult mai bine la terasele din centrul nou, chiar și la una cu autoservire, unde calamarii pane au fost delicioși, că și scoicile la tigaie

Am mai fost într-o seară la un restaurant in centrul vechi, DiValli. Aici mâncarea a fost foarte buna (am cerut salată shopska , miel și scoici in cochilie) dar după ce am mâncat salata, a venit ospătarul sa ne zică că nu au scoici! Înțelegeam daca ne spunea din prima, alegeam daca sa mai stam sau nu. La DiValli, prețuri mai mici că la Moara, dar mâncarea mai gustoasa.

Lângă DiValli este un restaurant care este mereu aglomerat, Del Muro, unde prețurile sunt cam cu 10% peste Moara, iar daca vrei o masa, mai ales sâmbătă, trebuie rezervare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, iulianic, mihais68, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Sozopol:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063706874847412 sec
    ecranul dvs: 1 x 1