ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
25 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Sf. Gheorghe - Pomorie

TIPĂREȘTE URM de aici

Când am plecat la Nessebar speram că timpul îmi va permite să ajung măcar pentru o jumătate de zi la Pomorie. Aflasem că acolo, la țărm de mare, se află un muzeu al sării unde vizitatorii au prilejul să vadă cum se obține sarea din apele marine. De asemenea, aflasem că undeva, la marginea orașului, există un mormânt-mausoleu, tipic pentru tracii care credeau în nemurirea sufletului. Fiind considerat monument cultural de imporanță națională, datând de la sfârșitul perioadei de ocupație romană (sec. III-IV), - firesc - Mormântul tracic cu cupolă mi-a suscitat interesul și voiam să ajung acolo. Am colindat pe la mai multe agenții turistice din Nessebar încercând să găsesc un program care să includă obiectivele vizate de mine. Din păcate, atunci când și-au alcătuit traseele, nici una dintre ele n-a avut în vedere Muzeul Sării sau Mormântul tracic cu cupolă. Mai mult decât atât, mi s-a spus că acestea nu sunt obiective de larg interes turistic și de aceea nu sunt cuprinse în nici un program. Mi s-a oferit și până la urmă am acceptat, o excursie de o zi care cuprindea - printre altele - și Pomorie în care se vizita doar Mănăstirea Sf. Gheorghe.

La ora 8.15, cu autocarul, însoțiți de un ghid vorbitor de engleză, am plecat din Nessebar, din fața Hotelului Festa Panorama. În aceeași zi, cu alt autocar, un alt grup ne urma pe același traseu, cu ghid vorbitor de germană. Cei aprox. 25 km până la Pomorie au fost parcurși în mai puțin de jumătate de oră. Pe drum ghidul ne-a povestit că în zona litorală a Bulgariei nu există alte lăcașuri mănăstirești, de aceea, Mănăstirea Sf. Gheorghe din Pomorie, ca singură excepție - apreciată ca fiind una dintre cele mai frumoase din Bulgaria - nu lipsește din programele turistice.

Înființată de coloniștii greci în sec. VII, distrusă în timpul invaziei otomane de la sfârșitul sec. XIV, mănăstirea a fost refăcută după mai bine de 300 de ani. Există mai multe legende privind înființarea Mănăstirii Sf. Gheorghe din Pomorie. Toate însă au aceeași esență și anume că în vremea când Bulgaria se afla sub stăpânirea turcilor, întreaga zonă a actualului oraș Pomorie aparținea lui Selim Bey. Acesta suferea de o boală grea. Detaliile privind boala lui nu sunt clare, dar - una dintre versiuni spune că Selim Bey era orb și a petrecut mulți ani în întuneric, doar în vis mai văzând lumea în culorile ei. În vis, în repetate rânduri, i s-a arătat un loc de pe pământurile sale în care ar exista un izvor vindecător. Curând după aceea, sub țărână, a fost descoperit un basorelief de marmură cu chipul Sfântului Gheorghe. Ridicându-l, de sub bucata de marmură a izvorât apă, iar după ce a băut din această apă, ochii i s-au vindecat. Tot legenda spune că Selim Bey s-a convertit ulterior la creștinism, a construit o capelă pe locul cu apa sfântă, iar după moartea soției sale s-a călugărit devenind apoi stareț al mănăstirii.

Biserica pe care o vedem astăzi a fost înălțată în 1856 pe fundația celei precedente, ctitorită de Selim Bey. Anul construcției sfântului lăcaș poate fi văzut inscripționat la exterior, pe peretele estic, deasupra micii abside a altarului.

Am ajuns acolo devreme. Sfântul lăcaș situat lângă intersecția străzilor Manastirska și Knjaz Boris I, înconjurat de un gard înalt, ne aștepta cu ambele porți deschise larg. În sensul giratoriu, statuia ecvestră a Sf. Gheorghe ne-a impresionat pe toți prin grandoarea ei. De îndată ce am intrat în curte, pentru că se vorbise despre izvorul cu apă vindecătoare deasupra căruia se înalță clopotnița, toată lumea a dat năvală la izvor.

Turnul clopotniță, alb, pe care tronează icoana Sf. Gheorghe, este înalt de 20 m și frumos încadrat de arbori și flori.

Biserica scundă, fără turle, are trei altare și păstrează valoroase exemplare ale artei iconografice bulgărești din sec. XVIII-XIX, precum și o icoană a Sf. Gheorghe - datând din 1607 - despre care se spune că este făcătoare de minuni. Mai mult decât orice, în biserică am admirat candelabrele aurite, cu o lucrătură migăloasă.

Curtea mănăstirii impresionează prin picturile cu scene din viețile sfinților care împodobesc toate zidurile exterioare ale construcțiilor anexă. Ascunsă sub cerdacul clădirii din dreapta intrării în biserică se află ușa muzeului mănăstiresc. Muzeul este mic - doar o singură încăpere în care se pot vedea veșminte preoțești și obiecte necesare cultului, vechi cărți tipărite sau scrise de mână, ustensile gospodărești. Pentru vizitarea muzeului Mănăstirii Sf. Gheorghe nu se percepe nici o taxă, dar o mică donație este binevenită oricând.

La mănăstire există și un mic magazin de suveniruri. Pe lângă diferitele obiecte religioase, amintiri turistice pe care le găsim la mai toate lăcașurile mănăstirești, de aici se poate cumpăra miere, vin sau rakia, toate produse în gospodăria monahală.

În timp ce colegii de grup își consumau restul timpului până la plecare în magazin și în umbra arborilor din curtea mănăstirii, m-am plimbat - fotografiind - zona din jurul bisericii. Călugării se îngrijesc de o grădină de legume, au pomi care rodesc frumos (piersici, gutui, meri), au o mulțime de straturi cu flori, iar spațiul verde este decorat cu tot felul de obiecte - cărucioare, butoaie, etc… Există și un foișor de lemn unde oaspeții se pot relaxa și-și pot aduna gândurile în meditație. Peste tot se simte mână de gospodar harnic. Mănăstirea Sf. Gheorghe din Pomorie este un loc liniștit, fermecător, dar pentru rugăciune și pentru meditație este mai bună vizita pe cont propriu și nu cea cu grup mare, în veșnică mișcare și agitație.

Mănăstirea Sf. Gheorghe din Pomorie este cunoscută în lumea creștină pentru izvorul său cu apă tămăduitoare, pentru basorelieful legendar al Sf. Gheorghe, dar și pentru icoana sfântului executată de Anhialo Temistoklis Diamandopulo Zograph, pictor din Pomorie. Acestea sunt motivele pentru care sfântul lăcaș este atât de venerat de credincioși devenind în același timp și o destinație turistică foarte populară, o oprire aproape obligatorie pentru turiștii care vin în vacanță pe coasta Mării Negre, la Pomorie.

Trebuie știut că hramul bisericii Mănăstirii Sf. Gheorghe din Pomorie se sărbătorește la 6 mai - Ziua Sf. Gheorghe (Gherghiovden), zi care este și sărbătoarea orașului Pomorie. În fața mănăstirii se organizează atunci un târg tradițional care este un punct de atracție nu numai pentru localnici, ci și pentru turiștii aflați în stațiune.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 15.06.18 16:44:58
Validat / Publicat: 15.06.18 18:22:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2838 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Pomorie - Mănăstirea Sf. Gheorghe. Fațada estică a bisericii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33200 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.06.18 23:02:17]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pomorie:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057132959365845 sec
    ecranul dvs: 1 x 1