GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cu telegondola peste Piatra Neamt - perla Moldovei
Adresa: Piata Garii, Nr. 7, Cladire Telegondola, Et. 1
Pret bilet: - copii pana la 5 ani – gratuit
- copii 5 - 14 ani – 18 lei dus-intors (sau 10 lei doar urcare sau coborare)
- adulti - 25 lei dus-intors (sau 15 lei doar urcare sau coborare)
Program: zilnic intre 11,00 – 18,00
Cand spui “ gondola” te gandesti automat la Venetia…. dar cand spui “telegondolda” te poti gandi la Piatra Neamt.
Anul trecut in trecere fiind prin Piatra Neamt, dupa ce am facut un tur al orasului si am trecut in revista principalele atractii, am dorit sa fac o plimbare cu telegondola deasupra orasului.
Punctul de plecare a fost la doi pasi de gara orasului. Am urcat cele cateva trepte si am ajuns pe platforma de unde se fac plecarile si eventual sosirile dupa survolarea orasului in siguranta unei cabine. Spun eventual sosire, caci cine doreste poate urca cu telegondola si se poate intoarce pe jos pe un traseu prin padure. Sa va spun drept eu nu inteleg de ce se spune telegondola unei cabine inchise, dar asta este alta discutie. (stiu ca diferenta intre telecabina si telegondola este data de capacitatea lor si de faptul ca in cea de a doua se sta pe bancute… dar tot nu ma pot abtine sa nu ma gandesc la gondola ).
Am achitat biletele si am asteptat cateva minute pana ne-am imbarcat. Timpul a fost suficient pentru a capata cateva informatii de la casiera ce ne-a vandut biletele si de pe panourile informative aflate acolo.
Asa am aflat ca exista 22 de telecabine (sau telegondole) ce urca de la gara orasului pana pe varful dealului Cozla la 632m. Traseul are o lungime de aproape doi km. si cablul este sustinut de 10 de stalpi. Viteza de urcare este de 6m/secunda, suficient de lenta pentru a avea timp sa se admire in toata splendoarea sa orasul.
Cabinele erau curate, bancutele nezgariate iar gemuletele erau pe jumatate deschise incat am putut face fotografii clare. In plus asa se asigura suficient aer in cabina. Pe scurt chiar si daca in telegondola sunt sase personae, este suficient loc.
Cum erau putini turisti la ora respectiva, ne-am urcat singuri intr-o telegondola. Accesul este foare usor iar in interiorul cabinei sunt doua bancute pe care pot sta sase personae. Si uite ca ca inceput urcusul. In partea stanga se vedea Valea Bistritei cu Barajul si Lacul de acumulare Batca Doamnei iar pe partea dreapta se vedea mare parte din oras. Am trecut la mica distanta de Biserica „Pogorarea Duhului Sfant, pe deasupra Bulevardului Republicii cu al sau Hotel Central. Am vazut turla Bisericii Precista si zona comerciala a orasului. Alte puncte de reper ale orasului pe care le-am vazut de la inaltime au fost; Teatrul Tineretului, Turnul lui Stefan cel Mare, Casa doamnei Elena Cuza si stadionul.
Dar partea cea mai frumoasa, dupa parerea mea, a acestui traseu a fost a doua jumatate a sa. Dupa ce am trecut peste ulimele case ale orasului a inceput urcusul peste dealurile impadurite. Nu va pot spune cat de incantata eram de culorile toamnei asternute ca un covor aramiu peste padurea de foioase. Dar ce spun aramiu... de la verde usor imbatranit, trecand prin toate nuantele de maro, aramiu si galben-auriu, padurea era o imensa paleta de culori. Nici un artist nu poate redea cu atata maiestrie ce natura ofera toamna intr-o padure de fagi, mesteceni, stejari, carpeni si plopi printre care se strecoara cativa brazi, pini si molizi. Aparatele noastre foto clik-aiau continu.
In mai putin de zece minute am ajuns sus. Statia de sosire din varful dealului, se numeste Poiana Trei Coline si practic este un platou de pe care se poate vedea aproape de jur imprejur tot ce natura ofera mai frumos.
Mare lucru nu este de facut pe platou. Sunt doua magazine cu suveniruri si un restaurant cu terasa care in acea zi era inchis. Aceasta telegondola este principalul mijloc de transport pe timp de iana pana la partia de schi si cea de tubing (adica o partie asemanatoare cu cea de bob dar mai lata, pe care se coboara cu un colac mare gonflabil). Am stat cam o jumatate de ora, ne-am asezat pe cate un scaun al terasei, am facut cateva fotografii, ne-am incarcat plamanii cu aer curat si ne-am intors catre capatul traseului telegondolei cu care in alte zece minute ne-am intors in oras.
Nu in orice zi sau in orice oras am avut ocoazia sa plutesc deasupra strazilor si a caselor. A fost o experienta placuta pe care ve-o recomand daca ajungeti in Piatra Neamt.
Trimis de Diaura* in 23.04.19 11:27:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PIATRA NEAMȚ.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2022 Diferența între vis și realitate — scris în 28.03.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Lacul Bâtca Doamnei — lacul lebedelor — scris în 19.02.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Jan.2021 La plimbare pe meleaguri nemțene — scris în 27.01.21 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De la Piatra Neamț la Hanu Ancuței — scris în 12.10.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Tur pe lângă Piatra Neamț — scris în 26.08.20 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Pe Valea Bistriței, de la Piatra Neamț la Bicaz — scris în 12.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 De la Piatra Neamț la Tazlău, în circuit — scris în 21.08.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ