GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lacul Bâtca Doamnei — lacul lebedelor
![](/images/printer_off_32.png)
Așa cum spuneam în review-ul precedent (vezi impresii) mi s-a făcut dor de casă, așa că am plecat la mama, la Vaduri.
Dacă sâmbătă am fost la Lacul Roșu, duminică am ales să ne întoarcem la Iași prin Agârcia, în loc de obișnuitul Vaduri, Viișoara, Bistrița, Sarata, Piatra Neamț. Am decis schimbarea tocmai pentru a merge să hrănim lebedele pe lacul Bâtca Doamnei.
Lacul ăsta îmi amintește de versurile lui Eminescu:
"lacul codrilor albaștri
Nuferi negri îl încarcă... ", doar că în cazul nostru nuferii s-au transformat în lebede albe.
Ne-am dotat cu pâine (conform ornitologilor nu este recomandat să dăm pâine la păsările sălbatice) și o căldărușă de grăunțe.
Drumul din Vaduri până la lac este superb, cu pădurea de brad în dreapta și câmpurile de culturi în stânga. Sunt și case de o parte și de alta a drumului. Drumul este asfaltat dar cam îngust, deci trebuie avut grijă în curbe dacă ai o mașină mai mare, Kona noastră electrică nu face parte din această categorie????, deci nu am avut probleme. Oricum drumul nu este foarte aglomerat.
Câteva date culese din diverse surse despre lac:
Lacul Bâtca Doamnei este alimentat din lacul de baraj Izvoru Muntelui-Bicaz, prin canalul de aducţiune al Hidrocentralei de la Stejaru, de vechiul curs al râului Bistriţa şi pârâul Doamnă, afluent de dreapta al lacului.
"Lacul are o suprafaţă de 240 hectare, o lăţime maximă de 1.050 metri, o lungime de 3.200 metri şi o adâncime de 15 metri. " Este principala sursă de alimentare cu apă potabilă a orașului Piatra Neamț. Este un lac de baraj artificial, format în 1962 prin ridicarea barajului pe Bistrița. Lacul Bâtca Doamnei este situat la o altitudine de 325 metri, lângă se află dealul Bâtca Doamnei unde se găsesc ruinele Cetății Dacice de la Bâtca Doamnei, obiectiv despre care cred ca a scris @tata123????. Spre rușinea mea, deși sunt din zonă nu am fost niciodată acolo????.
"Lacul Batca Doamnei alături de lacurile Pângărați și Vaduri reprezintă o zonă deosebită pentru păsările ce se deplasează pe culoarul de migrație est carpatic și constituie o verigă importantă în păstrarea biodiversității și a habitatelor naturale pentru toată zona estică din continentul European. " pe toate cele 3 lacuri sunt lebede, cu zecile de mii iarna, în timpul verii cred că rămân în jur de câteva zeci, poate o sută. Noi preferăm să mergem la Bâtca pentru accesul facil lângă apă, de unde putem sa hrănim lebedele. Aceste pasări sunt suficient de curajoase încât să vină să ia pâinea direct din inimă.
"În ultimii ani, pe lacul Bâtca Doamnei-au iernat populații de egreta mare, corcodel cu gât negru, corcodel cu gât roșu, ferestraș mare, ferestraș moțat și ferestraș mic. Pe lângă aceste specii, în luna noiembrie, se pot observa pe lacul Bâtca Doamnei exemplare de cormoran mare care poposec aici în timpul migrației. "
Când am fost noi ultima oară pe lac erau câtva mii de lebede, sute de rățuște, cu rățoi frumos colorați și coada bârligată, și cormorani negri, or fi fost și alte specii dar eu nu le-am recunoscut.
Pe malul Bistriței, imediat în vecinătatea hidrocentralei ce stăvilește apele lacului, se află Complexul de agrement” Peste Vale” şi Baza hipică” Col. Virgil Bărbuceanu” .
Pe lac există un centru de închirieri caiace de agrement şi hidrobiciclete în zona” ponton” .
Zona este des frecventată de biciclişti, atleţi cât şi de cei ce preferă sporturile mai relaxante precum pescuitul sportiv.
Și dacă tot veni vorba de pescuit, pe barajul de la Bâtca Doamnei erau vreo 15-20 de pescari cu undițe.
"Lacul Bâtca Doamnei adăposteşte diverse specii de peşti: oblete, clean, porcuşor, sclobar, boiştean, păstrăv curcubeu, păstrăv indigen şi crap".
Ca o curiozitate, pe web sunt peste 627 de fotografii cu acest lac, majoritatea cu lebede, desigur????.
Să povestim un pic despre vizita noastră. Am oprit mașina în parcarea de lângă pădure și am coborât cu cei mici lângă lac. Fiind soare erau deja cupluri care se plimbau, sau care hrăneau păsările. Inutil să spun ca al meu pici debia aștepta sa le dea pâinița. Am vărsat căldărușa într - o ploaie de grăunțe ceea ce a făcut - o pe cea mică să râdă cu hohote dar le-a atras și atenția lebedelor maiestoase care au părăsit luciul apei și au venit să se delecteze cu boabe.
Am stat cam jumătate de oră, un vânticel rece se stârnise. În plus era și ora de somn a celor mici și preferăm să doarmă în mașină până la Iași.
În concluzie recomand cu drag acest lac dacă sunteți prin zonă, atât pentru frumusețea lui cât și pentru plimbările care se pot face în jurul lui.
 
@web te rog să adaugi video: youtube.
Surse:
https://locuridinromania.ro/judetul-neamt/orasul-piatra-neamt/lacul-batca-doamnei. html
https://piatraneamtcity.ro/places/lacul-batca-doamnei-pduo2_akod00oq
Coordonate:
46°55′55″N 26°19′42″E
46.93194°N 26.32833°E
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Lacul este inconjurat din toate părțile de păduri. Noi am oprit din partea cu Agârcia, nu știu dacă din partea cu Sarata se poate coborî până la lac, sau sunt doar proprietăți private.
O să las pozele să vorbească în locul meu despre frumusețea zonei.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Pe malul lacului, partea dinspre Agârcia sunt câteva alveole de unde pot fi hrănite păsările.
Zona este foarte ofertantă, mai ales vara ce-i drept-pot fi făcute drumeții, strandul Piatra Neamț este in zonă.
Deasemenea sunt și numeroase obiective turistice în oraș: Muzeul de istorie, muzeul științelor naturale, casa Calistrat Hogaș, Turnul lui Ștefan, clădirea teatrului, telegondola, sau Mânăstirile din zonă :Bistrița, Bisericani, Pângărați, etc.
Trimis de MarinaCo in 19.02.22 13:11:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PIATRA NEAMȚ. A mai fost în/la: Cheile Bicazului, Lacul Roșu, Vaduri, Piatra Neamț, Bicaz, Târgu Neamț.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (MarinaCo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
![](https://amfostacolo.ro/FOTO/GENUINE/d004/4549/122996_106680_3.jpg)
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmaster: te rog să corectezi rubrica, am încărcat greșit la Piatra Neamț, corect ar fi fost "Descoperă zona Piatra Neamț /lacul Bâtca Doamnei" sau Descoperă zona Piatra Neamț / Bâtca Doamnei"
Mulțumesc.
@mishu: Mulțumesc, deși recunosc că gradul de subiectivism este mare. Tot ce ține de locurile copilăriei cred că e greu de privit cu obiectivitate, cel puțin în cazul meu.
@MarinaCo:
”te rog să corectezi rubrica, am încărcat greșit la Piatra Neamț, corect ar fi fost "Descoperă zona Piatra Neamț /lacul Bâtca Doamnei" sau Descoperă zona Piatra Neamț / Bâtca Doamnei"
Nu e nimic greșit -- „zona Piatra Neamț” acoperă toate obiectivele din... zona P. Neamț (inclusiv Bâtca Doamnei)
Foarte frumos loc!
Mie îmi plac lacurile, o idee foarte bună pentru o escapadă de weekend! ????
@elenaadina: asa este, in plus este si foarte aproape.
Vai, cât de frumoase, cât de aproape au venit de mal. Am admirat de mai multe ori lebedele de pe lacul Pângărați, dar întotdeauna erau prea departe. Ne-am mai suit în observatorul din șosea dar tot distanța aia era. Pe Bâtca Doamnei s-au domesticit de tot dacă vin ele așa, la mal. Superbe...
@Aurici: să știți că da. Vin și iau pâinea direct din mâna. Dar dacă vrei să le mângâi sasaie, și dau să ciupească.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2022 Diferența între vis și realitate — scris în 28.03.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Jan.2021 La plimbare pe meleaguri nemțene — scris în 27.01.21 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2020 De la Piatra Neamț la Hanu Ancuței — scris în 12.10.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Tur pe lângă Piatra Neamț — scris în 26.08.20 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Pe Valea Bistriței, de la Piatra Neamț la Bicaz — scris în 12.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 De la Piatra Neamț la Tazlău, în circuit — scris în 21.08.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 De la Bacău la Piatra Neamț — scris în 08.08.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ