GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Indragostit fiind de Atena, la invitatia unor amici greci, am hotarat sa imi petrec cateva zile din noiembrie hoinarind prin Plaka, prin magazinele de pe Ermu, prin cluburile din Gazi si sa mai vizitez inca odata Noul Muzeu de Arheologie (vezi impresii) ce ma impresioneaza de fiecare data.
Am ajuns in Atena intr-o zi de 22 noiembrie si am fost incantat sa pot servi masa afara, pe o terasa din Plaka. Cele peste 20 de grade m-au facut sa imi schimb planurile, sa iau netul „in brate” si sa caut locuri pe care nu le vazusem si in care as putea ajunge intr-o excursie de o zi. Dupa o zi in care am vizitat Palatul Tatoi (vezi impresii) de langa Atena am decis sa repet experienta si sa incerc sa ies din oras.
Sfatuindu-ma si cu amicii greci, mult mai cunoscatori decat mine, a doua zi am plecat catre Nafplio... fosta capitala a Greciei, care se afla la aproximativ 165 km de Atena. Nafplio are si avantajul ca este foarte bine pozitionat fata de importantele situri antice precum Micene, Epidauros, Nemeea, Argos si Corint.
Autostrada buna, soselele la fel de bune si daca as fi fost mai atent va puteam spune si drumul pe care am apucat la un moment dat, pana la Corint. Un drum minunat prin munte, cu marea in stanga noastra, un drum ce duce catre temple, teatre sau orase, centre importante in Antichitate, marturii ale uneia dintre cele mai stralucite civilizatii.
Asa cum am mai spus, Nafplio a fost fosta capitala greceasca, intre anii 1821 - 1834, fapt dovedit si de indicatorul de la intrerea in oras pe care sta scris „Welcome to Nafplio the old capital of Greece”.
Legenda spune ca fiul lui Poseidon, Nauplios, cel care a facut descoperiri importante in domeniul astronomiei, a fost si intemeietorul acestui oras minunat. Istoria dovedeste ca orasul a fost ridicat in anul 1500 de catre venetieni pentru a servi ca port strategic. Amprenta venetiana se simte si astazi asupra intregului oras. In acea perioada orasul se numea Nauplia si era considerat, poate si datorita portivirii de nume, un al doilea Neapole.
Otomanii au intrat in posesia orasului in 1540, numindu-l Mora Yenişehri. Arhitectura medievala se impleteste cu decoratiunile turcesti in partea veche a orasului, care dateaza din perioada celei de-a doua ocupatii venetiene, din 1686-1715. In momentul recuceririi orasului, venetienii au construit fortareata militara Palamidi ce se afla la o altitudine de 216 m deasupra marii. Datorita faptului ca orasul era pazit de prea putini soldati, impunatoarea fortareata nu i-a speriat pe otomanii care au reluat cu uşurinţă orasul, în 1715.
Fortareata Paladi a jucat un rol esential in timpul razboiului de independenta grec. Nafplio a fost un important bastion otoman şi a fost asediat mai mult de un an. Oraşul a cedat, în cele din urmă, din cauza foametei. Nauplia a fost capitala Greciei îndata dupa dobândirea independentei fata de turci, pâna în 1834, cînd a cedat Atenei înâietatea.
Printre evenimentele care au marcat orasul se numara asasinarea lui Ioannis Capodistrias, primul presedinte al Greciei, cel care a reusit sa faca din Nafplio prima capiatala a Greciei. Dupa asasinarea lui a urmat o scurta perioada de anarhie până la sosirea regelui Otto al Greciei şi crearea Noului Regat al Greciei. Nafplio a rămas capitala a regatului pana in anul 1834, când regele Otto a decis să se mute capitala Greciei la Atena. Chair daca regele Otto fusese primit candva cu fast in oras, în 1862 a izbucnit in Nafplio revolta care avea sa duca la detronarea lui.
Înflorind în anii 1820, orasul este construit în stil neoclasic, dar pastreaza si urme ale renascentismului venetian, precum si câteva foste moschee. Într-una din ele, situata în piata principala, a functionat primul parlament grec.
Datorita fortificatiile sale puternice, Palamidi a devenit inchisoare intre anii 1822 si 1926. Turistii pot vizita inca celulele acelor vremuri cat si depozitele de armament, cereale sau micuta biserica din curtea interioara. Pentru a ajunge la Cetatea Palamidi turistii au de urcat cele 999 de trepte. Desigur, exista o varianta si pentru puturosi... o sosea de cealalta parte a dealului, pe unde se ajunge la cetate cu masina in mai putin de un sfert de ora.
O alta atractie a orasului o reprezinta fortareata Bourtzi, aflata in mijlocul unei insulite din golf, finalizata de venetieni in anul 1473. Fortareata mai este cunoscuta si sub numele de “Castelul de pe mare” si a folosita pentru apararea orasului. Dupa ce au grecii l-au recastigat de la turci in 1822 a servit drept fortareata defensiva pana in 1865. A fost transformata in lacasul calailor celor condamnati in castelul Palamidi. Din 1930 si pana in 1970 a servit ca hotel. Astazi turistii pot ajunge la Bourtzi cu vaporasul, in schimbul a 4 euro.
Unul dintre putinele locuri din orasul vechi care inca retine caracterul Greciei din anii 50-60 este Kathni, un loc retro, care inca nu a fost transformat intr-un cafe-bar, pastrandu-si farmecul initial.
Mi-au placut enorm de mult magazinele autentice de souvenir-uri hand-made, magazine ale palarierilor, croitorilor, brutarilor, patiserilor, artistilor plastici si in general ale oamenilor care te intampina cu zambetul pe buze, iti spun o mica istorie a lucrurilor pe care le privesti si nu te forteaza sa cumperi nimic. Majoritatea exponatelor sunt produse chiar in acele magazine. Prajiturile, obiecte de artizanat, blanurile, bijuteriile, incaltamintea, etc... Evident ca am cheltuit destul de mult pentru cadouri si pentru propriul meu suflet.
Nafplio este un oras cosmopolit si asta o poti observa mai ales seara cand lumea iese pentru a servi masa sau a face o plimbare pe malul marii. Chiar daca era o zi de la sfarsitul lui noiembrie, orasul era destul de plin de turisti, in majoritatea lor foarte eleganti. In general tavernele de pe malul marii sau din Piata Sintagma sunt mai scumpe, dar puteti sa faceti ceva economii servind masa pe stradutele laturalnice.
Am plecat seara, tarziu din oras. Imi doream sa se inchida toate magazinele, sa se inchida tavernele ca sa nu imi para rau ca am pierdut ceva. Dar desigur ca acest lucru nu avea sa se intample prea curind. Privesc de fiecare data souvenirurule cumparate de acolo si simt o briza, un miros de apa sarata si un regret imens ca nu am mai ramas macar o noapte acolo.
Trimis de vlado2 in 31.03.12 20:34:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Va rog sa atasati urmatorul clip : www.youtube.com/watch? v=k0ZW_bQoJU8
Multumesc
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Foarte frumos!
Am mai scris undeva ca acest oras a fost desemnat in urma unui sondaj efectuat in anii 90 in randul a cateva mii de greci, drept cel mai frumos oras al Greciei. Pozitia geografica, acel bastion din dreptul portului numit Bourtzi si cele doua fortificatii distincte Paladi sau Palamidi si Akronafplia dau o nota aparte orasului.
Akronafplia de fapt este partea cea mai veche a orasului (vatra orasului , dateaza din perioada bizantina, sec 13, este amplasata alaturat (la sud) de Palamidi tot pe un deal ceva mai putin inalt, in poza nr 12 se zaresc o parte dintre acestea , cred ca este chiar bastionul Grimani.
deosebit de interesant rew., pentru o destinatie de exceptie pe care din pacate nu am vizitat-o pana acum.
felicitari
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Nafplio: cosmopolit, aglomerat, șarmant — scris în 19.12.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Nafplio, superb! — scris în 01.11.17 de ElenaP din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Tirint (Tiryns), cetatea megalitică ridicată de ciclopi — scris în 01.04.17 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Septembrie în Peloponez. Cel mai frumos oraş grecesc? — scris în 06.11.15 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Nafplio... ce oraş frumos! — scris în 05.10.15 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Nafplio, primul diamant de pe coroana Greciei — scris în 05.10.14 de Camelia19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Tolo si Nafplio — scris în 23.08.12 de Keyla din TIMIşOARA - RECOMANDĂ