ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Reșița
ÎNSCRIS: 25.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O zonă cu peisaje minunate

TIPĂREȘTE

Pe la jumătatea lui august, într-o zi de sâmbătă, ne-am hotărât că a venit rândul unei zone pe care vroiam să o vizităm de mult: Lipova - Radna - Șoimoș.

Vremea a ținut cu noi și pe un timp frumos am plecat din Reșița spre Lipova pe ruta Reșița - Lugoj - A1 - Pișchia - Lipova. Aproximativ 170 km până la Șoimoș. Drumul este bun pe aproape tot traseul cu excepția zonei de câțiva kilometri când intri în județul Arad, unde drumul este jalnic, dar din fericire după câțiva kilometri își revine și până la Lipova este acceptabil.

Primul popas l-am făcut la Pișchia, o comună aflată la aproximativ 20 km. depărtare de Timișoara aflată pe ruta Timișoara - Lipova, unde în mijlocul comunei, la drumul principal, este amenajat un izvor cu apă minerală carbogazoasă de unde ne-am umplut și noi câteva sticluțe cu apă pentru a avea de băut pe toată durata zilei. O apă foarte bună ale cărei proprietăți terapeutice nu le cunosc și nici nu erau menționate pe undeva, dar am apreciat efortul acelora care au amenajat acest frumos izvor pentru a putea beneficia de aceasta apă cei ce trec pe acolo și am aflat că sunt persoane care vin din Timișoara anume pentru a lua apă.

Ne-am continuat drumul admirând și celelalte localități care ne-au apărut în cale și nu după mult timp am ajuns la Lipova, nu am oprit acum aici și am trecut podul peste râul Mureș și am ajuns în Radna unde am oprit la Mănăstirea Maria Radna care este fascinantă și un amănunt interesant, pe care l-am aflat studiind o placă unde sunt enumerate evenimentele importante din istoria acestui lăcaș, este că aceasta este Basilică Papală din anul 1992.

Am ajuns aici cu două zile înainte de Sf. Maria și am asistat la o slujbă religioasă, iar parcarea era plină de autocare care au adus pelerini din aproape toate zonele țării și nu numai din România. Pe lângă aceștia erau și mulți pelerini din zonele apropiate care au venit pe jos cărând cu ei o cruce împodobită. Frumos și impresionant faptul că se mai păstrează tradițiile.

Din păcate nu aveam decât o zi la dispoziție și încă câteva obiective de vizitat, așa că după ce am vizitat interiorul și exteriorul bisericii, am cumpărat un suvenir de la magazinul de suveniruri, ne-am continuat drumul spre următorul obiectiv de pe listă, Cetatea Medievală Șoimoș.

Cetatea se află situată pe drumul european care face legătura dintre Arad și Deva la doar câțiva km. după localitatea Radna, pe sensul de mers către Deva. Pentru a ajunge la ea trebuie să urcați un deal pe care se află mai multe poteci cu dificultăți diferite, dar care duc până la urmă în același loc, la cetate. Poteca care este marcată cu un pătrat alb având o dungă albastră în mijloc este cea mai scurtă, dar și cea mai abruptă. Noi am luat-o puțin pe ocolite, dar asta nu înseamnă că am ajuns chiar ușor sus pentru că ultima parte a oricărei poteci este mai abruptă. Dar, când ajungi sus la cetate uiți pe loc de drumul până acolo pentru că peisajul care începe la baza dealului și se întinde pe câțiva km. cu Mureșul și lunca pe care acesta o străbate acolo, cu localitățile Radna și Lipova care se văd superb de acolo de sus, este un peisaj la care cred că mulți pictori visează și care te lasă mut.

Cetatea s-a păstrat destul de bine ținând cont de vechimea sa și ce ne-a mirat pe noi este faptul că nu este promovată mai bine, pentru că noi nu am auzit niciodată despre ea. (Dar asta este o observație personală nu o luați în nume de rău.)

Am stat câteva minute aici pentru a ne bucura de cetate și de priveliștea impresionantă, dar și pentru a ne trage sufletul după urcare, iar apoi am pornit la vale pentru a ajunge la următorul obiectiv: Băile Lipova.

Ne-am întors către Radna, am trecut podul peste Mureș și ajunși în Lipova am luat-o pe DJ 572 spre localitatea Topolovăț, iar peste doar câțiva km. am făcut dreapta și am ajuns la Băile Lipova.

Prima impresie este, cea cu care ne-am obișnuit deja, de fostă stațiune termală care acum se chinuie să supraviețuiască. Am găsit aici un ștrand frumos, dar cu clienți puțini. Ștrandul are un bazin pentru adulți, unul pentru copii, un restaurant și o terasă unde am servit și noi masa. Lângă ștrand este un parc micuț, un mic magazin cu câteva lucruri pt. plaja, un loc de campare și alături o clădire cu câteva camere, niște căsuțe din lemn și un loc pentru rulote care avea acum ceva timp și racorduri pentru apă și curent, dar care acum doar atârnau pe acolo, iar la mică distanță de toate astea începe să prindă viață un cartier de vile cum se întâmplă mai nou pe la periferia orașelor românești. Pe scurt nimic urât și nimic fascinant. O fostă stațiune termală care poate trebuia vizitată acum mult timp.

Am pornit spre casă pe același drum pe care am venit fără a regreta nici o clipă că am venit până aici pentru că am văzut lucruri și locuri care ne-au plăcut.

Recomand zona pentru o plimbare de o zi.

Vacanțe frumoase tuturor!


[fb]
---
Trimis de ungureanica in 04.10.16 19:21:48
Validat / Publicat: 04.10.16 20:27:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în LIPOVA [AR].

VIZUALIZĂRI: 2020 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ungureanica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Mănăstirea Maria Radna
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Utube CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.10.16 21:39:05]
»

Bună să-ţi fie inima, scriitorule!

Ţi-am citit cu interes articolul pentru că sunt de loc din Arad şi am dorit să aflu pe unde te-ai perindat pe meleaguri arădene.

Când am fost la Lipova, cu mulţi ani înainte, am fost într-un parc de unde am luat apă mineral de la "ţeavă" cum ai luat şi tu de la Pişchia. Mai este parcul acela în Lipova?

Aţi trecut pe lângă livezile cu meri? Sunt câteva livezi foarte mari cu meri de unde dacă doreşti ai posibilitatea să cumperi mere, direct de la sursă, la un preţ foarte bun. Problema este că se vinde doar cu lada sau cu sacul.

Sus la cetate la Şiomoş este foarte frumos mai ales dacă prinzi o zi senină şi cu soare. Păcat de faptul că este lăsată cam neîngrijită şi buruienile încep să sufoce zidurile.

Felicitări pentru review şi mulţumesc pentru postare, în numele arădenilor!

O seară deosebită!

tata123 🔱
[05.10.16 13:49:27]
»

@ungureanica: Un superbonus pentru acest articol care ne prezintă locuri (relativ) mai puțin cunoscute/umblate. Am trecut săptămâna trecută prin Lipova și am observat biserica Mănăstirii Maria Radna (deosebită, impunătoare), dar și ruinele cetății Șoimuș care veghează de pe înălțimi asupra orașului de pe malul Mureșului.

Am căutat câteva informații despre izvoarele minerale de la Pișchia și am descoperit saitul turistic întreținut de primăria localității. Vă invit să cititți informații adiționale la adresa web: turismpischia.ro/activita ... oarele-minerale. Interesanți par și vulcanii noroioși de la marginea localității, deși sunt de mici dimensiuni.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ungureanicaAUTOR REVIEW
[05.10.16 13:52:19]
»

@Utube: Multumim pentru cuvintele frumoase. La Lipova există încă izvorul din parc dar nu mai curge apa asa ca cineva ne-a îndrumat undeva după o clădire unde am gasit o teava pe care curgea apă minerală si am putut să o gustăm. Despre livezile cu mere nu stim nimic, nu le-am observat.

Rodel
[26.02.17 22:07:41]
»

Mănăstirea Maria Radna a fost renovată cu fonduri europene și a intrat în circuitul turistic.

Despre Băile Lipova, cu regret spun că sunt în paragină. Cu mulți ani în urmă, mai precis înainte de 1990, era o stațiune căutată , o stațiune vie. Acum e pustie . Doar partea cu ștrandul e mai animată.

Cetatea Șoimoș stă acolo de secole și cred că așteaptă să fie reabilitată, așa ca surata ei din Deva.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Rodel, tata123 🔱, ungureanica
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Lipova-Păuliș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062925100326538 sec
    ecranul dvs: 1 x 1