GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cetatea Soimos (Solymos) - Legenda si Adevar
![](/images/printer_off_32.png)
Cetatea Soimos este una din cele trei cetati medievale aflate pe teritoriul judetului Arad alaturi de cele de la Siria si Dezna. Este cea mai bine pastrata, una din cele mai bine pastrate din tara, si se pare ca numele i se trage de la pasiunea castelanilor de a creste soimi pentru vanatoare. Se mai pot deslusi fostele incaperi cum ar fi capela sau bucataria. Anual aici se tine un festival de muzica medievala. In luna august merita vizitat in mod special, atunci cand muzica medievala si un foc de tabara intregeste decorul cetatii.
Cetatea se afla cam la 35 de km de Arad si este chiar in apropierea soselei, de altfel se poate vedea si de la volan. dar ar fi pacat sa treceti pe langa ea doar in goana masinii fara sa faceti aici un popas, pentru a va dezmortii picioarele si a lua o gura de aer proaspat. Chiar inainte de iesirea din localitate este un podet peste parau si se poate parca chiar pe stradutele laterale de langa pod sau la restaurantul din apropiere.
Cetatea a fost construita in preajma anului 1275 de catre Banul de Severin iar apoi a trecut sub autoritatea maghiara pana in 1446 cand e preluata de familia Hunedorestilor iar Ioan de Hunedoara o reconstruieste cu ajutorul unor mesteri italieni. Cetatea a fost asediata de taranii rasculati a lui Gheorghe Doja si se stie ca cetatea afost aparata de o garnizoana de 15 oameni. Dupa preluarea de catre Andrei Bathory intra pe mainele turcilor pana in 1690. Incet cetatea isi pierde scopul militar si pe la 1800 este parasita.
Cetatea a fost un centru politic si militar important avand un domeniu vast si fiind la intersectia drumurilor spre Banat, Ardeal si Regatul Maghiar.
Despre cetate sunt foarte multe legende si povestiri. O legenda spune ca cele trei cetati, Soimos, Dezna si Siria au fost construite de trei surori. Prima spuse: "daca ma ajuta D-zeu cetatea mea va fi terminata maine". A doua spuse si ea: "si cetatea mea va fi gata maine cu ajutorul lui D-zeu". Cea de-a treia sora spuse sfidator: "chiar daca nu ma ajuta D-zeu si cetatea mea va fi gata maine". Drept pedeapsa pentru necredinta ei, dupa ce mesterii terminara constructia, cetatile s-au prabusit. Fecioarele s-au transformat in trei serpi albi purtand o coroana si o cheie de aur in gura. Legenda mai spune ca serpii apar in fiecare an asteptandu-si eliberatorul care sa le ia coroanele si cheile. De abia atunci ele se vor transforma din nou in fete si cetatile se vor inalta din nou in toata splendoarea.
O cunostinta buna de-a mea, profesor de istorie si colaborator al Muzeului din Arad, aduna dovezi pentru a-si sustine teoria conform careia aceste cetati au fost construite pe vechi dave dacice care au constituit granita Daciei Romane.
Alte povesti spun ca cele trei cetati sunt legate printr-o retea de tuneluri dar e destul de greu credibil data fiind distanta dintre ele. Totusi este sigur ca a existat un tunel care ducea de la cetatea Soimos la raul Mures un lucru realist si necesar.
Asadar daca v-ati hotarat sa faceti un popas aici aveti de urcat cam 20 - 25 de minute pana sus pe platoul cetatii de unde aveti o priveliste fantastica asupra vaii Muresului si a muntilor domoli din Tara Zarandului. Incantati si relaxati va puteti intoarce la masina pasind cu atentie pentru a nu calca, din greseala, vre-unul din cei trei serpi albi...
Trimis de petrus95 in 15.11.10 10:52:55
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (petrus95); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
![](https://amfostacolo.ro/FOTO/GENUINE/d005/5539/1719_16248_1.jpg)
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”O cunostinta buna de-a mea, profesor de istorie si colaborator al Muzeului din Arad, aduna dovezi pentru a-si sustine teoria conform careia aceste cetati au fost construite pe vechi dave dacice care au constituit granita Daciei Romane
.
Interesanta cercetare vizavi de constructia cetatii pe o asezare geto-dacica, asteptam rezultatul!
o poza s-a incarcat de mai multe ori.rog wm sa stearga ce-i in plus.
interesant si in acelasi timp frumos ca ai prezentat un loc foarte putin cunoscut de cei aflati ceva mai departe geografic! mi-a placult legenda! succes si cunostintei tale in demersurile intreprinse...
Si eu am trecut pe Valea Muresului de cateva ori, dar nu stiam de ruinele acestei cetati, felicitari pentru promovarea ei!
Ma bucur sa pot atrage atentia asupra unor locuri mai putin cunoscute. voi continua cu un review despre cetatea Siria.
Tocmai din acest motiv am renuntat a mai scrie despre manastirea Maria-Radna descrisa pe larg in mai multe review-uri de pe sait.
Am vazut-o si eu, dar doar de la sosea, pentru ca mergem toamna in Lipova la Manastirea Radna. Uneori mergem si vara la strandul din Lipova.
georgiana urca o data pana sus, nu e un efort prea mare. ia-ti cu tine si sandwich-ul si iti garantez ca vei dori mereu sa iti iei masa acolo )
Foarte frumoasa descrierea ta, daca ajungem in zona in mod sigur vom urca si pana la cetate, mai ales ca din cate am inteles traseul nu ar fi atat de greu ca la Cetatea Poienari.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2016 Cetatea Șoimoș — scris în 26.02.17 de DanTal74 din TG-JIU - RECOMANDĂ
- Aug.2016 O zonă cu peisaje minunate — scris în 04.10.16 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- May.2013 Descopera orasul Lipova — scris în 18.05.13 de Rodel din SIBIU - nu recomandă
- Sep.2011 Cetatea Soimos — scris în 10.02.12 de ctc din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jan.2011 Cramele Wine Princess - Minis/ Paulis — scris în 02.02.11 de petrus95 din ARAD - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Prin Podgoria Aradului cu Sageata Verde — scris în 09.11.10 de petrus95 din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Manastirea Radna in zi de sarbatoare — scris în 04.04.11 de curcubeu din SANNICOLAU MARE TIMIS - RECOMANDĂ