ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 05.09.18
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2007
DURATA: 4 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 6 și 4 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe la jumătatea veacului trecut, un poet de prin părțile noastre, adică ardelean de felul lui, descria „spațiul mioritic” și era convins că „veșnicia s-a născut la sat”. Copil crescut la sat, e drept că într-un sat de câmpie, nu l-am înțeles „pe pielea mea” pe Blaga până nu am ajuns la Mărișel, județul Cluj.

Mărișel este a doua destinație pe care v-o recomand de 1 Decembrie. De la noi, de la Oradea, e un drum de 2 ore, dacă sunteți „șmecheri” și intrați spre Beliș de la Bologa, iar apoi spre Rogojel, Răchițele, Fântânele și apoi Mărișel. Mai este și varianta Huedin, Călățele, Fântânele, Mărișel, ambele mult mai avantajoase decât cea prin Gilău, extrem de circulată. Drumul este bun, cu excepția distanței dintre Fântânele și Mărișel, dar o dată intrați în sat, șoseaua este ca nouă, pe două direcții de mers.

Dacă băgați de seamă, toate toponimele sunt „alintate”, răsfățate, râzgâiate cu diminutive, din prea multă dragoste. Mărișel nu face excepție, chiar dacă este un sat foarte întins. Venind dinspre Gilău, vi se va părea o eternitate până sus, în zona cu pensiuni. Satul este adunat în vale, cuibărit între dealuri ca în sânul lui Avram. Nu vă opriți, continuați pe drumul principal, urcați în munți (se urcă până pe la 900 de m altitudine), casele devin din ce în ce mai rare, câte un pâlc de acoperișuri între doline, apărând în zare ca niște corăbioare pe talazuri. Din partea opusă, dinspre Beliș-Fântânele, de îndată ce treceți de baraj, o luați la stânga, pe un drum pietruit, prin pădure, până la Mărișel. Intrarea pe aici este sinuoasă, șerpuind printre dealuri și peste văi, rar vezi câte o mașină, la fel de rar câte un moșnean de-al locului.

Noi am stat la Casa Eden, o pensiune discretă, cu trei case într-o curte foarte încăpătoare, unde am și parcat, cu livadă în spate, cu fâneață și, pitită între copaci, o grădină de legume. Camera era de 6/5, cu mobilier din lemn masiv, cu două paturi duble, noptiere cu veioze, dulap de haine, o masă cu scaune și un televizor. În colțul din dreapta de la intrare era baia, tăiată din spațiul camerei. Holul servea, mai ales pe timpul iernii, de loc de luat masa pentru toți locatarii (erau 4 camere), iar în capătul lui era și o baie de serviciu. Doamna locului este doamna Maria, o bucătăreasă desăvârșită, care ne-a gătit mâncare pe foc de lemne, nu pe aragaz. Dacă a fost recoltă bogată de bureți gălbiori, făceți-vă un dram de bine și cereți-i dumneaei o zemuță de cartofi cu gălbiori, fierți colea în zăr și isprăviți cu niște verdețuri din grădină. Apoi, veți primi mămăligă cu brânză și cârnați și gogoși aburitori cu dulceață și o lingură de smântână lângă ei, de musai va fi să faceți o plimbare după atari bunătățuri, ca să puteți dormi.

Peste zi, noi nu am mers nicăieri, poate și fiindcă am stat doar patru zile, dar adevăratul motiv au fost odraslele noastre, care s-au simțit ca iezii scăpați din poiată. Adică au sărit, s-au dat de-a berbeleacul (la propriu), au urlat (că, de, la bloc nu prea au voie) și au adunat tot ce mișca de pe acolo: râme, cosași și lăcuste, păianjeni de iarbă, brotăcei mici și verzi ca niște lacrimi de smarald. Noaptea, ah noaptea era ceva superb! Dacă nu ați auzit niciodată cântecul coropișniței, aflați că nu vă va lăsa inima să mai omorâți biata insectă odată ce o auziți țesând în aer triluri subțiri și învoalte ca fuioarele de borangic: Trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr! Trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr! Nu seamănă cu cântecul greierului, e mai dulce, mai ritmat și mai melodios, ușor de recunoscut în tăcerea nopții din Mărișel. Apoi, se lasă liniștea aceea a lui Blaga, când se aud numai razele de lună izbindu-se în geamuri, că trebuie să știți d-voastră că pe ulițele satului nostru mioritic numai cârciuma are bec, restul este încredințat lunii și cerului. Și cât de generos este acest cer! Parcă ar fi coborât peste acoperișuri și pomi și suflete și stelele par atât de aproape de le poți atinge cu mâna, iar lumina este albă și cețoasă plutind peste văi și munți … de nici nu îndrăznesc să-mi imaginez cum arată Mărișelul iarna.

Căci Mărișelul iarna este – de ce să nu fie? – o destinație de vis. Are și telescaun, și pârtie de schi, și pârtie de săniuțe. Are oameni primitori cu grai cu care alintă tot ce mișcă, de la văcuța care dă lăptic bunuț și dulcic să îl pună în supică sau în mămăliguță ca să ne ungă la suflețele, până la copilașii cărora tăntița le oferă plăcințele sau clătituțe înainte de prânzișor să nu le fie fomică. Are spațiul mioritic, cu văi și dealuri peste care zboară armăsarii din poveste după ce au mâncat din tava cu jăratic. Are apoi cerul, incredibil de jos, și cântecul razelor de lună în ferești. Din toate am luat și noi câte ceva, că sunt din belșug și sunt pe dai boje, vorba românului din vechime.

Nici Răchițele nu este departe, nici cascada nu e de lepădat. Dar aceasta este o altă poveste.


[fb]
---
Trimis de ioana5 in 14.10.18 13:12:54
Validat / Publicat: 18.10.18 20:27:58
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 594 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ioana5); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Fâneața, cu câmpul plin de lăcuste și cosași.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9450 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[18.10.18 20:22:43]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica ""Descoperă zona Fântânele-Beliş" (deja existentă pe sait)

===

Noi am stat la Casa Eden, o pensiune discretă,

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

Zoazore
[18.10.18 21:09:16]
»

@ioana5: Doamne, fătucă, m-a uns pe suflet articolul ăsta!

E atâta poezie în natura de la tine din articol...

Pensiunea situată între câmpuri, cu livadă și fâneață, cu cerul nopții coborât peste oameni și case, cu stelele strălucind pe catifeaua nopții ca niște mici diamante.

Mai vreau, mai scrie!

tata123 🔱
[19.10.18 14:35:12]
»

@ioana5: Frumoase rânduri ai așternut... Cei care au copilărit la țară își aduc aminte de toamnă, cu strugurii și perele aromate, de cartofii copți pe câmp, de ciupercile adunate din pădure pentru iarnă.

Doar în mediul sătesc mai putem privi cerul înstelat, simți mirosul fânului proaspăt cosit ori asculta țârâitul greierului. Încă mai avem o mulțime de frumuseți în România!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Fântânele-Beliş:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065039157867432 sec
    ecranul dvs: 1 x 1