ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.12.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Pantelimon [IF]
    ÎNSCRIS: 10.02.16
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    OCT-2017
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 2 COPII -- v: 5 + 8

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Oraș Bicaz

    TIPĂREȘTE

    La Bicaz am ajuns într-o dimineață de sfârșit de octombrie. Veneam dinspre Piatra Neamț.

    Cred c-am mai fost vreodată pe aici dar e atât de mult de atunci că nu-mi mai amintesc nimic, doar tabăra unde am ajuns, pe lângă Cheile Bicazului și cum patrulam zilnic pe lângă pereții prăpăstioși ai cheilor – ori să mergem la masă, ori la plimbare ori amândouă, ori diverse.

    Despre drum nu-mi amintesc nimic – oricum eram ocupată cu gașca atunci și de organizare se ocupa altcineva.

    Acum mă uit și eu pe unde mă-nvârt...

    Orașul Bicaz devine interesant pentru că îl cheamă la fel ca și pe Cheile Bicazului care-s destul de cunoscute, pe bună dreptate pentru că sunt spectaculoase.

    Altfel, orășelul de destul de cuminte, prins în aburii munților, prin respirația pădurii ce-l inconjoară, pe coline.

    A plouat și-ncă tot plouă și unde nu plouă, respiră pădurea. E atmosfera aia specifică de munte ce place mult tuturor chiar dacă nu vezi neapărat munți imenși prin jur.

    De-ar fi să fac aici un sejur nu cred c-aș avea ce face, e tot așa, un loc de plecare spre munții din jur – Ceahlău spre nord-vest, cu Parcul lui Național, Hășmaș spre sud-vest cu Parcul Național Cheile Bicazului.

    Ce-ai putea să faci prin Bicaz, dacă ești mai domestic așa și n-ai chef să te plimbi prin munți – doar să te plimbi prin orășelul blajin și cuminte și, eventual să faci o vizită la Muzeul de Isorie Bicaz care este cam vis-a-vis de Primărie și în intersecția centrală a orașului unde se intersectează drumul 12C pe care în orașul Bicaz îl cheamă Strada Piatra Corbului (cine și unde îl cheamă, nu știu...) cu 15 pe care în orașul Bicaz îl cheamă Strada Barajului.

    Te mai poți plimba prin parcul din fața primăriei care este foarte frumos și îngrijit, plin de trandafiri.

    În rest, Profi – marketul nostru național că pe unde te învârți prin țară ai unde face shoping cu cele de trebuință, Cec Bank – semicontemporan și cam depresiv, blocurile de locuințe, la fel de depresive.

    Ca să scapi de depresie trebuie să mai sapi un pic. Ai două variante – ori fugi în munți, ori te duci la pizza. Pizzeria Alessia îți trimite pizza și la domiciliu, numai să scapi de supărare, îți dă și înghețată, îți dă și profiterol.

    Ca să te mai bine-dispui mai poți merge și la biserică – este o clădire avangardistă aflată prin centru, tot vis-a-vis de primărie, pe partea cu muzeul de istorie dar mai încolo dar nu ai cum să nu o vezi, clădirea e nouă, frumoasă, cu arhitectură zburătoare, așa, gen OZN, este confesiune catolică dar pun pariu că oricine poate intra (doar când e deschis, altfel se cheamă că-i altceva).

    Biserica Sfântul Gheorghe, de confesiune ortodoxă se află tot pe aceeași parte dar mai în față, mai departe de centrul localității. Este o clădire albă, cu arhitectură mai ecumenică, așa, mai firească pentru o biserică și e înconjurată de drepți adică de cei trecuți la domnul, puși să doarmă în cimitirul de pe lângă biserică.

    Ca să ne întoarcem spre cele laice și spre preocupări cotidiene putem observa: clădirea în care se află primăria este monument istoric, a fost construită în anul 1912 și a purtat denumirea de Casa Regală. Se află pe Strada Barajului la numărul 4. Cu adevărat, când ești prin centru, primăria îți cam atrage atenția, cu eleganța sa și în special cu parcul din față, frumos îngrijit, reconfortant.

    Prin spatele primăriei trece Bistrița care, nu departe, face confluență cu râulețul Bicaz.

    Pe pagina sa web Primăria Bicaz ne informează despre numărul de telefon al Dispeceratului Național Salvamont precum și despre numerele Bazei de Intervenții Durău și a Bazei de Intervenții Dochia: salvamont-neamt.ro

    :D ce-i legat de munte mă interesează :D

    Mă documentez un pic pentru că mă amuză situația și găsesc asta:

    ” Singurul primar din România care lucrează în dormitorul Reginei Maria, e din Neamț!

    Un primar din județul Neamț are biroul pe care scrie primar, chiar în iatacul Reginei Maria. Este vorba de Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz, al cărui cabinet de lucru este chiar în dormitorul care a aparținut Reginei Maria.

    Primăria din Bicaz în întregime funcționează în Casa regală, construită în 1909, de domeniul Coroanei Regale, fiind ridicată în timpul domniei lui Carol I. ”

    ” Se pare că destinul acestei case a fost de la începuturi, acela de ultimă speranță în situații limită. A fost “gazda” primitoare și pentru Ignacy Moscicky, președintele Republicii Polonia (1926-1939). Obligat de împrejurări vitrege, în 1939, între 19 septembrie și 4 noiembrie, președintele polonez se retrage la Casa Regala din Bicaz. Găzduirea este și astăzi amintită de o placă amplasată pe fațadă.

    Odată cu abdicarea și plecarea Regelui Mihai din țară, toate bunurile care au aparținut Domeniului Coroanei au intrat în posesia statului român. Aceeași soartă a avut și casa din Bicaz. În 1960, când Bicazul a fost declarat oraș, a revenit, parțial, la nivelul de altădată, devenind sediul actual al Primăriei. ”

    O soartă la fel de interesantă a avut și muzeul de istorie Bicaz. Muzeul a fost înființat în anul 1958, la 1 noiembrie la sugestia Academiei Române dar clădirea funcționează ca și muzeu încă de la începutul secolului XX cand se menționa un muzeu silvic pe domeniul coroanei.

    Programul de funcționare este între orele 10:00 și 18:00 din aprilie până în septembrie și 9:00 și 17:00 din octombrie până în marte. Luni este închis. Taxa de vizitare este 3 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii iar taxa foto și filmare 10 lei.

    Muzeul se află pe Strada Barajului la numărul 1 și înainte de a fi muzeu a fost Teatru Sătesc Ion Kalinderu care este cel de-al doilea monument istoric din Bicaz.

    Pentru pescari hoinari a fost creat magazinul ”Pscari hoinari” care-i fix vis-à-vis de biserica catolica dar de aceeași parte a șoselei, înainte de biserica ortodoxă.

    Bicazul are și liceu, se cheamă Liceul Carol I, este vis-à-vis de gară și-și desfășoară activitățile într-o clădire monumentală.


    [fb]
    ---
    Trimis de danaeldreny* in 06.12.17 17:54:41
    Validat / Publicat: 06.12.17 19:25:10
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BICAZ & IZVORU MUNTELUI.

    VIZUALIZĂRI: 1645 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danaeldreny*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P14 Oraș Bicaz, pe Bistrița, Muzeul de Istorie, în centru
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35700 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    webmaster26
    [06.12.17 19:24:47]
    »

    Mutat în rubrica "Descoperă Bicaz (orașul), BICAZ & IZVORU MUNTELUI" (nou-creată pe sait)

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [06.12.17 19:43:01]
    »

    @webmaster26:

    webmaster
    [06.12.17 21:32:05]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [06.12.17 22:30:48]
    »

    @webmaster: Mulțumiiiri!

    tata123 🔱
    [07.12.17 09:46:41]
    »

    @danaeldreny: Vara trecută m-am oprit câteva zeci de minute în orașul Bicaz, veneam dinspre Bistrița nemțeană (vezi impresii). Un orășel liniștit, gri pe alocuri, care nu te prea îndeamnă la popas. Dar iată că nu lipsesc obiectivele interesante: Casa Regală (monumenteneamt.ro/casa-re ... la-azi-primarie) și Muzeul de Istorie și Etnografie (mib.muzeu-neamt.ro) - această din urmă instituție culturală aș fi dorit să o vizitez, însă timpul nu ne-a lăsat. Este posibil ca în anii următori acest muzeu să fie inclus într-un proiect de reabilitare și reamenajare - așa scria recent presa nemțeană.

    Mulțumim pentru prezentarea orașului Bicaz.

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [07.12.17 10:57:04]
    »

    @tata123: Cu drag!

    DOINITA
    [08.12.17 11:45:48]
    »

    Interesant! Cand vrei, poti face atractiv si un orasel anost, in care la prima vedere nu ai nimic de facut. Nu m-am gandit ca as putea vizita orasul Bicaz si cu atat mai putin sa si scriu ceva despre acest oras sau un alt orasel pierdut in timp...

    Felicitari!

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [08.12.17 13:59:52]
    »

    @DOINITA: Da, contează mult filtrele pe care le folosești

    Zoazore
    [09.12.17 21:25:12]
    »

    @danaeldreny: Asa frumos ai scris... Tu faci si dintr-o banala ulita prafoasa un loc unde abia astepti s-ajungi!

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [10.12.17 10:29:38]
    »

    @Zoazore: Asta este magia vieții. Și cu geologii umblam pe câmpuri mohorâte. Dar cât de multe descopeream!

    Nimic nu e banal.

    Ulițe prăfoase - e plină Vama Veche - dar cât de mult o iubesc!

    Sărumâna!

    mishu
    [10.12.17 15:17:44]
    »

    @danaeldreny: Si eu cred ca o pizza te poate scoate din depresie (conditia esentiala este sa fie si buna , asadar felicitari, votat cu mare drag.

    danaeldreny*AUTOR REVIEW
    [10.12.17 17:22:28]
    »

    @mishu: Daaa, e o pizzerie la care încă nu am ajuns în Bicaz, mai am speranțe, dacă nu mai devreme măcar în octombrie 2018 la ediția II Toamna pe Ceahlău vă invit!

    ioan marinescu
    [25.12.17 11:09:07]
    »

    @danaeldreny: Plăcut, notat, votat!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    danaeldreny*, DOINITA, ioan marinescu, mishu, tata123 🔱, Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Bicaz-Tarcău:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060360908508301 sec
    ecranul dvs: 1 x 1